جمعه ۷ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۱
کد خبر: 129058

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران ضمن تاکید بر سلامت محصولات خونی، روش‌های انتقال HIV/ایدز از طریق خون را تشریح کرد.

سلامت نیوز : مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران ضمن تاکید بر سلامت محصولات خونی، روش‌های انتقال HIV/ایدز از طریق خون را تشریح کرد.

 

دکتر علی‌اکبر پورفتح‌الله در آستانه روز جهانی ایدز در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به سوالی درباره‌ راه‌های انتقال این ویروس از طریق خون، گفت: یکی از راه‌های اصلی انتقال این ویروس، خون است؛ خوشبختانه با توجه به اینکه پیدایش این بیماری نوظهور در کشور ایران اتفاق نیفتاده بود و از خارج مرزها به کشور ما وارد شد با مدیریت به موقع و انجام آزمایش غربالگری بر روی خون‌های اهدایی از سال 1376 و برنامه‌های سازمان انتقال خون در جذب اهداکنندگان سالم، عملا از طریق خون‌های اهدایی هیچ موردی از HIV در گیرندگان خون نداشته‌ایم.

 

وی در این باره ادامه داد: شاهد این مدعا نیز بیماران تالاسمی هستند. ما در ایران نزدیک به 20 هزار بیمار تالاسمی داریم که بطور متوسط سالانه حدود 300 هزار واحد خون مصرف می‌کنند و تاکنون هیچ موردی از مثبت شدن HIV در این عزیزان نداشته‌ایم. به طور متوسط تخمین زده می‌شود که حدود یک هفتم گلبول‌های قرمز تولید شده در سازمان انتقال خون توسط بیماران تالاسمی مصرف شده است.

 

به گفته پورفتح‌الله، در یک جامعه آماری بزرگ نشان داده شده است که شانس انتقال خون HIV از طریق فرآورده‌های سازمان انتقال خون ایران نزدیک به صفر است. این مساله را در میزان شیوع HIV در غربالگری اهداکنندگان خون هم می‌توانیم ملاحظه کنیم. سال گذشته در غربالگری بیش از دو میلیون واحد خون اهدا شده به سازمان انتقال خون میزان شیوع HIV در اهداکنندگان مراجعه کننده به سازمان انتقال خون سه مورد در یکصد هزار نفر بوده است. در مقایسه این روند با شیوع مدل تخمینی HIV در جامعه ایران که حدود 96 مورد در یکصد هزار نفر است، میزان شیوع HIV در جمعیت اهداکنندگان خون حدود 32 برابر کمتر از جامعه است. این دستاورد بزرگی برای حوزه سلامت است. البته این پایان راه و آرمان ما نیست. ما باید هنوز بر روی آموزش جامعه، اهدای مستمر، ارتقای سطح دانش و آگاهی جامعه و اهدا‌کنندگان خون تلاش کنیم و فرهنگی را بنیان گذاریم که سالم‌ترین اقشار جامعه و آگاه‌ترین و فرهیخته‌ترین آنها، اهداکنندگان خون در کشور باشند.

 

وی در پاسخ به سوال ایسنا درباره HIV در دیگر مصرف کنندگان فرآورده‌های خونی از جمله اشاره‌ای به پرونده معروف به هموفیلی‌ها، گفت: سوال بسیار خوبی را مطرح کردید. آنچه که در بالا به آن اشاره کردم درباره بیماران تالاسمی بود. تالاسمی‌ها گلبول قرمز دریافت می‌کنند و این فرآورده صد درصد توسط سازمان انتقال خون و به همت اهداکنندگان خون ایرانی تامین می‌شود. اما بیماران هموفیلی به پخش پلاسمای خون وابسته هستند و عمدتا نیازمند به فاکتور 8 انعقادی خون که یا به طور صنعتی از طریق پالایش پلاسما تولید می‌شود یا از طریق کنسانتره رسوب پلاسما در سرما توسط سازمان انتقال خون و به عنوان کرایو تولید و در دسترس قرار می‌گیرد.

 

مدیرعامل سازمان انتقال خون افزود: این همان نکته‌ای است که ثابت می‌کند در جریان پیدایش ویروس نوظهور HIV آلودگی‌های ناشی از راه خونی مرتبط با سازمان انتقال خون و پالایشگاه فعال داخلی در آن مقطع تاریخی نبوده است و آنچه سبب گسترش HIV در عزیزان هموفیلی بوده داروهای مشتق از پلاسمای خون به کشور بوده است نه تولیدات داخلی. این موضوع نشان می‌دهد انتقال از طریق محصولات خونی وارداتی به کشور بوده است و از همین منظر است که تاکید می‌کنیم در زمینه پلاسما و محصولات خونی همچون فرآورده‌های خونی با منشاء پلاسما و محصولات پلاسمایی را حتما با پلاسمای ایرانی تولید کنیم.

 

وی در این باره ادامه داد: این امر، کار بزرگی است که هم اکنون در غالب قرارداد مشارکتی تولید در حال انجام است و ما امیدواریم به زودی به ظرفیت 300 هزار لیتری تولید پلاسما از طریق پلاسمای مازاد بر چرخه فعالیت انتقال خون و مراکز اهدای پلاسما که در کشور و عمدتا با مشارکت بخش خصوصی و نظارت سازمان دارو و غذا شکل گرفته است، دسترسی پیدا کنیم و در یک بازه زمانی این ظرفیت را به ششصد هزار لیتر برسانیم تا به این ترتیب پاسخگوی تولید صد درصد محصولات پلاسمایی خون با پلاسمای ایرانی می‌باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha