استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه طنز ابزاری برای ارتقاء‌ سطح سلامت اجتماعی است، گفت: جامعه پزشکی باید طنزهای استانداردی که در آنها رعایت اصول شده بپذیرند و آن را ابزاری برای اصلاح جامعه بدانند.

سلامت نیوز:استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه طنز ابزاری برای ارتقاء‌ سطح سلامت اجتماعی است، گفت: جامعه پزشکی باید طنزهای استانداردی که در آنها رعایت اصول شده بپذیرند و آن را ابزاری برای اصلاح جامعه بدانند.


به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس،محمدعلی حیدرنیا  در رابطه با موضوع طنز و اخلاق پزشکی اظهار داشت: طنز ابزاری برای ارتقا سطح سلامت اجتماعی در جامعه است و طنازان واقعی با هدف اصلاح جامعه به طنز می‌پردازند و با همین رویکرد است که طنز همواره در طول تاریخ و در همه حوزه‌های اجتماعی ورود یافته و مورد حمایت و استقبال مردم و جامعه بوده است.

وی افزود: طنزپردازان مسائل مهم اجتماعی را که به صورت شفاف به هر دلیل قابل مطرح کردن نیست با زبان طنز استهزاء، ریشخند و با بزرگ‌نمایی هنری بیان می‌کنند تا شیوه‌هایی را برای حل مشکلات هشدار دهند.

استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: طنز در همه حوزه‌های جامعه می‌تواند ورود کند حوزه پزشکی نیز از جمله این موارد است البته باید توجه داشت که به لحاظ اهمیت پزشکی در سلامت جامعه طنز در این حوزه ظرافت خاص خود را دارد و اگر اصول و استاندارد طنزنویسی در آن رعایت نشود باعث سلب اعتماد عمومی شده و خطرات جبران‌ناپذیری را برای سلامت جامعه در پی خواهد داشت.

حیدرنیا با تأکید بر اینکه در طنزهای حوزه پزشکی و سلامت رعایت اصول و ارزش‌هایی که همان اخلاق پزشکی است باید رعایت شود، گفت: تحقیقی با این رویکرد انجام شده و تلاش شده در پرداختن به طنزهای حوزه پزشکی و سلامت موضوعاتی همچون بیان اصول طنز در حوزه پزشکی، تفاوت طنز، هجو و هزل، بررسی متون ایرانی ـ اسلامی در حوزه ادبیات و طنز مشخص شود.

وی با اشاره به اینکه طنز در لغت به معنی سخن به رمز گفتن و ریشخند به کار رفته است، افزود: در تاریخ ادبیات ایران از طنز و معانی آن بسیار سخن گفته شده ولی بهترین تعریف برای طنز در واقع شیوه خاص بیان مفاهیم تند اجتماعی و انتقادی همچنین طنز افشای حقایق تلخ ناشی از فساد و بی‌رسمی‌های فرد یا جامعه است که دم زدن از آنها به صورت عادی یا جدی ممنوع باشد به عبارت دیگر طنز یعنی انتقاد و یا نکته‌جویی آمیخته به ریشخند به شیوه هنری است.

استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: در یک طنز خوب و اثرگذار در حوزه پزشکی و سلامت 4 عنصر اساسی شامل، احساس درد و تنفر شدید ناشی از مفاسد و معایب در جامعه، ریشخند و استهزاء، بیان هنری بر اساس بزرگ‌نمایی و نیجه‌گیری و فایده باید مورد توجه قرار گیرد.

وی گفت: طنز ابزاری برای ارتقا سلامت اجتماعی است و نباید با هجو و هزل آمیخته شود در اخلاق پزشکی نیز باید متوجه بود که این آمیختگی صورت نگیرد.

وی در تعریف هجو افزود: هجو نوعی ستیزه فردی است که هجو‌کننده به استهزاء شخص می‌پردازد و اغلب نشانه تندخویی، سودجویی و کینه‌جویی پردازنده هجو است و غالباً با کلمات غیراخلاقی همراه است.

استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: هزل بر پایه خنده، شوخی و طبیعت استوار است و در آن جسارت و حتی ترک ادب نیز مرسوم بوده اما طنز به ناهنجاری‌های موجود می‌پردازد و حکیمانه آنها را مورد طعن قرار می‌دهد.

حیدرنیا با بیان اینکه طنز پزشکی ابزاری برای ارتقاء سطح سلامت جامعه است، عنوان کرد: با توجه به مشکلاتی که در حوزه سلامت از قبیل رابطه پزشک و بیمار، حقوق بیمار، مسائل مالی و ... وجود دارد، طنزپردازان واقعی به عنوان نمایندگان جامعه حق دارند که این موضوع‌ها را به صورت طنز و البته با رعایت اصول طنزنویسی و با هدف اصلاح در جامعه مورد توجه قرار دهند و به مسائلی بپردازند که بیان آنها از طریق جدی و غیرطنز امکانپذیر نباشد.

وی افزود: در بیان طنز رعایت اصول و ارزش‌ها باید مد نظر باشد و مرزهای باریک طنز، هجو و هزل رعایت شود و مسئولین نیز برای رعایت حفظ سلامت جامعه و جلوگیری از روان‌پریشی اجتماعی باید در رسانه‌ای کردن طنزهایی که در آنها رعایت اصول و ارزش‌ها نشده و به هجو و به هزل آمیخته شده‌اند خودداری کنند.

وی در پایان گفت: جامعه پزشکی و مسئولین سلامت جامعه باید طنزهای استانداردی که در آنها رعایت اصول و ارزش‌ها شده است را بپذیرند و آن را ابزاری برای اصلاح جامعه بدانند، بنابر این پیشنهاد می‌کنیم کارگروهی متشکل از متخصصین حوزه سلامت، نویسندگان، جامعه‌شناسان و اصحاب رسانه برای بررسی بیشتر این موضوع تشکیل شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha