شریفی‌مقدم می‌گوید اختلاف درآمدی پزشك-پرستار در امریكا 1.8برابر، در عربستان 1.5برابر و در ایران حدود 100برابر است.

65درصد كارانه سلامت در جیب پزشكان

سلامت نیوز: شریفی‌مقدم می‌گوید اختلاف درآمدی پزشك-پرستار در امریكا 1.8برابر، در عربستان 1.5برابر و در ایران حدود 100برابر است.

به گزارش سلامت نیوز، روزنامه تعادل نوشت: پرستاران را همیشه تمام و كمال تكریم می‌كنند. آنها روزی برای خودشان در تقویم دارند كه سر رسیدش كه می‌شود، همه مسوولان برای عرض ارادت به آنها از یكدیگر سبقت می‌گیرند. با این حال همین پرستارانی كه همه در تكریم‌شان بر هم سبقت می‌گیرند مدت‌هاست كه معترض ناعادلانه بودن نظام پرداخت كارانه‌ها هستند. آن‌طور كه دبیركل خانه پرستار خبر می‌دهد، بیش از 65درصد از حق‌العملی كه بیماران و مراجعان نظام درمان در كشور پرداخت می‌كنند، مستقیم به جیب پزشك متخصص می‌رود، حدود 10درصد سهم بیمارستان است و تنها 27.5درصد به جیب بیش از 93درصد پرسنل دیگر می‌رود.


با دكتر ابوالفضل جاریانی رییس انجمن پرستاری ایران تماس می‌گیرم تا از او درمورد پیگیری نارضایتی پرستاران از نظام پرداخت كارانه‌ها بپرسم. جاریانی با خوشرویی پاسخ می‌دهد، اما می‌گوید كه به‌دلیل برگزاری انتخابات جدید در انجمن پرستاری، ترجیح می‌دهد گفت‌وگو نكند. قول گفت‌وگویی در فرصتی دیگر را از او می‌گیرم و با محمد شریفی‌مقدم دبیركل خانه پرستار تماس می‌گیرم. شریفی‌مقدم می‌گوید كه داستان پرستاران داستان مفصلی است؛ «پرداخت كارانه‌ها از سال1378 شروع شد و قرار بود براساس میزان تحصیلات پرداخت شود. ما هم توقع نداریم كه پرستاری كه برای مثال تا سطح فوق‌لیسانس تحصیل كرده به اندازه پزشك متخصص كارانه دریافت كند اما موضوع این است كه اختلاف در پرداخت كارانه به پرسنل درمانی به قدری زیاد است كه نمی‌توان توجیهی برایش پیدا كرد.» شریفی‌مقدم می‌گوید كه او و همكارانش در خانه پرستار نظام‌های پرداخت در كشورهای مختلف را بررسی كرده‌اند و تقریبا در هیچ كشور و نظام درمانی موفقی، به شكافی بر نخورده‌اند كه میان حقوق پزشكان و پرستاران در ایران وجود دارد؛ «در امریكا اختلاف دریافتی پزشك و پرستار 1.8برابر است، در انگلیس و تركیه 2.4برابر، در عربستان‌سعودی 1.5برابر و در ایران حدود 100برابر است. ما معتقدیم اگر نظام سلامت ما كپی شده از روی نظام سلامت این كشورهاست، چرا درمورد پرداخت كارانه نباید نیم نگاهی به كاری كه آنها كرده‌اند، بیندازیم؟»



 كاسه كوچكی كه همه در آن سهیمند


دبیركل خانه پرستار معتقد است كه به دلایل مختلف، دریافتی پرستاران بسیار كم است؛ «پرستاری جزو مشاغل سخت و زیان‌آور به حساب می‌آید، چون جو بیمارستان‌ها و مراكز درمانی، بیماری‌های صعب‌العلاج، قرار گرفتن در معرض بیماری‌های مختلف و همه اینها باعث می‌شوند كه شرایط كاری پرستار سخت باشد.» شریفی‌مقدم ادامه می‌دهد: «در محیط بیمارستان، پزشك مسوول است و پرستار زیرنظر او كار می‌كند، اما اگر اتفاقی برای بیمار رخ بدهد و مثلا فوت كند، پرستاری كه بالای سر بیمار است، خودش مسوول مرگ اوست و باید دیه بدهد. اما عمده اعتراض ما درمورد مسائل مالی است.»


وی مشكل اصلی پرستاران را، تبعیض در میزان كارانه‌یی می‌داند كه به آنها پرداخت می‌شود؛ «بیماری كه به یك مركز درمانی مراجعه می‌كند، بابت خدماتی كه دریافت می‌كند حق‌العمل می‌پردازد یا درواقع بیمه‌ها این حق‌العمل را پرداخت می‌كنند. از 100درصد پولی كه برای مثال یك بیمارستان از یك بیمار دریافت می‌كند تا سقف حدود 65درصد آن مستقیم به جیب پزشك متخصص بالای سر بیمار كه عضو هیات علمی باشد می‌رود، 10درصد را هم بیمارستان بر می‌دارد و طبق قانون، حداكثر 27.5درصد هم به جیب 93درصد پرسنل باقی‌مانده آن مجموعه درمانی می‌رود. یعنی درواقع این 27.5درصد در یك كاسه‌یی ریخته می‌شود كه پرستاران، تكنیسین بیهوشی، دبیرخانه بیمارستان، حراست و حتی انترن‌ها و رزیدنت‌ها هم در آن سهیمند.


جالب است كه حتی رزیدنت‌ها كه دستیاران پزشكان متخصص هستند هم دریافتی بسیار كمی دارند، هر چند در بسیاری از پرونده‌های پزشكی در بیمارستان‌های دولتی، آنها هستند كه بیماران را ویزیت می‌كنند اما درنهایت مهر ویزیت پزشك متخصص پای كار می‌خورد.»


 بیمه‌ها هم چوب كارانه‌ها را خورده‌اند


شریفی‌مقدم می‌گوید كه بخشی از فشاری كه روی دوش بیمه‌ها اعمال شده هم ناشی از همین تبعیض درآمدی است؛ «تعرفه‌های پزشكی بعد از اجرای طرح نحول سلامت سه‌برابر شده‌اند، یعنی اگر شما قبلا برای درمان آپاندیسیت باید 80هزار تومان می‌پرداختید، الان باید 240هزار تومان بدهید. سهم پزشكان اما همچنان همان 65درصدی است كه عرض كردم، بنابراین دریافتی آنها بیشتر هم شده و این‌باری است كه روی دوش شركت‌های بیمه‌گر سنگینی می‌كند و می‌بینید كه به‌تازگی صدای آنها هم بلند شده. البته سهم بقیه پرسنل جز پزشكان متخصص از حق‌العمل‌های درمانی، از 22درصد قبل از اجرای طرح تحول سلامت به 27.5درصد افزایش پیدا كرده است.


 «یك‌درصدی‌های» 10هزار نفری


او ادامه می‌دهد: «بگذارید آماری به شما بدهم. در كل كشور، حدود 90هزار پرستار زیرنظر وزارت بهداشت به فعالیت مشغولند كه همه مشمول دریافت كارانه‌اند. در مقابل، 16 تا 17هزار پزشك متخصص در كشور وجود دارد كه اگر پزشكان داخلی و برای مثال اطفال را كه دریافتی آنها هم كم است از كل این تعداد كم كنیم، تقریبا 10هزار نفر باقی می‌مانند. این 10هزار نفرند كه درآمدهای كلان دارند، درآمدهای ماهانه 70-60میلیون تومانی و حتی گاهی چند صد میلیونی. ما تعدادی از فیش‌های حقوقی این پزشكان را داریم اما بنا به ملاحظات اخلاقی منتشرشان نكرده‌ایم.» شریفی‌مقدم ادامه می‌دهد: «الان همین فیش‌های حقوقی اینها 6قفله و 7قفله شده است و كسی نمی‌تواند به آنها دسترسی داشته باشد. چرا این دریافتی‌ها علنی نیست؟ به‌نظر شما اگر مشكلی وجود نداشته باشد نباید فیش‌های حقوقی هم شفاف باشند؟ ما معتقدیم كه آقایان باید شفاف‌سازی كنند. تمام حرف‌مان هم همین است. می‌گویند كه این اختلاف درآمدی عجیب‌وغریب درمورد همه پزشكان صدق نمی‌كند، راست هم می‌گویند ولی این باعث نمی‌شود كه صورت مساله پاك شود. علاوه بر این موضوعی كه مطرح است این است كه حدود 10هزار نفر از پزشكان متخصص و عضو هیات علمی، بخش اعظمی از بودجه و درآمد وزارت بهداشت را به خود اختصاص می‌دهند.»


از شریفی می‌پرسم كه شفاف‌سازی درمورد درآمدهای نجومی پزشكان چطور ممكن است؟ می‌شنوم: «رییس سازمان نظام پزشكی انتقاد كرده و گفته بود صحبت‌هایی كه در رسانه‌ها درمورد دریافتی‌های بالای پزشكان هست، صحیح نیست. بله، بسیاری از پزشكان عمومی هم درآمد كمی دارند و حتی قبلا گفته شده بود كه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم‌پزشكی تهران هم دریافتی حداكثر 4.8میلیون تومانی دارند. بحث ما اینها نیست، من حتی قبلا هم گفته‌ام كه دریافتی تا 12-10میلیون تومان را هم ما غیرطبیعی نمی‌دانیم، مثل كشورهای دیگر كه تفاوت‌ها حداكثر تا دو، سه برابر است، اما درآمد 100برابری واقعا جای تامل دارد.»


ما می‌گوییم نه حرف ما نه حرف شما، یك نهاد بی‌طرف بیاید و تایید كند كه درآمد و دریافتی پزشكان در حد رقم‌های نجومی كه عرض كردم هست یا نه. باید بازرس‌های وزارتخانه بیایند تا مساله روشن شود. الان بخش بزرگی از جامعه پرستاران و پرسنل وزارت بهداشت به‌دلیل همین قسم تبعیض‌های درآمدی، به وزارت بهداشت بی‌اعتماد شده‌اند.»


 جامعه پزشك- سالار


از او می‌پرسم كه كدام نهاد می‌تواند این وساطت و بی‌طرفی را داشته باشد، می‌شنوم: «متاسفانه جامعه ما به‌شدت پزشك-سالار شده و ما شكایت‌مان را به هر جا كه می‌بریم به در بسته می‌خوریم. در كمیسیون بهداشت مجلس و شورای عالی بیمه هم اكثریت با پزشكان است و گوش شنوایی برای صدای ما وجود ندارد. من فكر می‌كنم شاید اداره مالیات وزارت امور اقتصادی و دارایی، نهاد مناسبی باشد كه بتواند طبق مالیاتی كه می‌گیرد راجع به تبعیض‌های درآمدی در حوزه سلامت نظر بدهد.»


پرستاران خود معترفند كه در هر حال، درآمد پزشكان متخصص به‌دلیل سطح تخصص‌شان، منطقا باید بالاتر از درآمد آنها باشد اما سوال اینجاست كه چه اندازه اختلاف درآمدی اخلاقی و مجاز است؟ عدالت در پرداخت دستمزد‌ها، عنصر مهمی در بررسی وضعیت اقتصادی یك جامعه است. تنها اندازه ثروت نیست كه مهم است، بلكه توزیع ثروت هم مهم است. در اقتصاد، «ضریب جینی» نشان می‌دهد كه ثروت به چه شكل در جامعه توزیع شد و بنا به اصطلاح مشهور، هر كسی چه سهمی از «كیك» برداشته است. شاید بد نباشد روزی كسی با عدد و رقم نشان بدهد كه تفاوت 100برابری در دریافت كارانه، چه تاثیری روی ضریب جینی داشته است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • ایوب آریافرد ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۳
    2 0
    بسمه تعالی نامه سرگشاده. خدمت نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و دولتمردان و دلسوزان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران. ضمن عرض سلام. بدینوسیله بعنوان احدی از پرستاران که کمابیش مطلع از مسایل بخش سلامت کشور هستم مراتب دل نگرانی خود را از انحراف سیاستهای کلی بخش سلامت کشور از سمت توسعه همه جانبه و بهبود خدمات بهداشتی درمانی به سمت تامین منافع یک صنف مسلط (صنف پزشکان) اعلام می دارم و دلایلی در تایید این سخن در نوشتار ذیل دارم : پزشکی در ایران علم الابدان یا طریق التجاره. حوادث یک سال گذشته در بخش بهداشت و درمان کشور مسائل مهمی را در باب سیاستهای مورد اقبال قسمتی از صنف پزشکی که حاکم بر وزارتخانه و بخش خصوصی هستند آشکار کرد عملکرد و شیوه مخاطب قرار دادن معترضان توسط وزیر محترم بهداشت و درمان که خود یک پزشک است و موضع گیریها و عملکرد صنف نظام پزشکی و نیز حمایت همه جانبه برخی پزشکان در قامت نمایندگی مجلس از سیاستهای پزشک محور وزارت بهداشت و مهمتر از همه کاهش حساسیت در مورد توان علمی فارغ التحصیلان پزشکی و افزایش توقعات مادی در این قشر, نمایانگر یک رویه مخرب و خطرناک در تافته جدابافته کردن مجموعه پزشکان نسبت به دیگر شهروندان جامعه است اینکه شخصی با مدرک پزشکی برمبنای حدیث رسول اکرم که علم را دوگونه تقسیم کرده اند علم الادیان و علم الابدان صنف خود را همردیف با روحانیت و فراتر از مردم عادی قرار می دهد نشان دهنده تلاش برای نوعی جداسازی طبقاتی مخرب از سوی اقلیتی از پزشکان ثروتمند و دارای نفوذ سیاسی می باشد که حتی قدرت و جایگاه نهادی مستقل چون قوه قضائیه و نیز رویه نظارتی و قانونگذاری قوه مقننه را برنمی تابند ! آنچه در بازخورد قضیه قتل پزشک جوانی در اردبیل در یک نزاع شخصی و پرونده بازداشت یک پزشک دیگر در ممسنی استان فارس اتفاق افتاد موضعگیری های متعصب صنفی بدون برسی ابعاد حادثه و تشخیص صحت و سقم اخبارِ این حوادث بود, اینکه فقط صرف پزشک بودن مقتول یا متهم, بیانیه ها و اظهارنظرهای غیر مسئولانه و حتی اعلام عزای عمومی!!! از طرف رئیس صنف پزشکی و نامه نگاری وزیر بهداشت به ریاست محترم قوه قضائیه صورت می گیرد! یا نوع واکنش غیر منطقی و فشار به رسانه ملی بخاطر پخش یک برنامه طنز(سریال در حاشیه)از آغاز ساخت تا پایان پخش ناقص این برنامه, و ربط دادن قتل پزشکی که در نزاع شخصی فوت می کند به پخش این سریال, و تجمعات پزشکان محترم ,سوالات بسیاری را در ذهن مردم و سیاستگذاران و دولتمردان دلسوز بوجود آورده است : مگر پزشکان چه برتری نسبت به دیگر آحاد جامعه دارند و آیا خون آنها رنگینتر از دیگر شهروندان است ؟! آیا قانون در مورد پزشکان و پرستاران تفاوتی قائل شده که چهار تن از پرستاران بیگناه بیمارستان امیراعلم تهران را به بهانه تجمع و تعطیلی بخشها حکم اخراج می دهند ولی در مورد تجمعات پزشکان در رسانه ملی بازتاب می دهند و مسئولین وزارت بهداشت در بهترین حالت سکوت اختیار می کنند؟! چرا در مرگ یک معلم شریف یا پرستار فداکار و مهندسان و معدنچیان و خبرنگاران و دیگر عزیزان هموطن از اقشار مختلف چنان های و هوی عظیمی به گوش نمی رسد؟! چرا در دیگر برنامه های طنز که خواسته و ناخواسته از اقشار مختلف جامعه انتقاداتی می شود تجمع و سر و صدا به راه نمی افتد؟ و .... اما آنچه بیش از همه موجب نگرانی است این است که امروزه مدعیان علم الابدان , بجای توسعه علم پزشکی در کشور, در یک تراژدی ناامید کننده, با افزایش بیش از حد توقعات مادی خود بی محابا به تجارت روی آورده اند که کمتر پزشک متخصصی را می توان یافت که به سمت ساخت و ساز مسکن و برج سازی و شرکت در تجارت دارو و وسایل پزشکی و .... وحتی گرفتن پورسانت کشیده نشده باشد و ارگانی چون وزارت بهداشت و نیز صنف نظام پزشکی بجای همدلی با مردم در شرایط تحریم , مسابقه بالا بردن قیمت تعرفه های پزشکی و حق ویزیت پزشکان متخصص را گذاشته اند و وزیر بهداشت در طرح تحول سلامت انتظار کار طاقت فرسا از پیراپزشکان و پرستاران دارد ولی بودجه ها را به سمت جیب پزشکان متخصص روانه می کند!!! از طرفی وزارت بهداشت و شخص وزیر محترم به هر گونه انتقادی شدیدا واکنش نشان داده و با نفوذ در رسانه ملی اجازه حضور منتقدین و حتی اقتصاد دانهای مطلع از مسائل بخش سلامت را نمی دهد و این رویه نشان از به انحراف کشیده شدن پزشکی کشور است که بجای خدمت و توسعه علم پزشکی (علم الابدان )به سمت خودبرتربینی کاذب و تجارت پیشگی(طریق التجاره) و یک آپارتاید صنفی گام برداشته است ! اما آنچه که در این باره از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی سؤال دارم این است: با وجود اظهر من الشمس بودن واقعیت درآمد بالای پزشکان متخصص که با سیاستهای وزارت بهداشت بسیار بیشتر شده است و تعصب صنفی برخی مشاوران و منتصبان وزیر محترم بهداشت و دادن آمار نادرست( فیش حقوقی پزشکان را مثال می زنند ولی از دریافتی کارانه پزشکان هیچ نمی گویند) به مجلس و رسانه ملی , چرا نمایندگان محترم مجلس در برابر این آمار نادرست و تعصبات صنفی ایشان واکنشی نشان نداده و جناب وزیر محترم بهداشت بجای پاسخگویی به مجلس در مورد چگونگی هزینه کرد بودجه هنگفتی که وزارت ایشان دریافت نموده با ادبیاتی طلبکارانه با نمایندگان مجلس نطق می کند؟! چرا بدنبال سوال از شخص وزیر برای اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری که بعد از قریب به هفت سال تعلل , بر زمین مانده , شخص وزیر با دوری از انصاف به جامعه پرستاری کشور توهین می نماید و سعی می کند با دیدگاهی واپسگرا و از سر عصبانیت, پرستاری نوین و آکادمیک امروز را در حد تزریقات پایین بیاورد ؟! واقعا ایشان بعنوان وزیر بهداشت این مملکت از خدمات تخصصی پرستاران کارکشته بیخبر است؟! آیا نمی داند و یا دانسته کتمان می کند پرستاری ایران یکی از قویترین نیروهای انسانی در دنیا را داراست که متاسفانه به دلیل سیاستهای پزشکسالارانه وزارت بهداشت سیل مهاجرت بهترین های پرستاری کشور که خیلی سریع با حقوق و مزایایی بسیار عالی جذب دیگر کشورها می شوند بیش از گذشته رواج یافته است؟!, آیا شخص وزیر بهداشت نمی داند یا کتمان حقایق می کند که اگر پرستاران در بیمارستانها و کلیه مراکز درمانی , فقط برای یک ساعت متوقف شوند برخی پزشکان صنف محور مدعی حتی توانایی اداره یک ساعته یک بیمارستان را ندارند؟! آیا وزیر بهداشت و همفکران ایشان نمی دانند که در بخش های مراقبت ویژه و اورژانس های تروما و داخلی و قلب و بخش های دیالیز و زنان و سوختگی و در پایگاه های اورژانس ۱۱۵.. مجموعه پرستاری کشور است که شبانه روز در بالین بیمار مشغول ارائه مراقبتهای علمی پیشرفته بوده و پزشکان همفکر ایشان فقط جهت یک ویزیت چند دقیقه ای تشریف می آورند و بعد در خانه امن و راحت , پشتشان به علم و مهارت پرستاران گرم است؟! جدا از این مسائل یک سؤال اساسی تر که باید برای سیاسیون و نهادهای نظارتی و نمایندگان محترم مجلس مطرح شود این است که آیا یک الیگارشی از پزشکان متخصص , برای داشتن یک حق کاپیتالاسیون نانوشته در جهت مصون نگاهداشتن این قشر از هرگونه نظارت دستگاه ها و نهادهای قانونگذاری و نظارتی و قضائی و رها بودن از هر گونه انتقاد و حسابرسی, تفکراتی در سر می پرورانند ؟! و آیا نفوذ در رسانه ملی و داشتن خبرنگار پزشک که تعصب صنفی بسیار قویتری نسبت به تعهد به رسالت خبرنگاری خود دارد و دادن آمار و اطلاعات دلخواه و گزینش شده به مردم و مسئولین ! تلاش این الیگارشی پزشکان متخصص برای ایجاد تنگنا در اجرای عدالت و قانون, در مورد این قشر است ؟! از سویی در حالیکه در تمام کشورها پرستاری آکادمیک به سوی تخصص گرایی پیش می رود امروز توسط وزیر محترم بهداشت و معاونت پرستاری ایشان, طرح های کمک پرستاری و بهیاری یک ساله راه اندازی می شود و طرح هایی ناقص و ناعادلانه مانند مبتنی بر عملکرد با تعصب بسیار و با صرف هزینه ای هنگفت اجرا شده و بعد از شکست طرح بجای بازخواست از طرح ریزان و اجراکنندگان اینگونه طرح های غیر کارشناسی بنای برخورد و توهین به پرستاران گذاشته می شود! در پایان بعنوان شهروند مطلع جامعه در بخش سلامت کشور به نمایندگان محترم مجلس و دولتمردان و سیاسیون دلسوز و جامعه پزشکان خدمتگذار و صادق که از این گروه صنف محور جدا هستند متذکر می شوم که برای متوقف کردن و تصحیح عملکرد این آپارتاید متحجر صنفی که سعی در ایجاد یک مصونیت ویژه در برابر احکام قضایی و حسابرسی نهادهای نظارتی دارند باید فکری کرد و با این اوصافی که می بینم اگر در برابر اقدامات این متعصبان صنفی سکوت کنیم در آینده یک طبقه تکنوکرات پزشکسالار با اشتهایی سیری ناپذیر خواهیم داشت که سعی دارد بر مجلس و تمام ارکان دولت و رسانه ملی و تجارت کشور تسلط یافته و با ایجاد لابی های قدرتمند از هم اکنون برای تصاحب منابع ثروت جامعه خیز برداشته و هیچگونه شراکتی را با هیچ گروه دیگری نمی پذیرد. آریافرد پرستار و شهروند ایران اسلامی.