سلامت نیوز:استاد علوم ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامي با بيان اينكه رسانه ها تنها عامل ايجاد رفتارهاي خشونت آميز نيستند، گفت: خشونت و رفتارهاي نابهنجار بايد در مدارس، محلهها و خانواده نفي و رفتار محبت آميز جايگزين آن شود چرا كه بسياري مردان رفتار خشن را از پدران خود آموختهاند نه از رسانه.
به گزارش سلامت نیوز به نقل ازاداره كل روابط عمومي و امور بينالملل سازمان پزشكي قانوني كشور، دكتر ميرفخرايي نشستي با خبرنگاران كه با موضوع بررسي نمايش عكس و ويدئوهاي با موضوعات خشونت عريان از رسانه ها در قبح زدايي از آن و ازياد نزاع و خشونت برگزار شد، با اشاره به نظريات اجتماعي در خصوص عوامل ايجاد خشونت در افراد گفت: در يك نظريه اجتماعي (نظريه ميلر) بروز رفتار خشن را ناشي از تمايل فرد و ترغيب و حمايت اجتماعي مي داند به اين معنا كه فرد بعد از ديدن تصاوير خشن به بروز رفتار خشونت آميز تمايل پيدا كرده و آن را تقليد مي كند. حال اگر اين رفتار خشن مورد حمايت اجتماعي قرار گيرد و عمل او در جامعه پشتيباني شود رفتارش را تكرار مي كند اما اگر به او توجهي نشود از رفتارهاي خشن مشاهده شده تقليد نخواهد كرد.
وي با اشاره به نظريه ديگري اظهار داشت: در نظريه ديگر موفقيت فرد خشن در يك فيلم يا نمايش را عامل تكرار آن عمل خشونتآميز از سوي بيننده مي دانند. به اين شكل كه اگر در يك فيلم فرد خشن با اعمال رفتارهاي خشونت آميز به موفقيتهاي اقتصادي، مالي و ... دست يابد رفتارش از سوي افراد جامعه تكرار خواهد شد و خود برنامه تلويزيوني عامل ايجاد اين رفتارهاي است.
اين استاد علوم ارتباطات بروز خشونت را ناشي از برخي تشويقهاي اجتماعي در مورد افراد خشن عنوان كرد و افزود: در موارد زيادي رفتارهاي خشن مورد حمايت و تشويق افراد قرار مي گيرد و همين موضوع زمينه تكرار آن عمل را فراهم مي كند در حالي كه در اين بين رسانه نقشي در بروز رفتارهاي خشن ندارد.
به گفته وي رسانه ها مي توانند با انعكاس درست اخبار حوادث ضمن بيان اصل موضوع بدون پرداختن به صحنههاي فجيع، دلايل آن را ريشهيابي و از تكرار آن در جامعه جلوگيري كنند.
ميرفخرايي خاطرنشان کرد: ما به جاي اينکه رأفت را به کودکان خود آموزش دهيم آنها را در صورت رئوف بودن لوس و بچهننه ميخوانيم. ما خودمان بچهها را از کودکي تشويق به خشونت ميکنيم تا او را قوي بار بياوريم.
وي با بيان اينکه جامعه ما به افراد خشن و قلدور احترام ميگذارد و در تمام مناسبات خود خشونت را تشويق و ترويج ميکند، گفت: انسان خشن نيست و تحمل تماشاي خشونت را ندارد، البته يک جامعه بايد خود تمايل به خشونت داشته باشد تا تصاوير خشن در آن تبديل به الگو شود. ضمن آنكه برخي جامعهشناسان معتقدند نياز جامعه سبب ميشود که رسانه خشونت را به نمايش گذاشته و آن را بازنمايي کند.