گروهی از پژوهشگران مركز تحقیقات بیوشیمی - بیوفیزیك دانشگاه تهران، با مشاهده نتایج واکنش نانوذرات دی‌اکسید تیتانیوم با پروتئین میکروتوبول مغز گوسفند، روشی را برای مهار رشد سلول‌های سرطانی پیشنهاد کردند.

زهرا نقدی قشلایی، محقق این طرح گفت: برای مطالعه اثر نانوذرات دی‌اکسید تیتانیوم بر مکانیسم سلول‌ها، از واکنش نانوذرات دی‌اکسید تیتانیوم با پروتئین میکروتوبول مغز گوسفند استفاده کردیم. این پروتئین شباهت زیادی با نوع انسانی آن دارد و غیر از مغز در همه بافت‌های بدن یافت‌ می‌شود. از سویی دیگر، این پروتئین نقش زیادی در مکانیسم سلول‌ها داشته و هرگونه اختلال در آن، به‌عنوان عاملی مضر برای بدن به‌شمار می‌آید.

وی درباره چگونگی انجام این پژوهش گفت: ابتدا مغز تازه گوسفند را با بافرهای مخصوص هموژنایز کرده، سپس در سرما و گرما، این ماده را، به‌صورت متناوب سانتریفوژ و پروتئین مورد نظر را از آن استخراج كردیم. در ادامه، اثر نانوذرات دی‌اکسید تیتانیوم را در غلظت‌های مختلف، روی پلیمریزاسیون پروتئین دیمر به فیلامنت با روش توربیدومتری در دستگاه اسپکتروسکوپی UV مطالعه نموده و در ادامه، به پژوهش بر روی تشکیل فیلامنت‌ها به‌کمک میکروسکپ الکترونی پرداختیم. در پایان، اثر نانوذرات بر ایجاد بریدگی در پروتئین را مورد بررسی قرار دادیم.

نقدی خاطرنشان كرد: در این پژوهش، نانوذره دی‌اکسید تیتانیوم، یکبار تحت اشعه UV و بار دیگر بدون اشعه UV قرار گرفت که نتایج حاکی از آن است که نانوذره‌ای که تحت UV قرار گرفته‌ است، باعث بریده شدن و از بین رفتن سلول‌های پروتئین نام برده، می‌شوند. از این‌رو، از نتایج این پژوهش، می‌توان در مهار رشد سلول‌های سرطانی بهره گرفت.

بنابر اعلام ستاد ویژه توسعه فن‌اوری نانو، جزئیات این پژوهش که به‌عنوان بخشی از پروژه کارشناسی ارشد زهرا نقدی قشلایی و با همکاری دکتر غلامحسین ریاضی و دکتر شهین احمدیان استادیار مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران انجام شده، در مجله Acta Biochimica et Biophysica Sinica منتشر شده ‌است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha