رئیس مرکز ملی نقشه‌ برداری مغز، از روند هزینه کرد بودجه ۱۰ میلیون دلاری این مرکز انتقاد کرد و گفت: دو سال است که بیماران آلزایمری، پارکینسون، ام‌اس و سکته مغزی از تکنولوژی نقشه برداری مغز محروم هستند.

سلامت نیوز:رئیس مرکز ملی نقشه‌ برداری مغز، از روند هزینه کرد بودجه ۱۰ میلیون دلاری این مرکز انتقاد کرد و گفت: دو سال است که بیماران آلزایمری، پارکینسون، ام‌اس و سکته مغزی از تکنولوژی نقشه برداری مغز محروم هستند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر، دکتر مجتبی زارعی با بیان اینکه مرکز نقشه برداری مغز از دو سال پیش با مجوز وزارت بهداشت آغاز بکار کرده است، اظهارداشت: بودجه این مرکز ۱۰ میلیون دلار بوده و متاسفانه این بودجه به بیراهه رفته و ستاد علوم شناختی با دریافت آن، اعتبارات را در جای دیگری هزینه می‌کند. بنابراین در این دو سال بیماران آلزایمری، پارکینسون، ام‌اس و دچار سکته مغزی از این تکنولوژی محروم شدند.


وی در آستانه برگزاری دومین همایش بین‌المللی نقشه‌برداری مغز (۲۲ تا ۲۵ آبان ۹۴) در بیمارستان میلاد، اظهار داشت: در این همایش بین‌ المللی دانشمندانی از کشورهای آمریکا، آلمان، انگلیس، فنلاند و دانمارک حضور به عمل می‌آورند ولی بیشترین حضور دانشمندان مربوط به متخصصان ایرانی است.
زارعی با تشریح اینکه جراحی مغز و اعصاب با زمینه فعالیت نقشه‌برداری مغز متفاوت است درباره سرنوشت ایجاد مرکز نقشه‌برداری ایران عنوان کرد: ما در دولت قبلی ایجاد مرکز نقشه‌برداری مغز را ارائه کرده بودیم که به تصویب رسید و بودجه ۱۰ میلیون دلاری آن مصوب شد ولی با تغییر دولت این اعتبار در جای دیگری یعنی ستاد علوم‌شناختی هزینه شد و آنها این بودجه را از ما گرفتند.


وی تصریح کرد: بنابراین ما از این بودجه محروم شدیم کما اینکه بودجه‌های دیگری به ما تعلق گرفت ولی آن بودجه نیز توسط دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضبط شد که علت آن را باید از رئیس دانشگاه پرسید. 


رئیس دومین همایش بین‌المللی نقشه‌برداری مغز در ادامه هدف از برگزاری این کنگره را تشریح و درمان با تکنولوژی‌های پیشرفته عنوان کرد و افزود: بنده ۲۴ سال در انگلستان در رشته علوم اعصاب و به خصوص از زمان ایجاد نقشه‌برداری مغز فعالیت کردم بنابر این امیدوار بودم با آمدن به ایران بتوانم این تکنولوژی را در کشورمان احیاء‌کنم ولی متاسفانه علم همیشه دستخوش مسائل سیاسی می‌شود. 


زارعی در توضیح عملکرد نقشه‌برداری مغز توضیح داد: نقشه‌برداری مغز کاری چند نظامه است و به عنوان یک کار گروهی و تیمی پزشکان، مهندسان، فیزیکدانان، ریاضیدانان و روانشناسان همکاری می‌کنند تا بتوان نواحی و قسمت‌هایی که در مغز باعث ایجاد بیماری می‌شود را کشف کنند. 


وی در توضیح بیشتر عنوان کرد: مثلا در بیماری آلزایمر با تکنولوژی نقشه‌برداری مغز می‌توان دریافت که کجای مغز دچار اختلالات آلزایمری شده است کما اینکه برخی دستگاه‌های امروزی مانند MRI، نوار مغز و اسکن نوری نیز به نوعی این کار را انجام می‌دهد ولی نقشه‌برداری مغز بسیار پیشرفته است و می‌تواند الکترون‌های مغزی را نشان دهد کاری که دیگر دستگاه‌ها از انجام آن ناتوانند.


استاد نورولوژی و نوروساینس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بیان داشت: بنابراین با گرفتن بودجه مرکز نقشه‌برداری مغز از ما و انتقال آن به ستاد علوم‌شناختی مسیر اهداف ما منحرف شد در حالی که هم اکنون این بودجه صرف خرید MRI شده و در زیر زمین دانشگاه مهندسی دانشگاه تهران گذاشته شده است که هیچ بیماری را خدمت نمی‌دهد بلکه فقط برای کارهای تحقیقاتی مهندسین به کار می‌رود. 


زارعی درباره اینکه نقشه‌برداری مغز چه خدمات مستقیم و غیرمستقیمی به بیماران ارائه می‌دهد، گفت: بهره‌گیری از تکنولوژی نقشه‌برداری مغز کار ساده‌ای نیست هم اکنون نیز برای بهره‌گیری از این تکنولوژی بین متخصصان مغز و اعصاب، مهندسین برق و روان شناسان تربیتی اختلاف است کمااینکه ما این موارد را کتباً نوشته و اعلام کردیم ولی متاسفانه سرانجام فشارها و انتقال بودجه ما اینگونه شده است و به خاطر جلوگیری از ارائه بودجه اولیه خدمت مورد نیاز به بیمار ارائه نشده است. بنابر این بیماری نیز از این تکنولوژی نفعی نبرده است و بیشتر فعالیت‌ها خلاصه در مقاله‌نویسی شده است. 


وی درباره اینکه بنابراین هم اکنون بیمارها چه فایده‌ای از این تکنولوژی کسب کردند، توضیح داد: ما فعلاً کارهایمان را متوقف نکردیم و با دانشمندان خارجی در حال تحقیق هستیم ولی مسئله‌ای که دردناک است این است که می‌توان با این تکنولوژی به بیماریان صرع که مهمترین گروه هدف هستند خدمات مستقیمی ارائه دهیم به خصوص بیماران صرع مقاوم به درمان که عده‌ای از آنها حتی با چند دارو نیز پاسخ درمانی نمی‌گیرند.


رئیس دومین همایش بین‌المللی نقشه‌برداری مغز تصریح کرد: از طرفی هم این بیماران برای درمان مجبور هستند تحت جراحی قرار گیرند، بنابراین با تکنولوژی نقشه‌برداری مغز می‌توانستیم کانون صرع را پیدا کنیم ولی بسیاری از دستگاه‌ها در ایران وجود ندارد و هم اکنون جراحان بیشتر ضایعاتی که در مغز مشخص است را برمی‌دارند در حالیکه برخی از ضایعات طبیعتاً معلوم نیستند و در MRI فرآیند‌های الکترونیکی مغز دیده نمی‌شوند. بنابراین در استفاده از نقشه‌برداری مغز بازدهی کیفیت خدمات مهم است.


برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha