فعالیت و تحرک کم بدنی، مصرف حداقلی لبنیات، فقدان جذب نورخورشید در بدن و ... موجب شده تا سن ابتلا به پوکی استخوان میان ایرانیان به کمترین میزان خود برسد.

رسیدن سن پوكی استخوان به ۴۰ سال

سلامت نیوز:فعالیت و تحرک کم بدنی، مصرف حداقلی لبنیات، فقدان جذب نورخورشید در بدن و ... موجب شده تا سن ابتلا به پوکی استخوان میان ایرانیان به کمترین میزان خود برسد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از قانون ،این بیماری پنهان که تا چند سال قبل افراد را در سنین کهنسالی درگیر خود می کرد، اکنون با کاهش عجیب و غریب سن بیماران، در کمین جوانان و به خصوص زنان و دختران نشسته است و کمتر کسی هم به آن توجه می کند.مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در این باره می گوید که در بسیاری از مناطق کشور با مشکل کمبود ویتامین D و آهن مواجهیم که البته با اقداماتی چون غنی‌سازی نان بخشی از این مشکلات مرتفع شده است، اما همچنان به صورت ۱۰۰ درصدی حل نشده‌اند.دکترمفید با بیان اینکه در این حوزه یک دسته از اقدامات مربوط به دولت و وزارت بهداشت است، ادامه داد: بر همین اساس برخی غنی‌سازی‌ها یا ساماندهی‌ها در حوزه غذا انجام شده است. مهم‌تر از این اقدامات بحث ترویج تغذیه سالم و فرهنگسازی در حوزه غذای سالم برای مردم است؛ به‌طوری‌که باید مردم را نسبت به غذایی که می‌خورند، آگاه کنیم.

مهم است که خانوارها بدانند که باید چه چیز را چگونه مصرف کنند. در حال حاضر در بسیاری از موارد چه در جمعیت با درآمد پایین و چه در جمعیت با درآمد بالا، عدم آگاهی تغذیه‌ای در مردم باعث شده که رفتار تغذیه‌ای مناسبی نداشته باشند. البته درصد بسیار محدودی هم ممکن است به دلیل مسائل اقتصادی امکان خرید موادغذایی مغذی را نداشته باشند، اما از یک دهک‌هایی به بالا امکان خرید این مواد وجود داردو به دلیل نداشتن اطلاعات و آگاهی مناسب نمی‌توانند بهترین رژیم غذایی را انتخاب کنند. البته در کنار اقدامات دولت و وزارت بهداشت، خود مردم هم باید اطلاعات مورد نیازشان را جمع‌آوری کرده و نسبت به تغذیه‌شان حساس باشند. در عین حال مردم باید سبد غذایی را مصرف کنند که مشکلات و نیاز تغذیه‌ای‌شان را رفع کند.مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با اشاره به چالش بیش‌خوری برخی از مواد و عناصر غذایی مانند قند، ‌نمک و چربی، اظهار کرد: وزارت بهداشت اقداماتی را از چند سال گذشته برای مقابله با بیش‌خوری این عناصر غذایی آغاز کرد. باید توجه کرد که بیش‌خوری این عناصر منجر به بیماری‌های غیرواگیری چون بیماری‌های قلبی - عروقی، دیابت و... می‌شود. بر همین اساس با اقدام وزارت بهداشت در حال حاضر شاهد کاهش بیش از ۳۰ درصدی نمک در نان و کاهش تا حدود ۱۰ درصدی نمک در سایر محصولاتی که به صورت صنعتی تولید می‌شوند، بوده‌ایم.

البته بزرگ‌ترین مشکل ما بحث فرهنگ تغذیه است؛ به‌طوری‌که در حال حاضر بیشترین میزان نمک مصرفی، نمک سر سفره است که باید حذف شود تا مکمل اقدامات وزارت بهداشت در این حوزه باشد.مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با تاکید بر اهمیت مناسب بودن سبد غذایی، ‌ گفت: به عنوان مثال در حال حاضر سهم لبنیات در سفره مردم کم شده است. برخی بحث قیمت را در این زمینه مطرح می‌کنند. این درحالی است که تمام متخصصان تغذیه می‌گویند که لبنیات اعم از شیر، ماست، پنیر و انواع فرآورده‌های لبنی به دلیل ترکیبات مغذی مانند فسفر، کلسیم و... جزء ضروری سبد غذایی مصرفی مردم هستند. در عین حال برخی فرآورده‌ها مانند نوشانه‌ها باید به صورت کنترل‌شده مصرف شوند؛ چراکه مصرف زیاد از حد آن‌ها می‌تواند تبعات داشته باشد؛بنابراین باید فرهنگ غذایی اصلاح شود.مفید با اشاره به عوامل کاهش مصرف ریزمغذی‌ها توسط مردم، اظهار کرد: یکی از عوامل کاهش مصرف ریزمغذی‌ها بحث سبک زندگی است. در حال حاضر در بسیاری از مناطق کشور مشکل کمبود ویتامین D داریم که یکی از دلایلش این است که نوع سبک زندگی به‌گونه‌ای است که مردم در محیط‌های بسته قرار دارند و از آفتاب استفاده نمی‌کنند. از طرفی مصرف مواد لبنی که غنی از کلسیم و ویتامین D است، کاهش یافته و در عین حال جایگزین لبنیات محصولاتی چون فست‌فودها شده‌اند که هیچ چیزی در آن‌ها نیست و دچار فقر مواد مغذی هستند.وی با بیان اینکه افراد با مصرف فست‌فود دچار سیری شکمی می‌شوند اما سلول‌های‌شان همچنان گرسنه‌اند، گفت: منظور از گرسنگی سلولی این است که ویتامین‌های مختلف و آمینواسیدها و... به بدن نمی‌رسد. درنهایت فرد قند و انرژی گرفته و چاق است، اما کمبود ویتامین D، کلیسیم و پوکی استخوان دارد.

متاسفانه سن پوکی استخوان در ایران به شدت کاهش پیدا کرده است؛ به‌طوری‌که در ایران به‌ویژه در زنان سن پوکی استخوان به دهه چهارم زندگی رسیده است؛ در حالی‌که این عدد در کشورهای مترقی‌تر بالای ۶۰ سال است. ۴۰ سال سن برای پوکی‌استخوان فاجعه است. یعنی بعد از ۴۰ سالگی یک خانم ایرانی هر آن امکان شکستگی‌هایی متعدد دارد. خروجی چنین شرایطی هزینه‌های زیادی برای سیستم بهداشتی و درمانی دارد که می‌تواند با اصلاح سبک زندگی و اصلاح الگوی تغذیه‌ای حل شود. علاوه بر نقش دولت، خانواده‌ها هم می‌توانند در این موضوع نقش ایفا کنند و الگوی مصرف و سبک زندگی‌شان را اصلاح کنند. مجموعه‌ای از عوامل است که باید کنترل شود. از طرفی رسانه‌های گروهی و صدا و سیما در این زمینه می‌توانند به صورت فعال نقش ایفا کنند. رسانه‌ها باید به صورت مبسوط، شفاف و در عین حال ساده این موارد را با کمک متخصصان برای مردم باز کنند تا مردم تصمیم‌گیر باشند. هرچقدر بیشتر مردم را آگاه کنیم، رفتار تغذیه‌ای‌شان مناسب‌تر می‌شود. اگر بخواهیم به سمت شعار «فائو»، یعنی رفع هرگونه گرسنگی حرکت کنیم؛ باید برنامه‌ریزی داشته و برای دو نوع گرسنگی شکمی و سلولی، برنامه‌ریزی داشته باشیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha