یک جراح عمومی با اشاره به نقش استرس در ایجاد سرطان گفت: مطالعات زیادی پیرامون این مسئله انجام شده که تاثیر مثبت یا منفی آن به اثبات نرسیده اما نتایج تحقیقات نشان داده که استرس باعث ایجاد اختلال در روند ترشح هورمون استروژن و تضعیف سیستم دفاعی بدن می‌شود.

دکتر ماندانا ابراهیمی، جراح عمومی و عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا منطقه علوم پزشکی تهران، پیرامون رابطه استرس با سرطان پستان اظهار داشت: هرگونه اختلال در عملکرد بدن تحت تاثیر یک واقعیت یا تهدید به نام استرس قرار دارد که بروز آن در بدن می‌تواند باعث تغییراتی در ترشح هورمون‌ها و سیستم دفاعی بدن شود.

وی افزود: تاکنون مطالعات زیادی در خصوص ارتباط استرس با سرطان پستان انجام شده ولی هنوز نقش آن در پیشگیری یا بروز این بیماری به اثبات نرسیده است.

دکتر ابراهیمی تاریخچه مطالعات در این زمینه را قبل از میلاد مسیح عنوان کرد و گفت: نتایج بررسی‌هایی که تا قبل از میلاد مسیح انجام شده بیانگر این مطلب است که افراد افسرده بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار می‌گیرند. در دهه‌های اخیر نیز نقش استرس به علت تاثیر آن بر هورمونهای جنسی و سیستم دفاعی بدن مجدداً مورد توجه محققان قرار گرفته است.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان وجود خطای عدم یادآوری را یکی از مشکلات تحقیقات انجام شده در این رابطه ذکر کرد و افزود: انجام مطالعات بر روی نمونه کمی از بیماران، جمع آوری اطلاعات و ارزیابی وقایع ناگوار زندگی این افراد بعد از گذشت مدت زمان قابل توجهی از رخداد آن و به دنبال آن خطای عدم یادآوری از مشکلات اساسی این پژوهش‌ها است.

دکتر ابراهیمی با اشاره این مطلب که هورمون استروژن نقش بسیار مهمی در بروز سرطان پستان دارد، اظهار داشت: استرس در سوخت و ساز استروژن در بدن تأثیرگذار است و اختلال در سوخت و ساز این هورمون می‌تواند سب بروز سرطان‌های وابسته به دستگاه‌های زنانگی شود.

وی تصریح کرد: براساس نتایج برخی از مطالعات، استرس به تدریج روی سیستم ایمنی بدن تاثیر می‌گذارد و سیستم دفاعی بدن را دچار اشکال می‌کند كه نتیجه برآیند حاصل از آن می‌تواند موجب رشد سلول‌های سرطانی در بدن شود، زیرا که سیستم دفاعی در مقابله با تکثیر این سلول‌ها دچار ضعف می‌شود. بر این اساس، استرس می‌تواند عامل آغازگر سرطان باشد.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان اظهار داشت: سلول‌های سرطانی روزانه به طور مرتب در بدن تشکیل می‌شود ولی طبق نظم خاصی از بدن جمع آوری می‌شود، رویارویی با استرس‌ها و مشکلات زندگی می‌تواند این نظم را دچار اختلال كند.

دکتر ابراهیمی خاطرنشان کرد: توجه به این موضوع که استرس به چه شدت و شکلی توسط فرد تحمل می‌شود و شخص از لحاظ شخصیتی در چه رتبه و جایگاهی است در ارتباط و اثر آن با سرطان موثر است.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان افزود: برخی از محققان معتقدند که استرس‌های شدید می‌تواند در بروز سرطان موثر باشد و گروه دیگر بر این باورند که استرس‌های طولانی مدت و مزمن، در ایجاد این نوع بیماری تاثیرگذارند ولی بررسی نتایج پژوهش‌ها نشان می‌دهد که استرس به هر دو شکل در احتمال بروز سرطان تاثیر دارد.

این جراح عمومی در پایان اشاره به احتمال تاثیر استرس بر روند بروز مثبت یا منفی سرطان اظهار داشت: این امر که استرس باعث افزایش یا کاهش ریسک ابتلا به سرطان پستان می‌شود هنوز به اثبات نرسیده ولی اکثر مطالعات به سمت اثبات افزایش ریسک پیش می رود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha