رئیس سازمان جنگل ها و مراتع با اشاره به اینکه در سال جاری تاکنون خشکیدگی درختان بلوط جنگل های زاگرس توسعه نداشته اظهار داشت: 75 میلیارد تومان از محل سازمان جنگل ها و دولت در سال 93 برای احیای این جنگل ها اختصاص داده شده است.

سلامت نیوز: رئیس سازمان جنگل ها و مراتع با اشاره به اینکه در سال جاری تاکنون خشکیدگی درختان بلوط جنگل های زاگرس توسعه نداشته اظهار داشت: 75 میلیارد تومان از محل سازمان جنگل ها و دولت در سال 93 برای احیای این جنگل ها اختصاص داده شده است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر،خداکرم جلالی در نشست خبری که پیش از ظهر شنبه در سازمان جنگل ها برگزار شد گفت: بهره برداری اصولی از جنگل ها حفظ آب و خاک پیشگیری از آلاینده ها و اقتصاد کم کربن در دولت تدبیر و امید و با عنایت مجلس و مقام معظم رهبری در دستور کار است تا منابع طبیعی به عنوان بستر توسعه پایدار بتواند با ویژگی های مطلوب و مناسب در خدمت مردم باشد.

بررسی لایحه ارتقای حفاظت و تقویت فرهنگ و ساختار منابع طبیعی

به گفته وی برای رسیدن به این اهداف بلند مدت سازمان جنگل ها و مراتع یکسری اقدامات پایه انجام داده که بازنگری در قوانین و اصلاح نارسایی ها به ویژه در خصوص نقشه بازدارندگی قوانین در دستور کار قرار گرفته که به این منظور با هماهنگی مجلس وبا توجه به طرح جامع منابع طبیعی که پیش از این در مجلس مطرح بود لایحه ارتقای حفاظت و تقویت فرهنگ و ساختار منابع طبیعی به زودی تقدیم مجلس می شود.

تقویت شورای عالی جنگل ها و مراتع در یک دوره یکساله

رئیس سازمان جنگل ها و مراتع تشکیل شورای عالی مراتع و جنگل را یکی دیگر از موضوعات مهم و اساسی در حوزه منابع طبیعی اعلام کرد و افزود: در این شورا از تجربیات بین المللی و نظرات کارشناسان داخلی با رویکرد مشارکت مردم در طرح های منابع طبیعی استفاده می شود.

وی با اشاره به لزوم مشارکت مردم در تمام طرح ها و پروژه های سازمان جنگل ها و مراتع اظهار داشت: در مباحث توسعه پایدار چنانچه هر یک از ابعاد محیط جامع و اقتصاد به صورت انتزاعی و انحصاری پیش روند توسعه جامعه نگری و پایداری لازم را نخواهد داشت لذا از جمله مشارکت های مردمی در طرح های منابع طبیعی رویکرد اصلی سازمان جنگل ها در دوره جدید خواهد بود.

جلالی تصریح کرد: همچنین بحث تقویت شورای عالی جنگل ها و مراتع در سازمان جنگل ها در طول دوره یک ساله به عنوان بالاترین مرکز علمی و فنی سازمان با پشتوانه حضور صاحبنظران و دانشگاهیان به شدت مورد توجه قرار گرفته است.

توسعه استفاده از گیاهان دارویی در سازمان جنگل ها

وی تعیین مجری برای طرح های مهم سازمان جنگل ها و مراتع را از دیگر اقدامات این سازمان در دولت یازدهم عنوان کرد و افزود: تعیین مجری برای احیای جنگل های زاگرس توسعه گیاهان دارویی جنگل کاری دامنه جنوبی البرز و جنگل کاری و ایجاد پارک های جنگلی در اطراف جاده ها برای جلوگیری از فرسایش بادی از مهم ترین موضوعاتی است که برای آنها مجری غیر دولتی تعیین شده است.

بهره برداری از جنگل ها در یک دوره 10 ساله تنها از درختان آسیب دیده

رئیس سازمان جنگل ها و مراتع کشور با اشاره به مصوبه استراحت جنگل ها که در اواخر دی ماه سال گذشته در دولت تصویب شد اظهار داشت: در این مصوبه به مدت 10 سال تنها بهره برداری از جنگل ها شامل درختان آسیب دیده یعنی درختان افتاده، شکسته و آفت زده می شود.

وی با اشاره به اینکه البته سازمان جنگل ها معتقد است بهره برداری اصولی و علمی از جنگل ها برای پایداری بلند مدت این منابع ضروری است، تاکید کرد: اما به نظر می رسد با توجه به وضعیت فعلی جنگل های کشور این دوره استراحت 10 ساله برای جنگل های کشور ضروری است.

اختصاص 75 میلیارد تومان برای احیای جنگل های زاگرس در سال جاری

رئیس سازمان جنگل ها و مراتع با اشاره به خشکیدگی درختان بلوط زاگرس تاکید کرد: یکی از موضوعات مهم و اساسی که در سطح وزارتخانه مطرح است بحث خشکیدگی بلوط های زاگرس است که برای سال جاری اعتباری معادل 75 میلیارد تومان برای احیای جنگل های زاگرس اختصاص داده شده است.

وی اظهار داشت: البته اعتبار لازم برای احیای کامل جنگل های زاگرس در یک دوره پنج ساله هزار و 70 میلیارد تومان یعنی سالانه حدود 200 میلیارد تومان است اما برای سال جاری تنها 75 میلیارد تومان از این اعتبار تخصیص داده شده است.

به گفته وی از این اعتبار 75 میلیارد تومانی 50 میلیارد تومان از محل اعتبارات سازمان جنگل ها و 25 میلیارد تومان دیگر به دنبال سفر رئیس جمهور به ایران در قالب برنامه احیای جنگل های زاگرس در دولت تصویب شد.

در سال 93 خشکیدگی جنگل های زاگرس متوقف شده است

رئیس سازمان جنگل ها و مراتع اظهار داشت: در سال جاری از ابتدای فروردین تاکنون هیچ گزارشی در خصوص توسعه خشکیدگی در کل استان های زاگرس نداشته ایم که مهم ترین علل آن وجود بارندگی های مناسب در سال گذشته دمای زیر 10 درجه در چند مدت که موجب از بین رفتن افات شد و اقدامات بهداشتی و اورژانسی برای سازمان جنگل ها بوده است.

جلالی یادآور شد: خشکیدگی جنگل های زاگرس از 30 هزار هکتار در سال 88 شروع شد و هر سال این میزان دو تا سه برابر افزایش یافت تا اینکه در سال 92 خشکیدگی جنگل های البرز به یک میلیون و 130 هزار هکتار رسید اما در سال 93 تا کنون این میزان خشکیدگی در عرصه های زاگرس افزایش نداشته است.

وی اظهار امیدواری کرد که در صورت عدم گسترش خشکیدگی در جنگل های زاگرس بتوان با تخصیص بودجه مناسب آسیب های وارد شده به این جنگل ها را ظرف پنج سال گذشته بازسازی کرد.

تجهیزات اطفای حریق در کشور ما همچنان سنتی است

رئیس سازمان جنگل ها و مراتع با اشاره به آتش سوزی های سال جاری تاکید کرد: هنوز روش های اطفای حریق جنگل ها و مراتع در کشور ما سنتی و بیل و سرشاخه درختان است که با توجه به گسترش این پدیده در کشور و افزایش خشکسالی ها به این روش نمی توان در برابر آن مقابله کرد و بایستی با استفاده از پیشرفت ها و دانش روز دنیا به مبارزه در آتش سوزی جنگل ها پرداخت.

90 خودروی مجهز به وسایل اطفای حریق به شهرستان انتقال داده شد

وی با اشاره به تجهیز سازمان جنگل ها به 400 خودروی مجهز به وسایل اطفای حریق اظهار داشت: تاکنون 90 دستگاه از این خودروها به شهرستان ها انتقال داده شده و امیدواریم تا پایان سال جاری تمام 400 دستگاه خودروی کمک دار به شهرستان ها انتقال داده شود.

جلالی یادآور شد: همچنین در تفاهم نامه ای که با وزارت کشور برای اطفای حریق داشته ایم استفاده از تجهیزات دیگر دستگاه ها به هنگام آتش سوزی در جنگل ها مورد تاکید قرار گرفت و قرار شد شوراهای اسلامی و شهرداری های 28 هزار شهر و روستای کشور در مواقع بحران و آتش سوزی به کمک سازمان جنگل ها و محیط زیست بیاید.

وی با اشاره به اینکه مدیریت بحران کشور تاکنون همکاری های نسبتا خوبی با سازمان جنگل ها برای اطفای حریق داشته اظهار داشت: در این تفاهم نامه بر افزایش این همکاری ها تاکید شده است.

آتش سوزی های عرصه های طبیعی سازمان یافته نیستند

جلالی در پاسخ به اینکه گفته می شود که آتش سوزی هایی که در سال جاری در عرصه های منابع طبیعی کشور رخ داده توسط افراد خاصی سازماندهی شده هستند گفت: اگر چه در برخی مناطق افراد برای منافع شخصی و به صورت عمد دست به آتش سوزی جنگل ها زده اند اما بررسی های ما چیزی مبنی بر اینکه آتش سوزی ها به صورت سازمان یافته در کشور رخ داده باشند را نشان نمی دهد.

افزایش 18 درصدی سطح آتش سوزی در عرصه های طبیعی نسبت به سال گذشته

رئیس سازمان جنگل ها و مراتع با اشاره به اینکه در سال 93 تاکنون 638 مورد آتش سوزی در عرصه های منابع طبیعی رخ داده افزود: تعداد آتش سوزی در مدت مشابه در سال گذشته 720 فقره بوده بنابراین تعداد موارد آتش سوزی در سال جاری نسبت به سال گذشته 11 درصد کاهش نشان می دهد.

وی افزود: اما مساحت مناطقی که از عرصه های طبیعی در سال جاری تاکنون دچار حریق شده اند پنج هزار و 976 هکتار بوده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته که برابر هفت هزار و 47 هکتار بوده 18 درصد افزایش نشان می دهد.

سازمان جنگل ها امکان خرید هلیکوپتر ندارد

رئیس سازمان جنگل ها و مراتع در پاسخ به اینکه کارشناسان تنها راه مقابله با آتش سوزی جنگل ها و مراتع کشور را با توجه به صعب العبور بودن این مناطق اطفای هوایی حریق عنوان می کنند گفت: بودجه و اعتبار سازمان جنگل ها برای خرید هلیکوپتر از یک سو و نگهداری و استفاده از آن کفاف نمی دهد بنابراین تنها با رایزنی و توافق با دیگر سازمان ها که هلیکوپتر دارند قرار شده است که بعد از این در آتش سوزی جنگل ها از تجهیزات هوایی آنها استفاده شود.

وی افزود: البته سازماندهی برای راه اندازی یگان هوایی اطفای حریق در دستور کار سازمان جنگل ها قرار دارد که البته باید همزمان یگان زمینی اطفای حریق نیز تقویت شود چرا که بسیاری از آتش سوزی ها در عرصه های طبیعی کشور ما به هنگام غروب رخ می دهد  که در این مواقع یگان هوایی کاربردی ندارد.

سوختن هفت هزار هکتار از جنگل ها و مراتع کشور در پنج ماه نخست سال جاری

جلالی افزود: در سال جاری تاکنون 1900 هکتار از جنگل های کشور و چهار و 600 هکتار از مراتع کشور در آتش سوخته است. یعنی در مجموع حدود هفت هزار هکتار از جنگل ها و مراتع کشور در اثر آتش سوزی در سال جاری تاکنون از بین رفته است.

کاهش 20درصد از آتش سوزی های عرصه های طبیعی با استفاده از تجهیزات پیشرفته اطفای حریق

رئیس سازمان جنگل ها و مراتع با اشاره به اینکه در طول 30 سال گذشته سالانه 15 هزار هکتار از اراضی ملی کشور از ناحیه آتش سوزی از بین رفته است یادآور شد: در صورتی که به تجهیزات روز اطفای حریق مجهز شویم قادر خواهیم بود سالانه تا 20 درصد از این مقدار را کاهش دهیم.

تعیین میزان دقیق جنگل های کشور تا پایان سال جاری

رئیس سازمان جنگل و مراتع در پاسخ به اینکه قرار بود آخرین سطح جنگل ها در سال جاری سنجش شده و میزان دقیق آن اعلام شود گفت: هنوز سنجش میزان سطح جنگل ها به طور کامل آماده نشده اما امیدواریم تا پایان سال بتوانیم از سطح جنگل ها و مراتع کشور آمار دقیقی ارائه دهیم.

وی در پاسخ به اینکه دولت بودجه خاصی برای مبارزه با زمین خواری و تصرف اراضی ملی اختصاص داده اظهار داشت: جلوگیری از زمین خواری در تصرف اراضی از وظایف اصلی سازمان جنگل ها و مراتع است و بخش اعظمی از بودجه سازمان به این بخش اختصاص دارد بنابراین دولت بودجه خاصی برای این منظور در نظر نمی گیرد.

جلالی با اشاره به اینکه در حال حاضر به ازای هر 70 هزار هکتار یک نفر نیروی حفاظتی در سازمان جنگل ها و مراتع وجود دارد افزود: چنانچه این تعداد دو برابر یا سه برابر شود قطعا در مبارزه با زمین خواری موفق تر عمل خواهیم کرد.

وی افزود: البته با سازمان هوا و فضا رایزنی هایی برای نظارت با استفاده از ماهواره ها برای جلوگیری از زمین خواری و اطفای حریق داشته ایم اما متاسفانه هنوز این نظارت ها به درستی عمل نمی کند.

رئیس سازمان جنگلها و مراتع یادآور شد: در پنج ماه نخست سال جاری هزار و 768 فقره خلع ید از اراضی ملی با مساحت سه هزار و 961 هکتار داشته ایم.

وی افزود: در سال جاری یگان حفاظت سازمان از حدود 52 هزار و 768 هزار هکتار اراضی ملی نیز رفع تصرف کرده اند.

توسعه 30 هزار هکتار زراعت چوب در سال

رئیس سازمان جنگل و مراتع در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: برنامه ریزی کرده ایم تا سالانه 30 هزار هکتار توسعه زراعت چوب در کشور داشته باشیم که امیدواریم این میزان در سال 93 با تخصیص اعتبارات و حمایت ها برای این موضوع افزایش یابد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر یک میلیون تن متر مکعب واردات چوب در کشور داریم افزود: بنابراین زراعت چوب فعالیتی بسیار اقتصادی و بازار خوبی خواهد داشت.

جلالی میزان کل سطح زیر کشت زراعت چوب در کشور را 270 هزار هکتار عنوان کرد.

کار خاصی برای جلوگیری از خشکیدگی شمشادها نمی توانیم انجام دهیم

رئیس سازمان جنگلها و مراتع درخصوص خشکیدگی درختان شمشاد شمال اظهار داشت: در حال حاضر از غرب دریای خزر تا مازندران خشکیدگی شمشادها توسعه یافته و متاسفانه نمی توانیم براساس نظر متخصصان گیاه پزشکی و جنگل کار خاصی برای آنها انجام دهیم مگر مراقبت های بهداشتی اورژانسی و قرنطینه کردن تا آلودگی به سایر مناطق منتقل نشود.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 45 هزار هکتار از شمشادهای شمال کشور آلودگی قارچی دارند اظهار داشت: امکان انتقال این الودگی توسط هر فرد یا ماشین وجود دارد بنابراین اقدام خاصی برای جلوگیری از انتقال آن نمی توان انجام داد.

رئیس سازمان جنگل ها و مراتع افزود: البته برخی از درختان خشکیده در بازدیدی که هفته گذشته از این مناطق داشته ایم رویش دوباره نشان داده اند و بذرهای سالم در این مناطق جمع آوری شده تا در صورت نیاز به صورت دستی کاشته شوند.

14 شهید و 500 مجروح در راه صیانت از عرصه های طبیعی

وی با اشاره به اینکه سازمان جنگل ها برای حفاظت از عرصه های طبیعی تاکنون 14شهید و حدود 500مجروح و جانباز داشته است گفت: سازمان جنگل ها در حفاظت از عرصه های طبیعی به هیچ عنوان کوتاهی ندارد و با چنگ و دندان از این عرصه ها صیانت می کند.

جلالی در خصوص طرح های آبخیزداری یادآور شد: با توجه به شرایط اقلیمی و کمبود آب در کشور سالانه بایستی دو تا سه میلیون هکتار آبخیزداری در کشور انجام شود.

موافقت 150 تن از نمایندگان مجلس با افزایش اعتبار طرح های آبخیزداری

وی افزود: در حال حاضر از کل 75 میلیون هکتاری که بایستی در کشور آبخیزداری شود تنها 25 میلیون هکتار طرح های آبخیزداری دارد که امیدواریم با توجه به تقاضای 150 تن از نمایندگان مجلس اعتبارات لازم برای طرح های آبخیزداری افزایش یابد.

10 میلیارد متر مکعب بیلان منفی آب در دشت های کشور

جلالی خاطرنشان کرد: در حال حاضر 10 میلیارد متر مکعب بیلان منفی در دشت های کشور وجود دارد که طرح های آبخیزداری و آبخوان داری تنها راهکارهای نجات این شرایط در کشور هستند.

وی در پاسخ به اینکه طرح تنفس جنگل ها ایرادات اساسی دارد که یکی از آنها متضرر شدن و غیر اقتصادی شدن طرح ها برای مجریان خواهد بود افزود: تا زمانی که قراردادهای قبلی با مجریان طرح ها پایان نیافته است برای اینکه از ضرر کردن آنها جلوگیری شود میزان تعهدات آنها در خصوص راه سازی، حفاظت و پرورش جنگل ها کاهش می یابد.

سالانه باید 300 هزار هکتار از کانون های بحرانی کشور بیابان زدایی شود

وی در خصوص طرح های بیانزایی سازمان یادآور شد: در حال حاضر 32.5 میلیون هکتار بیابان در کشور وجود دارد که از این میزان پنج میلیون هکتار کانون های بحرانی است و یکی از بخش های مهم و فعال در سازمان مقابله با پدیده بیابانی شدن است.

جلالی با اشاره به اینکه تاکید سازمان جنگل ها در عملیات بیولوژی برای مقابله با بیابان زایی در کشور است اظهار داشت: در حال حاضر در عرصه نزدیک به هفت میلیون هکتار در مناطق مرکزی و شرقی کشور طرح های بیابان زدایی اجرا شده است.

وی افزود: قرار است سالانه حدود 300 هزار هکتار از اراضی بیابانی کشور بیابان زدایی شود که اعتبار مورد نیاز برای آن حدود هزار و 50 میلیارد تومان ظرف یک برنامه پنج ساله است.

جلوگیری از تغییر کاربری مستثنیات موجود در اراضی ملی

رئیس سازمان جنگلها و مراتع در پایان در پاسخ به اینکه چرا سازمان جنگل ها مستثنیات مردم که در اراضی جنگلی قرار دارند و ویلاسازی در آنها افزایش چشم گیری دارد را خریداری نمی کند گفت: سازمان جنگل ها آنقدر بودجه ندارد که همه آنها را بتوان بخرد اما براساس قانون می توانیم جلوی تغییر کاربری در این اراضی را بگیریم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha