یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۴
کد خبر: 112317

بعد از آب،چای پرمصرف‌ترین نوشیدنی در دنیاست و هر ساله 3 میلیارد كیلوگرم چای در جهان تولید می‌شود. هزاران سال است كه مردم چین، ژاپن و هند چای سبز مصرف می‌كنند و از خواص بی‌شمار آن بهره‌ می‌برند.

سلامت نیوز: بعد از آب،چای پرمصرف‌ترین نوشیدنی در دنیاست و هر ساله 3 میلیارد كیلوگرم چای در جهان تولید می‌شود. هزاران سال است كه مردم چین، ژاپن و هند چای سبز مصرف می‌كنند و از خواص بی‌شمار آن بهره‌ می‌برند.

آنها به هنگام سردرد و نفخ شكم نیز بلافاصله چای سبز می‌نوشند. چای سبز خطر مرگ در اثر بیماری‌های قلبی را بیش از 25 درصد كاهش می‌دهد. از فواید بی‌شمار این گیاه بسیار گفته شده است و حتی چای را بهترین نوشیدنی بعد از آب می‌دانند. چای محتوی مقدار كمی از رنگدانه‌ها، مثل كافئین است. چای سبز و چای سیاه هر دو از یك گیاه به دست می‌آیند؛ به طور كلی عملیات بیشتری روی چای سیاه انجام می‌شود تا به دست مشتری برسد. چای برای كاهش خطر برخی بیماری‌های مزمن مثل سكته، حملات قلبی و برخی سرطان‌ها مفید است.

همچنین می‌تواند از پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری كند. با مصرف چای رنگدانه‌هایی كه شما به طریق دیگر دریافت نمی‌كنید، تامین می‌شود. بیشترین بهره نوشیدن چای سبز، شامل حال زنان می‌شود. زنانی كه روزانه پنج فنجان یا بیشتر چای سبز می‌نوشند، در مقایسه با كسانی كه یك فنجان یا كمتر مصرف می‌كنند، كمتر دچار مرگ در اثر حملات قلبی می‌شوند. سایر خواص چای سبز عبارتند از: كاهش وزن، جلوگیری از پوسیدگی دندان، حفاظت از قلب، كاهش فشار خون، جلوگیری از دیابت، پیشگیری از بیماری‌های خود‌ایمنی، جلوگیری از آرتروز، سكته و سرطان و ... خواص مفید چای سبز آنقدر زیاد است كه دانشمندان همچنان در حال تحقیق و بررسی آن هستند. نوشیدن چای سبز كمك زیادی به كاهش وزن می‌كند و معمولاً در رژیم‌های غذایی سالم، همیشه جایگاه ثابت خود را دارد. نوشیدن پنج فنجان چای سبز در طول روز، منجر به سوخت 70- 80 كالری در بدن می‌شود كه برابر است با 7 پوند در سال. از مزایای دیگر چای سبز كه اخیراً گروهی از دانشمندان چینی به آن پی برده‌اند، جلوگیری از بیماری‌های چشم، مثل گلوكوما است. براساس پژوهش‌ها، بخش‌های مختلف چشم، در مقادیر متفاوت كاتچین و آنتی‌اكسیدان جذب می‌كنند كه با عمل اكسیداسیون مانع آسیب رسیدن به چشم می‌شوند. شبكیه چشم كه مسوول حس كردن نور است، بیشترین میزان تمركز آنتی‌اكسیدان‌ها و قرنیه كمترین میزان را دارد.

فعالیت آنتی‌اكسیدان بیست ساعت بعد از مصرف چای سبز به پایان می‌رسد. مصرف چای سبز، چشم را در برابر فشارهای اكسایشی محافظت می‌كند. فشارهای اكسایشی منجر به بیماری شبكیه چشم می‌شود. مصرف مرتب چای سبز، كلسترول بالا، بیماری‌های قلبی، آرتروز و بیماری‌های كبدی را كاهش می‌دهد. برخی تحقیقات نشان داده‌اند كه نوشیدن چای سبز، خطر بروز انواع سرطان، به خصوص سرطان معده، دهان و مری را كاهش می‌دهد و با سلول‌های سرطانی مقابله می‌كند و طبق تازه‌ترین اخبار، گروهی از پژوهشگران بعد از انجام برخی آزمایش‌ها روی افراد سیگاری كه روزانه یك فنجان چای سبز می‌نوشیدند، دریافتند كه مصرف همین مقدار كم چای سبز به طرز چشمگیری با رشد سلول‌های سرطانی ریه مقابله می‌كند. گروهی از پژوهشگران چندی پیش روی 170 نفر كه مبتلا به سرطان بودند و 340 فرد سالم آزمایش‌هایی انجام دادند. این افراد برای مدتی به طور كامل تحت نظر بودند. میزان سیگار كشیدن، نوع تغذیه، میزان مصرف چای سبز یا عدم مصرف آن، میزان مصرف میوه و سبزیجات و تاریخچه خانوادگی این افراد در زمینه سرطان ریه مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد كه افراد سیگاری و غیرسیگاری كه روزانه به هیچ‌وجه چای سبز نمی‌نوشند، پنج برابر بیشتر از آنهایی كه چای سبز می‌نوشند، در معرض خطر سرطان ریه هستند. افراد سیگاری كه اصلاً چای سبز نمی‌نوشند، 12 برابر بیش از افرادی كه روزانه حداقل یك فنجان چای سبز می‌نوشند، در معرض این خطر قرار دارند. افرادی كه چای سبز می‌نوشند چه سیگاری و چه غیرسیگاری، 66 درصد كمتر در معرض خطر سرطان ریه هستند. همچنین گفته می‌شود كه نوشیدن چای سبز احتمال بروز سرطان پروستات را نیز كاهش می‌دهد؛ اما در این زمینه آزمایش‌ها و تحقیقات گسترده‌تری در حال انجام است.

طرز تهیه چای سبز
آماده كردن چای سبز بسیار آسان است. برای هر نفر یك قاشق چایخوری سرصاف چای در نظر بگیرید. بعد آب را جوش آورده و چای را در آن بریزید. قوری را روی كتری یا سماور بگذارید و تا زمانی كه دم بكشد (حدود 5 دقیقه) صبر كنید. چای سبز، زرد كمرنگ است و در صورتی كه به صورت غلیظ مصرف شود، طعم آن تلخ می‌باشد. بعد از خالی شدن قوری، مجددا می‌توانید روی آن آب جوش بریزید. گفته می‌شود كه خواص چای سبز در مراحل دوم و سوم دم كردن بیشتر می‌شود. می‌توانید از دانه‌های هل برای خوشبو‌تر شدن چای استفاده كنید.
تحقیقات زیادی خواص دارویی چای را مورد تایید قرار داده‌اند. از جمله مهم‌ترین خواص چای می‌توان به اثرات محرك، ضداسهال (قابض) و ادرارآور بودن آن اشاره كرد. این خواص به شرایط تهیه‌ چای بستگی دارد؛ به این معنا كه اگر بخواهید برای برطرف كردن خستگی، از چای استفاده كنید و یا به عنوان یك نوشیدنی مفرح آن را مصرف كنید باید آب كاملا جوشیده را روی چای بریزید و پس از 2-3 دقیقه آن را صاف نموده و میل نمایید. در این صورت كافئین به میزان زیادی در آن حل شده و اثرات خود را به عنوان ماده‌ای محرك اعمال می‌نماید؛ ولی در صورتی كه این زمان بیشتر طول بكشد، كافئین آزادشده با تانن‌های چای تركیب می‌شود و از اثرات محرك آن كم می‌شود؛ ولی در عوض تانن‌های بیشتری در چای استخراج و اثرات قابض (ضداسهال) آن قوی‌تر شود. اثرات مهم چای شامل كاهش چربی خون، خواص ضدمیكروبی، خواص ضدپوسیدگی دندان، خاصیت آنتی‌موتاژن، آنتی‌اكسیدان، ضدسرطان و ضدویروس هستند. خواص دیگر چای شامل رفع بدخوابی؛ كاهش قندخون؛ كاهش كلسترول خون؛ كاهش وزن؛ دفع آب اضافی بدن؛ تقویت قلب و تحریك گردش خون؛ و حفاظت از كبد می‌باشد. چای برای شست‌وشو و رفع خستگی چشم بسیار مفید است و هم‌چنین به عنوان مرهم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

خواص دارویی چای سبز
گیاه چای با نام علمی CAMELIA SINENSIS به صورت بوته و گاهی درختچه یا درخت وجود دارد. گیاه چای دارای برگ‌های همیشه سبز و گل‌های سفید و معطر است. در صورتی كه برگ‌های چای پس از چیدن عمل پلاسیدن (تخمیر) روی آنها صورت گیرد و سپس خشك شوند حاصل آن چای سیاه خواهد بود و در صورتی كه پس از چیدن بلافاصله خشك شوند چای سبز تولید می‌كند. چای سفید هم حاصل خشك كردن گل‌های چای است. مهم‌ترین كشور تولیدكننده چای سبز چین با 782 هزار تن، ژاپن با 91000 تن، ویتنام با 66000 تن و اندونزی با 20000 تن می‌باشند. چینی‌ها مصرف چای را در درمان سرطان موثر می‌دانستند و تحقیقات سال‌های اخیر در ژاپن، چین، آمریكا و اروپا به روی آن انجام شده و نشان‌دهنده آنست كه مصرف چای خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سرطان را كاهش می‌دهد كه این مساله را به پلی‌فنل‌های چای مرتبط دانسته‌اند. بیشترین تركیبات چای سبز شامل پلی‌فنل‌ها، كاروتنوئیدها، توكوفرول، ویتامین C، املاح كروم، منگنز، سلنیم و روی است. با توجه به مشابهت مواد چای سبز و سیاه در بعضی موارد خواص این دو نوع چای در اكثر موارد نزدیك به هم است ولی چای سبز در خواص آنتی‌اكسیدانی، ضدسرطانی، كاهش كلسترول و فشار خون و كاهش وزن دارای اثرات قوی و بهتری است. همچنین تحقیقات اولیه نشان داده است كه مصرف چای سبز ممكن است برای آب مروارید و دیگر امراض چشم موثر باشد. میزان كافئین چای سبز كمتر از چای سیاه بوده و به همین دلیل اثر رفع خستگی چای سبز كمتر از چای سیاه است. میزان كافئین موجود در یك لیوان قهوه 145 میلی‌گرم، چای سبز 25 میلی‌گرم چای سیاه تا 60 میلی‌گرم و چای سفید 15 میلی‌گرم است. مهم‌ترین اثرات كه از هر دو نوع چای سبز و سیاه به اثبات رسیده است شامل اثرات ضد آمیب، ضد درد، ضد آلزایمر، ضد باكتری، ضد سرطان، ضدافسردگی، آنتی‌اكسیدان، قابض، مقوی قلب، محرك، ادرارآور، كاهش‌دهنده پرفشاری خون، محرك ایمنی بدن، كاهش‌دهنده چربی خون، ضد ویروس و محافظ كبد می‌باشد.

منبع: دنیای سلامت

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • mareal ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
    0 0
    عالی بود