جمعه ۱۹ دی ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۹
کد خبر: 134326

سلامت نیوز: محققان ایرانی موفق به ساخت کیت های تشخیص گونه ای سم سرطان زا در محصولات کشاورزی شدند که می تواند در مدت کوتاهی مقدار سم را تعیین کند.

مرجان مجدی نسب- دانشجوی دکترای دانشگاه صنعتی اصفهان و محقق طرح در گفتگو با مهر گفت: گونه ای سم در محصولات کشاورزی وجود دارد و می تواند سلامتی انسان را به خطر بیاندازد، که این سم ها در صورت نگهداری محصولات کشاورزی بعد از برداشت در شرایط نامطلوب به وجود می آیند. از این رو به فکر ساخت کیت های تشخیصی افتادیم که بتوان در مدت زمان کوتاهی میزان این سم را مشخص کرد.

وی با بیان اینکه اگر محصولاتی همچون غلات، حبوبات، قهوه، انگور، و ادویه‌جات، بعد از برداشت، در محیط مرطوب و یا دمای بالای 25-27 درجه سانتیگراد نگهداری شوند،حامل سم "اکراتوکسین" می شوند، افزود: در این صورت قارچ داخل  محصولات کشاورزی، سم سرطان زایی تولید کند که این سم، بعد از به وجود آمدن، با حرارت هم از بین نخواهد رفت.

 وی با اشاره به اینکه میزان طبیعی این سم در محصولات کشاورزی طبیعی 5 و در محصولات فرآیند شده 3 میکروگرم بر گیلوگرم است، بیان کرد: " اکراتوکسین "باید به میزان مشخصی در محصولات کشاورزی وجود داشته باشند که بیش از حد مجاز آن موجب سرطان و سمیت کبد و کلیه می شود، همچنین بر روی سیستم ایمنی افراد تاثیر می گذارد.

مجدی نسب اظهار داشت: گیاه شیرین بیان، از گونه گیاهانی است که درصد آلودگی به این سم در آن زیاد است و از آنجایی که از گیاه شیرین بیان مواددارویی تولید می کنند و باید مسئولین در این خصوص توجه جدی داشته باشند.

به گفته وی گندم های وارداتی نیز جز آندسته از گیاهانی هستند که قبل از تبدیل به آرد و نان باید از این حیث بیشتر مورد توجه قرار گیرد و میزان وجود سم اوکراتوکسین در آن مورد بررسی قرار گیرد.

مجدی نسب عنوان کرد: تشخیص میزان سم محصولات کشاورزی از روش های "ایمونولوژیکی "و دستگاه "کروماتوگرافی با کارایی بالا " قبل از فراوری صورت می گیرد که هزینه های زیادی باید صرف این موضوع شود که استفاده از کیت های تشخیصی می تواند در اینجا کم هزینه باشد.

محقق طرح کیت تشخیصی با تا کید بر اینکه اندازه گیری میزان سم اکراتوکسین در محصولات کشاورزی هنوز در ایران جا نیافتاده است، خاطرنشان کرد: کیت تشخیصی سم سرطان زای محصولات کشاورزی از نانو ذرات طلا ساخته شده که صنایع غذایی، کشاورزی و دارویی می‌توانند از نتایج این کیت استفاده کنند و درمدت زمان کوتاه، از میزان سم محصولات مطلع شوند.

 وی در خصوص کارکرد کیتها توضیح داد و گفت: به طور مثال می توان گندم را بعد از عصاره گیری و فیلتراسیون، به اندازه صد میکرولیتر بر روی کیت تشخیصی قرار داد، تا از میزان سمیت گندم مطلع شد.

به گزارش مهر، تحقیقات جهت ساخت کیت تشخیصی گونه سم سرطان زای محصولات کشاورزی در دانشگاه صنعتی اصفهان و لابراتواری در چین صورت گرفته است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha