چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۰:۵۵
کد خبر: 112591

برقراری ارتباط با نوجوانان مهارتی قابل یادگیری است و والدین به راحتی می توانند با کمک گرفتن از تدابیر زیر گفت و گویی بهینه و ثمر بخش با نوجوان شان داشته باشند.

سلامت نیوز: برقراری ارتباط با نوجوانان مهارتی قابل یادگیری است و والدین به راحتی می توانند با کمک گرفتن از تدابیر زیر گفت و گویی بهینه و ثمر بخش با نوجوان شان داشته باشند.

به گزارش سلامت نیوز، نمی دانم چگونه سر حرف را با او باز کنم و در مورد رفتارهای اشتباهش با او صحبت کنم و به او تذکر بدهم!؟ این جمله از زبان بیش تر پدر و مادرهایی که نوجوانی در خانه دارند، شنیده می شود. پیدا نکردن زمان و فضایی مناسب برای گفت و گو، معمولا نگرانی و دغدغه ذهنی والدین نوجوانی است که زبان مشترکی با فرزندشان نیافته و در ارتباطات با نوجوان شان دچار مشکل شده اند. گاهی آشنا نبودن با نحوه برخورد صحیح با یک نوجوان، باعث می شود پدر و مادرها فرسنگ ها از فرزندشان دور شوند، فاصله ای که شاید هرگز نتوان آن را جبران کرد. تبیان در این باره نوشت: برقراری ارتباط با نوجوانان مهارتی قابل یادگیری است و والدین به راحتی می توانند با کمک گرفتن از تدابیر زیر گفت و گویی بهینه و ثمر بخش با نوجوان شان داشته باشند:

گفت وگو با نوجوان را با ساده ترین جمله ها شروع کنید

به جای این پا و آن پا کردن و خوردن مدام حرف های تان، خودتان باشید و در کمال آرامش و با مقدمه ای شیرین باب سخن را با نوجوان تان بگشایید! با ساده ترین جمله ها، مکالمه تان را شروع کنید. به طور مثال بگویید: چه خبر؟، امروز چطور بود؟ یا ناهار خوشمزه بود!؟ همین سوال های ساده باعث می شود فرزند شما به تدریج شروع به حرف زدن کند و خیلی از مسائل خود را با شما در میان بگذارد.

پیش از گفت و گوی اصلی، بستر سازی کنید

بهتر است پیش از پرداختن به موضوع اصلی، بستر سازی کنید. به طور مثال، در مورد مسائل مهم زندگی نوجوان و یا خانواده توقف کنید و نظر او را درباره یکی از اتفاقات پیش آمده اخیر، بخواهید. سپس به تدریج گفت وگو را به سمت موضوعی که تمایل دارید هدایت و در مورد آن بحث کنید. بدین طریق شما خواهید توانست فضای دوستانه ای را بر روابط خود و نوجوان تان حاکم و او را به گفت وگو تشویق کنید.

گفت وگو را با پرسش های منظوردار شروع نکنید

اولین قدم برای نتیجه دادن یک بحث، این است که به شخصیت نوجوان تان احترام بگذارید. در این صورت او با شما احساس راحتی و درددل می کند. بدون هیچ گونه سرزنش، انتقاد یا تحقیری و با بیان مثالی ملموس، گفت و گو را به سمت صحبت درباره رفتار نامطلوب نوجوان تان هدایت کنید و نظر او را درباره آن رفتار جویا شوید. اگر می خواهید بحثی منطقی و نتیجه دار داشته باشید، بحث را با پرسش های منظوردار شروع نکنید. اگر از نوجوان تان بپرسید: از صبح تا به حال کجا بودی؟ یا بگویید: معلوم است چه می کنی! می خواهی آبروی خودت و ما را ببری! مطمئنا به نتیجه نخواهید رسید و چیزی جز پرخاشگری و عصبانیت، پاسخ های سر بالا و دروغ نوجوان، نصیب تان نخواهد شد. بهتر است صحبت های خود را با سوال هایی کلی آغاز کنید تا بحث به تدریج شروع شود. به طور مثال بگویید: خب، امروز چه کارها کردی؟! یا از دوستانت چه خبر؟ 

به حرف نوجوان تان گوش کنید

در صورتی که موفق به ارتباط با نوجوان تان شدید، در این مرحله توصیه می شود تا آن جا که ممکن است اظهار نظر و دیدگاه خود را بیان نکنید. اجازه دهید سکان هدایت گفت وگو در دست نوجوان باشد. فقط به حرف های نوجوان تان گوش کنید. بهتر است هر از گاهی با بیان عباراتی مانند بله یا فهمیدم، به او ثابت کنید که سرو پا گوش هستید یا با پرسش سوالاتی درباره آنچه که گفته است، نظر او را برای ادامه بحث، جلب کنید و خود نیز به این اطمینان برسید که صحبت های او را درست متوجه شده اید.

از او سوال کنید ولی قضاوت نکنید

همیشه فرض را بر این بگذارید که نوجوان تان دلیلی منطقی برای انجام کارهای خود دارد. بدون هیچ جبهه گیری و برداشت های یک جانبه، سوالات خود را بپرسید و منتظر پاسخ های قانع کننده نوجوان باشید. اگر قانع نشدید پرسش خود را به طریقی دیگر بیان کنید و از نوجوان توضیح بیشتری بخواهید. برای درک و تفهیم بهتر موضوع، سعی کنید بی هیچ غرضی رفتار نوجوان را توصیف کنید و نظر او را نیز درباره آن موضوع بخواهید.

به او بفهمانید نگران او هستید

برای این که نوجوان به شما اجازه مداخله در مشکلات شخصی اش را بدهد، به او بفهمانید نگرانش هستید و قصد کمک به او را دارید. طوری رفتار نکنید که انگار شما همه بایدها و نبایدهای زندگی نوجوان را می دانید. به طور مثال، به او بگویید: چند وقتی است در خودت هستی، نمی دانم چه موضوعی پیش آمده اما می توانی برای هر نوع کمکی روی من حساب کنی.

آرام و با صراحت کامل با نوجوان صحبت کنید

اگر چه شاید بسیار برافروخته و عصبانی باشید اما تمام تلاش تان این باشد تا برخوردتان با نوجوان تند نباشد. خیلی آرام اما با صراحت و صداقت کامل در مورد سیگار کشیدن، دوستان ناباب، افت تحصیلی و... با فرزندتان صحبت کنید و جنبه های منفی رفتار اشتباهش را توضیح دهید. او باید بفهمد که راه را اشتباه می رود و ممکن است در آینده دچار مشکلات بسیاری شود.

با عصبانیت های او، مقابله به مثل نکنید

اگر نتیجه مساعدی از گفت وگو حاصل نشد، ممکن است نوجوان عصبی و بداخلاق شود و رفتار تندی با شما داشته باشد. در این شرایط شما باید به خود مسلط باشید و این رفتار او را راهی برای ابراز هیجاناتش تعریف کنید. سعی کنید به سردرگمی و عصبانیت او دامن نزنید و دهان به دهانش نشوید.

تصمیم را به عهده خودش بگذارید

اگر گمان می کنید نتیجه گفت وگو رضایت بخش بوده است بهتر است پس از بیان دلایل و توجیه نوجوان، مثل آن ضرب المثل ماهی و ماهیگیری رفتار کنید. یعنی به جای این که تلاش کنید ماهی صید کرده خود را به زور به نوجوان تان بدهید، ماهیگیری را به او بیاموزید.

هنگام مواجهه با مشکلات نیز، به جای بازی در نقش حلال مسائل سعی کنید تصمیم گیری را به عهده نوجوان تان بگذارید. قدرت نیروهای درونی نوجوان تان را یادآوری کنید، استعدادها و شایستگی هایش را به رخ او بکشید و به وی بگویید در هر شرایطی پشتیبان و یاور او خواهید بود.

منبع: روزنامه خراسان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha