زور وزیر به چهاردرصدی‌ها نمی‌رسد و شهرداری نیز با عدم اجرای قانون، بستر امنی برای آن‌ها فراهم كرده است

ادامه تخلف برج چهاردرصدی ها

سلامت نیوز:چهار درصدی‌ها به‌راحتی در تهران یك برج 27 طبقه كه از اساس خلاف است، می‌سازند و متولیان این بخش هیچ‌گونه تلاشی برای متوقف كردن این پروژه باوجود دستور وزیر راه‌و‌شهرسازی نمی‌كند.

هماهنگی شهرداری با برج‌ساز!

به گزارش سلامت نیوز،روزنامه قانون نوشت: پیروز حناچی، دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران به «قانون» درباره برج 27 طبقه زرین هرمزان می‌گوید:« پس از صدور حكم شورای عالی معماری و شهرسازی، مالك برج به دیوان عدالت اداری درخصوص این حكم شكایت كرد. دیوان عدالت اداری نیز دستور توقف نسبت به رای شورای عالی معماری و شهرسازی صادر كرده است تا پرونده بررسی و رای پایانی آن صادر شود. این دستور توقف، به‌صورت موقت است و البته این مساله موجب سوءاستفاده مالك شده و طی این مدت زمان، مالك اقدام به ادامه ساخت برج كرده است.

طبق قانون، شهرداری باید این پروژه را تا تعیین تكلیف نهایی متوقف كند اما این اتفاق از سوی شهرداری رخ نداده است. به‌نظر می‌رسد كه شهرداری با این موضوع هماهنگ است».

دلیل انفعال چیست؟

حناچی درباره دلایل عدم توقف پروژه از سوی شهرداری عنوان می‌كند:« رای دیوان یك فضا برای آن‌ها به‌وجود آورده است. انتفاع سازمانی برای شهرداری یا پولی كه از مالك گرفته، مهم‌ترین دلیل انفعال شهرداری در این مورد است. علت اصلی مخالفت شورای عالی معماری و شهرسازی با این پروژه بحث ایمنی آن است. قبل از فاجعه پلاسكو این موضوع مطرح شد. اگر این برج ساخته شود، امكان امدادرسانی به این مجتمع از بین می‌رود. همچنین متراژ این برج نسبت به طرح اولیه كه یونانی‌ها برای عمران تكلار ارائه كرده بودند، بیشتر است». آنچه كه بیش از هر مساله‌ای موجب نگرانی شده است، هشدارهای مدام سازمان آتش‌نشانی به هیات مدیره برج‌های مجتمع هرمزان درخصوص عدم ایمنی آن است. هشداری كه به هیات مدیره‌ای بدون اختیار داده شده است.

رای دادگاه بر توقف برج 27 طبقه هرمزان

یک ماه پس از ابلاغ مصوبه‌ شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص غیرقانونی‌ بودن پروژه‌ برج جدید 27 طبقه در فضاهای مشاع مجتمع مسکونی هرمزان و صدور دستور صریح «توقف عملیات ساختمانی» و «خروج شرکت عمران تکلار از مجتمع»، قاضی دادگاه تجدید نظر شعبه‌ 106 قوه‌ قضاییه نیز، در حکمی جداگانه این شرکت را محکوم كرده و دستور به رفع «تصرف عدوانی»، خروج و تحویل بخشی از زمین کارگاه ساختمانی به مسجد مجاور (مالک اصلی آن) داده است. این دو حکم قانونی به‌عبارت ساده‌تر نشان دهنده آن است که در ساخت این برج با زیرپا گذاشتن ضوابط و مقررات بالادستی، عملا به حقوق چند هزار نفر از مردم و ساکنین این مجتمع تجاوز شده ‌است.

عدم مالکیت شرکت عمران تکلار بر زمین پروژه، نادیده گرفتن ظرفیت‌های جمعیت‌پذیری، ترافیکی، خدماتی و ... منطقه در ساخت این برج و غصب زمین مسجد مجاور، تنها بخشی از تخلفات صورت گرفته است. از آنجا که پیمانکار ساخت مجتمع مسکونی هرمزان و نیز مسجد الزهرا (س) هر دو شرکت عمران‌تکلار بوده‌ است، از سال‌ها پیش بخشی از زمین مسجد را برای سوء‌استفاده در آینده، مخفیانه برای خود نگه‌داشته است.

اخطار به هیات مدیره‌ای بی‌اختیار

چند روز پس از حادثه‌ ساختمان پلاسکو، شهرداری منطقه دو اخطار تازه‌ای به برج‌های مسکونی هرمزان ابلاغ کرد که در آن تشریح شده ‌بود به‌علت بسته ‌شدن «تنها خیابان مرکزی و مدخل امدادرسانی تعدادی از برج‌ها»، در هنگام بروز هرگونه حادثه‌ طبیعی یا انسان‌ساز، «امکان تردد، امدادرسانی و تخلیه‌ اضطراری ساکنین به‌دلیل انسداد تنها معبر ورودی و دسترسی به برج‌های مذکور میسر نیست ». در این نامه مالکان مجموعه برج‌های مسکونی هرمزان مورد خطاب قرار گرفته شده‌اند، حال آنکه آن‌ها هیچ اختیاری در مداخلات پیش ‌آمده و انسداد معابر نداشته‌اند و شرکت عمران‌تکلار به‌شکلی خودسرانه با این پروژه‌ غیر قانونی یا با فروش کاربری‌های مشاعی به‌غیر، این وضعیت را سبب شده‌ است. چند روز پس از این اخطاریه، اخبار 20:30 شبکه‌ دو گزارشی از این پرونده با این عنوان: «حکایت سازه‌ای که زور سازنده‌اش به قانون می‌چربه!» پخش كرده است اما بازهم خبری از اجرای قانون نبود.

برج هرمزان هر روز قد می‌كشد

سازه‌ فلزی برج 27 طبقه در زمان ابلاغ مصوبه‌ شورای عالی، چهار طبقه بود. یک ماه بعد، در زمان صدور حکم دادگاه هفت طبقه شده ‌بود و امروز ساخت آن به طبقه‌ یازدهم رسیده ‌است. شرکت عمران‌تکلار با توانی مضاعف و صرف هزینه‌های بسیار کار را ادامه می‌دهد و آلودگی صوتی و محدودیت بصری فزاینده‌ این پروژه، درست مقابل دیدگان و گوش‌های هزاران نفر از ساکنان مجتمع، به آن‌ها که سال‌ها با تلاش و زحمت و استمداد از قانون برای احقاق حقوق خود کوشیده‌اند، همچنان ادامه دارد.

داستان هرمزان

مجتمع هرمزان، مجموعه‌ای از برج‌های بلندمرتبه‌ مسکونی در شهرک قدس (غرب) تهران است که طرح آن در دهه‌ 1350 تصویب و از همان زمان با تاسیس شرکت عمران‌تکلار (به سهامداری بانک عمران وقت و یک شرکت یونانی) اجرایی می‌شود. در طرح مصوب این مجتمع، 17 برج 14طبقه با تراکم‌هایی مشخص، به‌همراه تعداد محدودی کاربری آموزشی، تجاری و ورزشی (برای تامین نیاز سکنه‌ مجتمع) پیش‌بینی شده‌ است. بخش بزرگی از این طرح تا زمان حضور شرکت یونانی در ایران اجرا می‌شود. با خروج سهامدار یونانی در دهه‌1360، شرکت عمران‌تکلار زیر پوشش وزارت مسکن و شهرسازی وقت و بعدها بنیاد مسکن می‌رود. از آن سال‌ها به بعد، احداث مابقی طرح با اعمال تغییرات و گاهی تخلفاتی در کاربری‌ها، مساحت‌ها و تعداد طبقات برج‌های جدید همراه می‌شود؛ مثلا بخش عمده‌ای از فضاهای تفریحی و ورزشی اجرا نمی‌شود ولی در مقابل، برج‌هایی در این مدت ساخته می‌شوند که مساحت‌های بیشتری نسبت به طرح مصوب دارند؛ بعضی‌های‌شان به جای 14الی18 طبقه، بالای 20 طبقه دارند.

سه برج مازاد ساخته شد

به هر ترتیب عمران‌تکلار که موظف بود پس از پایان ساخت هفدهمین برج از مجتمع خارج شود و اداره‌ آن را به مالکین بسپارد، به بهانه‌های مختلفی در مجتمع می‌ماند و ساخت‌وسازهای جدیدی را آغاز می‌کند. در دهه‌ 1380 در فضای مشاعی شرقی مجتمع، سه برج جدید و مازاد بر طرح مصوب احداث می‌کند (برج نگین و برج دوقلوی نسترن). این برج‌ها بدون اخذ مجوزهای لازم احداث می‌شوند که نتیجه‌ آن این است که هم‌‌اکنون در مجتمع مسکونی هرمزان به‌جای 17 برج طرح مصوب، 20 برج وجود دارد. تخلف دیگر شرکت در این سال‌ها تبدیل فضای کوچک تجاری (با مساحت مصوب 2500 مترمربع) به مجتمعی بزرگ بالغ بر 7000مترمربع، با تعداد زیادی واحد اداری و تجاری است. در طرح مصوب، این فضای تجاری جهت خدمت‌رسانی داخلی به اهالی مجتمع پیش‌بینی شده‌است، حال آنکه عمران‌تکلار با افزایش مساحت، آن را تحت عنوان پروژه‌ «مجتمع تجاری هرمزان» به غیر می‌فروشد. هرچند این فضای تجاری غیرقانونی به علت تخلفات آشکارش، سال‌هاست که به حکم دادگاه متوقف شده‌است اما همچنان بخشی از راه‌های دسترسی مجتمع به خاطر آن مسدود است.

غصب بخشی از زمین مسجد برای ساخت برج

اقدامات فوق در کنار تغییرات و تخلفات دیگری که در این سال‌ها عمران تکلار در نقاط مختلف مجتمع مرتکب شد، مانع از این نبود که همچنان فرصت سوء‌استفاده از فضاهای مشاعی مجموعه نباشد. این شرکت در دهه 1390 دست به اجرای نقشه‌ جدیدی زد و با خاکبرداری در قطعه‌ دیگری از زمین‌های مشاعی، ساخت برج تازه‌ای را (به نام «برج‌زرین» یا «برج 21») آغاز کرد. با آغاز خاکبرداری پروژه، اعتراض ساکنین مجتمع که سابقه‌ تخلفات پیشین عمران‌تکلار را به یاد داشتند بالا گرفت و با همراه‌شدن رسانه‌ها، شورای عالی معماری و شهرسازی ایران، راسا به موضوع ورود کرد و دستور داد تا بررسی صحت اسناد و پروانه‌های این پروژه، عملیات اجرایی آن تا طراز همکف متوقف شود.

لغو مجوز برج هرمزان

چندماه بعد و در آذرماه 1395، این شورا نتیجه‌ نهایی بررسی‌های خود را در قالب مصوبه‌ای خطاب به استاندار و شهردار تهران اعلام كرد. مصوبهیاد شده به‌صراحت «پروانه‌ صادره در خصوص برج زرین،(شماره21) را خلاف ضوابط و مقررات طرح جامع و تفصیلی ساخت‌وسازهای تهران تشخیص داده» ،چرا که اولا احداث آن «بیشتر از سقف تراکمی مجاز (250) مصوب» است و ثانیا «با استناد به ضوابط و طرح جامع و طرح تفصیلی تهران، احداث برج یادشده نیاز به مصوبه‌ جداگانه‌ کمیسیون ماده 5 و شورای عالی شهرسازی و معماری تهران دارد». در حالی که در این پروژه مجوزهای مذکور اخذ نشده‌است.مصوبه‌ قانونی شورای عالی معماری و شهرسازی ایران، قاطع و صریح است. در روز تصویب آن، اسکلت برج 21 به طبقه‌ سوم رسیده ‌بود. مصوبه علاوه‌بر دستور به خروج شرکت عمران‌تکلار از مجتمع مسکونی هرمزان، تکلیف ساخت‌وساز انجام‌شده را نیزاین‌گونه مشخص می‌کند: «ساخت‌وسازهای مربوط به مجموعه ورزشی (که آن نیز تخلفی دیگر در این مجتمع است) و نیز برج شماره‌ 21 (موسوم به زرین) در حد وضع موجود متوقف و برای اختصاص به کاربری‌های خدماتی انتفاعی و غیرانتفاعی پشتیبان سکونت تثبیت شود». این مصوبه، به‌طور ضمنی بر مالکیت ساکنین هرمزان بر زمین و این پروژه صحه می‌گذارد.

سخن آخر

زور وزیر راه‌ و شهرسازی به چهاردرصدی‌ها نمی‌رسد و شهرداری نیز با عدم اجرای قانون، بستر امنی برای آن‌ها فراهم كرده است. در این روزهای داغ انتخابات، بازار برج‌سازان چهاردرصد نیز به‌شدت داغ است و از غفلت مسئولانی كه سرگرم انتخابات هستند سوءاستفاده كرده و هر روز بر طبقات برج‌های خود می‌افزایند. درپایان تهران می‌ماند و برج‌های آسمان‌خراشی كه در هیچ برنامه جامع و تفضیلی برای صاحبان‌شان برنامه‌ریزی نشده است و باید بارها آنها را دیگر مردم شهر به‌دوش بكشند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha