دوشنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۲
کد خبر: 107919

سلامت نیوز : یک دکترای داروسازی با اشاره به اینکه گاه عوارض جانبی استاتین‌ها بسیار ناراحت کننده است، گفت: برای کاهش بروز عوارض جانبی دستگاه گوارش، باید استاتین‌ را عصرها با یک وعده غذا مصرف کرد.

دکتر هوشنگ سلطان‌زاده در گفت وگو با ایسنا ، با اشاره به اینکه استاتین‌ها برای پایین‌ آوردن کلسترول تام تجویز می‌شود، گفت: در موارد بالا بودن کلسترول و کاهش خطر حمله‌ قلب یا استروک، استاتین ‌تجویز می‌شود.

وی افزود: بسیاری از افرادی که از استاتین ‌استفاده می‌کنند باید این دارو را تا آخر عمر استفاده کنند مگر آنکه بتوانند با استفاده از جیره‌ ‌غذایی، ورزش، کاهش ‌وزن و مکمل‌های تغذیه‌ای از میزان کلسترول بکاهند.

سلطان زاده با تاکید بر اینکه ادامه‌ استفاده از استاتین‌ها عوارض جانبی این داروها را دشوارتر می‌سازد، گفت: در ‌بعضی افراد، بروز عوارض جانبی استاتین‌ به طریقی است که به نظر می‌آید بهتر است از منافع این داروها چشم پوشید ولی پیش از تصمیم به قطع مصرف استاتین‌، باید روشن شود چگونه می‌توان از میزان بروز عوارض جانبی دارو کاست.

این دکترای داروسازی، درد‌ عضله را شایع‌ترین عارضه‌ جانبی استاتین‌ها دانست و گفت: ممکن ‌است این درد به ‌صورت درد ناشی ‌از سفتی، خستگی یا ضعف عضلات بروز کند. درد، ممکن ‌است به ‌صورت ناراحتی خفیف باشد و یا آنقدر شدید شود که انجام فعالیت‌های روزانه دشوار شود.

وی با بیان اینکه گاه مصرف استاتین‌ها ممکن ‌است سبب افزایش تولید آنزیم‌های کبدی شود که به هضم غذا و داروها کمک می‌کنند، یادآور شد: در‌ صورتی‌ که این افزایش خفیف باشد، می‌توان مصرف دارو را ادامه داد، اما اگر این افزایش شدید باشد، ممکن ‌است لازم باشد دارو قطع شود. در این صورت از یک استاتین ‌دیگر استفاده می‌شود. بعضی از سایر داروهای کاهنده‌ کلسترل مانند جمفیروزیل (gemfibrozil) و نیاسین (niaci) سبب افزایش اندک احتمال بروز مشکلات کبد در افراد مصرف‌کننده‌ استاتین ‌می‌شوند.

سلطان زاده در خصوص مشکلات گوارشی مصرف استاتین‌ها گفت: در مصرف‌کنندگان استاتین‌، حالت تهوع، تولید گاز، اسهال یا یبوست پس از مصرف دیده شود هر چند این عوارض جانبی نادر هستند ولی بسیاری از افرادی که دچار این عوارض جانبی می‌شوند، پیش از آن به سایر مشکلات گوارش مبتلا بوده‌اند. برای کاهش بروز عوارض جانبی دستگاه گوارش، باید استاتین‌ را عصرها با یک وعده غذا مصرف کرد.

وی با تاکید بر اینکه استاتین‌ها دارای تأثیر متقابل بالقوه خطرناکی با سایر داروها (به ویژه داروهای ضد افسردگی) و بعضی غذاها هستند، گفت: این آثار متقابل سبب می‌شود احتمال بروز عوارض جانبی استاتین‌ها بیشتر شود.

سلطان زاده یادآور شد: تمامی استاتین‌ها با گریپ ‌فروت تداخل دارند. آب گریپ‌ فروت حاوی یک ماده‌ ‌شیمیایی است و با آنزیم‌هایی تداخل می‌کند که سبب تجزیه‌ استاتین‌ها در دستگاه گوارش می‌شوند. این حالت خطرناک است زیرا معلوم نیست این تأثیر متقابل چه اثری بر کلسترول تام دارد، اما با این وجود بیمار می‌تواند از گریپ ‌فروت استفاده کند ولی مقدار مصرف باید توسط پزشک مشخص شود.

این دکترای داروسازی در پایان گفت: اگرچه عوارض جانبی استاتین‌ها ناراحت‌ کننده است ولی پیش ‌از تصمیم به قطع دارو باید منافع مصرف‌شان را در نظر داشت. باید به‌ خاطر داشت که استاتین‌ خطر بروز حمله‌ قلبی یا استروک را کاهش می‌دهد، ضمن آنکه خطر بروز عوارض‌ جانبی ناشی ‌از مصرف استاتین‌ها بسیار کم است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha