حوادث طبیعی گوناگونی کشور ما را تهدید می‌کند، تا جایی که ایران را یکی از حادثه‌خیزترین کشورهای جهان می‌دانند. هرساله شاهد حوادث و سوانحی هستیم که خسارات جانی و مالی در مناطق مختلف کشور برجا می‌گذارند.

مدارسی برای تمام فصول

سلامت نیوز:حوادث طبیعی گوناگونی کشور ما را تهدید می‌کند، تا جایی که ایران را یکی از حادثه‌خیزترین کشورهای جهان می‌دانند. هرساله شاهد حوادث و سوانحی هستیم که خسارات جانی و مالی در مناطق مختلف کشور برجا می‌گذارند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه صبح نو ،این خسارات علاوه بر تحمیل هزینه‌های هنگفت‌مالی، سبب نگرانی و تشویش در سطح جامعه شده و امنیت روانی آن را به خطر می‌اندازد.مدرسه به‌عنوان مکانی که دانش‌آموزان زمان زیادی در آن حضور دارند، باید محیطی ایمن و به دور از تهدید و مخاطرات باشد و دانش‌آموزان به‌عنوان یکی از اقشار کلیدی و مؤثر بر تغییر نگرش خانواده و جامعه، بدون نگرانی از بروز حوادث و آسیب‌های احتمالی به تحصیل و بالندگی بپردازند.

مدتی است که سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با توجه به ویژگی‌های جغرافیایی كشور و به ویژه شهر تهران در مساله مدیریت بحران طرحی را به‌عنوان «مدرسه آماده» رقم زده است. «مدرسه آماده» قصد دارد محیطی امن و مطمئن را برای تعلیم و تربیت دانش‌آموزان ایجاد کند. دیروز وزیر آموزش و پرورش از اجرای این طرح سخن گفت.

روز گذشته گردهمایی 1500 مدیر مدرسه شهر تهران با حضور حاجی‌میرزایی، وزیر آموزش و پرورش و جمعی از مسوولان شهری برگزار شد. در این همایش وزیر آموزش و پرورش از ایجاد مدارس آماده سخن گفت؛ مدارسی که در روزهای بحرانی بتواند پاسخگوی دانش‌آموزان باشد.

همانطور که می‌دانید ایران در معرض آسیب‌های طبیعی قرار دارد و سازمان ملل در سال ۲۰۱۱ تفکیکی بین ریسک در معرض‌بودن و ریسک آسیب‌دیدگی قائل شده که ایران وضعیتش برای در معرض در قرار گرفتن خیلی بالا نیست اما در آیتم ریسک آسیب‌پذیری جزو شاخص‌های متوسط قرار گرفته که این نشان می‌دهد باید به این مقوله توجه کنیم چرا که این فاصله در معرض آسیب‌بودن و ریسک آسیب دیدن جای تلاش دارد و نشان می‌دهد که باید در راستای کسب آمادگی و مقابله موثر با پدیده‌های طبیعی اقدامی انجام دهیم تا به معرض آمادگی و نه غافلگیری برسیم و سعی کنیم غافلگیری در برابر حوادث طبیعی را به آمادگی تبدیل کنیم تا از این مخاطرات طبیعی آسیب کمتری ببینیم.وزیر آموزش و پرورش در این‌باره گفت:

«انتخاب گروه هدف دانش‌آموزان در ارائه برنامه‌های پیشگیری اقدام هوشمندانه‌ای است. دانش‌آموزی دوره خاصی است چرا که پایداری تاثیر به آموزش، سطح یادگیری و همچنین دوره تاثیر بالاتر است. همچنین دانش‌آموزان در تغییر نگرش خانواده موثر هستند به گونه‌ای که تحقیقات نشان داده اگر آموزش درستی به دانش‌آموزان داده شود آنها این آموزش‌ها را به خانواده منتقل می‌کنند و به همین دلیل عمق و شعاع آموزش بالاتر می‌رود.»

حاجی‌میرزایی با بیان اینکه در حال حاضر ۳۰ درصد مدارس یا نیاز به نوسازی یا مقاوم‌سازی دارند که در این زمینه دست یاری به سوی همه دراز می‌کنیم، گفت: آموزش و پرورش آماده است که با همکاری سازمان مدیریت بحران چتر طرح مدرسه آماده را در سطح کشور گسترش دهد.


رونمایی از اپلیکیشن مدارس آماده

به دنبال صحبت‌های وزیر آموزش و پرورش، در این همایش آقای کرمی محمدی، رییس سازمان مدیریت بحران شهر تهران از اپلیکیشن مدرسه آماده رونمایی کرد. محمدی با بیان اینکه وزیر آموزش و پرورش از طرح مدرسه آماده استقبال کرده و به زودی تجربیات به دانش‌آموزان منتقل و آنها نیز به خانواده‌هایشان منتقل می‌کنند، گفت: اجرای این طرح آمادگی جامعه را به نحو موثری افزایش می‌دهد. همچنین سردار غلامرضا جلالی، رییس پدافند غیر‌عامل در این همایش گفت: «وقتی در مورد مفهوم مدارس آماده صحبت می‌کنیم باید همه ابعاد آمادگی در نظر گرفته شود.

مفهوم آمادگی باید از سطوح دبستان تا بالاتر، در مدارس مورد توجه قرار بگیرد و این در حالی است که خیلی از کشورها به این مفهوم توجه کرده‌اند.»اما صحبت‌های وزیر آموزش و پرورش درباره وضعیت مدارس فرسوده سبب شد تا شهردار تهران هم در این‌باره از مدیریت‌های بحران بگوید. آقای پیروز حناچی در این مراسم گفت: «بررسی‌های مدیریت بحران از 2888 مدرسه نشان داده که 1235 مدرسه از نظر ایمنی در وضعیت زرد، 827 مدرسه در وضعیت قرمز و مابقی از نظر مخاطره در حد آسیب کم هستند؛ همچنین حدود 15 هزار و 795 مدیر آموزش دیدند.»

شهردار تهران با ارائه آماری در خصوص زلزله کوبه ژاپن گفت: «برآورد خسارت این زلزله یک صد میلیارد دلار عنوان شد اما ژاپنی‌ها این زلزله را به یک لابراتوار عظیم برای درس گرفتن تبدیل و بند به بند قوانینی را تدوین کردند که شرایط آنها را تغییر داد. به‌عنوان مثال مدل پل‌های آنها نیز تغییر کرد. هرچند ما نیز درس‌هایی از این حادثه گرفتیم اما به نظرم باید جدی‌تر اقدام کنیم.» حناچی با اشاره به اینکه ژاپنی‌ها در محورهای مختلف درس‌های مختلفی گرفتند، گفت:

یکی از این درس‌ها ضرورت افزایش ایمنی حتی در بخش‌هایی که احتمال زلزله وجود ندارد، بود؛ به گونه‌ای که در یکی از زلزله‌های کشور می‌گفتند نباید در این منطقه زلزله می‌آمد اما رخ داد. درس دیگر افزایش سطح ایمنی در بافت‌های قدیمی است که ما از آن تحت عنوان بافت فرسوده یاد می‌کنیم و همچنین تقویت و ایمن‌سازی شبکه‌های حیاتی مورد توجه قرار گرفت به‌گونه‌ای‌که بعد از زلزله ژاپن پل‌های تک‌پایه منسوخ شد.


مدارس تهران روی خط فرسودگی

آقای محسن هاشمی‌رفسنجانی یکی دیگر سخنرانان این همایش بود که موضوع صحبتش درباره مدارس شهر تهران بود. رییس شورای شهر تهران در این مراسم گفت: چهار هزار مدرسه در تهران وجود دارد که از این بین 60 تا 70 درصد مدارس تهران وضعیت خوبی ندارند و لازم است با کمک شهرداری و شورا به آنها کمک شود؛ دولت دچار بحران مالی است و به همین دلیل در تهران کمتر هزینه کرده و خیرین مدرسه‌ساز نیز در استان‌های دیگر مدرسه ساختند و این سبب شده که مقام تهران در حوزه مدارس در رتبه 30 از بین 31 استان قرار گیرد که اگر کار جدی در این زمینه نکنیم به رتبه 31 هم می‌رسیم و لازم است شهرداری در این زمینه کمک کند و حتی سند همکاری با آموزش و پرورش را جدی بگیرند.رییس شورای شهر تهران ادامه داد:

«درحال حاضر با چالش‌های زائدی مواجه هستیم و بحران‌های فرهنگی، اقتصادی و امنیتی و... و همچنین تهدیدات خارجی فضا را ناامن کرده به طوری‌که شرایط بیشتر شبیه به اواخر دوره جنگ شده که سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی بالا بود که نهایتا با قبول قطعنامه بحران‌ها را حل کرده و به سمت سازندگی حرکت کردیم؛ اما الان به دلیل بدعهدی‌های آمریکا که کار سخیفی در برجام کرد و همچنین مجموعه شرایط در کشور، راه‌حل کوتاه‌مدتی به نظر نمی‌رسد؛ اما در میان‌مدت با فرمایشات رهبری که مسیر افزایش مقاومت را دنبال می‌کنیم به حالت عادی برمی‌گردیم و در شرایط سخت تحریم با اتکا به توان داخلی می‌توانیم کارهای موثری انجام دهیم که در این بین اگر دست مدیران باز باشد آنها نقش موثری دارند چرا که می‌توانند نسبت به بازآفرینی اقدام کنند.»

هاشمی‌رفسنجانی با بیان اینکه اقدامات در آماده‌سازی مدارس خوب است اما ما با مدارسی مواجه هستیم که با زلزله کم‌ریشتر می‌ریزد و دانش‌آموزان اینگونه مدارس با مشکلاتی مواجه هستند، گفت: «حل این مشکل توجه جدی دولت را می‌طلبد و ما هم در شورا و شهرداری کمک می‌کنیم.»

وی در ادامه به آمادگی روحی دانش‌آموزان و نقش مدیران مدرسه اشاره کرد و افزود: «در حوادث اخیر شاهد افراط و تفریط در عمل بودیم؛ مثلا به حوادث کرمان اصلا توجه جدی نشد اما در برخی حوادث آنقدر پمپاژ هیجان و احساسات شد که حتی می‌تواند اثر منفی داشته باشد. به همین دلیل لازم است مدیران مدرسه نیز در کنار صداوسیما به آمادگی روحی دانش‌آموزان در بحران‌ها توجه کنند.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha