ودكان و دانش آموزان در طول روز، علاوه بر سه وعده ی اصلی به حداقل دو میان وعده نیز نیاز دارند. به همین منظور استفاده از مواد غذایی و یا خوراكی هایی كه بخشی از انرژی، پروتئین و سایر مواد مغذی لازم را تامین كند، ضروری می باشد.

از مواد مغذی در میان وعده دانش آموزان استفاده کنید
به گزارش سلامت نیوزخوراكی هایی مثل شكلات، آب نبات، شیرینی ها، چیپس، پفك، نوشابه های گازدار، آب میوه های صنعتی، ساندویچ های سوسیس و كالباس و ... حاوی انرژی زیاد و مواد مغذی ناچیز هستند و زیاده روی در مصرف آن ها مشكلاتی از قبیل چاقی، پوسیدگی دندان، كم خونی، اختلال در رشد قدی و كاهش مقاومت بدن در برابر عفونت های مختلف را به دنبال دارد. دانش آموزانی كه صبح بدون مصرف صبحانه به مدرسه می روند و در ساعات مدرسه برای رفع گرسنگی خود از انواع خوراكی های كم ارزش (كه در بالا نام برده شد) استفاده می كنند نه تنها نیاز تغذیه ای آن ها تامین نمی گردد، بلكه به واسطه ی زیاده روی در مصرف این نوع مواد غذایی، اشتهای خود را برای صرف ناهار و شام از دست می دهند. بهترین مواد غذایی برای میان وعده ها به خصوصی در مدرسه، شامل انواع میوه های تازه، میوه های خشك (كشمش، برگه ها، توت خشك، انجیر) انواع مغزها (پسته، بادام، فندق، گردو)، كیك و بیسكویت های ساده، شیر و ساندویچ هایی كه از مواد غذایی مثل نان، پنیر، گردو، تخم مرغ، گوجه فرنگی، خیار و بعضی غذاهای پخته مثل كباب، كتلت، كوكو و الویه تهیه شده می باشد.

با شروع فصل پاییز و باز شدن مدارس، تغذیه كودكان به طور كامل تحت كنترل مادران نیست و ممكن است كودكان از بــوفــه مــدرســه و یا در راه مدرسه موادغذایی نامناسب و هله هوله های بی ارزش تهیه كنند كه این امر می تواند به سلامت آنان لطمه وارد سازد.

برخی از كودكان و نوجوانان با شروع مدرسه و فصل سرما به علت كار سنگین فكری و انجام تكالیف مدرسه، به خصوص به هنگام امتحانات، به تغذیه ی خود توجه كافی نمی كنند و چه بسا برخی از وعده های غذایی را حذف می نمایند كه این امر به خصوص برای این گروه سنی كه در حال رشد سریع هستند و فعالیت فكری زیادی دارند، می تواند بسیار زیان آور باشد. در فصل پاییز به علت سرمای هوا دانش آموزان تمایلی به پیاده روی و ورزش ندارند كه این امر نیز می تواند موجب بروز اختلالاتی در سلامت آنان شود. به عنوان مثال افزایش وزن و چاقی یكی از عوارضی است كه به علت كمبود تحرك ایجاد می شود.

می شود نخوردن صبحانه سبب كاهش فوری یادگیری در دانش آموزان می شود و در ضمن با توجه به این كه فعالیت ذهنی كودكان و نوجوانان در یادگیری مطالب درسی در صبح است نخوردن صبحانه سبب كاهش رشد جسمی و ذهنی آنان.

مصرف میان وعده های مناسب با فاصله حداقل 2 ساعت از وعده غذایی اصلی سبب پیشگیری از چاقی و پرخوری در وعده ناهار می شود و همچنین تنوع غذایی سبب می شود مواد مغذی املاح و ویتامین بیشتری به بدن برسد. كشمش، توت خشك، فندق، بادام، پسته، میوه های خشك و فصلی بهترین میان وعده برای دانش آموزان است.

مصرف میوه های حاوی ویتامین ث، آنتی اكسیدان بسیار قوی دارند و مواد مضر در بدن را سركوب می كنند كه برای دانش آموزان مفید می باشند. انواع میوه و سبزی حاوی ویتامین ث مثل سبزی های برگی، گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای و میوه هایی مثل مركبات.

همچنین مصرف ویتامین A در بالا بردن سطح ایمنی بدن خصوصا" در مقابل سرماخوردگی كه در این فصل شایع است بسیار موثر است. سبزی ها و میوه های غنی از ویتامین A شامل سبزی ها و میوه های به رنگ زرد، نارنجی، قرمز و سبز تیره و سبزی های برگی مثل اسفناج، هویج، گوجه فرنگی، طالبی، زردآلو و شلیل.

آگاه سازی والدین خصوصا" مادران در مورد مواد غذایی سالم و اهمیت و نقش آن در رشد ذهنی و جسمی كودكان و انتقال این اطلاعات به دانش آموزان نقش مهمی در بهبود وضعیت تغذیه دانش آموزان خواهد داشت.
نویسنده:  مریم یزدان پناهی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha