شنبه ۴ آبان ۱۳۹۸ - ۱۰:۲۰
کد خبر: 283572

آمارها می‌گوید آمار مرگ و میر بر اثر بیماری‌های غیرواگیر در کشور روبه‌ افزایش است و به طور متوسط در هر 4 دقیقه یک نفر به سکته مغزی مبتلا می‌شود.

مرگ سالانه ۱۵۰‌هزار نفر بر اثر سکته

سلامت نیوز: آمارها می‌گوید آمار مرگ و میر بر اثر بیماری‌های غیرواگیر در کشور روبه‌ افزایش است و به طور متوسط در هر 4 دقیقه یک نفر به سکته مغزی مبتلا می‌شود.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان ملی  ،رضا ملک‌زاده، معاون وزیر بهداشت نیز این آمار را تایید می‌کند و می‌گوید: «سالانه در ایران بیش از 150‌هزار نفر بر اثر سکته قلبی و مغزی جان خود را از دست می‌دهند در صورتی که 80‌درصد این سکته‌ها قابل پیشگیری است».

سن سکته نیز به‌دلیل مشکلات پنهان و آشکار روحی و روانی هر روز کاهش پیدا می‌کند و حالا سن جوانی که سکته بیشترین خطر را برای این افراد دارد، در معرض خطر هستند. معاون وزیر 50‌هزار مرگ ناشی از سکته در ایران را مربوط به افراد زیر 70 سال و 12‌هزار نفر زیر 50 سال می‌داند.

این گفته‌ها در حالی مطرح می‌شود که‌ تحقیقات علمی نشان داد که 80‌درصد سکته‌های قلبی و مغزی در ایران قابل پیشگیری است و امروز دانشگاه‌های علوم پزشکی باید به این امر توجه بیشتری داشته باشند. ملک‌زاده همچنین خاطرنشان کرد: در دو سال اخیر ایران در بخش پژوهش و تولید علم پیشرفت‌های خوبی داشته و توانسته رتبه 16 جهان را از آن خود کند و بین کشورهای اسلامی رتبه یک را کسب کند.

پزشکان می‌گویند احتمال سکته برای هر کسی وجود دارد و جوانی نمی‌تواند در برابر این بیماری سپر مدافع باشد. مطابق آماری که انجمن سکته مغزی اعلام کرده است، یک چهارم سکته‌های مغزی برای افراد کمتر از 55 سال اتفاق می‌افتد و سکته شایع‌ترین علت ناتوانی در بزرگسالان است.


ساعات طلایی
اگر دچار سکته مغزی شدیم یا برای اطرافیانمان این اتفاق رخ داد باید چه کنیم؟ پزشکان توجه 2 تا 3 ساعت طلایی را برای اقدام به درمان ضروری می‌دانند. به محض اینکه علائم سکته مغزی را مشاهده کردید، کمتر از 3 ساعت زمان دارید تا درمان را آغاز کنید. تعلل در این کار می‌تواند موجب وقوع اتفاقات ناخوشایند جبران ناپذیری شود. به گفته پزشکان هر دقیقه‌ای که از سکته مغزی می‌گذرد، بیش از 2‌میلیون سلول عصبی از بین می‌روند.

بنابراین در نظر گرفتن مسأله زمان و سرعت عمل در اقدام به درمان می‌تواند بیمار را از وقوع ناتوانایی‌های مغزی نجات دهد. درمان سریع و صحیح بعد از وقوع سکته مغزی ضروری است. خارج کردن لخته خون به کمک ابزار پیشرفته، می‌تواند بیش از 50‌درصد شانس بهبودی را افزایش دهد.

داروهای حل‌کننده لخته خون در مدت 4 ساعت و نیم، احتمال بهبودی را 30‌درصد افزایش خواهد داد. اگر بیمار در بیمارستانی بستری شود که واحد مراقبت‌های ویژه سکته مغزی هم داشته باشد، 14‌درصد شانس بیشتر برای بهبودی دارد. اما متاسفانه تعداد این مراکز در کشور به اندازه کافی نیست. آنطور که رئیس انجمن سکته مغزی می‌گوید:

در تهران 2 مرکز درمانی دارای ابزار پیشرفته درمان اولیه سکته مغزی وجود دارد و یکی دو شهر دیگر از جمله شیراز دارای چنین مرکز درمانی هستند. داروی ضد لخته خون ظاهرا تحت پوشش بیمه است و در هر استان یک مرکز کار تزریق این دارو را انجام می‌دهد.

اگر این امکان فراهم شود که در هر شهر یک مرکز دارودرمانی وجود داشته باشد، امکان بهبودی برای بیماران بیشتری فراهم خواهد شد. نکته دیگر این است که باید تا جایی که می‌توانیم درباره این بیماری آگاه شویم و این آگاهی را با اطرافیان به اشتراک بگذاریم.

کنترل فشار و قند خون، اندیشیدن تمهیدی برای تغذیه مناسب، ترک دخانیات و کنار گذاشتن مصرف الکل و رو آوردن به ورزش شاید بتواند ما را از تهدید سکته مغزی دور بدارد. اما به گفته پزشکان، اگر این مسأله که به هنگام وقوع سکته مغزی باید هر چه سریعتر با اورژانس تماس گرفته شود، در جامعه نهادینه شود، گام بزرگی در مسیر مهار این بیماری برداشته شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha