سلامت نیوز : ابتلا به سرطان در كشور ما رو به افزايش است و يكسوم مبتلايان به سرطان به خاطر محصولات كشاورزي آلوده به اين بيماري دچار ميشوند. كودهاي شيميايي و سمومي كه در توليد محصولات كشاورزي به كار ميرود به دليل ماندگاري بالا از عوامل بروز سرطان بين افراد جامعه است. مدتها پيش مديرعامل سابق ميادين و ترهبار تهران به تهرانيها و شهرستانيها درباره آلودگي محصولات كشاورزي هشدار داد بود. حسين صفاري ميگفت: «مرغهاي آلوده تهران از 10استان متفاوت به پايتخت ارسال ميشوند و ميوهها و سبزيجات هم از استاني به غير از تهران به پايتخت ميرسند.» او منشا اين آلودگيها بخصوص مرغ و پياز را در آلودگي زمين محل كشت محصولات كشاورزي يا آلودگي زمين كشت غذاي طيور به سرب يا كادميوم و استفاده نامتعارف از كودهاي شيميايي فسفاته براي توليد اين محصولات عنوان كرد، موضوعي كه نشان ميدهد به غير از تهران، مردم استانهاي ديگر هم با موضوع آلودگي محصولات مواجه هستند. اين خبر اما خيلي زود در رسانهها و افكار عمومي به فراموشي سپرده است.
پياز در درجه اول آلودگيها
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه تهران امروز ؛ مدتي پيش نيز دكتر علياكبر سياري معاون بهداشتي وزارت بهداشت در همايش كشوري تغذيه سالم نسبت به آلودگي سبد غذايي مردم هشدار داد و گفت: غذاي مصرفي مردم نبايد به مواد آلاينده و سموم آلوده باشد. مطالعهاي در زمينه سرب، كادميوم و نيترات در چهار فصل صورت گرفته است كه مشخص ميكند بدترين فصل مربوط به پاييز بوده است. بهطوري كه 35 تا 41.5 درصد سبزيجات به اين سه مواد آلوده بودهاند. بدترين مورد نيز مربوط به پياز بوده كه 54 درصد آلودگي داشته و خيار گلخانهاي هم 45 درصد آلودگي داشته است. براساس اطلاعات اين مدير ارشد وزارت بهداشت، در فصل پاييز 52 درصد سبزيهاي مصرفي مردم بيش از حد مجاز به سموم آلوده هستند.
دكتر عابد فتاحي عضو كميسيون مجلس شوراي اسلامي درباره اين موضوع به تهران امروز ميگويد: شما فكر ميكنيد چرا هر روز بر تعداد بيماران قلبي و عروقي، سرطانيها و ديابتيها افزوده ميشود؟ چرا جوان ما در 40 سالگي ميميرد؟ يكي از دلايل مهماش اين است كه خوراكي كه مردم ما ميخورند سالم نيست و انواع و اقسام آلودگيها را دارد. گاهي مسئولان آن قدر جدي موضوع آلودگيها را رد ميكنند كه گاهي ما به خودمان هم شك ميكنيم. در مجلس نهم براي پيشگيري از اين گونه آلودگيهاي محصولات كشاورزي و غذايي كه يكي از علل بيماريهايي مانند ديابت و سرطان است تصميمگيريهايي شده است. چرا بايد كسي كه صبح تا شب بيرون از خانه براي خانوادهاش تلاش ميكند به جاي خوراك سالم و مطمئن محصولات آلوده را بر سر سفره خود و خانوادهاش ببرد. بايد در واردات چنين محصولاتي مانند كود شيميايي كه از چين وارد ميشود دقت فراوان كرد.
مدتي پيش در صحبتي كه با وزير جهاد كشاورزي داشتهايم بارها به اين موضوع تاكيد شده است. در اين ميان آنچه ضروري به نظر ميرسد اين است كه محصولات كشاورزي بايد از همان مرحله اول تا زماني كه به دست مردم ميرسند مورد آزمايش قرار بگيرند تا از بروز چنين مشكلاتي كه باعث از بين رفتن سلامت افراد ميشود جلوگيري كرد. محقق شدن چشماندازهاي سال 1404 در حوزه سلامت با تحقق يك برنامه كنترلشده دقيق بر موادغذايي صورت خواهد گرفت و ديگر هيچ فروشگاهي به غير از فروشگاههاي مورد تاييد حق عرضه موادغذايي و كشاورزي را نخواهند داشت، ضمن اينكه محصولات ارگانيك كشاورزي نيز به صورت علمي توليد و در اختيار مصرفكنندگان قرار خواهند گرفت.
متاسفانه در حال حاضر وضعيت خوبي در اين زمينه نداريم، ما در حوزه نظارت بر سبد غذايي از خيلي از جهات پايينتر از كشوري مانند افغانستان هستيم، الان سمومي كه از طريق محصولات غذايي و كشاورزي وارد بدن مردم ميشود به مراتب بدتر از عوارض آلودگي هوا و سيگار و قليان است. بخشي از همين سموم باعث رشد بيماريهاي غدد، ناباروري و... شده است، به همين دليل شخص من معتقدم سبد غذايي ماست كه مردم را مريض ميكند. به همين خاطر تنها كاري كه ميشود كرد اين است كه صدا و سيما اطلاعرساني كند و درباره خطري كه در كمين مردم ما نشسته هشدار دهد. در حوزه سلامت تعارف نداريم. مردم ما به خاطر وطن و دفاع از ميهن حاضر هستند جان خود را كف دستشان بگذارند اما در موضوعي كه كوتاهي مسئولان هست نبايد مردم ما بازيچه تصميمهاي غلط و عدم نظارت صحيح شوند.
پيگيري از مزرعه تا سفره
مهندس محمد هاشمي مدير روابطعمومي سازمان غذا و داروي وزارت بهداشت و درمان نيز در اين باره به خبرنگار تهران امروز ميگويد: به هر حال ما نميخواهيم بگوييم آلودگي از كجا آمده و به كجا ميرود. مهم تاثيري است كه روي محصولات كشاورزي گذاشته است. برطبق وظايفي كه جهاد كشاورزي بر عهده دارد زماني كه كشاورز شروع به كشت محصولاتش ميكند از مزرعه تا سفره بايد نظارتهايي به صورت مداوم و سختگيرانه روي شيوه كشت و محصولات صورت گيرد. اگر اين كار با مديريت صحيح و به صورت نامحسوس حتي با وجود مشكلاتي مانند كمبود نيرو انجام گيرد بسياري از مشكلات برطرف خواهد شد. وقتي يك سري محصول كاشته ميشود و مجاري آبياري آن كاملا مشخص ميشود با پيگيري مداوم جهاد كشاورزي قسمت اعظم مشكل حل ميشود. به همين شكل جلوي يك سري از متخلفان گرفته ميشود. آنها با توجه به جرمي كه انجام دادهاند مشمول مجازاتهاي خودشان ميشوند. ميتوان محصولات آلوده را امحا كرد تا جلوي اين مشكل را از همان ابتدا گرفت. اما اگر اين اتفاق نيفتد مسئوليت بر گردن اداره بهداشت ميافتد. وزارت بهداشت ميتواند از طريق معاونتهاي غذا و دارو مانند گذشته نظارت بهتري داشته باشد. چون معاونتهاي غذا و دارو در استانها هستند نظارتشان موثرتر خواهد بود.
رسانهها خالصانه بهدنبال موشكافي مشكل باشند
همچنين نقش رسانهها در اين بخش بسيار موثر است به اين شكل كه در يك خبر چند ثانيهاي محصولات آلوده معرفي شود و مطرح شود كه كشاورزان از كودهاي شيميايي آلوده استفاده نكنند. اما كشاورزي كه يك سال زحمت كشيده و زحمتش در حال از بين رفتن است چنين چيزي را نميپذيرد. ماده 28 قانون به ما ميگويد ميوههاي سم زده را قبل از ورود به بازار بايد تحت آزمايشهاي علمي كارشناسي كرد و از صحت و سلامت آنها اطمينان حاصل كرد. اين فيلترها باعث ميشود كه خود كشاورزان نسبت به اين قضيه حساسيت لازم را داشته باشند. او درباره عدم پيگيري مسئولان نسبت به چنين موضوعي ميگويد: به نظر من در چنين مواقعي وظيفه رسانهها بسيار سنگينتر است. مداومت در برطرف كردن چنين مشكلي بايد از سمت جهاد كشاورزي، سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت باشد. رسانهها نبايد تحتتاثير جو صحبت يكي از مسئولان قرار بگيرند بلكه بايد خالصانه بهدنبال موشكافي مشكل باشند. در چنين مواقعي مسئولان هم مجبور به پيگيري ميشوند و در اين صورت همه مجبوريم به قوانين رسانهاي تن بدهيم. ما بايد با نيت خاص و دروني براي ريشهكن كردن مشكل اقدام كنيم در كنار اين موارد فرهنگسازي در جامعه هم نقش بسيار موثري در حل شدن اين موضوع خواهد داشت.