32سال از ساعت 16:30 روز یک‌شنبه هفتم تیر ماه که چند فروند هواپیمای بعثی سکوت شهر کوچک سردشت در غرب کشور را شکست و ۷ بمب خردل در نقاط مختلف شهر انداخت، می‌گذرد.

بلاتکلیفی وضعیت برخی مصدومان شیمیایی سردشت بعد از ۳۲ سال

سلامت نیوز:32 سال از ساعت 16:30 روز یک‌شنبه هفتم تیر ماه که چند فروند هواپیمای بعثی سکوت شهر کوچک سردشت در غرب کشور را شکست و ۷ بمب خردل در نقاط مختلف شهر انداخت، می‌گذرد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایلنا ، روایات متعددی درباره مصدومان این حادثه مطرح می‌شود، اما به گفته خود اهالی حدود ۸ هزار نفر از جمعیت ۱۲ هزار نفری سردشت در معرض بمب‌های شیمیایی قرار گرفتند و حدود ۴ هزار نفر بر اثر این حادثه آسیب دیدند، همچنین بیش از ۱۴۰ نفر در همان روزها و تعدادی نیز در سال‌های بعد بر اثر بمباران شیمیایی در این منطقه شهید می‌شوند.

یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که جانبازان شیمیایی در شهر سردشت با آن مواجه هستند، عدم تشکیل پرونده در بنیاد شهید است. محمدرضا صدیقی مقدم، رییس مرکز مصدومان شیمیایی بنیاد شهید و امور ایثارگران، در این خصوص به ایلنا گفت: پرونده‌های افرادی که در سردشت در معرض بمباران شیمیایی قرار گرفتند، در اختیار کمیسیون پزشکی است و آنها باید در این باره براساس ضوابط کمیسیون توضیح دهند.

او ادامه داد: هر چند وقت یک‌بار کمیسیون پزشکی تشکیل و وضعیت افراد را بررسی می‌کند و براساس نتایج معاینات اعلام رای می‌کند، چنانچه کسی اعتراض داشته باشد، می‌تواند اعتراض کند و پرونده دوباره مورد بررسی قرار گیرد. این روند به نظر من کاملا شفاف است.

رییس مرکز مصدومان شیمیایی بنیاد شهید و امور ایثارگران در پاسخ به اینکه چرا با توجه به اینکه گفته می‌شود، ۸ هزار نفر در این بمباران مصدوم شده‌اند، اما فقط ۱۵۰۰ نفر در بنیاد شهید پرونده دارند، گفت: روایت‌های مختلفی از تعداد افرادی که در این بمباران مصدوم شده‌اند، وجود دارد. برخی ۸ هزار نفر اعلام کرده‌اند، اما برخی ۴ هزار نفر برآورد کرده‌اند و حتی کمتر از این نیز اعلام شده است. صدیقی مقدم اظهار کرد: رای کمیسیون پزشکی بر این است که آیا این افراد دچار عارضه پایداری از تماس با مواد شیمیایی شده‌اند یا خیر و تنها صرف در تماس بودن با ماده شیمیایی برای آنها ملاک نیست.

بنابراین از میان افرادی که با بمب شیمیایی تماس پیدا کرده‌ بودند، کمیسیون پزشکی توانسته وضعیت نزدیک به ۱۵۰۰ نفر را احراز کند و برای آنها پرونده تشکیل دهد، چرا که این افراد دچار عارضه پایدار شده‌اند. درست است که تعدادی در تماس با بمب شیمیایی بوده‌‌اند، اما افرادی که دچار عارضه شده‌اند، تعداد کمتری نسبت به افرادی بودند که در تماس بمب‌‌ها قرار گرفتند.

 تا آخرین نفر تشکیل پرونده  می‌دهیم

همچنین حجت‌الاسلام شهیدی (رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران) در گفت‌وگو با ایلنا درباره تعیین‌تکلیف جانبازان شیمیایی در سردشت گفت: ما طبیعتا تا آخرین نفر برای آنها تشکیل پرونده خواهیم داد.

او با بیان اینکه آمار ما همین ۱۵۰۰ جانباز شیمیایی است، تصریح کرد: برای یک سری از این افراد در سردشت کمیسیون‌هایی تشکیل شده و پرونده‌های تعدادی نیز به تهران آمده است. معتقدم اکثر کار تمام شده است و چیزی باقی نمانده باشد.

سید‌کمال لوح موسوی، رییس انجمن حمایت از قربانیان شیمیایی نیز گفت: حدود ۸ هزار نفر از جمعیت ۱۲ هزار نفری سردشت درگیر این موضوع می‌شوند. حدود ۴ هزار نفر بر اثر این حادثه آسیب دیده و بیش از ۱۴۰ نفر در همان روزها و تعدادی نیز در سال‌های بعد بر اثر بمباران شیمیایی در این منطقه شهید می‌شوند.

او ادامه داد: در حال حاضر ۱۵۰۰ نفر از افراد شهر دارای پرونده جانبازی در بنیاد شهید هستند و تعدادی نیز تلاش می‌کنند تا بتوانند با ارایه مدارک، در بنیاد شهید برای آنها پرونده تشکیل شود. حدود ۳۲ سال است که مردمان شهر سردشت به دنبال درمان هستند و روزگار سختی را می‌گذرانند. رییس انجمن حمایت از قربانیان شیمیایی خاطرنشان کرد: ۱۵۰ هزار قربانی سلاح‌های شیمیایی در کشور داریم، اما متاسفانه نتوانستیم ثابت کنیم و پرونده جهانی تعداد کمی داریم.

جانبازان شیمیایی در ایران بیش از ۳۰ سال است که رنج می‌برند، اما صدایشان در دنیا به جایی نمی‌رسد. البته ما به دنبال این هستیم که برای همه جانبازان پرونده تشکیل بدهیم. موسوی با اشاره به تعداد جانبازان شیمیایی دارای پرونده در بنیاد شهید گفت: بیش از ۲۵۰ هزار نفر دارای پرونده هستند، اما افرادی که درگیر شده‌اند و به دنبال درمان هستند در حدود ۱۵۰ هزار نفر هستند.

افرادی که از فیلتر بنیاد شهید رد شده‌اند در حدود ۶۸ هزار نفر هستند. او یادآور شد: در مجموع در کشور ۱۳ نفر از جانبازان شیمیایی ما از فرانس آنرات تاجر هلندی شکایت کرده و این شکایت در دادگاه‌های لاهه ثبت شده است و ما شکایت دیگری غیر از این نداشتیم.

او ادامه داد: معتقدم دولت جمهوری اسلامی باید از حق و حقوق جانبازان شیمیایی دفاع کند و باید غرامت جنگی‌مان را از سازندگان، فروشندگان و به‌کار گیرندگان سلاح‌های شیمیایی بگیرد.

باید دنیا را وادار کنیم تا افرادی که این سلاح‌ها را ساختند، امروز در بهبود زندگی جانبازان شیمیایی نقش داشته باشند و باید جانبازان کشورمان به عنوان قربانیان سلاح‌های شیمیایی در دنیا ثبت شوند تا دیگر هیچ شرکتی در دنیا اقدام به ساخت سلاح‌های شیمیایی نکند و تمام تلاش ما این است که غرامت جنگی گرفته شود.

او با اشاره به قوانین داخلی درباره جانبازان شیمیایی نیز تصریح کرد: باید قوانین داخلی مربوط به جانبازان شیمیایی نیز بطور کامل اجرا شود. به دنبال این هستیم که جانبازان زندگی راحت‌تری داشته باشند و دارو به راحتی به دست آنها برسد. متاسفانه تحریم‌ها باعث شده است که یک سری از داروها به دست جانبازان شیمیایی نرسد و مشکلاتی در این زمینه وجود دارد.

هر چند بنیاد شهید تلاش خود را می‌کند، اما همچنان با مشکل مواجه هستیم و جانبازان شیمیایی هزینه‌های زیادی را برای درمان می‌پردازند. موسوی با بیان اینکه بنیاد شهید و وزارت امور خارجه قانونا موظف هستند تا موضوع شکایت و دریافت غرامت را پیگیری کنند، اظهار کرد:

امیدوارم امسال بتوانیم میتینگی را جلوی دادگاه لاهه برگزار کنیم، البته امروز اراده ملی ایجاد شده و بنیاد شهید نیز اقداماتی را انجام داده است. همچنین وزیر امور خارجه نیز قول‌ داده‌اند که این موضوع را پیگیری کنند. جمعیت حمایت از مصدومان شیمیایی نیز به کمک یک سری حقوق‌دان به دنبال پیگیری حقوقی این ماجراست، اما از سال ۸۹ که اقداماتی در این زمینه انجام شده است، تاکنون خروجی نداشته است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha