چه بیماری‌هایی در نوروز 93 گریبان شما را می گیرند؟

سلامت نیوز : با گذشت 563 روز كار و تلاش و فعالیت رسیدن نوروز بهترین فرصت برای فراغت و استراحت كردن است. همه ما با نزدیك شدن نوروز مجالی پیدا می‌كنیم تا با خستگی‌ها و روزمرگی‌های‌مان خداحافظی كنیم. نوروز ساعت‌ها و اوقاتی را به ما هدیه می‌كند كه زندگی‌مان را دستخوش تغییر می‌كند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مجله زندگی ایده آل ؛ در این ایام بیشتر اوقات‌مان را در كنار خانواده و دوستان می‌گذرانیم، به سفر می‌رویم، دوره‌های فامیلی برگزار می‌كنیم و بی هیچ محدودیتی خوش می‌گذرانیم. انواع و اقسام خوراكی‌ها را مصرف می‌كنیم و اغلب از این موضوع غافلیم كه ممكن است چه بلایی بر سر سلامت جسم‌مان بیاوریم. اگر برای شما هم مهم است كه علاوه بر حفظ سلامت روح و جان‌تان در روزهای نوروز سلامت جسم‌تان را نیز حفظ كنید و حتی آن را ارتقا دهید، با ما همراه باشید تا شما را با بیماری‌ها و اختلال‌هایی كه ممكن است در طول نوروز حین سفر یا مصرف خوراكی‌ها و مواد غذایی مختلف احتمالا تجربه كنید، آشنا كنیم.

مسمومیت،‌ شایع‌ترین بیماری نوروزی

مسمومیت و ابتلا به بیماری‌های روده‌ای یكی از رایج‌ترین بیماری‌هایی است كه در روزهای نوروز سراغ خانواده‌ها می‌آید. سفرهای نوروزی و گشت و گذارهای این روزها ممكن است پای هر فرد یا خانواده‌ای را به رستوران‌ها و سفره‌خانه‌های مختلف بكشاند یا شما را وادار كند كه از هر مغازه یا دكه‌ای محصول یا خوراكی تهیه كنید تا با آن اوقات‌مان را بگذرانیم یا وعده‌های غذایی از فلان رستوران یا سفره‌خانه كه چندان با آن آشنایی نداریم، تهیه كنیم یا غفلت كنیم و میوه‌ای نشسته بخوریم. همه اینها می‌تواند عاملی برای ابتلا به مسومیت‌ها و بیماری‌های روده‌ای باشد كه بزرگ‌ترین علامت آن دردهای شكمی، اسهال و در موارد شدیدتر تب و استفراغ است. روند درمان این نوع مسمومیت‌ها 4،5 روز به طول می‌انجامد بنابراین ابتلا به آن می‌تواند یك سوم تعطیلات نوروزتان را به باد دهد. برای پیشگیری از مسمومیت باید مراقب باشید كه در طول سفر حتما از فروشگاه‌های مواد غذایی معتبر خرید كنید، به تاریخ مصرف مواد غذایی دقت كنید و مهم‌تر از همه از میوه‌‌هایی پوست‌دار مانند پرتقال یا موز استفاده كنید و میوه‌ها را به خوبی بشویید. برای نوشیدن آب، آب معدنی مصرف كنید.  اما برای درمان مسمومیت باید به پزشك مراجعه كنید تا با تجویز آنتی‌بیوتیك‌ به درمان شما كمك كند. مصرف محلول ors  نیز در شرایطی كه فرد دچار اسهال شده و آب زیادی از بدنش خارج شده بسیار موثر است اما بهتر است مصرف این داروها با تجویز پزشك باشد.

دردسری برای عاشقان سبزی‌پلو با ماهی

یكی دیگر از مشكلاتی كه در ایام نوروز ممكن است خانواده‌ها را به دردسر و گاهی خطر بیندازد مصرف سبزی‌پلو با ماهی است كه گاهی می‌تواند شادی و نشاط شب‌های عید را به كام اعضای خانواده تلخ كند چرا كه احتمال خفگی با تیغ ماهی یكی از خطرهایی است كه در روزهای نوروز می‌تواند كودكان و خردسالان را تهدید كند. اگر هنگام خوردن ماهی مراقب تیغ‌های ریز و درشت نباشیم ممكن است دردسر بزرگی را تجربه كنیم. بلعیدن تیغ ماهی می‌تواند مشكلات زیادی را به وجود آورد. تیغ می‌تواند در لوزه، مخاط حلق، سینوس، لوزه یا چین‌های اطراف آن فرو رود و علاوه بر درد مشكلات زیادی را برای كودك به وجود بیاورد. اصلی‌ترین راه پیشگیری از این شرایط دقت برای جدا كردن تیغ‌ از ماهی است. در شرایطی كه خدایی ناكرده این اتفاق افتاد بهتر است فورا كودك‌تان را به پزشك برسانید یا از اورژانس كمك بگیرید. دقت داشته باشید كه این اتفاق تنها كودكان را به خطر نمی‌اندازد و ممكن است كوچك‌ترین بی‌دقتی بزرگسالان را نیز دچار دردسر كند.

آجیل و عفونت‌های ریوی

شاید فكر كنید مصرف آجیل چگونه می‌تواند منجر به ابتلا به عفونت ریوی در كودكان شود اما یك سهل‌انگاری كوچك می‌تواند سبب‌ساز عفونت ریوی و حتی خفگی كودكی خردسال شود. از آنجا كه احتمال درست جویدن آجیل و تنقلاتی همچون آبنبات برای خردسالان فراهم نیست و آنها ممكن است این دست از تنقلات را نجویده فرو دهند و ببلعند احتمال ورود خرده‌های آجیل یا آبنبات به نای و نایژه‌های آنها وجود دارد. نفوذ این مواد به سیستم ریوی خردسالان با توجه به اینكه در خردسالی هنوز سیستم ایمنی و محافظتی ریه به تكامل نرسیده می‌تواند خطر بزرگی همچون ابتلا به عفونت‌های ریوی و خفگی را برای آنها به همراه داشته باشد. بنابراین باید مصرف این خوراكی‌ها كه در ایام نوروز در تمام دید و بازدیدها برای پذیرایی از مهمانان استفاده می‌شود برای این گروه سنی به صورت محدود استفاده شود. بهترین راه این است كه آجیل و تنقلات به صورت له‌شده به خردسالان داده شود تا آنها راحت‌تر بتوانند آن را بجوند.

فشارخون و تنقلات

افزایش فشار خون هم از شایع‌ترین اختلالاتی است كه در ایام نوروز با مصرف بیش از اندازه تنقلات و پرخوری ممكن است سراغ‌تان بیاید. احتمال بروز این اختلال بین میانسالان بسیار بیشتر از جوان‌هاست. بهترین راه برای پیشگیری از بروز این مشكل مدیریت و برنامه‌ریزی برای خوردن تنقلات و خوراكی‌های نوروزی است. ضرورتی ندارد در تمام دید و بازدیدها سراغ ظرف آجیل بروید. پیش از هر چیز توصیه ما رعایت اعتدال در خوردن است اما توصیه می‌كنیم در كنار رعایت رژیم غذایی می‌توانید با نوشیدن یك تا دو  فنجان چای ترش یا چای سبز در میان‌وعده عصرگاهی به كنترل میزان فشار خون خود توجه كنید. فراموش نكنید كه شما نمی‌توانید هر چه می‌خواهید آجیل و تنقلات بخورید و انتظار داشته باشید با نوشیدن یك فنجان چای ترش یا چای سبز با مشكلی روبه‌رو نشوید. بنابراین بهتر است در طول روز 10 تا 12 مغز یا آجیل را مصرف كنید و یك فنجان دمنوش گیاهی هم بنوشید.

 این نكات را آویزه گوش كنید

كمتر كسی را می‌توان یافت كه در ایام تعطیلات به رژیم غذایی سلامتش پایبند باشد و بتواند در برابر انواع و اقسام خوراكی‌ها و تنقلات مقاومت كند. با این وجود اگر سلامت، تندرستی و حفظ تناسب اندام‌ برای‌تان مهم است این نكات را آویزه گوش‌تان كنید.

- از آنجا كه در روزهای نوروز مصرف شیرینی، آجیل و شكلات زیادتر از حد معمول است تا می‌توانید در وعده صبحانه یا میان‌وعده‌ها از خوردن شكر و قند به همراه نوشیدنی‌ها پرهیز كنید.

- در كنار وعده‌های غذایی به جای نوشیدن هر روزه  نوشابه‌های گازدار دوغ طبیعی یا شربت‌های گیاهی را جایگزین كنید.

- از سالاد به عنوان پیش غذا در وعده‌های ناهار و شام استفاده كنید و مصرف سبزیجات و مواد فیبردار را هرگز فراموش نكنید.

- مراقب باشید كه دیر بیدار شدن‌های روزهای تعطیل باعث نشود مهم‌ترین وعده غذایی را از دست بدهید و بدن‌تان را از مصرف لبنیات و شیر و كربوهیدرات‌ها محروم كنید.

- برای كنترل چربی  خون خود مراقب خوردن انواع  تخمه و دانه‌های روغنی باشید چرا كه میزان چربی موجود در این دانه‌ها بسیار زیاد است.

چاقی و چربی خون را مهار كنید

از آنجا كه با فرارسیدن نوروز فعالیت‌ روزانه متوقف می‌شود و مردم بیشتر از زمان‌شان برای استراحت، مسافرت و دید و بازدید استفاده می‌كنند و بیشتر در حال خوردن خوراكی‌ها، تنقلات و شیرینی‌جات هستند، با خطر بزرگی به نام اضافه وزن روبه‌رو می‌شوند كه می‌تواند زمینه‌ساز افزایش وزن و ابتلا به چاقی در روزها و ماه‌های بعدی سال باشد. مسافرت، دوری از كار و تنش‌های ناشی از آن و حضور در جمع دوستان و فامیل به تنهایی می‌تواند میل به خوردن را تقویت و اشتهای‌تان را بیشتر كند. بنابراین باید مراقب باشید كه در وعده‌های غذایی زیاده‌روی نكنید چرا كه با ابتلا به اضافه وزن به مرور با خطر بالارفتن چربی و كلسترول رو به رو می‌شوید كه می‌تواند به مرور سلامت شما را به خطر بیندازد. درمانگران طب سنتی مصرف خرفه تازه، جعفری، نارنج، لیموترش و كریپ‌فروت به همراه وعده‌های غذایی را برای پیشگیری از ابتلا به چربی خون موثر می‌دانند. البته آنها اعتدال در مصرف غذاها و جایگزین كردن غذاهای كم‌چرب و رژیمی به جای انواع فست‌فود و غذای آماده را بهترین روش برای كنترل اضافه وزن‌های نوروزی می‌دانند.

تسكینی برای دل‌دردهای نوروزی

مصرف انواع خوراكی‌ها، غذاها، میوها و سبزیجات در روزهای نوروزی پشت سر هم می‌تواند موجب دردهای شكمی و ابتلا به نفخ شود. اگر روزی از روزهای نوروزی مدیریت رژیم غذایی از دست‌تان خارج شد و با خوردن انواع و اقسام خوراكی‌ها روی هم، كم تحركی و به هم خوردن زمان صبحانه و دیگر وعده‌های غذایی  به نفخ و دردهای شكمی دچار شدید می‌توانید این دردها را بدون مصرف مسكن و داروهای شیمیایی با نوشیدن عرق گیاهی یا دمنوش‌های گیاهی تسكین دهید. یكی از بهترین عرقیات گیاهی برای كنترل نفخ عرق نعناع است. می‌توانید این عرق را همزمان با خوردن غذا یا بعد از وعده‌های غذایی میل كنید تا احتمال بروز نفخ و دردهای شكمی را به صفر برسانید.

شاید در این 15 روز یبوست بگیرید

كندی عملكرد روده‌ها و ابتلا به یبوست  یكی دیگر از عوارضی است كه در ایام نوروز ممكن است سراغ‌تان بیاید. از آنجا كه الگوی تغذیه خانواده در روزهای نوروز دچار تغییر می‌شود و اكثر خانواده‌ها در ساعت‌‌هایی كه باید وعده‌های غذایی را میل كنند، سراغ صبحانه و شام و ناهار نمی‌روند و ریتم زندگی دستخوش تغییر می‌شود، كندی عملكرد روده‌ها سراغ‌شان می‌آید. برای پیشگیری از ابتلا به این عارضه خانواده‌ها باید مصرف میوه‌، سبزی، نان سبوس‌دار و غلات را حتما در سبدغذایی خانواده بگنجانند. یكی دیگر از شیوه‌های پیشگیری از یبوست در این ایام مصرف یك فنجان آلوی خیس شده است كه می‌تواند به پیشگیری از ابتلا به یبوست در روزهای نوروز كمك كند.

دندان دردهای نوروزی را دست كم نگیرید

دندان‌دردهای نوروزی از دیگر عوارض شب‌نشینی‌ها و دید و بازدیدهای نوروزی است. در این ایام چون خانواده‌ها اوقات خود را بیشتر در مهمانی‌ها می‌گذرانند و بیشتر از همیشه سراغ انواع تنقلات، آجیل و شیرینی می‌روند احتمال ابتلا به پوسیدگی‌های دندانی یا پیشرفت پوسیدگی‌ها را بالا می‌برند و بیشتر در معرض دندان‌دردهای شبانه قرار می‌گیرند. دندان‌دردهایی كه لذت همصحبتی و مراوده با دوست و آشنا را تلخ می‌كند. مخصوصا كه با به هم خوردن روند طبیعی زندگی احتمال مراقبت‌های بهداشتی و مسواك‌زدن‌های 3 گانه روزانه دستخوش تغییر قرار می‌گیرد و افراد كمتر به این موضوع توجه می‌كنند. علاوه بر این به گفته دندانپزشكان شكستگی دندان‌ها نیز از دیگر عارضه‌هایی است كه در نوروز مشاهده می‌شود چرا كه افراد بیشتر در معرض شكستن تنقلات و آجیل با دندان‌شان هستند و كمتر ملاحظه به خرج می‌دهند.

هشداری برای بیماران قلبی – عروقی

اگر در تعطیلات نوروز قصد سفر دارید و در جمع خانواده شما فردی مبتلا به بیماری قلبی و عروقی وجود دارد باید مراقب باشید و پیش از سفر نكاتی را لحاظ كنید كه می‌توانید علاوه بر سلامت جسمی و روحی همراه‌تان سفر خوب و شادتان را تضمین كنید. در روزهای باقی مانده تا نوروز تا دیر نشده با پزشك معالج مشورت كنید و حتما داروهایی كه باید در طول سفر همراه داشته باشید را همراه خود ببرید چون امكان دسترسی به داروها و داروخانه و نسخه در سفر و آن هم در شرایطی كه امكان دسترسی به داروخانه ممكن است سخت باشد، ریسك خطر را بالا می‌برد. بنابراین حتما داروهای زیرزبانی این افراد مانند نیتروگلیسیرین و آسپرین و دیگر داروهای لازم را همراه داشته باشید. دقت داشته باشید كه مهم‌ترین مسئله برای این بیماران قرار گرفتن در وضعیت سكون بیش از اندازه است. بنابراین اگر با ماشین شخصی، اتوبوس یا قطار سفر می‌كنید باید در وفواصل زمانی از این بیماران بخواهید چند قدمی پیاده روی كنند و به پاهای‌شان نرمش دهند تا احیانا در مسیر حركت به دلیل نشستن و آویزان بودن پاهای‌شان لخته خون در پاهای‌شان ایجاد نشود. رعایت رژیم غذایی مناسب كم چرب و مصرف به اندازه سبزیجات و غذاهای رژیمی نیز برای حفظ سلامت این گروه بسیار موثر است.

اگر دیابت دارید در این شرایط سفر كنید

همه می‌دانیم كه با شروع تعطیلات میزان تحرك و فعالیت‌های روزانه ما به نصف و حتی كمتر می‌رسد، رژیم غذایی‌مان بهم می‌خورد، گرفتار پرخوری و زیاده‌روی در مصرف غذاها و خوراكی‌ها می‌شویم، با دوستان و آشنایان و فامیل ملاقات می‌كنیم و روز به روز به اشتهای‌مان افزوده می‌شود و این می‌تواند برای بیماران مبتلا به دیابت بسیار خطرناك باشد چرا كه زیاده‌روی در مصرف خوراكی‌ها و بی‌توجهی به این موضوع می‌تواند به راحتی میزان قند خون این افراد را از حد مجاز و طبیعی بالا ببرد و سلامت و جان آنها را به خطر بیندازد. در عین حال سفر كردن این افراد نیز باید با رعایت نكاتی نظیر به همراه بردن دستگاه سنجش قند خون، باتری اضافه برای دستگاه، لانست نمونه‌گیری خون، سرنگ، نوار تست قند خون و ادرار و داروهایی نظیر انسولین و گلوكاگون باشد تا در شرایط لزوم از آن استفاده كرد. مشاوره با پزشك و متخصص بیمار قبل از سفر و دریافت داروهایی كه او برای بیمار تجویز می‌كند نیز شرط مهم برای حفظ سلامت بیمارتان است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha