«اصلا گوش می دی من چی می گم»؟ این یکی از اتهامات رایج بین بسیاری از زن و شوهرها و همچنین والدین و فرزندان است. مخصوصا وقتی که بحثی بین اعضای خانواده پیش می آید مهارت خوب شنیدن از نان شب هم واجب تر می شود.

سلامت نیوز:«اصلا گوش می دی من چی می گم»؟ این یکی از اتهامات رایج بین بسیاری از زن و شوهرها و همچنین والدین و فرزندان است. مخصوصا وقتی که بحثی بین اعضای خانواده پیش می آید مهارت خوب شنیدن از نان شب هم واجب تر می شود.


گوش دادن فعال را بشناسید


به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه خراسان،بعضی وقت ها ما داریم با جان و دل به حرف های همسرمان گوش می دهیم، اما کار خاصی انجام نمی دهیم که این گوش دادن را نشان دهیم. سرمان را پایین انداخته ایم و گوش هایمان را تیز کرده ایم و گوش می دهیم و درک می کنیم. در این نوع از گوش دادن با این که شما اخلاقاً و وجداناً دارید گوش می دهید اما به طرف مقابلتان حس خوبی منتقل نمی کنید. این حرف شما که «گوشم پیش شماست» هم معمولاً دردی را دوا نمی کند و بیشتر اعصاب او را به هم می ریزد. روانشناسان به این نوع گوش دادن تقریباً بی فایده می گویند گوش دادن منفعل.در مقابل در گوش دادن فعال علاوه بر این که ما دل و جانمان را هم به خدمت گوش دادن گرفته ایم، طوری رفتار می کنیم که این گوش دادن به طرفمان منتقل شود. از سر تکان دادن گرفته تا برگرداندن یک خلاصه از حر ف های طرف به خودش می تواند نشانه گوش دادن ما باشد.
به زبان بدن خودتان توجه کنید

سعی کنید از حالات چهره ای که همسرتان آن را حمل بر تمسخر و سرزنش می کند خودداری کنید. در این مواقع چشم ها را نچرخانید و لب هایتان را طوری به هم ندوزید یا طوری کج نکنید که همسرتان تصور کند او را مسخره می کنید.


خلاصه گفته را پس بدهید

این مهارت به شما کمک می کند تا مطمئن شوید که همسرتان را درک کرده اید. شما با این کار به جای آن که به همسرتان بگویید: می فهمم تو چه می گویی! مفهوم پیام ها را با او در میان می گذارید. پیام همسرتان را خلاصه کنید تا نشان دهید که دقیقاً حرف های او را درک می کنید. برای خلاصه کردن کارهای زیر را انجام دهید: ۱ - آن چه را به عنوان نظر همسرتان شنیده اید با بیان خود دقیقاً تکرار کنید ۲ - از همسرتان بخواهید خلاصه ای را که ارائه می دهید تأیید یا تصحیح کند.اگر خلاصه تان را با جمله ای که نشان دهنده هدف شما از خلاصه سازی است شروع کنید بسیار راهگشاست. مثلاً این طور شروع کنید: «برای این که مطمئن شم حرفتو درست فهمیدم...» بعد می توانید بگویید: «تو گفتی که راجع به ... احساس بدی داری. درسته؟» اگر خلاصه شما دقیق باشد، خواهید دید که همسرتان جواب مثبت می دهد. معمولاً با تکان دادن سر یا تبسم نشان می دهد که شما درست متوجه شده اید.

سوال های باز بپرسید

پس از این که به دقت به حرف های همسرتان توجه کردید، آن ها را تایید کردید، او را به حرف زدن بیشتر دعوت کردید و حرف هایش را خلاصه کردید، هنوز هم ممکن است خواهان اطلاعات اضافی خاصی باشید. برای جمع آوری یا تکمیل اطلاعات ناقص سوال های باز بپرسید. سوال های باز اغلب با کلمه «چه» (چه کسی، چه چیزی، چه جایی، چه موقع و چطور) شروع می شوند سوال های باز موثرترین نوع سوال ها است این سوال ها دست دیگران را در نحوه پاسخ دادن بیشتر باز می گذارد.
همدلی کنید

تکنیک «شنیدن فعال» بیش از هر چیز به ابراز همدردی اهمیت می دهد. همدردی و ابراز آن به خوبی می تواند میان افراد ارتباط قوی ایجاد کند. در این تکنیک باید مسائل را از دیدگاه طرف مقابل ببینید و تا حد ممکن خود را جای او بگذارید. باید کاملا به طرف مقابل توجه و سعی کنید احساسات او را درک کنید. حس کنید خودتان هم درگیر آن مسئله هستید و همان احساس را دارید. مثلا اگر فرزندتان به شما بگوید: «امروز دوستم برای بازی با من نمیاد» شاید پاسخ صحیح این باشد که به او بگویید: «چون اون امروز وقت دندون پزشکی داره». اگرچه شما با این جمله پاسخ درستی به فرزندتان داده اید. اما احساسات او را درک نکرده اید و در واقع فقط به ظاهر جمله او توجه کرده اید. اگر بخواهید از تکنیک شنیدن فعال استفاده کنید، می توانید به فرزندتان بگویید: « می دونم که از نیومدن دوستت ناراحت هستی، اما غصه نخور می تونی برای فردا با او قرار بذاری.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha