سه‌شنبه ۳ شهریور ۱۳۸۸ - ۱۲:۲۴
کد خبر: 16976

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت خراسان رضوی توصیه كرد: بهتر است به جای برنج ساده از برنج‌های مخلوط مثل سبزی پلو و رشته پلو استفاده کنید؛ چرا که باعث کامل شدن وعده غذایی، افزایش بهره‌وری و افزایش ارزش غذا می‌شود و به دیرتر تشنه یا گرسنه شدن کمک می‌کند.

ناظران‌پور در گفت‎وگو با ایسنا با بیان این که یک صبحانه کامل و صرف یک شام کامل در ابتدای شب بهترین شیوه تغذیه روزانه است، افزود: به این ترتیب در ماه رمضان می‌توانیم یکی از بهترین رژیم‌های غذایی را رعایت کنیم.

وی بر کامل بودن وعده‎های غذایی در سحر و افطار تاکید کرد و گفت: یک برنامه غذایی کامل به معنای پرخوری و مصرف بیش از حد یک گروه خاص نیست بلکه وعده‌ای است که درصد مشخصی از هر یک از پنج گروه اصلی غذایی را داشته باشد؛ به عبارت دیگر، لازم است حداقل چهار گروه از پنج گروه غذایی در یک وعده کامل موجود باشد.

ناظران‌پور، نان و غلات، لبنیات، سبزی، گوشت و حبوبات و میوه‌ها را پنج گروه اصلی غذایی برشمرد و گفت: مصرف غلات احساس سیری می‌دهد و یک جزء جدایی ناپذیر در وعده‌های غذایی است.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت خراسان رضوی افزود: به طور کلی مصرف غلات در بین ما ایرانی‎ها زیاد است ولی براساس نیاز غذایی افراد مختلف مقادیر مختلفی از آن باید در وعده‌های غذایی گنجانده شود.

وی ادامه داد: بیشتر سعی کنید از غلات سبوس‌دار که ارزش غذایی بیشتری دارند استفاده کنید مثلا در آش و سوپ به جای استفاده از رشته و آرد برنج، غلات سبوس‌داری مثل بلغور جو، بلغور گندم، آرد سبوس‌دار، جوانه گندم، آرد ذرت و برنج قهوه‌ای را به کار ببرید که ضمن ارزش غذایی بیشتر و طعم و مزه بهتر، ریزمغذی‌هایی مثل ویتامین‌های گروه B را هم دارند.

ناظران‌پور با اشاره به ضرورت مصرف سبزی در ماه رمضان توضیح داد: سبزیجات بعد از غلات واجب‌ترین مواد غذایی‌ هستند و در ماه رمضان ضرورت استفاده از آنها افزایش می‌یابد.

وی با تاکید بر این که نیمی از غذای سحر باید از سبزیجات باشد، توضیح داد: مصرف سبزیجات خام به صورت سبزی خوردن یا سالاد، در کنار مصرف سبزیجات پخته مثل اسفناج پخته با ماست، سبزی موجود در آش و سوپ و کوکوی سبزی در سحر و افطاری‌ ماه رمضان ضرورت دارد؛ چرا که سبزی آب را در خودش نگه می‌دارد و مصرف مقادیر مناسبی از آن باعث می‌شود کمتر احساس تشنگی کنید.

وی با اشاره به این که در ماه رمضان به علت گرسنگی‌ طولانی مدت احتمال دچار شدن به یبوست بالاست، توضیح داد: سبزیجات به علت داشتن فیبرهای غذایی به حل این مشکل کمک زیادی می‌کنند.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت خراسان رضوی افزود: مصرف سبزیجات باعث کاهش چربی خون می‌شود و در کسانی که وزن بالا دارند مصرف مقادیر زیاد سبزی باعث می‌شود احساس سیری داشته باشند و وعده‌های کم کالری با قدرت سیرکنندگی بالا مصرف کنند و با این شیوه تا پایان ماه رمضان می‌توانند سه تا چهار کیلو از وزن خود را کاهش دهند.

وی با تاکید بر لزوم مصرف حبوبات در سحرهای ماه رمضان به ایسنا گفت: این مواد علاوه بر داشتن فیبرهای غذایی، حس سیری بیشتری ایجاد می‌کنند.

وی افزود: متابولیسم پروتئین‌های حیوانی در گوشت آب زیادی نیاز دارد و باعث افزایش نیاز به آب و احساس تشنگی می‌شود، با این حال اکثر خانواده‌ها در سحری مقادیر زیادی گوشت مصرف می‌کنند.

ناظران‌پور حد مناسب مصرف گوشت در یک وعده غذایی را 50 تا 60 گرم برای هر نفر عنوان کرد و اظهار داشت: این میزان گوشت برابر با یک چهارم سینه مرغ یا دو تا سه قاشق گوشت چرخ کرده است.

وی با تاکید بر لزوم کاهش مصرف گوشت در سحرهای ماه رمضان ادامه داد: اگر در سحرهای ماه رمضان گوشت مصرف می‌کنید باید به عنوان یک پروتئین مکمل باشد که ارزش غذایی سایر پروتئین‌ها مثل تخم مرغ یا حبوبات را تکمیل کند.

وی مغزها و دانه‌ها را یکی از با ارزش‌ترین مواد غذای گروه گوشت عنوان کرد و ادامه داد: این مواد، چربی مناسب و بسیار خوبی دارند و به کاهش چربی بد خون کمک می‌کند، به فردی که مشکل فشار خون، چربی خون و دیابت دارند کمک می‌کنند راحت‌تر روزه بگیرد و چون حجم کمی دارند به سالمندان، نوجوانان و كودكانی که کم غذا هستند کمک می‎کنند انرژی‌شان را تکمیل کنند ضمن این که پروتئین مناسبی هم در خود دارند.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت خراسان رضوی با بیان این که مصرف نمک در سحرهای ماه رمضان باید بسیار کم باشد، افزود: مصرف ماست در سحری یکی از توصیه‌های جدی ماست اما بهتر است از دوغ خیلی کم استفاده شود چون نمک زیادی دارد.

ناظران‌پور بر مصرف حجم کمی از لبنیات در سحرهای ماه رمضان تاکید کرد و به ایسنا گفت: سعی کنید بعد از افطار و قبل از خواب از میوه‌ها به خصوص میوه‌های آب‌دار به میزان زیاد استفاده کنید و در فاصله افطار تا سحر حداقل هشت لیوان آب بنوشید.

وی تصریح کرد: از قدیم هم توصیه شده که روزه را با یک ماده شیرین افطار کنیم زیرا شیرینی‌ها جذب بالا و سریعی دارند و فورا جلو ضعف را می‌گیرند و این کار کمک می‌کند در افطار پرخوری نکنیم.

ناظران‌پور همچنین گفت: مصرف چای در سحر باید کم باشد چون باعث افزایش ادرار شده و مصرف مواد مفید و آب ذخیره شده بدن را افزایش می‌دهد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha