شنبه ۲۶ اسفند ۱۳۸۵ - ۰۰:۰۰
کد خبر: 1788

حفظ سلامت خانواده به‌‌خصوص در ایامی مانند نوروز كه خانواده‌ها درصدد برگزاری هرچه مفرح‌تر تعطیلات خود هستند، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، چرا که با رعایت نکردن برخی نکات ساده، شیرینی این ایام می‌تواند به تلخی بدل شود.

میوه را جایگزین شیرینی و تنقلات كنید

فراموش‌نكنید در بسیاری از موارد، مشکلات در نتیجه تغییراتی كه در الگوی مصرف غذا رخ می‌دهد، به وجود می آید و در نتیجه، با اندک توجهی می توان از آنها پیشگیری کرد. متخصصان تغذیه از تغذیه سالم در ایام نوروز می‌گویند.

دکتر صفوی مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، در این رابطه به همشهری می‌گوید: «در مورد افراد بزرگسال نیز زیاده‌روی در مصرف می‌تواند منجر به مشكلات گوارشی و همچنین افزایش انرژی دریافتی و در نتیجه اضافه وزن در این ایام شود و در مورد افرادی كه مبتلا به دیابت، قند خون و یا چربی خون بالا هستند زیاده‌روی در مصرف، باعث اختلال در وضعیت سلامت آنها خواهد شد. بنابراین برای برخورداری از تعطیلاتی همراه با آرامش و سلامت، بهترین کار این است که افراد، تعادل در مصرف مواد غذایی را در این ایام در نظر بگیرند.»

توصیه‌ها برای پذیرایی از میهمان

دکتر سید علی کشاورز، متخصص تغذیه و مدیر گروه تغذیه و بیوشیمی دانشگاه علوم پزشكی تهران می‌گوید: «در هر دید و بازدیدی که می رویم، شیرینی و آجیل جز لاینفک پذیرایی از مهمانان نوروزی است، اما اگر افراد بخواهند درهر دیدو بازدیدی از شیرینی و آجیل استفاده کنند، علاوه بر اضافه وزن، مشکلاتی از قبیل مشکلات گوارشی نیز برای افراد به وجود می آید و جالب است بدانید که درهمین شب نشینی ها، افراد بیشتر از چند برابر حالت عادی کالری دریافت می کنند که این افزایش دریافت کالری به همراه کاهش فعالیت افراد در این ایام خطر ابتلا به چاقی و بیماریهای وابسته به آن را چند برابر می کند.»

وی در ادامه  به هم خوردن ساعت خواب و یا مصرف تنقلات کم ارزش در زمان تماشای تلویزیون را هم یکی دیگر از نکاتی ذکر می کند که  هشدار در رابطه با آن ضروری به نظر می رسد.

دكتر كشاورز برای به حداقل رساندن این آسیب ها  به راهکاری مناسبی اشاره کرده و به همشهری می گوید: «بهتر است در این ایام از خیار که نوعی میوه-‌ سبزی است و کالری پایینی دارد، بیشتر استفاده شود و بعد از آن اولویت بامصرف میوه ها باشد، البته بهتر است یادآور شویم که مصرف آجیل هم بر شیرینی تقدم دارد، چرا که اگر تازه باشد نسبت به شیرینی مواد مضر کمتری دارد.»مدیر گروه تغذیه و بیوشیمی دانشگاه علوم پزشكی تهران تاكید می‌كند: «در ایام نوروز بهتر است برنامه غذایی مانند سایر زمانها تنظیم شود و مصرف آجیل و مغزها به عنوان میان‌وعده‌ و در مقدار متعادل باشد. ولی می‌توان حجم مواد غذایی را در وعده‌های اصلی كاهش داد؛ به‌ویژه شام را بسیار مختصر میل كرد.»

دكتر ربابه شیخ‌الاسلام، مدیر موسسه تغذیه، سلامت و توسعه  نیز  با بیان این‌كه بهتر است، میز پذیرایی عید را با میوه ها، شیرینی‌های كوچك ، آجیل كم نمك، قطعات كوچك از میوه‌های خشك شده یا برگه‌ها تزیین كنید، چند توصیه عملی برای این ایام دارد: «از پذیرایی با شیرینی‌های تر و چرب ،شكلات ها، شیرینی‌های بزرگ و كیك بپرهیزید؛ از میهمانان تان با چای كمرنگ و در استكان یا فنجان‌های كوچك پذیرایی کرده و به جای قند از كشمش یا توت خشك یا خرما استفاده كنید؛ به خصوص اگر چاق هستید، یاد بگیرید كه چای را تلخ بنوشید؛ اگر میهمانتان را دوست دارید خیلی به او تعارف نكنید، چراكه بعضی افراد به خصوص افراد میانسال و سالمند ممكن است رژیم‌های خاصی داشته باشند و تعارف بیش از حد آنان را مجبور به مصرف خوردنی‌هایی می‌كند كه برایشان مضر است.»

برنامه‌ریزی برای تغذیه سالم

صبحانه، یكی از مهمترین وعده‌های غذایی است كه برای سلامت و تندرستی افراد اهمیت خاصی دارد، اما در ایام تعطیل، گاهی كمتر به آن توجه می‌شود.  كارشناسان توصیه می‌کنند که در ایام تعطیل، شبها زودتر بخوابید تا صبح بتوانید با شادابی از خواب برخیزید. همچنین بهتر است صبحانه كاملی شامل مقادیر مناسبی نان، شیر، پنیر، گردو و ... مصرف كنید و از خوردن كره، ‌خامه، سرشیر تا حد امكان پرهیز کرده و برای ایجاد تنوع غذایی در صبحانه‌ها از تخم‌مرغ، خیار، گوجه‌فرنگی، میوه‌ها و آب‌میوه ها نیز استفاده کنید.

دکتر شیخ الاسلام  با اشاره به لزوم مصرف وعده های غذایی سبک در ایام نوروز ، می‌گوید: «اگر در این ایام به دلیل دید و بازدید ها، فرصت پختن غذا را ندارید، از غذاهای حاضری و كم چرب همراه با انواع سالاد استفاده كنید. شمامی‌توانید برای یك هفته، سبزیجات شسته شده را به طور مناسبی در یخچال نگهداری كنید و هر شب با آنها برای خود و خانواده سالادهای خوشمزه درست كنید. كاهو، كرفس، هویج، انواع كلم ، انواع فلفل‌های دلمه‌ای، خیار،گوجه- فرنگی، گل كلم از دوستان همیشگی سلامت هستند،به خصوص اگر سس سالاد را خودتان با روغن زیتون، ماست، سبزیهای خشك معطر و ادویه‌ای كه دوست دارید درست كنید که اگر گاهی با توجه به سلیقه و ذایقه اعضای خانواده تن ماهی و یا انواع حبوبات پخته، كشمش شسته شده، پنیر رنده شده را به این سالاد اضافه كنید غذای سالم و كاملی خورده‌اید و همه سلولهایتان را راضی كرده‌اید.»

دکتر کشاورز نیز در این‌باره می‌گوید: «در این ایام اگر در خانه اید، از غذاهای آبدار مثل سوپ‌‌ها، آش، میوه‌های آبدار، سبزی‌های آبدار مثل خیار و گوجه‌ فرنگی و كاهو استفاده کنید و سراغ سوسیس و کالباس،سس‌های پرچرب نروید.»

تغذیه سالم در سفر

توصیه متخصصان این است که کسانی كه قصد مسافرت دارند باید در طول سفر دقت كنند تا اصول تغذیه‌ای، بهداشت و ایمنی مواد غذایی را رعایت كنند و نكته‌های زیر را برمی شمرند:

برای جلوگیری از كم‌آبی و یبوست مقادیر مناسبی آب بنوشید. البته بهتر است از آبهای بسته‌بندی كه سلامت آن مورد اطمینان است استفاده شود.
در صورتی كه به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارید آب را حداقل به مدت 1 دقیقه بجوشانید.
بهتر است به‌جای مصرف نوشابه، از دوغ و نوشیدنی‌های كم‌كالری استفاده كنید.
برای برطرف شدن نیاز مایعات بدن، آب بهترین نوشیدنی است. تا حد امكان از مصرف ساندیس و نوشابه‌ها پرهیز كنید.
جهت حفظ ایمنی غذا و پیشگیری از انواع مسمومیت‌ها، غذای مورد مصرف باید كاملاً‌ پخته شود.
ممكن است با توجه به مدت تعطیلات و احتمالاً‌ تعجیل در ساعت حركت در تهیه غذا كوتاهی شود، به‌گونه‌ای كه غذا به‌ویژه گوشت‌ها به‌طور كامل پخته نشده و همین سبب آلودگی و فساد آن شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha