دکتر حسین ملک افضلی اتخاذ سیاست های افزایش جمعیت در کشور را ضروری دانست و افزود: متاسفانه کاهش جمعیت در ایران بخصوص طی 5 سال اخیر بسیار نگران کننده شده است.

مسولان کاری نکنند نتیجه برنامه های آنها مقاومت و سرپیچی مردم باشد

سلامت نیوز :رئیس پژوهشكده سلامت خانواده، با بیان اینکه مسوولان به جای اعمال قوانین تهدیدآمیز برای رفع مشکل جمعیتی کشور از سیاست های تشویقی استفاده کنند، گفت: امروزه به دلیل وجود انواع مشکلات و موانع اقتصادی و اجتماعی برای تشکیل خانواده، جوانان تمایل کمتری برای ازدواج نشان می دهند. اما با این وجود هنوز به دلایل فرهنگی و اعتقادی کانون خانواده در جامعه از اهمیت خاصی برخوردار است، بطوریکه اگر شرایط ازدواج برای جوانان فراهم شود آنها به سمت تشکیل خانواده و ازدواج حرکت می کنند. بنابراین بهتر است مسوولان به جای اعمال سیاست های تهدید کننده از این پتانسیل برای افرایش جمعیت در کشور استفاده کنند.


دکتر حسین ملک افضلی در گفت وگو با  شفقنا زندگی، اتخاذ سیاست های افزایش جمعیت در کشور را ضروری دانست و افزود: متاسفانه کاهش جمعیت در ایران بخصوص طی 5 سال اخیر بسیار نگران کننده شده است.

بطوریکه اگر این روند ادامه داشته باشد جامعه ما طی سال های آینده با بافت جمعیتی سالمند مواجه خواهد شد. در واقع تعداد بچه هایی که یک خانم تا سال 1365به دنیا می آورد 6 بچه،  ولی امروزه به  6. 1 رسیده است (بین یک تا دو بچه)  یعنی رقم زیر دو، رقم خطرناکی محسوب می شود. بنابراین اگر به همین منوال پیش برویم در 25 تا 35 سال دیگر  رشد منفی جمعیتی خواهیم داشت.
 

نمی توان زوج ها را وادار کنیم تعداد بچه های بیشتری به دنیا آورند


وی در ادامه تسهیل زیر ساخت های تشکیل خانواده و فراهم نمودن شرایط ازدواج برای جوانان را یکی از مهم ترین راهکارهای افزایش جمعیت در جامعه دانست و تصریح کرد: امروزه برخی مسوولان تصور می کنند با اتخاذ سیاست های تهدیدآمیز نظیر ممنوعیت اقدامات پیشگیرانه  نظیر وازکتومی و توبکتومی زوجین، می توانند خانواده ها را به فرزندآوری بیشتر وادار کنند. این در حالی است که ما نمی توانیم زوج ها را وادار کنیم که تعداد بچه های بیشتری به دنیا آورند، زیرا بینش مردم امروزی تغییر کرده و خانواده ها بسیار حساب شده و با برنامه ریزی عمل می کنند. بنابراین سیاست تهدید کننده و اجبار آمیز در این زمینه تاثیری ندارد و تنها سیاستی که می توانند جوانان را به فرزندآوری تشویق کند تسهیل زیرساخت های اجتماعی و اقتصادی برای تشکیل خانواده بین جوانان است.
 

 

زندگی های مجردی بین جوانان روز به روز افزایش یافته

دکتر ملک افضلی در ادامه یادآور شد: پایین آمدن آمار ازدواج و همچنین بالا رفتن آمار طلاق در جامعه به دلایلی نظیر مشکلات اقتصادی، مسکن، بیکاری، تورم و غیره باعث شده است میزان زندگی های مجردی بین جوانان روز به روز افزایش یابد و آنها تمایل کمتری برای تشکیل خانواده داشته باشند. این در حالی است که با وجود چنین مشکلاتی در جامعه ما، هنوز کشور ما بافت اعتقادی و فرهنگی گذشته خود را حفظ کرده و خانواده ها ترجیح می دهند شرایط تشکیل خانواده برای فرزندان آنها فراهم شود و حتی خود جوانان نیز ذاتا به این سمت تمایل دارند. در اینصورت فرزندآوری به خودی خود اتفاق می افتد و هراس از پیری جمعیت از بین می رود.


مسولان کاری نکنند مقاومت و سرپیچی مردم تنها نتیجه برنامه های آنها باشد
این برنده جایزه جمعیت سازمان ملل در ادامه یادآور شد: تجربه نشان داده است که به هیچ عنوان سیاست های اجباری و تهدید آمیز بخصوص در زمینه مسائل اجتماعی در جامعه ما نتیجه نخواهد داد و چه بسا مردم در مواقعی برعکس آن نیز عمل کنند، بنابراین بهتر است کشور ما نیز همانند سایر کشورهای پیشرفته که مشکل جمعیت خود را با اعمال سیاست های تشویقی حل می کنند در این زمینه گام بردارد. کاری نکنند که مقاومت و سرپیچی مردم تنها نتیجه برنامه های آنها باشد.
وی همچنین تصویب کلیات قانون ممنوعیت پیشگیری از بارداری با کمک وازکتومی و توبکتومی را غیرضروری و بدون تاثیرگذاری خاص در افزایش باروری در جامعه برشمرد و افزود: بر اساس آمارهای اعلام شده تنها 3 درصد از زوج هایی که از نظر کمی و کیفی به اندازه کافی زاد و ولد داشته اند در سال برای پیشگیری به کمک وازکتومی و توبکتومی مراجعه می کنند و این میزان اصلا درصد بالایی نیست و 97 درصد زوجین از روش های دیگری برای پیشگیری استفاده می کنند. بنابراین اتخاذ چنین سیاست هایی از دید اجتماعی و میزان تاثیرگذاری بر روند افزایش جمعیت، سیاست صحیحی نیست و امیدواریم در بررسی مجدد این قانون نکات و ایرادات در آن لحاظ شود.

مهم ترین راهکار حل مشکلات ازداوج
این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، به مهم ترین راهکار حل مشکل ازداوج و راغب کردن جوانان برای تشکیل خانواده اشاره کرد و گفت: یکی از بهترین و موثرترین سیاستی که می تواند تا حدودی مشکل ازدواج جوانان را رفع و آنها را برای تشکیل خانواد ترغیب کند، این است که دولت به جای پرداخت وجه نقدی به مردم در قالب یارانه ها، صندوقی را تشکیل دهد که این میزان پول ماهیانه به آن صندوق واریز شود تا از این طریق بتوانند در حوزه ی اشتغال برای جوانان کارآفرینی کند تا  مشکل بیکاری، مسکن و سایر امکانات جوانان رفع و برای ازدواج انگیزه داشته باشند و مطمئنا مردم نیز از این سیاست حمایت خواهد کرد.
ملک افضلی در پایان خاطر نشان کرد: ارائه کارت مخصوص حمایتی به فرزندان سوم به بعد خانواده ها، از دیگر سیاست های تشویقی و تاثیرگذار در جهت تمایل برای فرزندآوری در خانواده ها است که این سیاست هم اکنون در بسیاری از کشورهای اروپایی نتیجه مثبت داده است، چرا که بر اساس آن خانواده ها مطمئن می شوند که حمایت هایی از فرزندان آنها به عمل می آید و نگرانی آنها در خصوص آینده فرزندان کاهش می یابد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha