اهمیت وجود آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی را نمی‌توان کتمان یا کم‌رنگ کرد، آزمایشگاه‌های تشخیص طبی نقش مؤثری در کشف و پیشگیری از نشر بیماری‌های پنهان دارند. ضمن اینکه تشخیص بیماری‌ها و ادامه درمان بدون انجام آزمایش‌های تشخیص پزشکی امکان‌پذیر نیست، این یعنی تضمین سلامت جامعه و دور ماندن آن از نشر بیماری‌های پنهان به وجود آزمایشگاه‌ها بستگی دارد.

آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی در آستانه تعطیلی/وزارت بهداشت برنامه‌ای ندارد

سلامت نیوز:اهمیت وجود آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی را نمی‌توان کتمان یا کم‌رنگ کرد، آزمایشگاه‌های تشخیص طبی نقش مؤثری در کشف و پیشگیری از نشر بیماری‌های پنهان دارند. ضمن اینکه تشخیص بیماری‌ها و ادامه درمان بدون انجام آزمایش‌های تشخیص پزشکی امکان‌پذیر نیست، این یعنی تضمین سلامت جامعه و دور ماندن آن از نشر بیماری‌های پنهان به وجود آزمایشگاه‌ها بستگی دارد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از صبح نو ،مشکلات آزمایشگاه‌های تشخیص طبی سال‌هاست که بر ادامه فعالیت آن‌ها تأثیر گذاشته و تجمعات بسیاری هم از سوی آزمایشگاهیان برای تغییر این وضعیت انجام شده؛ اما هیچ‌یک اثری در بهبود وضعیت آن‌ها نداشته است. کار به جایی رسیده که برخی از آزمایشگاه‌ها تعطیل و برخی در تأمین تجهیزات و حتی هزینه‌های جاری خود دچار مشکل شده‌اند.
 
وزارت بهداشت برنامه‌ای ندارد
آقای محمد صاحب‌الزمانی، رییس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی ایران با اشاره به مشکلات آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی کشور در تأمین هزینه‌ها، به «مهر» گفته است: «متأسفانه آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی کشور در شرایط بدی به سر می‌برند و وزارت بهداشت هم هیچ کاری نمی‌کند.

با اینکه هر روز یک بخشنامه و دستورالعمل برای آزمایشگاه‌های پزشکی ابلاغ می‌شود، اما وزارت بهداشت در حوزه آزمایشگاه‌های پزشکی، هیچ برنامه‌ای ندارد. این موضوع را به وزیر نیز گفته‌ام که یا باید سیاست‌های وزارتخانه در این حوزه تغییر کند یا اینکه مسوولان مربوطه تغییر کنند.»  وی ادامه داد: «تیمی باید بیاید که بتواند سرنوشت آزمایشگاه‌ها را به درستی رقم بزند.

سیاست‌ها در این حوزه به گونه‌ای است که مباحثی همچون کیت‌ها و تجهیزات آزمایشگاهی از طریق اداره تجهیزات پزشکی دنبال می‌شود، اعتباربخشی آزمایشگاه‌ها در حوزه درمان وزارتخانه است و...، که باعث
به هم ریختگی سیاست‌های آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی شده است.»
 
بیمه‌ها مطالبات آزمایشگاهیان را ندادند
رییس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی ایران، با عنوان این مطلب که مشکلات آزمایشگاه‌ها هر روز بیشتر می‌شود، گفت: «از سازمان تأمین اجتماعی گلایه داریم چراکه یک سال است مطالبات آزمایشگاه‌ها را نداده و همین موضوع باعث تشدید مشکلات نقدینگی آزمایشگاه‌ها شده است. الان شب عید است و آزمایشگاه‌ها باید حقوق و عیدی پرسنل را بدهند، اما آزمایشگاهی که روزانه ۳۰ تا ۴۰بیمار دارد، چطور می‌تواند این هزینه‌ها را تأمین کند.»

وی به کمبودهای آزمایشگاهی اشاره کرد و افزود: «الآن شرایط به‌گونه‌ای شده که آزمایشگاه‌ها، پول به کولبران می‌دهند تا برای آن‌ها از ترکیه و عراق،
کیت آزمایشگاهی بیاورند. وزارت بهداشت از یک طرف کیت و تجهیزات آزمایشگاهی را تأمین نمی‌کند، از سوی دیگر
انتظار دارند با این تعرفه‌ها که واقعی نیستند، آزمایشگاه‌ها بتوانند خودشان را اداره کنند.»
 
تعطیلی آزمایشگاه‌ها و افزایش هزینه درمان
آقای یعقوب شیویاری، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شواری اسلامی در گفت‌و‌گو با روزنامه «صبح‌نو» با اشاره به مشکلات تعرفه‌ای و هزینه‌های آزمایشگاه‌های تشخیص طبی گفت: «تعرفه آزمایشگاه‌ها در حدی باید افزایش یابد که هم برای مردم و هم برای ارائه‌دهنده خدمت مناسب باشد، یعنی هم مردم بتوانند خدمت مورد نیاز را دریافت‌ کنند و هم آزمایشگاه هزینه‌هایش را پوشش دهد.»

  وی افزود: «خلل در ادامه فعالیت آزمایشگاه باعث خلل در ارائه خدمات تشخیصی شده و همین موضوع تأخیر در تشخیص و درمان بیماری‌ها را به همراه داشته و باعث افزایش هزینه‌های درمان خواهد شد. بنابراین تعیین تمهیدات افزایش تعرفه باید با رعایت و در نظر گرفتن حقوق مردم و آزمایشگاه‌ها تبیین شود.»
 
آزمایشگاه‌ها نیاز به حمایت دارند
شیویاری با بیان اینکه افرادی که تصمیم‌گیرنده برای تعیین تعرفه هستند، باید موقعیت آزمایشگاه‌های تشخیص طبی را درک کنند، گفت: «آزمایشگاه‌ها هزینه‌های زیادی از قبیل خرید تجهیزات و مواد اولیه، حقوق پرسنل، تعمیر و نگهداری تجهیزات و گاهی اجاره محل دارند که در شرایط حاضر فشارهای زیادی را برای ادامه خدمات تحمل می‌کنند، با این شرایط انتظار داریم که بهترین و دقیق‌ترین آزمایش را هم انجام دهند، اگر می‌خواهیم آزمایشگاه‌ها همچنان به مردم خدمت ارائه دهند، باید از آن‌ها پشتیبانی کنیم.»

وی افزود: «اگر تعرفه‌ها را افزایش ندهیم و آزمایشگاه‌ها به‌دلیل هزینه‌های جاری تعطیل شوند قطعاً مردم دچار مشکل می‌شوند، از طرفی مراکز دولتی هم جوابگوی این همه آزمایش نیستند. امیدوارم درصدی معقول به تعرفه‌ها اضافه شود تا آزمایشگاه‌ها بتوانند از عهده هزینه‌های‌شان برآیند.»
 
نباید به مردم فشار وارد شود
آقای همایون هاشمی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشکلات تعرفه‌ای آزمایشگاه‌های تشخیص طبی به روزنامه «بارها گفته‌ام که مردم دیگر توان افزایش قیمت‌ها را ندارند، باید بیمه‌ها وارد عرصه شوند و حتی اگر لازم باشد دولت یارانه مستقیم بدهد تا به مردم فشار وارد نشود.» وی اضافه کرد: «آزمایشگاه تشخیص طبی جزو مؤلفه‌ها و خدمات هزینه‌بر است.

به عبارتی هزینه‌های بالاسری، مواد اولیه، تجهیزات و کادر همیشه زیاد است، با توجه به این شرایط لازم است در قیمت‌ها بویژه در بخش غیردولتی که از هیچ یارانه‌ای استفاده نمی‌کنند، بازنگری شود.» وی با تأکید بر اینکه باید از بخش خصوصی به دلیل ارائه خدمات زیاد حمایت شود، گفت: «گذشته از این معتقدم نباید برای جیب مردم تصمیم بگیریم، دولت باید استفاده از منابع خود و بیمه‌ها به کمک مردم بیاید. به‌عنوان نماینده زبان حال مردم هستیم.

مردم از ما توقع دارند خدمات شایسته، روان و دقیقی انجام شود و هزینه‌های آن نیز منطقی باشد. آن چیزی که الآن باید انجام شود نظارت دقیق و عمل کردن دولت به وظایف ذاتی خود است تا هم بیمه‌ها را کارآمدتر کند و هم اگر لازم باشد یارانه مستقیم را در این بخش تزریق کند.»
آقای همایون یوسفی، دیگر عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به مشکلات تعرفه‌ای آزمایشگاه‌های تشخیص طبی گفت:

«تقریباً در اغلب رشته‌های آزمایشگاهی قیمت تجهیزات و مواد اولیه افزایش یافته و به نظرم وزارت بهداشت و شورای‌عالی بیمه باید سریع‌تر و با توجه به شرایطی که در بودجه بهداشت و درمان دیده شده تعرفه‌ها را تعدیل کنند.» او اضافه کرد: «مشخص کردن تعرفه‌ها از ظرافت خاصی برخوردار است و این ظرافت مختص رشته‌های علوم آزمایشگاهی نیست، اگر تعرفه‌ها تعدیل نشود بخش اعظمی از حوزه‌های پزشکی از جمله آزمایشگاه‌ها دچار مشکل خواهند شد. نسبت به این موضوع هم مجلس و هم دولت اهتمام دارند و امیدواریم به‌زودی در این زمینه به نتیجه برسیم.»
 
منابع بیمه‌ای افزایش یابد
آقای محمدحسین قربانی، نایب‌رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی درخصوص مشکلات آزمایشگاه‌های تشخیص طبی کشور به روزنامه «صبح‌نو» گفت: «علی‌رغم اینکه تعرفه‌های پزشکی در ابتدای طرح تحول سلامت فراز و فرودهایی داشت و در برخی حوزه‌ها هم به صورت نجومی افزایش یافت؛ اما بعضی حوزه‌ها از افزایش تعرفه مغفول ماندند.»

وی گفت: «با توجه به وضعیت تورم و فضای اقتصادی نیاز به واقعی‌تر شدن تعرفه‌ها دیده می‌شود تا بتوانیم فاصله‌ای را که بین بخش خصوصی و دولتی ایجاد شده برطرف کنیم. در رشته‌هایی مثل علوم آزمایشگاهی در کنار حمایت پوشش بیمه‌ای است که باید مورد توجه قرار گیرد. البته کمبود منابع مالی بیمه سلامت باعث فشار بیشتر به سایر بیمه‌ها شده است. برای دلگرمی فعالان در این حوزه باید تعرفه‌ها به صورت منطقی، اما از طریق تأمین منابع بیمه‌ای، افزایش یابد.»
 
اختصاص ارز دولتی
آقای بهروز بنیادی، عضو دیگر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در این باره به روزنامه «صبح‌نو» گفت: «آزمایشگاه‌ها بسیاری از مواد اولیه و کیت‌های آزمایشگاهی مورد نیازشان را وارد می‌کنند و وزارت بهداشت، صنعت، و سازمان غذاودارو باید ارز دولتی 4200تومانی را در اختیار این گروه‌ها قرار دهند.»

وی با بیان اینکه کمیته قیمت‌گذاری شورای‌عالی بیمه باید روی موضوع تعرفه‌ها تمرکز داشته باشد، افزود: «سازمان‌های بیمه‌گر باید توانمند شوند، در غیر این صورت با افزایش قیمت همچنان سازمان‌های بیمه‌گر نمی‌توانند بدهی خود را پرداخت کرده و این اتفاق می‌تواند مشکلات موجود را تشدید کند.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha