مدتی است بحث واگذاری خدمات اورژانس 115 بر سر زبانها است و حال نیز با درج آگهی مناقصه آن در روزنامه ، بازگشت به یک تجربه غم انگیز را به ذهن متواتر می نماید و به کارگیری الفاظی به رنگها و طرح های جدید ، کاهش تصدی ، واگذاری ، خصوصی سازی و غیره ، که صرفا به جهت از یاد بردن این تجربه و در راستای بازی با کلمات صورت می گیرد ، قادر نیست ذهن مردم و کارکنان اورژانس را از این حقیقت که خصوصی سازی در اورژانس 115 نه به نفع مردم و نه به نفع اورژانس است ، دور کند.

خصوصی سازی اورژانس به نفع مردم نیست

سلامت نیوز :هیات مدیره انجمن صنفی فوریتهای پزشکی در استان خراسان رضوی در خصوص واگذاری اورژانس 115 به شرکتها بیانیه ای صادر کرده که متن کامل آن در زیر می آید : 


به گزارش سلامت نیوز تامین سلامت در کنار امنیت و آموزش ،یکی از سه وظیفه اصلی حکومت نسبت به مردم است ،تامین سلامت به لحاظ تاثیری که بر سایر ابعاد زندگی انسان دارد جزء مهمترین وظایف حکومتهاست ، همینطور ویژگی های خاص حوزه سلامت باعث ضرورت ورود دولتها به عرصه تامین شدن خدمات سلامتی شده است.


اصول متعددی در قانون اساسی به این موضوع اشاره دارد : جزء(ج)بند 6 اصل دوم – بندهای 2 و 4 و اصل 21 – اصل 43 – بندهای 3 و 9 و 12 اصل سوم – اصل 29 ، بنابراین میتوان گفت وظیفه تامین خدمات سلامت به طور قطع بر عهده دولت است و بویژه خدمات فوریتهای پزشکی که بدان در قانون مجازات خودداری از کمک به مصدومین و بویژه در بند 3 آن ، اشاره شده و فراهم آوردن خدمات فوریتهای پزشکی را صراحتا بر عهده دولت نهاده است.


البته تشخیص سازوکار ارائه خدمات نیز در اختیار دولت است ، یا بر اساس خرید خدمت یا تاسیس مراکز ارائه خدمت، حال این سئوال مطرح است با توجه به سوابق بخش خصوصی در نظام سلامت ،آیا واگذاری به بخش خصوصی استراتژی مناسبی است؟ نظارت بر بخش خصوصی در کشور ما بسیار ضعیف است ،
موضوعی که بارها توسط وزرای گذشته مورد اعتراف قرار گرفته است،به عبارت دیگر وزارت بهداشت به عنوان متولی حوزه سلامت و ناظر بر فعالیتهای بخش خصوصی و دولتی به عدم توانائی نظارت بر بخش خصوصی اعتراف کرده است .


از این رو گذاشتن خدمات اورژانس 115 به عهده  بخش خصوصی که نگاه ((هزینه به فایده)) به مسائل دارد ((به جای نگاه هزینه به اثربخشی)) نه تنها باعث بهبود شرائط نخواهد شد بلکه باعث بوجود آمدن مشکلات جدی تری نسبت به گذشته در حوزه اورژانس 115 خواهد شد.


مدتی است بحث واگذاری خدمات اورژانس 115 بر سر زبانها است و حال نیز با درج آگهی مناقصه آن در روزنامه ، بازگشت به یک تجربه غم انگیز را به ذهن متواتر می نماید و به کارگیری الفاظی به رنگها و طرح های جدید و به ظاهر زیبا  نظیر برونسپاری ، کاهش تصدی ، واگذاری ، تامین خدمات ، خرید خدمت ، خصوصی سازی  و غیره ، که صرفا به جهت از یاد بردن این تجربه و در راستای بازی با کلمات صورت می گیرد ، قادر نیست ذهن مردم و کارکنان اورژانس را از این حقیقت که خصوصی سازی در اورژانس 115 نه به نفع مردم و نه به نفع اورژانس است ، دور کند.


مضاف بر اینها سابقه ناتوانی در کنترل بخش خصوصی و غیر دولتی ، حتی تصور خصوصی سازی در حوزه سلامت بالاخص اورژانس 115 و سپردن سلامت مردم به دست نگاه اقتصادی و سود محور حاکم بر بخش خصوصی و غیر دولتی را غیر منطقی می نماید.


از سوی دیگر در حالی که ساختمان – تجهیزات – امکانات رادیوئی – آمبولانس – دارو و سایر امکانات مورد نیاز یک پایگاه اورژانس توسط بخش دولتی تامین میشود چه لزومی دارد تنها دستمزد نیروی انسانی و هزینه های جانبی پرسنل توسط بخش خصوصی پرداخت گردد؟ آیا به جزء فراهم آمدن زمینه لازم برای بهره کشی از نیروی انسانی را به ذهن متبادر میسازد؟


چگونه است که تا صحبت از برونسپاری میشود بجای اینکه اخذ خدمات جانبی اورژانس مانند واگذاری تعمیرات آمبولانس ها ، واگذاری تامین دارو و تجهیزات ، واگذاری تعمیرات و پشتیبانی پایگاهها و مواردی از این دست که در واقع وظیفه اصلی اورژانس که همانا خدمت به مردم آسیب دیده است را تحت الشعاع قرار میدهد مدنظر قرار گیرد ، بلافاصله واگذاری نیروی انسانی و تامین نیرو در نظر مدیران قرار می گیرد!! و فورا به سراغ واگذاری نیروی انسانی می روند.


یکی از اهداف ذکر شده در واگذاری اورژانس 115 به بخش خصوصی جلوگیری از درگیر شدن بخش دولتی با حواشی مسائل نیروی انسانی عنوان شده است تا بتوان به امور مهمتری مانند نظارت و ارتقای خدمات و آموزش پرسنل پرداخت ولی تجربیات گذشته نشان داد این امر به شدت مغفول بوده است و شرکتهای مربوطه که اکثرا توسط افراد غیر متخصص یا افراد متخصصی که صرفا سودنگر بوده و راههای دورزدن مقررات را نیز می دانند و هیچ نگاهی به کیفیت خدمات و جان مردم نمی کنند ، اداره میشوند با بکارگیری به میزان دو برابر ساعت کار موظف و پرداخت نصف حقوق و مزایا با کاهش شدید انگیزه کارکنان ، تجربه ای سیاه را در تاریخ نظام سلامت رقم زدند.


لذا هیات مدیره انجمن صنفی فوریتهای پزشکی خراسان رضوی به نمایندگی بیش از 700 نفر از جامعه اورژانس 115 ، نگرانی عمیق و جدی خود را از واگذاری خدمات اورژانس 115 به بخش خصوصی اعلام داشته و از مسئولین به ویژه وزیر محترم بهداشت و درمان و رئیس اورژانس کشور در خواست میکنیم جلوی خصوصی سازی اورژانس 115 را بگیرند تا ارائه خدمات فوریتهای پزشکی به مردم شریف ایران بیش از این دچار خلل نگردد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha