دوشنبه ۱۲ بهمن ۱۳۸۸ - ۱۶:۲۸
کد خبر: 19051

مهمترین مسئله در زیبایی هر فرد خط رویش مو در پیشانی فرد است که به مرور زمان و با افزایش سن پیشانی بلندتر می شود و موهای جلوی سر نازک تر می گردد. این مشکل علی رغم داشتن پوست خوب و جوان می تواند در ظاهر فرد خصوصا مردان تاثیر بسزایی داشته باشد و نتایج این عمل در جوانی فرد او را متحیر گرداند.

پیوند مو و یافته های جدید
در ایجاد یک خط رویش مو برای فردی که به مرور زمان پیشانی بلندی پیدا کرده است می توان به جرات گفت که این عمل می تواند سن ظاهری فرد را به شدت کاهش دهد.
خط رویش موی فعلی خود را با عکسی که چند سال پیش گرفته اید مقایسه کنید. این مقایسه به شما نشان می دهد چقدر موهایتان را از دست داده اید. سرعت از دست دادن موهای شما چقدر بوده و داشتن موی بیشتر تا چه حد در ظاهر شما موثر می باشد.
وقتی افراد به دنبال درمان موهای از دست رفته خود می باشد در واقع در جستجوی راهی برای برگرداندن ظاهر جوان و شاداب خود هستند. تعداد معدودی از مردان مشکل طاسی خود را به خوبی پذیرفته اند و با آن زندگی می کنند ولی اکثریت آنها فعال تر برخورد کرده و برای برگرداندن موی از دست رفته به دنبال هر درمانی می روند از درمانهای سنتی گرفته تا دارویی و جراحی.
درمان طاسی قدمت طولانی داشته و زنان و مردان از 5000 سال پیش به دنبال درمانی برای ریزش موی خود بوده اند. اولین درمانها از نسلی به نسل گذشته و اكنون در كتابخانه پزشكی شفا دهنده های مصر قدیم گنجانده شده. امروزه ما در زمانی زندگی می كنیم كه انواع درمانهای دارویی و جراحی ریزش مو وجود داشته و طاسی را بطور كامل می توان درمان نمود.
در سال 1959orentreich  یک درماتولوژیست آمریکایی اولین ترمیم مو به وسیله پانچ را در ریزش مردانه انجام داد و از این زمان به بعد جراحی های پیوند مو برای ترمیم طاسی مردانه مطرح شد و اورینتریچ به عنوان پدر پیوند مو ملقب شد.
تا سالها بعد از تکنیک اورینتریچ کاشت مو توسط 40 تا 100 گرافت4 میلی متری انجام می شد.در سال 1970 گرافتهای کوچکتر 2 میلی متری استفاده شد.در سال 1983دکتر carlos Uebel  ازبرزیل جلسات بزرگ عمل با کاشت 1000 گرافت کوچک را معرفی کرد.
در سال 1994 دکترwilliam Rassman از کالیفرنیا کاشت 3600 گرافت در هرجلسه را گزارش کرد.
استفاده از میکروسکوپ برای تقسیم گرافتها در سال 1987 به وسیله دکترBob Limer  عنوان شد.
جراحی اسکالپ ریداکشن اولین بار در سال 1970 در کانادا انجام شد در این متد ناحیه بدون مو برداشته شده و بخیه می زنند به دلیل سادگی، این جراحی به سرعت مورد قبول جراحان و بیماران قرارگرفت اما بعد از چند سال مشکلات و عوارض این متد فواید آن را تحت الشعاع قرار داد.استفاده از این تکنیک تا پایان قرن بیستم به مقدار زیادی کاهش یافت واکنون در موارد خیلی خاص از این تکنیک استفاده می شود.
تمامی این متدها به منظور درمان طاسی تا سال 1990 انجام می شد ولی بعد از آن  قابل قبول ترین جراحی روش
مینی گرافت، میکروگرافت و فولیکولار یونیت معرفی شد. برای تهیه فولیکولهای ظریف دو روش FUE ( فولیکولار یونیت اکسترکشن) و تک نوار بیضی معرفی شد.
در روش FUE به وسیله پانچهای 1 میلی متری از ناحیه دونور فولیکولهای مورد نظر را خارج می کنند. بعد از پانچ استاندارد 4 میلی متری اولیه، اینابا و راسمن اولین کسانی بودند که با ابداع تغییراتی در روش کار وسایز پانچ ،متد  FUE را پیشنهاد کردند.
در روش FUSS(follicular unit strip surgery)از ناحیه دونور یک نوار باریک برداشته و تحت بزرگنمایی استریومیکروسکوپ گرافتهای طریف به اندازه واحدهای فولیکولی طبیعی تهیه شده و طبیعی ترین نتایج در بیماران مشاهده می شود.
در روش F.U.E گرافتهای كاشته شده توسط یك پانچ 1 میلی متری از پشت سر برداشته می شوند و سوراخهای كوچكی بین موها به جا می ماند به طوری كه احتیاج به بخیه ندارند. و به همین جهت به عنوان پیوند موی بدون بخیه و پانسمان معروف است.
ولی در روش F.U.T یك نوار باریك به پهنای 1 تا 2 سانتیمتر از ناحیه پشت سر برداشته شده و زیر دید استریومیكروسكوپ به واحدهای فولیكولی تقسیم می شود. در این روش محل برداشت نوار بایستی حتماً بخیه زده شود.
در روش F.U.T در صورتی كه فرد مشكل خاصی در ترمیم زخم نداشته باشد یك خط ظریف از بخیه به جا می ماند كه به راحتی توسط موهای اطراف پوشیده می شود. در روش اكستركشن ممكن است 1000 اسكار ریز بین موهای پشت سر ایجاد شود بیشتر افراد داشتن یك خط بخیه ظریف را به هزار اسكار ریز ترجیح می دهند. روش برداشت گرافت در روش F.U.E به این صورت است كه ابتدا با پانچ 1 میلی متری فولیكولار یونیتها از اپیدرم تا نیمه درم از بافتهای اطراف جدا می شوند و با استفاده از فورسپس كششی به گرافت وارد می شود تا آن را به طور كامل از بقیه مسیر جدا كرده و خارج كند.
مشكل اصلی ایجاد شده حین برداشت فولیكولها در روش اكستركشن افزایش قطع شدن فولیكولها و آسیب وارده به آنهاست.
در روش F.U.T تقسیم گرافتها تحت بزرگنمایی استریو میكروسكوپ انجام می شود و احتمال قطع عرضی واحدها به 5 درصد كاهش می یابد بنابراین گرافت بیشتر برای كاشت به دست می آید و آسیب های وارده به گرافتها در اثر كشش در این روش وجود ندارد پس درصد رشد آنها افزایش یافته و موها با تراكم بیشتری رشد می كنند.
● كسانی كه پوست سر آنها بسیار سفت باشد به طوری كه با برداشت یك نوار با حداقل پهنا باز هم بخیه با كشش زیاد زده شود و اسكار پهنی به جا می ماند.
● افراد نظامی كه مجبورند همیشه موهایشان را كوتاه نگه دارند.
● افراد کاندید ترمیم ابرو و یا قسمت كوچكی از سر كه نیاز به گرافت زیاد ندارد.
● و كسانی كه ترمیم زخم آنها به خوبی انجام نمی شود و با استفاده از بهترین تكنیكها باز هم اسكار پهنی به جا
می ماند کاندید مناسب روش FUE هستند.
از فواید روش F.U.E درد بعد از عمل كمتر، عدم وجود بخیه، نمایان نبودن اسکار پشت سر و ترمیم سریع تر اسکار است و از مضرات روش F.U.E، درصد بالای برش عرضی فولیكولها، آسیبهای میكروسكوپیك به گرافت و كاهش درصد رشد آنها است بنابراین همه افراد كاندید مناسب نمی باشند.
تنها مشكل زیبایی روش F.U.T احتمال ایجاد اسكار ناحیه دونور می باشد كه با استفاده از تكنیكهای علمی می توان این اسكار را به حداقل رساند از جمله این تكنیكها روش نیلفروش متد می باشد در این متد علی رغم كاشت موی وسیع با رعایت نكات خاص حین برداشت دونور و بخیه زدن و استفاده از لیزر اسكار باقی مانده بسیار ناچیز بوده به طوری كه توسط موهای اطراف پوشیده می شود.
متاسفانه امروزه بحث کاشت مو مورد سوء استفاده قرار گرفته است از تبلیغات گسترده ماهواره ای که توسط بعضی افراد سودجو و مراکز غیر مجاز با عناوین غیر واقعی انجام می گیرد تا تبلیغات در صفحه نیازمندیهای روزنامه و فرستادن بروشورهای تبلیغاتی به منازل و اداره جات و یا دعوت آرایشگران به این گونه موسسات و دادن درصد حق العمل و جذب مشتری از اینگونه روش ها که با اخلاق پزشکی ناسازگار است. دخالت بعضی تکنسین های کاشت مو که بعضا پزشک و یا پیراپزشک نبوده و مدارک غیر پزشکی دارند و صرفا به خاطر تجربه اندکی که در مدت همکاری با یک پزشک متخصص بصورت ناقص بدست آورده اند شروع به انجام عمل پیوند مو کرده اند و بعضا از مطب بعضی پزشکان غیر مرتبط با این تخصص و یا پزشکان دیگر استفاده نموده و تحت عنوان و مجوز این پزشکان اقدام به عمل پیوند مو با وسائل و تجهیزات ناقص و غیر استاندارد و عدم رعایت مسائل استریلیتی و بدون اقدامات خاص مراقبتی و فضاها و تجهیزات استاندارد باعث صدمات غیر قابل جبران به بیماران شده است که بعضی از این صدمات صرف نظر از صرف هزینه بیهوده توسط بیمار، حتی توسط متخصص با تجربه نیز قابل برطرف کردن نیست و منجر به شکایات مختلف شده است. بعضا برخی این مراکز غیر مجاز با شناسایی وزارت بهداشت تحت تعقیب و پی گیری قرار گرفته اند نقل مکان کرده و با عنوان جدید و در محل دیگر شروع به فعالیت می کنند که تعقیب و پی گیری توسط مجریان قضایی مشکل یا غیر ممکن می گردد.
طبق قوانین  نظام پزشکی انجام تبلیغات در زمینه زیبایی و خدمات پزشکی غیر اخلاقی است چرا که این قبیل تبلیغها می تواند اقشاری از جامعه را به سمت این قبیل اعمال سوق داده و باعث شود فردی که در حال زندگی روزمره است برای انجام این قبیل امور، هزینه زیادی کرده و بعضا خود و خانواده را از امکانات اساسی محروم کند تا بتواند هزینه این قبیل جراحیها را فراهم کند. باید توجه داشت که معمولا این دسته تبلیغات ویژه افراد غیر متخصص می باشد که معمولا در زمینه کاری که تبلیغ می کنند، اطلاعات و دانش نا کافی دارند و صرفا به مسائل مادی توجه دارند. معمولا پزشکان متخصصی که در انجام امور مربوطه تبحر کافی دارند و با توجه به اینکه بیماران به آنها ایمان دارند لذا نیاز به هیچگونه تبلیغاتی ندارند.
اسامی مختلف روشهای کاشت مو به غیر از دو روش (FUT)  Follicular unit hair Transplantation و (FUE) Follicular unit Extraction ، و روش ترکیبی (Combination) که بر اساس نظر پزشک در یک جلسه و یا 3-2 روز متوالی انجام می گیرد مابقی تبلیغات گمراه کننده بوده و اسامی خود ساخته منابع تبلیغاتی هستند.
امروزه شیوه های پیوند تحت عنوان Megassesion به اعمالی اطلاق می گردد که در یک جلسه بیشتر از 2000 واحد فولیکولار پیوند زده می شود.
انتقال تعداد زیاد واحد فولیکولار در هر جلسه باعث می شود از جراحی های متعدد جلوگیری شده و در وقت و هزینه فرد صرفه جویی شود بعلاوه معمولا اولین پیوند موی فرد بهترین نتیجه را به همراه دارد و باعث حفظ بیشتر موهای ناحیه پشت سر می شود.
تکنولوژی دیگر در پیوند مو استفاده از یک وسیله جدید به نام Multi sharp می باشد که در روش FUE قابل انجام است. وسیله دیگر نوعی دریل گردشی قوی با پانچ های تیز می باشد که موفقیت در استفاده از هیچکدام از این تکنیک ها به اثبات نرسیده است.
مطالعات نشان داده است پیوند مو از سایر نقاط بدن به روش FUE زمانی باید مورد استفاده قرار گیرد که کلیه موهای اسکالپ تا حد امکان مورد استفاده قرار گرفته باشند و بصورت معمول نباید انجام شود.
از جمله دیگر روش های جدید درمان طاسی که می توان پس از پیوند مو نیز از آن استفاده کرد، لیزر در تحریک رشد مو می باشد و شانه های لیزری در این زمینه طراحی گردیده است که مقالات ضد و نقیضی در تایید آن وجود دارد.
از مهمترین یافته های علمی جدید کاشت سلولهای بنیادی فولیکول مو است که مطالعات وسیعی انجام گرفته در دنیا در مراحل ابتدایی، اثرات سلول بنیادی مو را در درمان طاسی به اثبات رسانده است و مراحل تکمیلی این تکنیک در حال تحقیق و بررسی است. در این پروژه که از سلولهای فولیکول مو برای کاشت استفاده می شود، مشکلات بسیار کمتری پیش راه است، چرا که برداشت بافت از بیمار تنها با یک نمونه کوچک که شامل تقریباً 120 فولیکول مو باشد، انجام می شود و بنابراین آسیب آزار دهنده پوست سر به شکل حیرت انگیزی کاهش می یابد، بنابراین این تکنیک بسیار ساده تر با مدت زمان کوتاه تر و درد کمتری همراه است. مزیت دیگر این روش استفاده مجدد از همان نمونه کوچک در صورت ناکافی بودن مقدار مو است که در پیوند مو چنین امری امکان پذیر نیست.
کشف سلولهای بنیادی فولیکول مو مژده ای بود برای بیمارانی که از ریزش مو رنج می برند. در این روش واکنش متقابل سلولهای بنیادی فولیکول مو hair follicle stem cell (FSC) با سلولهای مزانشیمال درم در محیط آزمایشگاه با تکثیر قابل توجهی همراه بوده است.
اما این روش مشکلات خود را نیز دارد از جمله اینکه در ین روش باید توانایی سلولهای بنیادی در تولید مو حفظ شود و مطمئن باشیم که تعداد قابل توجهی از سلولهای مورد نیاز در محیط کشت رشد خواهند کرد. تکنیک باید به گونه ای برنامه ریزی شود که هزاران سلول در هر  بیمار تولید شده و باعث رشد موی استاندارد قابل قبولی برای بیمار شود.
بعلاوه این ریسک وجود دارد که هیچکدام از این موها دوام رشد نداشته باشد و موهای رشد یافته باقی بماند و موهای رشد یافته نیز قطر و رشد و سلامت قابل قبولی داشته باشد.
هزینه بسیار بالای این روش و نگرانی در مورد مشکلات احتمال بعدی و عدم ایجاد ظاهر دلخواه با توجه به اینکه کنترل ویژه ای در مورد تراکم یکنواخت و جهت موها وجود ندارد، از دیگر مشکلات این روش هستند.
قابل ذکر است طبق مطالعات مختلف انجام شده در دنیا سلولهای تزریق شده می تواند فولیکولهای موی موجود فرد را تحت فشار قرار داده و باعث بازسازی و رشد موهای سالم در فرد می شود که در صورت قبول این تئوری مشکل ظاهر ناهمگون این روش حل خواهد شد.
این شیوه در حال حاضر در ایران برای اولین بار در قالب طرح تحقیقاتی تصویب شده است. فاز اول این طرح جهت بررسی safety این روش انجام و به اثبات رسید و فاز دوم در دست اجرا است و نتایج آن متعاقباً اعلام خواهد شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha