افزایش نگهداری حیوانات خانگی از سوی شهروندان، توجه به رعایت اصول بهداشتی و سلامتی را از سوی آن‌ها دو چندان كرده است.

بیماری های قابل انتقال میان حیوان و انسان را بشناسید

سلامت نیوز:افزایش نگهداری حیوانات خانگی از سوی شهروندان، توجه به رعایت اصول بهداشتی و سلامتی را از سوی آن‌ها دو چندان كرده است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از قانون ،به خصوص آنكه بیماری گسترده ای قابل انتقال از حیوان به انسان است و بی مبالاتی در برابر توجه به بهداشت و سلامت حیوانات می تواند هزینه های زیادی را برای شهروندان به‌همراه داشته باشد؛ بیماری‌هایی که از طریق تماس بزاق حاوی میکروب (ویروس یا باکتری) حیوانات با پوست آسیب دیده (زخم شده) یا مخاط انسان انتقال می‌یابند؛ بیماری‌هایی مانند هاری، عفونت‌های پوست و عضلات‌، مفاصل، استخوان، عفونت سیستم عصبی و عفونت خون از طریق عوامل میکروبی نظیر پاستورلا مولتوسیدا، بارتونلا هنسله، کاپنوسیتوفاژ و تولارمی هستند. همچنین بیماری‌هایی که از طریق دست آلوده شده به مدفوع حیوانات و انتقال میکروب به دهان انتقال می‌یابند، شامل انواع بیماری‌های عفونی، معده - روده‌ای ایجاد شده با عوامل میکروبی انگلی (سالمونلا، کامپیلوباکتر، ای‌کولای، کیست هیداتیک، توکسوپلاسما گوندیی، کریپتوسپوریدیوم، ژیاردیا، توکسوکار، آنکیلوستوما) هستند. بیماری‌هایی نیز از طریق استنشاق ترشحات یا مایعات آلوده اسپری شده (آئروسل) در هوا انتقال می‌یابند، مانند انواع عفونت‌های ریوی در اثر عواملی نظیر کوکسیلابورنتی، پسیتاکوزیس و آنفلوانزای پرندگان.

همچنین بیماری‌هایی به وسیله ناقلین نظیر کک، کنه‌ یا حشره همراه حیوانات از طریق گزش انسان انتقال می‌یابند، مانند بیماری لایم، ارلیشیوز، بابزیوز، تاعون تولارمی و سالک. راه دیگر انتقال بیماری از طریق تماس مستقیم با حیوانات است، مانند بیماری‌های قارچی پوستی نظیر اسپوروتریکوز شنکئی، میکروسپوروم کانیس و یا مایکوباکتریوم مورینوم که در اثر تماس با ماهی یا محتویات آکواریوم آلوده انتقال می‌یابند. بیماری‌هایی مانند ل‍پتوس‍یروز نیز از طریق آلوده شدن آب یا محیط زیست با ادرار حیوانات انتقال می‌یابند. در ایران در سال گذشته بیش از ۱۸۰ هزار مورد حیوان‌گزیدگی ثبت شد که خوشبختانه با اقدامات به موقع همکاران‌مان در واحدهایی تحت عنوان واحد پیشگیری و درمان هاری در شبکه‌های بهداشت و درمان سراسر کشور، از انتقال بیماری و مرگ و میر ناشی از آن پیشگیری شد.

بنابراین اگر افراد حیوان‌گزیده به موقع به این واحدها مراجعه کنند، تحت درمان قرار می‌گیرند و با شست‌ و شوی زخم و انجام واکسیناسیون و تزریق سرم ضد هاری از ابتلای آن‌ها به بیماری هاری پیشگیری به عمل می‌آید. باوجود اقدامات مذکور در سال گذشته ۱۲ مورد مرگ ناشی از هاری در کشور داشتیم و از ابتدای امسال نیز پنج مورد مرگ انسانی ناشی از هاری وجود داشت. باید به این نکته مهم توجه کرد که نمی‌توانیم مطمئن باشیم که حیوان خانگی احتمال ابتلا به بیماری هاری ندارد و فقط هاری از طریق گزش حیوانات وحشی یا سگ‌های بدون صاحب و ولگرد روی می‌دهد؛ چراکه سگ یا گربه خانگی می‌تواند در موقع خروج از خانه توسط حیوان هار دیگری مورد گزش قرار گیرد و ویروس هاری را به خود منتقل کند و به این ترتیب صاحب سگ نیز اگر توسط او گزیده شود یا حتی خراشی در بدن وی باشد و محل خراشیدگی را سگ بلیسد، امکان انتقال هاری وجود دارد.دكتر امیری در این باره با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین و خطرناک‌ترین بیماری‌های قابل انتقال از حیوانات خانگی نظیر سگ و گربه به انسان، بیماری هاری است، گفت: در صورت ابتلای انسان به بیماری هاری متاسفانه در اکثر موارد منجر به مرگ می‌شود. ولی خوشبختانه این بیماری قابل پیشگیری است.

بیماری هاری نوعی بیماری ویروسی است که به علت گاز گرفتن انسان توسط سگ یا گربه‌ای که درگذشته توسط حیوان هار دیگری گزیده شده، به انسان انتقال داده می‌شود. ویروس هاری چه در حیوان و چه در انسان به سیستم عصبی مرکزی منتقل می‌شود و موجب عفونت و التهاب حاد بافت مغز (آنسفالیت) می‌شود.رییس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت، ادامه داد: درمان اختصاصی برای فردی که به هاری مبتلا می‌شود وجود ندارد، اما خوشبختانه امکان پیشگیری وجود دارد. با روش پیشگیری از حیوان‌گزیدگی و واکسیناسیون به موقع چه در حیوان و چه در انسان گزیده شده، می‌توان از انتقال بیماری هاری جلوگیری کرد. امیری با بیان اینکه طبق آمارهای موجود، هاری در بیش از ۱۰۰ کشور جهان وجود دارد، گفت: در کل جهان سالیانه حدود ۵۹ هزار مرگ ناشی از ابتلا به هاری رخ می‌دهد.

اکثر افرادی که حیوان گزیده می‌شوند کودکان زیر ۱۵ سال هستند و بیش از ۹۰ درصد موارد حیوان گزیدگی ناشی از گزش سگ است. البته مواردی از گزش گربه،حیوانات اهلی یا وحشی دیگری وجود دارد که آمار آن‌ها کمتر است.وی با بیان اینکه گربه‌ها نیز می‌توانند عامل انتقال هاری باشند، گفت: درباره گربه‌ها باید توجه داشت که با وجود اینکه خیلی عادت به گاز گرفتن ندارند، اما با پنجه‌های خود خراش ایجاد می‌کنند و با توجه به اینکه گربه‌ها پنجه‌های خود را لیس می‌زنند و همین موضوع موجب انتقال ویروس هاری از بزاق آن‌ها به پنجه‌های‌شان می‌شود، در چنین شرایطی در صورت پنجه کشیدن و ایجاد خراش روی پوست انسان امکان ابتلای فرد مصدوم به هاری وجود دارد. رییس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت، در ادامه برای پیشگیری از حیوان‌گزیدگی و ابتلا به هاری توصیه کرد: از نزدیک شدن به سگ‌های ولگرد به شدت بپرهیزید و به هیچ وجه حیوانات را مورد آزار و اذیت قرار ندهید و تحریک نکنید؛ چراکه موجب حمله‌ور شدن و گزش آن‌ها می‌شود. در صورت بروز حیوان گزیدگی اگر امکان دسترسی به مراکز بهداشتی درمانی وجود دارد خود را در اسرع وقت به درمانگاه‌های پیشگیری و درمان هاری برسانید و اگر این کار زمانبر است تا زمان رسیدن به مرکز درمانی حتما محل گزیدگی را با آب و صابون بشویید.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha