نایب رئیس شورای عالی سازمان نظام پرستاری کشور تاکید کرد: دانشکده های پرستاری که زیر مجموعه ی وزارت بهداشت هستند و دانشگاه آزاد که با مجوز این وزارتخانه دانشجو می پذیرند، مدارک پرستاران را صادر می کنند، اگر مسئولیت اعطای پروانه صلاحیت حرفه ای به خود این مراکز سپرده شود به معنای تایید مجدد مدرک تحصیلی است و این با تعریف پروانه صلاحیت حرفه ای در تناقض است.

سازمان نظام پرستاری در آیین نامه ابلاغی صلاحیت حرفه ای نقشی ندارد

سلامت نیوز: نایب رئیس شورای عالی سازمان نظام پرستاری کشور تاکید کرد: دانشکده های پرستاری که زیر مجموعه ی وزارت بهداشت هستند و دانشگاه آزاد که با مجوز این وزارتخانه دانشجو می پذیرند، مدارک پرستاران را صادر می کنند، اگر مسئولیت اعطای پروانه صلاحیت حرفه ای به خود این مراکز سپرده شود به معنای تایید مجدد مدرک تحصیلی است و این با تعریف پروانه صلاحیت حرفه ای در تناقض است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان نظام پرستاری، دکتر سید رضا مظلوم گفت: در چندین سال گذشته یکی از مطالبات جامعه پرستاری بحث اعطای صلاحیت حرفه ای است. این یکی از مطالبات هوشمندانه پرستاری است، زیرا که جامعه پرستاری بارها در خصوص دنبال کردن حقوق و مزایای خود مورد اتهام قرار گرفته است. اما پروانه صلاحیت حرفه ای به گونه ای است که پرستاران به خود سختی می دهند تا خدماتی را که به بیماران ارائه می کنند دارای کیفیت مناسب باشد.

وی اظهار داشت: این آئین نامه در مرداد ماه سال جاری از سوی معاونت پرستاری ابلاغ شده است که می تواند به معنای دستیابی به یک مطالبه پرستاری باشد اگر مطابق تعریف پروانه صلاحیت حرفه ای باشد.

مظلوم بیان کرد: در همه جای دنیا از جمله کشورهای پیشرو در پرستاری مانند آمریکا، کانادا، انگلیس و...، اعطای پروانه صلاحیت حرفه ای بر عهده سازمان های صنفی و غیر دولتی آن کشور است اما متاسفانه در کشور ما طبق این آئین نامه، صدور این پروانه کاملا رنگ و بوی دولتی به خود گرفته است.

وی بیان کرد: مستندات خارجی اعطای صلاحیت حرفه ای پرستاری و نیز مستندات داخلی اعطای پروانه صلاحیت حرفه ای رشته های غیر پرستاری توسط موسسات دولتی کجاست؟ دانشکده ها و دانشگاه های دولتی مربوط به خود وزارت بهداشت هستند و دانشگاه های آزاد و غیر انتفاعی هم با تایید وزارت بهداشت دانشجو می پذیرن و از آنجا که صلاحیت حرفه ای یک ارزشیابی بیرونی است، خود وزارتخانه نمی تواند متولی آن باشد بلکه باید سازمانی که نقشی در اعطای این مدرک آکادمیک نداشته است، پروانه صلاحیت پرستاران را تایید کند لذا می توان گفت این بزرگترین ضعف درآئین نامه صلاحیت حرفه ای به شمار می رود.

رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری مشهد عنوان کرد: قانون نظام پرستاری که مصوب مجلس است، لایحه برنامه ششم توسعه که مصوب هیئت دولت است صراحتا بر نقش سازمان نظام پرستاری در تایید صلاحیت حرفه ای تاکید دارند. بعلاوه مصوبه هیئت وزیران در سال ۹۲ نیز اعطای صلاحیت حرفه ای را به نظام پرستاری محول کرده است بنابراین آیین نامه مذکور در تعارض با قوانین و مصوبات بالادستی فوق است.  دراین آئین نامه ۹ صفحه ای، تنها در ۳ بخش از سازمان نظام پرستاری نام برده شده است که یک بخش عضویت یک نماینده از سازمان در یک شورای ۱۱ نفره است که به عنوان سیاستگذار صدور پروانه حرفه ای است و از این نظر در سیاستگذاری و نظارت بر اعطای پروانه حرفه ای پرستاری، نظام پرستاری در حد نظام پزشکی دیده شده است که آن هم یک عضو دارد و این جای تامل دارد. بماند که تنها ۵-۴ نفر از این ۱۱ نفر پرستار هستند. در کمیسیون آموزشی که کارشناسی  نحوه اطمینان از صلاحیت علمی و آموزشی پرستاران را بر عهده دارد نیز نظام پرستاری تنها یک نفر از نه نفر اعضای کمیسیون را تشکیل می دهد و رییس و دبیر آن هم از حوزه یکی از معاونت های وزارت است. در کمیسیون نظارت حرفه ای هم وضع به همین منوال است و تنها نماینده نظام پرستاری در هات عالی انتظامی نظام پزشکی عضو این کمیسیون هفت نفره است.

مظلوم در خصوص تایید و رد پروانه صلاحیت حرفه ای طبق  این آئین نامه، گفت: برطبق این آئین نامه قوه قضائیه، نیروی انتظامی، دانشگاه، حراست، سازمان سنجش و حتی نظام پزشکی می توانند در تایید یا رد یک پرستار  نقش داشته باشند و پروانه صلاحیت حرفه ای بر اساس استعلام از آنها صورت  می گیرد اما سازمان نظام پرستاری هیچ اختیاری در تایید و یا رد صلاحیت یک پرستار ندارد. حتی  در آئین نامه ابلاغ شده اشاره ای به ضرورت عضویت پرستاران در سازمان نظام پرستاری به عنوان ملاک بررسی دریافت پروانه صلاحیت پرستار نشده است. این در حالی است که در همین کشور پروانه صلاحیت حرفه ای روانشناسان، مهندسین و پزشکان صراحتا بر عهده سازمانهای نظام روانشناسی، نظام مهندسی و نظام پزشکی است. چه تفاوتی بین این رشته ها وجود دارد؟

وی با اشاره به اینکه هم اکنون سازمان نظام پرستاری بر اساس وظیفه قانونی خود صلاحیت حرفه ای متقاضیان اشتغال کار پرستاری در خارج کشور را صادر می کند، گفت: هم اکنون کشورهایی که صلاحیت حرفه ای از شرایط اشتغال پرستار در آنهاست تنها مرجع قانونی صدور پروانه صلاحیت حرفه ای را سازمان نظام پرستاری می دانند مثل کانادا و آمریکا و ارایه مدرک معتبر پرستاری توسط وزارت بهداشت برای این کار کافی نمی دانند و عجیب است که در خود ایران پروانه صلاحیت حرفه ای از سازمان نظام پرستاری سلب شود.

مظلوم خاطر نشان کرد: کشورهایی پیشرفته همانند امریکا، کانادا و غیره سازمان نظام پرستاری کشور را به رسمیت می شناسند و قبول دارند اما اینکه چرا در این آیین نامه وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران،  سازمان نظام پرستاری کشور را برای اعطای پروانه صلاحیت حرفه ای به رسمیت نشناخته مسلما نیاز به اصلاح دارد. با توجه به اینکه سازمان نظام پرستاری کشور اولین نهادی بوده  که پیگیر صلاحیت حرفه ای بوده و با اخذ نظرات کارشناسی جامعه پرستاری آیین نامه جامعی نوشته و به تایید شورای عالی رسانده که در سال ۹۳ به وزارت ارسال شده است، پیشنهاد می شود با لحاظ کردن نظرات تخصصی  و کارشناسانه این سازمان، اصلاحات لازم به عمل آید تا اعطای پروانه صلاحیت حرفه ای پرستاری منشا تضمین و ارتقای کیفیت خدمات پرستاری در کشور شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha