سلامت نیوز:پروژه برداشت سنگ لاشه آهكي معدن شيرينآباد كه باعث تخريب بخشي از جنگلهاي هيركاني (چند ميليون ساله) شمال كشور ميشود در حالي كليد ميخورد كه مديركل منابع طبيعي گلستان اجراي آن را منوط به بررسي و نداشتن تخريب براي منابع طبيعي عنوان ميكند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه اعتماد؛در همين حال اعضاي شوراهاي اسلامي روستايي و دهياريهاي دهنه زرين گل علي آباد كتول، با صدور بيانيهاي خواستار برخورد با اين عمليات شدهاند. معدن سنگ لاشه آهكي شيرينآباد كه درخواست آن از سوي متقاضي در زمستان سال ١٣٨٠ و براي برداشت از ٥١ هكتار به سازمان صنايع و معادن گلستان داده شده و در سال ٨٩ كارشناسان منابع طبيعي و محيط زيست وقت، با آن موافقت كردهاند دارد مسالهساز ميشود.
مخالفان اين برداشت معتقدند اجراي اين طرح صدمات جدي به جنگلهاي هيركاني خواهد زد و با توجه به آمار بالاي تخريب جنگل و فرسايش خاك كشور و نيز هشدارهاي مقام معظم رهبري اين طرح نبايد اجرا شود.
جنگلهاي شمال كشور كه به جنگلهاي هيركاني معروفند از قديميترين منابع گياهي دنيا شناخته ميشوند. اين جنگلها كه بازمانده عصر يخبندان هستند محل رويش گونههاي بسيار با ارزش گياهي شمرده ميشوند.
تاكنون ۸۰گونه درختي و غالبا پهن برگ، چهارگونه سوزني برگ بومي و ۵۰گونه درختچهاي در اين جنگلها شناسايي شده كه اغلب آنها از تيپهاي آميخته راش، ممرز، بلوط، افرا و توسكا هستند. ميانگين سالانه نابودي جنگلهاي خزري در ايران ٤٥هزار هكتار معادل ٤/٢ درصد از كل مساحت جنگلهاي اين ناحيه و ٣/٠ درصد از مساحت كل جنگلهاي كشور است.
همچنين جنگلهاي شمالي ايران كه بر اساس تصاوير ماهوارهاي طي سالهاي ٥٤-٥٣ حدود سه ميليون هكتار بودهاند در سال ٦٨-٦٧ به حدود دو ميليون و ٤٨٠هزار هكتار كاهش يافته و در سال ٨١-٨٠ نيز به دو ميليون و ٥٠هزار هكتار رسيده است. طي دوره ١٣٨١-١٣٥٣ بيش از ٢٢درصد از مساحت جنگلهاي شمالي كشور كاسته شده است. در حال حاضر وسعت جنگلهاي هيركاني در شمال كشور ٨/١ ميليون هكتار است.
در اين مدت استانهاي گلستان با ٢٧درصد، گيلان ٢٢درصد و مازندران ٢١درصد با كاهش جنگل روبهرو بودهاند كه اين استانها را با بروز بحرانهاي جدي از جمله گسترش بيابان و جاري شدن سيل مواجه كرده است.
عضو هيات علمي دانشگاه درباره آسيبهاي گسترده اجراي اين پروژه به روزنامه اعتماد گفت: «از آنجايي كه منطقه فوق شيب بالايي دارد كوچكترين جابهجايي در آنجا ميتواند باعث نتايج بسيار زيانباري شود.» زيد احمدي نسبت به خطر برداشت در شيب بالا تاكيد كرد و گفت: «چون منطقهاي كه معدن در آن واقع شده شيب زيادي دارد در صورت انجام عمليات، نقاط بالادست در معرض خطر زمين لغزش خواهند بود.»
تخريب گونههاي شاخص جنگلي
تخريب گونههاي شاخص منطقه نيز از ديگر آسيبهاي جدي اين معدنكاوي است كه احمدي به آن اشاره ميكند. او ميگويد: «حداقل ٥٠ درصد منطقه مورد برداشت، داراي پوشش گياهي ارزشمند است كه كوچكترين جابهجايي در آن اكوسيستم باعث بروز بحرانهاي جدي خواهد شد و برداشت درختان شاخص عامل بروز تهديدات جدي در آينده خواهد شد.»
اين دكتراي جنگل و مرتع در ادامه با بيان اينكه منطقه فوق، بسيار بكر و دست نخورده بوده و بر اين اساس گونههاي شاخص در آن موجود است و «بانك بذر» محسوب ميشود گفت: «الان در همه جاي دنيا از بانك بذر بهشدت حفاظت ميشود و ما به راحتي ميخواهيم آن را از بين ببريم.»از سوي ديگر خطر ايجاد راه جديد يكي ديگر از آسيبهاي بيشمار اين معدنكاوي است. احمدي هشدار ميدهد كه گسترش جادههاي كارشناسي نشده و متعدد در دل جنگلهاي باستاني، هم باعث تخريب آنها شده و هم راه دسترسي متخلفان را به اين اكوسيستمهاي شكننده باز ميكند.
محيط زيست: اجازه تخريب نميدهيم
مديركل حفاظت محيط زيست استان گلستان درباره اجراي طرح فوق گفت: «ضرورتي براي استفاده از لاشه سنگ در استان وجود ندارد و نيازي نيست كه به قيمت تخريب اكوسيستمهاي ارزشمند جنگلي، اين برداشت صورت بگيرد؛ چرا كه معادن كوهي قابل برداشت را تعيين كردهايم.» اسماعيل مهاجر تاكيد ميكند كه در صورت مخرب بودن اين طرح، حفاظت محيط زيست مقابل اجراي آن خواهد ايستاد و اجازه تخريب اكوسيستمها را نخواهد داد.
منابع طبيعي: بررسي ميكنيم
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري گلستان اما تاكيد ميكند كه اگرچه مجوزهاي برداشت از اين معدن در دولت قبل، داده شده؛ ما آن را بررسي ميكنيم و اگر مشمول ممنوعيتها شود اجازه اجرا به آن را نخواهيم داد.
با اين همه اما زمزمههايي در ميان كارشناسان منابع طبيعي استان درباره برداشت از معدن به گوش ميرسد. ابوطالب قزل سوفلو در ادامه ميگويد: «براي خود من هم سوال است كه چرا در اين منطقه اجازه چنين معدنكاوي داده شده؛ چرا كه بخشي از آن پوشش جنگلي است. بر اين اساس قرار است نشستي با كارشناساني كه در دولت پيشين اين مجوز را صادر كردهاند داشته باشيم و ماجرا را بررسي كنيم. اگر اين طرح مشمول ممنوعيتها شود حتما اجازه اجراي آن را نخواهيم داد.»
او همچنين درباره احداث جاده دسترسي گفت: «به دليل تخريب، با وجود موافقت اوليه، احتمال اينكه با اين جادهها موافقت شود بسيار كم است.»
بيانيه اعضاي شورا و دهياران زرينگل
اعضاي شوراها و دهياران «دهنه زرينگل» در استان گلستان با صدور بيانيهاي نسبت به تخريب گسترده برداشت از اين معدن هشدار دادند. در بخشي از اين بيانيه آمده است: با توجه به فرمايشات مقام معظم رهبري در ١٧ اسفند ٩٣ كه فرمودند «اين جنگلهاي متراكم و انبوه شمال كشور بعضا مورد چپاول و غارت و بي توجهي قرار گرفته بخشهاي مختلف كشور از منابع طبيعي گرفته تا محيط زيست، و بقيه دستگاهها اجازه ندهند با بهانههاي مختلف حتي ساخت مدرسه علميه و حوزه علميه به آنها تعرض شود و جلويش را با استحكام بگيرند» اينجانبان هرگونه دست اندازي به جنگلهاي هيركاني دهنه زرينگل، مخصوصا پروژه برداشت سنگ لاشه آهكي معدن شيرينآباد را كه هيچگونه توجيهي ندارد محكوم ميكنيم.