شنبه ۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۴
کد خبر: 149686

رییس بورد جراحی کودکان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه تعداد جراحان کودک به نسبت جمعیت در ایران بسیار کم است و 12 استان کشور که اکثرا در مناطق دور افتاده هستند از این تخصص محروم هستند ، اظهار کرد: برای رفع این کمبود لازم است سالانه 12 دانشجو در این رشته پذیرش شوند.

مناطق دور افتاده جراح کودک ندارد

سلامت نیوز: رییس بورد جراحی کودکان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه تعداد جراحان کودک به نسبت جمعیت در ایران بسیار کم است و 12 استان کشور که اکثرا در مناطق دور افتاده هستند از این تخصص محروم هستند ، اظهار کرد: برای رفع این کمبود لازم است سالانه 12 دانشجو در این رشته پذیرش شوند.

دکتر هوشنگ پورنگ روز شنبه در گفت و گو با ایرنا در این مورد توضیح داد: درحال حاضر حدود 80 جراح کودک فعال در ایران مشغول ارایه خدمات هستند، این درحالی است که به نسبت جمعیت کشور حداقل باید 160 جراح کودک در کشور داشته باشیم.

وی با بیان اینکه تدریس رشته جراحی کودکان از دهه پنجاه در کشور به صورت رسمی آغاز شده و اوج رشد آن در دهه 60 بوده است، افزود: به غیر از 10 نفر، بقیه جراحان کودک از فارغ التحصیلان دانشگاه های داخل کشور هستند.

پورنگ در مورد مراکز آموزش این رشته در کشور نیز اظهار کرد: چهار مرکز جراحی کودکان در تهران دایر است که علاوه بر ارایه خدمات درمانی، به دانشجویان این رشته نیز آموزش می دهند و فوق تخصص جراحی کودک تربیت می کنند.

وی افزود: مراکزی نیز در شهرهای تبریز، اصفهان، شیراز و مشهد به آموزش این رشته می پردازند اما به دلیل اینکه نتوانسته ایم به اندازه کافی متخصص در رشته جراحی کودکان تربیت کنیم، در حدود 12 استان کشور هنوز جراح کودک نداریم.

پورنگ علت این کمبود را علاوه بر ناشناخته بودن رشته جراحی کودکان، تعرفه های پایین و درآمد اندک متخصصان این رشته و طولانی بودن مدت تحصیل در این رشته عنوان کرد و افزود: به همین دلایل دانشجویان رشته های پزشکی تمایلی به ادامه تحصیل در رشته های کودکان ندارند.

وی اظهار کرد: در حال حاضر در دولت یازدهم اقداماتی برای رفع این مشکل صورت گرفته که یکی از آنها افزایش نسبی تعرفه ها و حمایت از این رشته است.

پورنگ با یادآوری اینکه برای رفع مشکل کمبود جراحان کودکان، لازم است سالانه حداقل 12 داوطلب در مراکز آموزشی در این رشته پذیرش شوند، افزود: به این ترتیب در تمام مراکز استان ها و شهرهای کشور جراح کودک خواهیم داشت و دیگر کودکانی که با ناهنجاری های مادرزادی متولد می شوند، جان خود را از دست نخواهند داد.

وی گفت: به رغم تمام کمبودهای موجود در این زمینه درحال حاضر هیچ کودک بیماری برای عمل جراحی به خارج از کشور اعزام نمی شود.



** ناشناخته بودن رشته جراحی کودکان

فوق تخصص جراحی کودکان ناشناخته ماندن رشته جراحی کودکان در کشور را یکی از معضلات این رشته تخصصی عنوان کرد و افزود: این رشته نه تنها در بین عموم مردم بلکه در بین جامعه پزشکی نیز به درستی شناخته شده نیست.

پورنگ گفت: علاوه بر اینکه سازمان های مسوول نیز در زمینه شناساندن این رشته تلاش های لازم را انجام نداده اند، رسانه های جمعی نیز نسبت به رشته های دیگر کمتر به آن پرداخته اند.

وی افزود: این درحالی است که کودکی که تحت عمل جراحی قرار می گیرد حداقل باید 70 سال عمر کند بنابراین حساسیت جراحی های کودکان بسیار بیشتر از جراحی های بزرگسالان و میانسالان است اما رسانه ها به رشته های مرتبط با میانسالان بیشتر از این رشته اهمیت می دهند و به ندرت مشکلات این رشته را مطرح می کنند.

پورنگ با تاکید بر اهمیت رشته جراحی کودکان از رسانه ملی و سایر رسانه های جمعی کشور خواست برای آشنا کردن عموم مردم با این رشته اقدامات لازم را انجام دهند.



** تعریف رشته جراحی کودک

رییس بورد جراحی کودکان وزارت بهداشت در تعریف رشته جراحی کودکان گفت: امروزه این رشته جراحی های مرتبط با جنین تا جراحی گروه سنی جوانان را شامل می شود.

پورنگ توضیح داد: جراحان کودک در گروه سنی نوزادان (یک ماه اول زندگی) جراحی های لازم برای درمان بیماری های مادرزادی راکه شیوع آن تقریبا زیاد (در هر پنج هزار تولد یک بیماری مادرزادی) است، انجام می دهند.

وی افزود: نوزادانی که با بیماری های مادرزادی به دنیا می آیند اگر به موقع درمان نشوند، جان خود را از دست می دهند.

پورنگ اظهار کرد: همچنین جراحان کودکان جراحی های مرتبط با بیماری های اکتسابی کودکان (از یک ماهگی به بعد) در سیستم های مختلف بدن مانند ریه، معده و دستگاه گوارش، کلیه ها و پوست (به غیر از مغز و قلب و ارتوپدی که تخصص آنها جدا است)، انجام می دهند.

وی در توضیح گروه های سنی گفت: جنین، نوزادان تا یک ماهگی، شیرخواران تا دو سالگی، کودکان از دو سال تا حدود 10 سالگی، نوجوانان از 10 سالگی تا 14 سالگی و جوانان در برخی کشورها تا 16 سالگی و در برخی دیگر تا 18 سالگی هستند و از 18 سال به بالا جزو افراد بالغ محسوب می شوند.

پورنگ افزود: گروه های سنی جنین تا جوان 40 درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهند و جراحی های مرتبط با بیماری های آنها مانند بیماری های مادرزادی، اکتسابی، آپاندیسیت، پیچ خوردگی روده، فتخ، تصادفات، تومورها و سرطان های مختلف را جراحان کودکان انجام می دهند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha