روستایی که از نظر جذب گردشگران می‌تواند هم‌ردیف مناطقی مثل ابیانه و ماسوله قرار گیرد.

«وفس» بهشتی در دیار آفتاب

سلامت نیوز:«وفس» یکی از مناطق قدیمی و سکونتگاه مادها بوده است. این منطقه که اکنون برای مسافران بهشت گردشگری محسوب می‌شود، تاکنون بر اثر دستکاری‌های انسانی دچار تغییراتی شده اما بازهم توانسته زیبایی‌های منحصربه‌فرد خود را حفظ کند و شهرستان کمیجان در استان مرکزی را به یکی از قطب‌های گردشگری کشور تبدیل کند. وفس، ماسوله استان مرکزی است.

روستایی که از نظر جذب گردشگران می‌تواند هم‌ردیف مناطقی مثل ابیانه و ماسوله قرار گیرد. این روستا به‌عنوان کانون یکی از زبان‌های شیرین فارسی قدیم مطرح است و با توجه به متون اوستایی، پهلوی و سبک‌شناسی گویش، زبان تاتی که امروز بین مردمان این منطقه رایج است، از نظر زبان‌شناسان، شاخه‌ای از زبان‌های مادی است و تمامی مختصات به زبان را دارد. در ایران باستان از آنجا که تبدیل حروف در زبان‌های ایرانی رایج بوده، می‌توان احتمال داد کلمه ویس اوستایی، پهلوی به معنی دهکده و روستا تبدیل به وفس شده است. شغلی اصلی ساکنان روستای وفس، کشاورزی و دامپروری است و محصولاتی مانند گردو، بادام و لبنیات را تولید می‌کنند و علاوه بر آن ساکنان این روستا با هنرمندی تمام در حوزه صنایع دستی، بافت زیراندازهای نفیس و زیبا و رودوزی سنتی نیز تبحر خاص دارند. 


جاذبه‌های گردشگری


گسترش سازه‌های آهکی و دولومیتی طی زمانی بس دراز در پیکره ارتفاعات منطقه وفس، خالق یکی از اعجاب‌انگیز‌ترین کلکسیون‌های طبیعی در مجموعه غار قلعه‌جوق شده که این ظرفیت گردشگری نیز به‌عنوان جاذبه‌ای پرطرفدار باید در کانون توجه قرار گیرد. 
روستای وفس به‌لحاظ بافت کالبدی و نوع معماری خانه‌ها، ابنیه مذهبی و خدمات عمومی بسیار جذاب و دیدنی است. خانه‌های مسکونی روستا با بافتی متراکم در یک طبقه با ایوانی در پیش و پوشش بام مسطح بر دامنه کوه‌ها ساخته شده‌اند و در یک نگاه در توازن مصالح طبیعی و چینش آنها، معماری روستای ماسوله در ذهن تداعی می‌شود. 


وفس، از نظر گردشگری مذهبی نیز جاذبه‌هایی قوی دارد و وجود 16 مسجد در این روستا، به‌ویژه مسجد جامع که هفت قرن است صلابت خود را حفظ کرده، حال و هوایی روحانی و معنوی برای گردشگران ایجاد می‌کند. 
حاجی‌رضوان، نام کوهی در شمال کمیجان است که برای مردم آنجا از نظر اعتقادی و معنوی از جایگاه خاص و مهمی برخوردار است و واقع‌شدن امامزاده بر فراز این کوه، موجب شده که در اصطلاح محلی این زیارتگاه به حاجی‌رضوان شهرت یابد. تعزیه‌گردانی و عزاداری یکی دیگر از جاذبه‌های ارزشمند و مهم در روستای وفس است که به نظر می‌رسد خاستگاه آن به بیش از 220 سال قبل برسد. تعزیه‌خوانان وفسی، هر سال در ماه‌های محرم و صفر آیین‌های پرشور سوگ برپا می‌کنند و ظرافت و لطافت طبع و اجرای تعزیه‌ها به گونه‌ای است که آوازه هیأت‌های عزاداری این روستا به سراسر ایران رسیده و هر سال تعداد کثیری برای دیدار این نمایش‌های آیینی و مذهبی به وفس سفر می‌کنند. یکی از ویژگی‌های تعزیه وفس، حفظ نمادها و علائم و رنگ‌ها، خواندن اشعار نغز و حرکت کاروان‌های ملبس و نشان‌های عاشورایی است. 


جذابیت‌های صنایع دستی در وفس


از دیرباز صنایع دستی به‌عنوان بخشی از زندگی روزمره مردم این دیار مطرح بوده، به‌ویژه قالیبافی از بیش از یک قرن قبل به‌عنوان بخشی از برنامه اقتصادی و درآمدزایی خانواده‌ها مطرح است. 
دیدن کارگاه‌های بافت قالی و تجربه گره‌زنی خامه بر تارهای‌ دار قالی، شاید یکی از جذابیت‌ها و آرزوی هزاران گردشگری است که روستاگردی را می‌پسندند و این‌بار در وفس، این گردشگران قالی‌هایی را می‌بینند که باغ هزاررنگ و نقش است. 
هنر گیوه‌بافی و ساخت تخته گیوه نیز از مدت‌ها قبل در وفس رواج داشته، به‌طوری‌که گیوه وفسی در بین کسانی که این پاپوش سنتی را می‌پسندند، نامی آشنا است. بافت تخته‌کشی گیوه ،حرفه‌ای ظریف و خاص است که در وفس شغلی ویژه محسوب می‌شود و عده‌ای در تابستان و زمستان به آن اشتغال دارند. علاوه بر این، بافت انواع دستکش‌ها و جوراب‌های پشمی رنگین و سوزن‌دوزی، سبد‌بافی، نمدمالی و جاجیم‌بافی از دیگر صنایع دستی و سوغات این دیار است. 


وفس، بهشت گردشگران


گردشگرانی که به وفس سفر می‌کنند، می‌دانند که انواع خشکبار و میوه‌های فرآوری‌شده، کشمش و لبنیات تازه و طبیعی، شیره انگور و غذاهای محلی را نباید از دست بدهند. 
سرپرست معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی دراین‌باره به مهر گفت: روستای وفس به‌دلیل دارابودن شرایط ازجمله آب و هوا، بافت تاریخی، طبیعت به‌عنوان روستای هدف گردشگری انتخاب شده است. 
سیدحسن حسینی افزود: ایجاد کمپ گردشگری به‌عنوان زیرساخت مناسب برای جذب گردشگر، شامل انجام مطالعات و ساخت سرویس بهداشتی ازجمله اقدامات انجام‌شده توسط میراث فرهنگی در این زمینه است. 
او اظهار کرد: یک میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی و 980 میلیون ریال از اعتبارات استانی به منظور تقویت زیرساخت‌های گردشگری و حفظ داشته‌های فرهنگی و تاریخی از سال 89 تا 93، در‌این‌راستا هزینه شده است.

حسینی بیان کرد: وفس، جزء مناطق مصوب نمونه گردشگری و روستاهای هدف گردشگری است که باتوجه به مطالعات انجام‌شده برآورد می‌شود پنج میلیارد ریال دیگر نیاز است تا بتوان یک کمپ گردشگری با امکانات کامل در راستای معرفی کامل این روستا به گردشگران ایجاد کرد. سرپرست معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی تصریح کرد: بر‌اساس مکاتبات با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مقرر شده هرگونه ساخت‌و‌ساز، تعریض معابر و ساخت میدان در وفس، زیر نظر اداره میراث فرهنگی باشد زیرا حفظ بافت تاریخی روستا از اولویت‌های این اداره است و تاکنون محقق شده و از ارزش‌های روستا محسوب می‌شود. حسینی بیان کرد که اجرای طرح‌های گردشگری در روستاهای هدف، باعث می‌شود که امکانات و زیرساخت‌های لازم برای گردشگر فراهم شده و مدت ماندگاری و اقامت مسافر در آن منطقه بیشتر شود. او در ادامه گفت: اجرای این طرح موجب ایجاد اشتغال، افزایش درآمد و رونق اقتصادی در روستاهای هدف گردشگری ازجمله وفس است. سرپرست معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی، معرفی روستاها و مناطق گردشگری در بروشورها، سایت و چاپ یک کتابچه با عنوان بسته سرمایه‌گذاری برای جذب سرمایه‌گذار در این بخش را نیز از دیگر اقدامات انجام‌شده در راستای معرفی مناطق گردشگری استان عنوان کرد. 
روستای وفس با مساحت تقریبی 20 کیلومتر مربع و دارای 509 خانوار با ‌هزار و 607 نفر است و به گفته اهالی، سالانه به‌طور متوسط حدود10 هزار گردشگر از نقاط مختلف ایران، به‌ویژه تهران، اصفهان و همدان از آن دیدن می‌کنند که بیشتر آنان در فصول بهار و تابستان و ایام عزاداری‌های ماه محرم و آیین‌های سوگ و تعزیه به این روستا می‌آیند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha