مدیرکل سلامت، جمعیت خانواده و مدارس با بیان اینکه:«میزان ازدواج ها در کشور در سال 89، 891 هزار ازدواج بوده که این رقم در سال 98 به کمتر از 550 هزار ازدواج رسیده است و ازدواج در کشور 40 درصد کاهش پیدا کرده است.» از کاهش 170 هزار تولد در کشور نسبت به سال قبل خبر داد.

رشد جمعیت برای اولین بار در تاریخ ایران به کمتر از یک درصد رسید/کاهش 170 هزار تولد نسبت به سال قبل

سلامت نیوز:مدیرکل سلامت، جمعیت خانواده و مدارس با بیان اینکه:«میزان ازدواج ها در کشور در سال 89، 891 هزار ازدواج بوده که این رقم در سال 98 به کمتر از 550 هزار ازدواج رسیده است و ازدواج در کشور 40 درصد کاهش پیدا کرده است.» از کاهش 170 هزار تولد در کشور نسبت به سال قبل خبر داد.

 
دکتر سید حامد برکاتی، در نشست خبری با خبرنگاران از طریق ویدئوکنفرانس گفت:« ما با یک افزایش جمعیت در ابتدای انقلاب مواجه بودیم و بعد از آن به یک ثبات نسبی و در سال های اخیر با یک کاهش نسبی روبرو هستیم. رشد جمعیت‌ کشور در سال‌های اول انقلاب حدود 2.45 درصد بود و سالانه جمعیت کشور حدود 2.5 درصد نسبت به سال قبل افزایش پیدا می کرد. با کاهش جمعیت بخصوص در دهه 70 در عرض یک دهه یک شاخص از این عدد کم شد و به شاخص 1.5 رسیدیم. امسال رشد جمعیت کشور برای اولین بار در تاریخ ایران به کمتر از یک درصد رسیده است این به این معنی است که جمعیت جوان ما که زیربناهای اجتماعی، اقتصادی ، فرهنگی و امنیتی و ... را برای کشور پاس خواهد داشت حتما از 20 سال اینده به چالش کشیده می شوند.»


وی در ادامه گفت:« در سال 55 سن ایران ۲۲ سال بوده و در سال ۱۳۹۹ حدود ۳۲ سال است؛ یعنی اگر براساس شاخص های جهانی که سن جوانی را تا 30 سالگی می دانند کشور ما از سال 95 پای در سنین میانسالی گذاشته و تا  سال1430 ایران میانسال و پیر می شود.»


وی گفت:« جمعیت مولد کشور که کمتر از حدود یک دهه قبل بیش از ۷۰ درصد بود، کم شده است.  سیاست هایی که توسط مقام معظم رهبری در اردیبهشت 93 ابلاغ شده بود کاملا جامع است و مسیر اینده کشور را برای مقابله با این معضل روشن کرده است. این سیاست ها 14 بند دارد یک بند اشاره به جایگزینی که اصل است و بند اخر بند رصد است که باید هر ساله اتفاق افتد تا به عنوان مثال در سال ۹۹ با این موضوع مواجه نشویم که رشد جمعیت کشور به زیر یک درصد افتاده است.»


دکتر برکاتی خاطرنشان کرد:« در سیاست‌های ۱۲ گانه دیگر نیز رشد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و حمایت از جوانان به خصوص برای ازدواج و فرزندآوری دیده شده است. در این زمینه وزارت بهداشت اقدامات خوبی انجام داده است؛ به طوری که شاخص مرگ و میر کودکان و مادران و مراقبت‌ها ارتقا پیدا کرده است و این شاخص ها از شاخص‌هایی است که با توجه به گسترش شبکه بهداشتی و درمانی کشور، زبانزد دنیا است. امیدوارم با اقداماتی که در این زمینه در حوزه تمام قوا و نه فقط قوه مجریه و وزارت بهداشت، انجام می‌شود، بتوانیم این معضل را تا حد امکان و با بهترین شکل مدیریت کنیم.»


وی در پاسخ به اینکه آیا با توجه به سیاست های جمعیتی کشور در حال حاضر خدمات پیشگیری از بارداری در مراکز وزارت بهداشت ارائه می شود یا خیر، گفت:«  برای بحث اقلام پیشگیری از بارداری دو معنا مترتب است یکی بحث سلامت و دیگری بحث تحدید موالید است. ما به هیچ وجه جراحی برای پیشگیری از بارداری نداریم. دستورالعملی از آبان ماه برای این منظور نوشته شده و برای دانشکده های علوم پزشکی فرستاده شده است که در آن به عنوان مثال کاملا مشخص شده است کسانی که به طور موقت سرطان می گیرد و قابل درمان هستند و در ابتدای کار درمان، بارداری برای وی و جنین خطر دارد برای این دسته از زنان روش های موقت قرص و کاندوم داده می شود و برای زنانی که ممکن است مشکل طولانی مدت داشته باشند مثلا بیماری مادرزادی قلب داشته و دچار گرید 4 بیماری قلبی می شود یعنی زن توانایی فعالیت های روزمره اش را هم ندارد که اگر باردار شود حتما جانش به خطر می افتد لذا پیشگیری از بارداری را در وضعیت های پرخطر تجویز می کنیم.»


وی درباره آمار سقط جنین گفت:« طبق بررسی انجام شده در سال ۹۲ که پیش از این هم اعلام شده، آمار سقط جنین حدود ۲۲۰هزار سقط برآورد شده بود. در این زمینه یک بررسی ملی انجام دادیم و نتایج تقریبا آماده است و طی یکی و دو ماه آینده اطلاع رسانی رسمی خواهد شد.»


وی در پاسخ به اینکه میزان ازدواج در کشور چقدر کاهش پیدا کرده است، گفت:«میزان ازدواج ها در کشور در سال 89، 891 هزار ازدواج بوده که این رقم در سال 98 به کمتر از 550 هزار ازدواج رسیده است و ازدواج در کشور 40 درصد کاهش پیدا کرده است. از سال 89 میزان ازدواج سالانه 6 درصد کاهش داشته است. ما سال 92، 13 میلیون جوان در سن ازدواج داشتیم و در حال حاضر10 میلیون جوان در سن ازدواج داریم. جوانان در عدم تمایل به فرزندآوری مقصر نیستند باید حمایت های لازم انجام شود. تا سال 97 میزان ازدواج 6درصد و سال 97 نسبت به سال 98 میزان ازدواج 8 درصد کم شده است. »


وی خاطرنشان کرد:« چاره فقط دادن وام ازدواج به جوانان نیست متاسفانه در برخی خانواده ها ممکن است اجباری برای گرفتن وام 100 میلیونی ازدواج وجود داشته باشد باید باید امنیت روانی و اشتغال را برای جوانان مهیا کنیم.»


وی در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت نیوز مبنی بر اینکه رایگان کردن زایمان طبیعی در برنامه طرح تحول سلامت چقدر در فرزندآوری موثر بوده است، گفت:« بیش از هزار  و 100 تا هزار و 400 اتاق مجزا در بیمارستان ها تجهیز شدند برای زایمان طبیعی مادران باردار، اینکه رایگان کردن زایمان طبیعی چه تاثیری در فرزندآوری داشته در فرزندانری به طور مشخص آن را بررسی نکرده ایم اما 170 هزار تولد نسبت به سال قبل کمتر شده که اگر زایمان طبیعی رایگان نبود این رقم به 200هزار عدد می رسید.رایگان کردن زایمان طبیعی در تصمیم زوجین به فرزنددار شدن خیلی تاثیر نمی گذارد اما درکاهش استرس بعد از بارداری ادر مادران باردار تاثیر داشته که یک زایمان ایمن و بدون هزینه را در یک مرکز دولتی می توانند داشته باشند. همچنین توانستیم جلوی سزارین بی رویه را بگیریم. اگر زایمان طبیعی رایگان نبود ما با عدد 60درصد سزارین مواجه بودیم ولی عدد سزارین را روی 50  و زیر 50 درصد نگه داشتیم.»

وی در پاسخ به سوال دیگر سلامت نیوز درباره بودجه ای که برای رایگان کردن زایمان طبیعی صرف شده، گفت:« هزینه های حدود600هزار زایمان طبیعی رایگان را را وزارت بهداشت و بیمه سلامت پرداخت کرده است.»

وی درباره آخرین وضعیت طرح پایلوت غربالگری ناباروری در کشور، گفت:« برای طرح غربالگری ناباروری نیازمند هماهنگی با معانت درمان بودیم این همانگی انجام شد و روز گذشته تفاهم نامه مشترک آن امضا شد و به واحدها ابلاغ شد و این طرح در 6 شهرستان به صورت پایلوت اجرا خواهد شد. در شکل جدید خدمت باور ما این است که زودتر متوجه ناباروری می شویم و مداخله می کنیم ودرصد موفقیتمان بالاتر خواهد بود.»


وی گفت:« اگر یاتان باشد نزدیک به هفت سال پیش این دیالوگ گفته میشد که ما جوان ترین کشور دنیا هستیم. همه کشورها به مرور سنشان بالا می رود البته اگر زاد و ولد با الگوی قبلی ادامه داشته باشد تا 1420 یکی از کشورهای پیر دنیا خواهیم بود و در سال 1430 تا 1440 ممکن است یکی از پیرترین کشورهای دنیا شویم این بستگی به فرایند 30 ساله دارد که چه اتفاقی در این میان خواهد افتاد. اگر حمایت از جوانان برای ازدواج و فرزندآوری شود این روند کند خواهد شد، مهم این است که یک کشور بتواند این روند را به تاخیر برساند و الگوهای اجتماعی، اقتصادی و تولید ملی را حفظ کند  و برای سال ها ذخیره مناسبی داشته باشد.»


وی در مورد هزینه های درمان ناباروری گفت:« هزینه های درمان ناباروری بالاست و برای اینکه یک خدمت وارد چرخه بیمه شود یک الزاماتی را لازم دارد بیمه می خواهد بداند چه خدمتی کجا و با چه هزینه ای و توسط چه کسی انجام  می شود. امیدواریم تا آخر امسال این خدمات تحت پوشش بیمه قرار گیرد ولی با توجه به منابع بیمه ها و شورای عالی بیمه تصمیم گیرنده هستند که با توجه به منابع خود این بحث را تحت پوشش قرار دهند یا خیر.آنچه وزیر بهداشت دستور داده این است که خدمات درمان ناباروری از طریق مراکز دولتی رایگان است و سه نوبت آی یو آی سه نوبت آی وی اف و سونوگرافی تحت پوشش است و وزارت بهداشت آن را از منابع خودش تامین می کند.»


وی افزود:« همه کشورهای دنیا بین 15 تا 20درصد از جمعیتشان دچار ناباروری هستند و در کشورماهم جمعیت افرادی که دچار ناباروری هستند جمعیت کمی نیست امیدواریم یکی دو سال آینده این خدمات ساماندهی شود.»


وی درباره سیاست های تشویقی وزارت بهداشت برای افزایش موالید در کشور گفت:« از بعد از ابلاغ سیاست های جمعیتی بحث زایمان طبیعی رایگان جزو اقدامات تشویقی برای امنیت اقتصادی مردم برای فرزنداوری است بحث دیگر عملیاتی کردن 9 ماه مرخصی زایمان است و هرجا اجرایی نشده مکاتبه کردیم که مرخصی داده شود. از سال 93 تا الان بیش از چندهزار کارگاه اموزشی و سمینار اموزشی و جلساتی با مردم  و اموزش هایی داده شده در کنار این تا اواخر سال گذشته در طرح تحول سلامت مکمل های غذایی برای همه سنین  با پوشش صد در صدی تامین شد. امسال هم سعی می کنیم این کار انجام شود.»


وی گفت:« آمار فعلی ما نشان می دهد فاصله بارداری های دوم در کشور از بارداری اول پنج و نیم سال است. باید این فاصله بین 18 تا 24 ماه باشد. اینها مواردی است که در همه خانه های بهداشت و مراکز خدمات جامع سلامت، مراقبین سلامتم و بهورزین به مردم مشاوره می دهند و معایب تک فرزندی را برای خانواده ها بیان می کنیم.»


دکتر برکاتی افزود:«کاهش 170 هزار تولد نسبت به سال قبل برخاسته از ناباروری نیست بلکه به دلیل کمبود ازدواج و کمبود میل به فرزنداوری و به تاخیر انداختن فرزنداوری تا 5 سال است، بخش زیادی از عدم تمایل به فرزنداوری خانواده ها به فرهنگ برمی گردد. خانم ها دوست دارند تحصیل کنند و شاغل باشند. در کنار بحث های ناباروری راهکار عمده این است که بین درس و اشتغال و وظیفه مادری نهادها این هارمونی را ایجاد کنند که خانمی که تحصیل می کند بتواند ازدواج کند و فرزندآوری داشته باشد.بخش عمده کاهش فرزنداوری به رفتارهای اجتماعی و فرهنگی برمی گردد. فراموش نکنیم از انتهای دهه 60 تا 5 ساله ابتدای دهه 70  ، 25 درصد موالید ما کم شده و اینها به سن ازدواج رسیده اند. ریت فرزنداوری در خانواده ها از متوسط 5.3 در دهه 60 به 3.4 رسیده است. درمان نابارری کمتر از ده درصد روند باروری کلان کشور را ترمیم می کند.»


وی درباره تاثیر شیوع کرونا بر روی تاخیر در واکسیناسیون کودکان گفت:« در تمام دنیا این اتفاق افتاده و ایران هم از این مسئله مستثنی نبوده است.م جمعیت زیر ده سال اگر هم به کرونا آلوده شوند علایم بالینی آنها مختصر بوده مگراینکه بیماری زمینه ای داشته باشند که حتی اگر بیماری زمینه ای هم داشته باشند شدت کرونا در آنها قابل مقایسه با بزرگسالی که بیماری زمینه ای داشته اند، نیست. موارد فوت کودکان بر اثر کرونا اندک و انگشت شمار بوده و بیشتر آنها بیماری زمینه ای هم داشتند که زمینه ساز فوت انها شده است.»


وی افزود:« بررسی های ما در فروردین ماه نشان می دهد که والدین واکسیناسیون را به تعویق انداختند. حوزه مدیریت بیماری ای واگیر بخشنامه ای به دانشگاه ها صادر کرد و ما هم پیگیری کردیم که تمهیدات لازم و امنیت روانی به مردم داده شود. والدین نباید  از واکسیناسیون کودکشان بترسند. پرسنلی برای واکسیناسیون انتخاب می شوند که مشکوک به بیماری کرونا نیستند اگر موردی هم مواجه شوند به مراکز 16 ساعته ارجاع داده می شوند. مراکزی که خدمات کرونا نمی دهند ایمن هستند و آمارهای جدید نشان می دهد والدین برای واکسیناسیون شروع به مراجعه کرده اند. در برخی واکسن ها پوشش کامل انجام شده در یکی دو مورد کمتر مراجعه شده است.»


وی درباره بیماری کاوازاکی و ارتباط آن با کرونا گفت:« کاوازاکی یک بیماری خاص کودکان خردسال است. این بیماری قبلا هم بوده و به مکرر در بیمارستان ها دیده میشده با علایمی همچون راش جلدی یا سوفل قلبی  و یا درگیری مفاصل دیده می شود. اینکه کرونا منشا این بیماری باشد اینطور نیست هرچند کرونا سیستم ایمنی را تضعیف می کند که می تواند باعث شعله ور شدن این بیماری شود ولی مقالات علمی که نشان دهد با درصد بالاتری از کاوازکی مواجه شدیم، نداریم و شواهد قطعی نداریم که کرونا با این بیماری ارتباط دارد.»


وی درباره کاهش مراجعه زنان برای آزمایش بارداری بعد از شیوع کرونا گفت:« ما با گزاره های متعددی در این دوران کرونا مواجه هستیم هم بحث باروری و هم بحث جمعیت را داریم. از چندین ازمایشگاه به عنوان نمونه بررسی کردیم مشخص شد تعداد آزمایش بارداری کاهش پیدا کرده ولی با فروش بالای رپید تست بارداری مواجه شدیم. تا به الان نسبت به سال گذشته تغییری در رفتار باروری مردم دیده نشده است.»


وی درباره نظارت وزارت بهداشت بر روی مدارس و بحث بلوغ دانش آموزان، گفت:« در مورد بحث بلوغ ابتدا با مادران جلسه اموزشی گذاشته می شود ودرباره علایم ثانویه بلوغ آموزش داده می شود و در کنار آن با اطلاع والدین، به دانش اموزان آموزش هایی  در حد اطلاع رسانی داده می شود اگرچه محدودیت هایی در گفتن برخی مسایل داریم. ما در مدارس معاینه نداریم. »


وی درباره کمبود مراقبین سلامت در مدارس گفت:« مدارس پرجمعیت حتما باید یک مراقب سلامت داشته باشد اما مجوز استخدام برای مراقبین سلامت نداریم تعداد انها شاید بیشتر از نصف مدارس را نتوانند پوشش دهند و نیاز به مجوزهای استخدام وجود دارد وزارت اموزش و پرورش باید از مجوزهای خالی مانده سال قبل استفاده کند که این بحث را مدریرت کنند.»


وی درباره بازگشایی مدارس گفت:« در مورد دستورالعمل بازگشایی مدارس نسخه ۰۴ ابلاغ شده است. اولین دستورالعمل ۱۴ بهمن و دومین دستورالعمل ۲۰ بهمن ماه نهایی شد و ۲۲ بهمن ماه نیز نسخه دوم را ابلاغ کردیم. قبل از اینکه کرونا شیوع پیدا کند، آمادگی داشتیم. مراقب سلامت برای حوزه های امتحانی دیده شده و معلم هایی که بیماری زمینه ای دارند از حضور در امتحانات معاف شدند و دانش اموزانی هم که بیماری زمینه ای دارند می توانند غیبت کنند و با گواهی پزشک امتحان آنها به زمان دیگری موکول می شود. حدود ۱۰۰ میلیارد تومان به آموزش و پرورش اختصاص داده شده که 7 برابر بودجه سنواتی حوزه سلامت و تندرستی است و انتظار نمی رود تا انتهای سال تحصیلی با کمبود مواد شوینده و مواد ضدعفونی کننده مواجه شویم.»


برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • ناشناس ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۱
    0 0
    وقتی برای همین جمعیت و نسل های قدیم و جدید موجود هم امکانات اولیه ی لازم و موردنیاز و رفاه مناسب و امنیت اقتصادی و شغلی و تشکیل زندگی عاطفی وجود ندارد، و این همه کودک کار و زباله گرد، کودکان بی سرپرست و بدسرپرست، کودکان اعتیاد و بزه، و کودکان دارای بیماری های مزمن جسمی و روانی وجود دارند که نیاز به حمایت جامعه و دولت ها دارند و حمایت و امکانات کافی برای آنها هم وجود ندارد، و نیازمند سازمان های مردم نهاد شده اند، چرا باید به درد های جامعه دردهای جدیدتر و کودکان بی آینده ی بیشتری اضافه کرد؟ مگر کودکان بردگان آینده ی ما هستند که به هدف عصای پیری و کوری عده ای دیگر باید عمری در رنج زندگی کنند؟ یا زندگی یک انسان بازیچه است؟ اگر جامعه ای موفق و پیشرفته و سالم و در رفاه باشد با همان جمعیت کم و کودکان محدود هم افرادی سالم و متخصص تربیت می کند که باعث پیشرفت تکنولوژی شده و حتی با کمک نیروهای غیرانسانی مثل ربات ها و هوش مصنوعی به جمعیت پیر کمک می کند. و اگر هم جامعه ای موفق و سالم و در رفاه نباشد هر چه قدر هم مثل کالا و تولید انبوه، نوزاد انسان تولید کند، بسیاری قربانی شرایط نامناسب شده و باز در نهایت تعداد کمی نیروی مفید برایش باقی خواهد ماند. به جای نگاه کالایی و احشامی مانند نگاه دامداری ها به افزایش تولید انسان، اگر واقعا قصد خیر و آینده سازی دارید، همین کودکان فقر و بزه و بدسرپرست و بی سرپرست و بیماران موجود را نجات دهید و نخبگان جوان و پیر را نابود نکنید یا فراری ندهید. آنوقت شاید بسیاری از مغزهای گریخته از وطن هم برگردند و جمعیت متخصص و مفید زیادتر شود.