كارشناسان حاضر در نشست بررسی آسیبهای اجتماعی و خودكشی دو دسته شدند، گروهی افسردگی و اختلالات روانی را عامل اصلی معرفی كردند و گروهی فاصله طبقاتی، رانتخواری و «رژه ثروتمندان» را عامل آن دانستند.

افسردگی و فاصله طبقاتی دو عامل خودكشی و گسترش آسیبهای اجتماعی در كشور

سلامت نیوز: كارشناسان حاضر در نشست بررسی آسیبهای اجتماعی و خودكشی دو دسته شدند، گروهی افسردگی و اختلالات روانی را عامل اصلی معرفی كردند و گروهی فاصله طبقاتی، رانتخواری و «رژه ثروتمندان» را عامل آن دانستند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از  ایرنا،نشست بررسی آسیبهای اجتماعی با موضوع خودكشی با حضور كارشناسانی از حوزه روانشناسی، جامعه شناسی و روانپزشكی در وزارت بهداشت برگزار شد.
سید احمدجلیلی، روانپزشك و مشاور سازمان بهداشت جهانی در حوزه روانپزشكی در این نشست گفت: خودكشی بیشتر در بین افرادی مشاهده می‌شود كه دچار افسردگی درمان نشده یا مقاوم به درمان هستند.
وی افزود: خودكشی هم خود یك معضل اجتماعی مهم است و هم نشانه وجود آسیبهای اجتماعی متعدد و شدید در یك جامعه است و البته صحبت كردن درباره آن در رسانه ها كار پیچیده‌ای است و گاهی شاید به مصلحت نباشد زیرا بیان این مسئله در جامعه ممكن است خود اثر فزاینده داشته باشد و انگیزه خودكشی را در برخی افراد تقویت كند.
جلیلی گفت: اگر افرادی كه دست به خودكشی می زنند، در رسانه قهرمان جلوه گر شوند یا خودكشی عملی غیر اخلاقی معرفی شود، هر كدام ممكن است تبعات منفی داشته باشد بنابراین باید ضوابطی برای انتشار اخبار مربوط به خودكشی تدوین شود و لازم است كارگاههایی برای آموزش اصحاب رسانه در این زمینه برگزار شود.

**رژه ثروتمندان عامل افزایش آسیبهای اجتماعی
میر طاهر موسوی، استاد جامعه شناسی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی نیز در این نشست گفت: نیابد از رسانه ها انتظار داشته باشیم آسیبهای اجتماعی را كتمان كنند، این مسائل باید در جامعه مطرح شود تا مسئولان به فكر راه حل بیفتند.
وی افزود: وزارت بهداشت قطعا یكی از متولیان سلامت اجتماعی است و باید در این زمینه برنامه داشته باشد.
موسوی گفت: در جامعه ما به علت اینكه دسترسی به امكانات زنندگی سخت شده است، آسیبهای اجتماعی نیز در سالهای اخیر تشدید شده است و پدیده هایی مانند فقر و افزایش شهرنشینی به این پدیده دامن زده است.
وی افزود: در كمتر از 50 سال پیش 30 درصد مردم كشور شهرنشین و 70 درصد روستایی و مولد بودند اما حالا 28 درصد روستایی غیر مولد و 70 درصد شهرنشین آن هم اكثرا غیر مولد داریم.

**صداقت دیگر ارزش اخلاقی نیست
این جامعه شناس گفت: ارزشهای اخلاقی نیز در جامعه تغییر كرده است، راستی و صداقت دیگر ارزش محسوب نمی شود چرا كه فرزندانی می بینند پدرشان سالها با صداقت كار كرده است اما حالا در سن پیری با نداری زندگی می كند.
وی افزود: نظام رانت و فساد در كشور سیستمی شده است، جامعه بین فقیر و غنی دو قطبی شده است، لشكر تهی‌دستان افزایش یافته است و باید مسئله فرادستان و فرودستان را در تحلیل خودكشی لحاظ كنیم.
موسوی گفت: جامعه ما با اكثریت فقیر و اقلیت ثروتمند مواجه است، مهاجرت، اسكان غیر رسمی و نبود برنامه ریزی اجتماعی و فرهنگی در بروز موارد خودكشی موثر بوده است.
وی افزود: 15 میلیون نفر حاشیه نشین در كشور داریم كه سالها مورد بی توجهی قرار داشته‌اند و به همین علت آسیبهای اجتماعی و از جمله خودكشی در این مناطق بیشتر است.
موسوی گفت: اضطراب، استرس و افسردگی نیز افزایش یافته است و در بروز موارد خودكشی موثر است، انعكاس اخبار این مسائل موضوع ثانوی است، مسئله اصلی رسیدگی به این آسیبهای اجتماعی و مردمانی است كه با نیازهای زیادی مواجه هستند.

**نمایش خودروهای 3 میلیاردی در خیابان
وی افزود: نمایش رژه ثروت جامعه را تهدید می‌كند و خودكشی را افزایش داده است،‌ افرادی كه با خودروهای 3 میلیاردی و خانه های 50 میلیاردی در جامعه هستند، حسادت و افسردگی را در جامعه گسترش می دهند به همین علت 70 تا 80 درصد خودكشی ها در شهرهاست.
استاد جامعه شناسی دانشگاه علوم بهزستی و توانبخشی ادامه داد: حسادت نه به معنای عامیانه بلكه به معنای عقب ماندن در رقابتهای اجتماعی به این مسئله دامن می زند، در حالی كه كشورهای پیشرفته با ایجاد نظام حقوق شهروندی از گسترش این مسائل جلوگیری كردند.
وی گفت: طبقه نوكیسه كه در بین مردم رژه ثروت برگزار می‌كنند، در كنار اقدامات صدا و سیما و سخنرانی هایی كه الگوهایی وارداتی را ترویج می‌كنند همگی به افزایش آسیبهای اجتماعی و خودكشی دامن زده است.

**افسردگی عامل 95 درصد خودكشی‌ها
احمدعلی نوربالا، مشاور وزیر بهداشت در امور روانپزشكی نیز در این نشست گفت: منابع علمی نشان می دهد بین 90 تا 95 درصد علت خوكشی، افسردگی است و مسائل اجتماعی در رده دوم اهمیت قرار دارد.
وی گفت: خودكشی البته عوامل ژنتیك و بیولوژیك نیز دارد كه باید در كنار عوامل روانشناختی مورد توجه قرار گیرد.

*شاه بیت عوامل خودكشی
این روانپزشك ادامه داد: شاه بین عوامل خودكشی، درماندگی و ناامیدی است كه باعث افزایش استرس های غیر قابل تحمل می شود و چگونگی كنارآمدن با این مسائل نیازمند آموزش همگانی است.
وی گفت: ‌23.44 درصد مردم كشور نشانگان اختلالات روانپزشكی را دارند، اما همه آنها اختلال جدی ندارند و كسانی كه دچار اختلال روانی جدی هستند كمتر از یك درصد جامعه هستند.


مشاور وزیر بهداشت ادامه داد: افرادی كه دچار اختلال روانی هستند، افرادی مغفول، مظلوم و رنجور هستند كه به عنوان بیماران خاموش باید مورد توجه قرار گیرند.
نوربالا گفت: این افراد باید به مشاور مراجعه كنند و همان طور كه یك بیمار دیابتی یا قلبی به پزشك مراجعه می كنند، افراد دچار اختلال روانی هم باید به روانشناس و روانپزشك مراجعه كنند اما انگ بیماری روانی مانع این نوع مراجعات به روانپزشك است.


وی افزود: در كشور برای كاهش آسیبهای اجتماعی نظام حمایت فرهنگی نداریم به همین خاطر افراد آخر خطی به صورت اقدام خودكشی خودنمایی می كنند.
مشاور روانپزشكی وزیر بهداشت ادامه داد: افرادی هم در فضای پساتحریم با برجسته كردن این نوع مسائل به دنبال اهداف سیاسی هستند.


نوربالا گفت: در آمارهای رسمی گفته شده كه بیشترین افرادی كه اقدام به خودكشی می كنند افراد 15 تا 24 سال هستند اما گروه سالمندان نیز باید مورد توجه قرار گیرند، سالمندانی كه تنها زندگی می كنند با توجه به افزایش سالمندی در كشور، در آینده نزدیك معضل مهمی در كشور خواهند بود.


  
   

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha