نتایج یک مطالعه نشان می‌دهد: استفاده از داروهای مرفین و دگزامتازون پس از عمل جراحی دیسك کمر به واسطه تخفیف درد پس از عمل موجب كاهش مصرف داروهای مخدر می‌ شود.

این بررسی توسط گروهی از محققان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با هدف تعیین تأثیر تزریق مرفین به اضافه دگزامتازون در فضای اپیدورال بر روی دردهای پس از عمل در جراحی دیسك كمر انجام شده است.

امروزه عمل جراحی دیسك در ستون فقرات یكی از عمل‌های شایع جراحی بوده و دردهای پس از عمل یكی از مشكلات مهم این گونه بیماران می‌باشد.

این دردها موجب تأخیر در ترخیص بیمار از بیمارستان شده و مانع از فعالیت‌های طبیعی آنان می‌شود. استفاده از مخدرها پس از عمل به تنهایی قادر به تسكین مؤثر این دردها نبوده و روش‌های گوناگونی از جمله استفاده از كورتیكواستروئیدها و مواد بی حس كننده را برای بهبود این دردها عنوان كرده‌اند.

این مطالعه به صورت كارآزمایی بالینی تصادفی دو سو كور بر روی ‌٩٠ بیمار كاندیدای عمل جراحی دیسك كمر در بیمارستان شهید بهشتی یاسوج انجام شد. این بیماران در سنین بیشتر از ‌١٦ سال و بر اساس طبقه‌بندی انجمن بیهوشی آمریكا در كلاس ‌١ و ‌٢ بیهوشی قرار داشتند.

بیماران به صورت تصادفی به گروه‌های ‌١٥ نفری تقسیم شده و بیهوشی با روش یكسان در تمام بیماران انجام شد. در انتهای عمل در حجم‌های مساوی داروها به ترتیب گروه اول ‌٥ سی‌سی ‌لیدوكائین ‌٢ درصد، گروه دوم ‌٥ سی‌سی نرمال سالین (دارونما) ، گروه سوم ‌٥/٠ میلی‌گرم مرفین، گروه چهارم یك میلی‌گرم مرفین، گروه پنجم ‌٥/١ میلی‌گرم مرفین و گروه ششم ‌٢ میلی‌گرم مرفین به ازای هر سطح از مهره‌هایی كه مورد عمل واقع می‌شدند، دریافت می‌كردند. همه گروه‌ها به غیر از گروههای یك و دو، به میزان ‌٢ سی‌سی (معادل ‌٨ میلی‌گرم) دگزامتازون به مرفین اضافه شده و سپس حجم داروها در تمام گروهها با آب مقطر به ‌٦ سی‌سی رسانده و تزریق انجام می‌شد.

پس از عمل، میزان درد بیماران برحسب مقیاس سنجش بصری درد ارزیابی شده و بر اساس آن، پتدین تجویز می‌شد. میزان پتدین مصرفی در ‌٢٤ ساعت اول در بخش اندازه‌گیری و ثبت می‌شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های ‌كروسكال والیس و یو مان ویتنی انجام شد.

یافته‌های مطالعه نشان می دهد متوسط مصرف پتدین بیماران در ‌٢٤ ساعت اول در سه گروه نخست تفاوت چندانی نداشت، ولی در سه گروه دوم به تدریج با افزایش دوز مرفین، شدت درد و نیز دوز پتدین مصرفی كاهش می‌یافت، همچنین در هیچكدام از نقاط ارزشیابی درد، تفاوت معنی‌داری بین گروههای پنجم و ششم ملاحظه نشد.

نتایج این پژوهش نشان می دهد كه استفاده از داروهای مرفین و دگزامتازون در تزریق اپیدورال پس از عمل دیسكتومی به واسطه كاهش احساس درد پس از عمل موجب كاهش مصرف داروهای مخدر می‌شود.

گفتنی است نتایج این مطالعه در ارمغان دانش، فصلنامه علمی دانشگاه علوم پزشكی یاسوج به چاپ رسیده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha