پژوهشگر محیط زیست گفت: در ایران جنگل‌ها حدود 350 مترمربع و مراتع400 مترمربع درهرثانیه در حال از بین رفتن هستند. این روند نشان می‌دهد ایران تا بیست سال آینده جنگل نخواهد داشت.

چرا تا ۲۰ سال آینده جنگلی در ایران نخواهیم داشت؟

سلامت نیوز:پژوهشگر محیط زیست گفت:  در ایران جنگل‌ها حدود 350 مترمربع و مراتع400  مترمربع درهرثانیه در حال از بین رفتن هستند. این روند نشان می‌دهد ایران تا بیست سال آینده جنگل نخواهد داشت.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،حمید طراوتی  در خصوص روز زمین اظهار کرد: از سال 1970 " دوم اردیبهشت " به نام روز زمین نام‌گذاری شده است. در طبیعت تعادل وجود دارد  و بدون  تعادل هیج موجودی نمی‌تواند زنده بماند، مانند بدن انسان که اگر تعادل نباشد زنده نمی‌ماند زمین هم این گونه است.

وی افزود: در طبیعت نیروی باد،گرمای خورشید، سیل، زلزله، طوفان، جنگل و مراتع‌ روی طبیعت تاثیر دارند. وقتی این اجزا از حد تعادل خود خارج می‌شوند شکل کره زمین را تغییر می‌دهند، مانند خلیج فارس که در ابتدا سکونتگاه بوده است ولی محققان می‌گویند بر اثر طوفان نوح به دریا تبدیل شده است.کویرهایی  که به مرورزمان دریا شدند و برعکس و بسیارکوه‌هایی که در طول چندین سال شکل گرفتند.

 این مترجم و مولف بیان کرد: اکنون عامل انسانی باعث تغییر زمین شده است. homo sapiens " به معنی انسان " از زمانی که پا برروی کره زمین گذاشت اصل اساسی حیات کره زمین، فتوسنتز، را به اختصاص داده است.

طراوتی ادامه داد: گیاهان نورخورشید و آب را می‌گیرند. co2  راجذب  واکسیژن و مواد غذایی شیرین  مانندقندتولید می‌کنند، این ماده ساخته شده در طبیعت به عنوان  غذا در سطح جهان شناخته شده است که پستانداران، حیوانات و انسان که بیشترین استفاده را  از آن می‌کند. در ضمن انسان از پروتئین این حیوانات هم بهره می‌برد.

وی عنوان کرد: دانشمندان محیط زیست جهان درطی تحقیقاتی نشان دادند انسان چند در صد فتوسنتز موجود در طبیعت را به خود اختصاص داده است. گیاه کل غذای جهان است، بعضی از گیاهان کارایی بیشتری دارند مانند نیشکر که 8 درصد انرژی خورشید را به قند تبدیل می‌کند.
 
این کارشناس و پژوهشگر محیط زیست گفت:  در طی تحقیقات زیاد به این نتیجه رسیده‌اند که بشر حدود 51 درصد انرژی خورشید را به صورت مستقیم و غیر مستقیم به گونه‌های متفاوت مصرف می‌کند این نشان می‌دهد زیستگاه و مواد غذایی حیات وحش کم و موجب از بین رفتن آن‌ها شده است .

طراوتی ادامه داد: اکنون نسل حیوانات بزرگ مانند دایناسورها، خرس‌های قهوه‌ای و...  از بین رفته‌اند. البته در دریاها هنوز ما‌هی‌های بزرگ مانند نهنگ وجود دارد چون انسان به اندازه تصرف در خشکی هنوزتصرف به دریا  نداشته است.

وی تصریح کرد: انسان فعلی کاربری زمین را تغییر داده است. از زمانی که انسان کشاورزی را فرا گرفت بیشتر مراتع و جنگل‌ها را از بین برد و خسارت زیادی به طبیعت وارد کرد. حدود8 میلیارد هکتار جنگل در سطح جهان وجود دارد که بیشتر آن متعلق به کشور روسیه است و مقدار کمی در برزیل وجود دارد.حدود  6 میلیون هکتار جنگل در سال، یعنی در هر دقیقه ده هکتار،  از بین می‌رود.

رئیس شبکه تشکل‌های مردم‌نهاد زیست‌محیطی  خراسان رضوی تاکید کرد: در ایران جنگل‌ها حدود 350 مترمربع و مراتع400  مترمربع درهرثانیه در حال از بین رفتن هستند. این روند نشان می‌دهد ایران تا بیست سال آینده جنگل نخواهد داشت.
 
 وی افزود: جنگل سبزینه زمینی است که نور خورشید را جذب و اکسیژن تولید می‌کنند. انسان به جنگل‌ها صدمات جبران‌ناپذیری زده است. مراتع 35 درصد کره زمین را تشکیل می‌دهند که در حال نابودی ودر نتیجه موانع طبیعی برای مقابله با سیل از بین رفته است.

طراوتی عنوان کرد: جمعیت جهان در سال 1950 " 2.5 میلیارد نفر بوده است.  از زمان  پیدایش اولین انسان که توانست روی پای خود بایستد 4 میلیون سال می‌گذرد که در طول این چند سال جمعیت رشد چندانی نداشته است.  از سال 1950 تا 2019  یعنی حدود 70 سال جمعیت به  7.3 میلیارد رسیده است یعنی رشد سه برابری جمعیت و ضربه بسیار شدید به زمین را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: آفریقا در سال 1950 "150 میلیون نفر" جمعیت داشته است ولی اکنون یک میلیارد560 میلیون جمعیت داردکه بالاترین رشد جمعیت جهان و فقیرترین مردمان را دارد.

این پژوهشگر محیط زیست بیان کرد:  رشد جمعیت عامل اصلی تخریب زمین است. این رشد نابهنجار جمعیت  همچنان ادامه دارد به طوری‌که در سال" 75 میلیون " نفر به جمعیت جهان اضافه می‌شود.

 طراوتی خاطر نشان کرد:  عامل مهم دیگر در تخریب زمین  افزایش قدرت صنعت است. از سال  1970  میزان رشد اقتصادی یک سال جهان  با میزان رشد اقتصادی تمام قرن 19 به خصوص سی سال اخیرمساوی  است. در طول سال‌های گذشته صنعت آی تی رشد عظیمی داشته است.

وی گفت:  انریکو فرمی اولین کسی بود که آزمایش اتمی جهان را در امریکا انجام داد. این آزمایش پسماند اتمی به جا گذاشت که  این پسماند بسیار خطر ناک بود. آمریکا  متوجه خطر سرطان شد و جنبش پزشکان آمریکایی و هنرمندان مشهور برعلیه این هسته اتمی موجب به وجودآمدن قبرستان اتمی در نوادا امریکا شد.

این نویسنده و مترجم ادامه داد: در این قبرستان حدود 500 متر زمین حفرمی‌کنند؛ پسمانده‌های اتمی را در صندوق فلزی قرارمی‌دهند و تا 500 متر بر روی  آن بتن می‌ریزند. این پسماندها وارد دل زمین می‌کنند به مرور زمان این پسماندها از صندوق‌ها نفود پیدا می‌کنند و چه‌ها که با دل زمین خواهند کرد؟

طراوتی خاطر نشان کرد: نظام تولید ثروت و دارایی در جهان توانسته نظام ثروت را در یک جا و فقر را در جای دیگر ذخیره کند.  نتیجه این کار این است که حدود یک در صد جهان دارایش معادل بقیه  99 درصد جهان باشد. " 85 نفر " درسطح جهان زندگی می‌کنندکه به اندازه سه و نیم میلیارد از جمعیت جهان ثروت دارند.  هم‌چنین شش بانک در جهان وجود دارد که چهار بانک آن در چین است که بالای 4 تریلیون دلار سرمایه دارند و این‌ها اکثرا صاحبان عظیم نفت و گاز هستند.

وی ادامه داد: گازهای گلخانه‌ای برای زمین به شرط بالا بردن درجه حرارت  از دو درجه بالاتر خسارت سنگین و جبران‌ناپذیری به زمین می‌زند. خوشبختانه هنوز اجازه‌ تغییر در درجه حرارت گلخانهها صادر نشده است.

این کارشناس محیط زیست گفت: در کشور ژاپن موسسه‌ای به نام  ) " Asahi Glas" آساهی گلس ) وجود دارد که براساس نظریه سنجی‌های  که از فعالان و کارشناسان محیط زیست انجام داده است ساعت آخر زمان زمین را ساعت 11:35 اعلام کرده‌اند. اوضاع زمین در شرایط بسیار نامطلوب و روند تخریب محیط زیست منفی است.

رئیس شبکه تشکل‌های مردم‌نهاد زیست‌محیطی  خراسان رضوی تاکید کرد: کشورها، شرکت‌ها و موسسه‌ها هرگز حاضر نخواهند بودکه ازمنافع مالی خود  به خاطر به خطر افتادن زمین دست بکشند وثروت و قدرت خود را از دست بدهند. خوشبختانه جنبش‌هایی در  سراسر دنیا برای حفاطت از زمین ایجاد شده است که امیدواریم این جنبش‌ها بتوانند کاری انجام دهند. نقش فردی در سالم نگه داشتن زمین نقش بسیار بسزایی دارد.

طراوتی در خصوص  مشهد و آلودگی‌های این شهر عنوان کرد: مشهد نسبت به شهرهای دیگر در زمینه پسماند جلوتر است. در این چند سال گذشته تفکیک زباله  بسیار موثر بود ولی متاسفانه اکنون رها شده است.  بهترین کار در زمینه  جمع‌آوری درست پسماند آموزش تفکیک زباله است که شهرداری باید برای این کار  سرمایه‌گذاری بیشتری انجام دهد.

این کارشناس محیط زیست گفت: مشکل بزرگتر در شهر مشهد زباله صنعتی است که در رودخانه‌ها ریخته می‌شود. مردم در نزدیک این رودخانه‌ها کشاورزی می‌کنند و محصولات این زمین‌های کشاورزی ‌وارد شهر مشهد  و مورد مصرف مردم می‌شودکه میزان آلودگی بسیار زیادی دارد. برای رفع این مشکل باید تصفیه‌خانه‌های این ‌کارخانه‌ها نزدیک رودخانه‌ها راه اندازی شود.

وی عنوان کرد: رویکرد دولت در سال‌های گذشته به نسبت خوب بوده است و کارهای مفیدی  مانند  جلوگیری از تاسیس کارخانجات آب بند در داخل ممنوع شد و مسئله آموزش به کارکنان برای حفاظت از محیط زیست در دستورکارخود قرارداده‌اند. امیدواریم در سال جدید تلاش بیشتری برای حفاظت از زمین  داشته باشند.

این کارشناس محیط زیست بیان کرد:  بارندگی امسال این گونه بودکه وقتی هوا گرم می‌شود  به همان نسبت تبخیر بسیار زیاد  واین امر باعث افزایش ابر به صورت عظیم است.  این ابرها جذب مناطق سردتر می‌شود و برحسب جریانات آب‌وهوایی مسیراین ابرها به ایران بوده است که اگرآمادگی لازم وجود داشت می‌توانستیم از این نعمت استفاده بهتری داشته باشیم. امیدواریم این شرایط پیش آمده تجربه‌ای برای دولت باشد و همیشه آمادگی لازم برای مقابله با این بلایای طبیعی داشته باشند.


برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha