شنبه ۶ مهر ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۰
کد خبر: 12643

هیچ موجودی در كره زمین به اندازه انسان به محیط‌زیست لطمه نمی‌زند.

 انواع فعالیت‌های اقتصادی، تولید انواع كاغذ، ‌پلاستیك، قوطی‌های فلزی با میلیاردها دلار هزینه در سال، انتقال پساب‌های صنعتی به رودخانه‌ها، دریاها، تولید آلایندگی ناشی از حركت خودروها، دفع نادرست ضایعات مصرفی خانگی و... سرمنشأ آلودگی‌های زیست‌محیطی به دست انسان است.

این درحالی است كه با سرمایه‌گذاری مناسب درجهت بازیافت این زباله‌ها نه تنها می‌توان از خسارت‌های بیشتر به محیط‌زیست و آلوده‌سازی‌ آن جلوگیری كرد، بلكه می توان میزان نیاز انسان به مواد اولیه چوب و الوار جنگل، منابع طبیعی و معدنی را كاهش داد.

بازیافت یعنی بازگشتن مجدد بخش مهمی از ثروت‌های دورریخته شده به چرخه تولید و مصرف آن به‌طوری كه نه‌تنها از هدررفتن منابع و ثروت‌های ملی جلوگیری شود بلكه از حجم زباله‌های شهری با جداسازی زباله‌های قابل بازیافت به مقدار قابل‌ملاحظه‌ای كاسته شود.

به‌طوركلی می‌توان بازیافت مواد را به 3 دسته تقسیم كرد. دسته اول: بازیافت موادی است كه فقط با شستشو، ضد‌عفونی و رعایت مسائل بهداشتی قابل استفاده مجدد هستند مانند بطری‌ها و شیشه‌های سالم؛

دسته دوم: بازیافت موادی كه پس از طی فرایندهایی به مواد جدیدی تبدیل می‌شوند مانند شیشه خرده، فلزات، مواد پلاستیكی و كاغذ؛

دسته سوم: بازیافت موادی مثل تبدیل مواد زائد فسادپذیر به كود كمپوست یا بازیافت انرژی و تولید گاز متان پس از تجزیه بی‌هوازی‌ها كه از مواد زائد فسادپذیر است.

از آنجا كه تجمع و تلنبار زائدات خشك روی هم ضمن اشغال فضاها، منظره ناخوشایندی را ایجاد می‌كند، موجبات تجمع حشرات، تخم‌ریزی سوسك‌ها و سایر ناقلان بیماری‌زاست، علاوه براین بوی مشمئزكننده زباله‌ها نیز بر ضرورت دفع مناسب زباله‌ها می‌افزاید؛ دفعی كه از جنبه‌های ‌اقتصادی، بهداشتی، تامین سلامت جامعه و اشتغال‌زایی نیز قابل‌قبول و دفاع باشد.

لازم به ذكر است از آنجا كه برخی مواد مانند پلاستیك، لاستیك و... قابلیت تجزیه و برگشت به چرخه طبیعت را ندارند ضروری به‌نظر می‌رسد كه به‌گونه‌ای دیگر دفع شوند كه گزینه مناسب برای این كار بازیافت و استفاده مجدد و تولید مواد جدید است، اما نگاه زیست‌محیطی به مسئله بازیافت این نكته را خاطرنشان می‌كند كه با بازیافت،به حفظ محیط‌زیست وهمچنین حفظ ظاهر زیبا و طبیعی اطرافمان كمك كرده‌ایم و فضای‌های مناسب و مفید شهری را صرف تلنبار، تجمع و دفن زائدات نمی‌كنیم، حس خلاقیت كودكان و افراد جامعه را در استفاده مجدد مواد فعال پویا می‌كنیم و می‌توانیم با كاهش قطع درختان كه صرف تولید كاغذ می‌شوند به مساحت فضای سبز و افزایش هوای پاك شهرمان كمك كنیم.

كشورهای پیشرفته صنعتی با سرمایه‌گذاری مناسب برای بازیافت انواع زباله، ‌آموزش همگانی برای جداسازی زباله‌ها از مبدا و منازل، ادارات، مدارس، تولیدی‌ها، مراكز صنعتی، خدماتی و... قادر شده‌اند كه از زباله‌های جمع‌آوری شده برای تولیدات جدید استفاده كنند و ضمن جلوگیری از برداشت بی‌رویه از منابع طبیعی و دفن زباله‌ها درواقع اقدام به سرمایه‌گذاری‌های دارای بازده اقتصادی كوتاه و بلندمدت نمایند.

تشویق و ترغیب مردم به جداسازی انواع پسماند‌ها مثل شیشه، كاغذ، مواد پلاستیكی و فلزی از سایر زباله‌ها در دستور كار مدیریت شهری كلانشهرهای دنیا ازجمله تهران قرارگرفته است.

در این میان مدیران كلانشهرها با آگاهی از تاثیرات آموزش، به‌دنبال افزایش سطح اطلاعات و آگاهی افراد درباره بازیافت هستند و همكاری مردم را در طرح تفكیك از مبدأ طلب می‌كنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha