سلامت نیوز :یك محقق طب اسلامی گفت: تغذیه در طول ماه رمضان از اهمیت زیادی برخوردار است و با تغذیه صحیح می‌توان مواد سمی را از بدن خارج كرد.

به گزارش  فارس تغذیه در طول ماه رمضان از اهمیت زیادی برخوردار است و رفتارها نوع تغذیه در ماه رمضان با سایر ماه‌ها متفاوت است همچنین روش صحیح تغذیه در ماه مبارك رمضان یكی از موارد مهمی است كه لازم است مورد توجه قرار گیرد تا از عوارض جسمی یا عصبی جلوگیری شود.

سید علی ابوالحبیب، متخصص داخلی و محقق طب اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبری فارس «توانا» درباره تغذیه صحیح در ماه رمضان می‌گوید: اسلام توصیه كرده است كه در ماه رمضان در طول شبانه روز 2 وعده غذا مصرف شود كه این دو وعده شامل صبحانه و عصرانه است البته طب نوین مصرف سه وعده غذا در روز را توصیه كرده است.

* سحری معادل صبحانه باید سبك باشد
-----------------------------------------------

به گفته وی در ماه رمضان مصرف سحری بسیار اهمیت دارد. سحری معادل صبحانه عادی افراد است یعنی مصرف یك غذای بسیار سبك، در وعده سحر نباید زیاده‌خوری صورت گیرد ولی وعده افطار وعده‌ای است كه معادل عصرانه كه می‌توان از مواد غذایی متفاوتی استفاده كرد.

این محقق طب اسلامی می‌افزاید: در بدن انسان چهار طبع صفرا، دم، بلغم و سودا وجود دارد كه از این چهار طبع صفراوی‌ها و سوداوی‌ها كم‌خوراك هستند همچنین دموی‌‌ها و بلغمی‌ها اشتهای زیادی به مصرف زیاد غذا دارند.

ابوالحبیب بیان می‌كند: بلغمی كسانی هستند كه در هر 4 فصل احساس سرما می‌كنند ولی گروه سوداوی مزاج خیلی احساس سردی نمی‌كنند اما در بین گرم مزاجان، گروه صفرا مزاج همیشه و در هر چهار فصل حرارت بدنشان بالاست و همیشه از گرما شاكی هستند اما گروه دموی مزاج، فقط در فصول بهار و تابستان از گرما شاكی هستند و در بقیه فصول خیلی احساس بدی ندارند.

وی ادامه می‌دهد: صفراوی‌ها در تمام فصول سال، خصوصاً در تابستان دمای بدنشان بالاست، آن قدر كه در هیچ فصلی نیاز به پوشانیدن بدن خود ندارند. دموی‌ها فقط در فصول گرم سال ( یعنی در تابستان) حرارت بدنشان بالاست ولی در پاییز و زمستان به لباس گرم احتیاج پیدا می‌كنند، بلغمی‌ها، افرادی هستند كه در تمام فصول سال، خصوصاً در زمستان احتیاج مبرم به پوشیدن لباس گرم دارند.

این محقق طب اسلامی می‌افزاید: سوداوی‌ها، هم مثل دموی‌ها فقط در فصول سرد سال (یعنی پاییز و زمستان) به لباس گرم احتیاج دارند و در سایر فصول بر خلاف بلغمی‌ها، خیلی احساس سردی نداشته وحالت عادی دارند و بالاخره گروه پنجمی وجود دارند كه اگر چه با یكی از شرایط گفته شده فوق منطبق بوده ولی قسمتی از بدنشان (مثل نوك انگشتان دست) همیشه سرد است یا همیشه گرم است(مثل كف پاها).

* در ماه رمضان از پرخوری باید پرهیز كرد و كم‌خوری را باید پیشه گرفت
---------------------------------------------------------------------------------

ابوالحبیب می‌گوید: باید وعده سحر طوری مصرف شود كه كالری مورد نیاز روزانه را تأمین كنند. در ماه رمضان از پرخوری باید پرهیز كرد و كم‌خوری را باید پیشه گرفت. كم‌خوری اثرات مهمی را در بدن به جا می‌گذارد به عنوان مثال می‌توان گفت كه در داخل عضلات و در بین چربی‌‌ها اخلاطی مخفی است كه فقط با گرسنگی طولانی از بدن خارج می‌شود و به بیان ساده می‌توان گفت كه در بین عضلات و چربی‌های بدن مواد سمی مخفی شده است كه در زمان روزه‌داری به مصرف می‌رسد.

وی می‌گوید: اگر یك فرد 30 روز كامل روزه بگیرد به طور كامل مواد سمی از بدن وی خارج می‌شود و فردای عید فطر بدنی سالم دارد و سموم بدن به صورت علمی و معنوی از بین رفته است و روح نیز تحت تاثیر جسمانیات ما تولد جدیدی پیدا كرده است.

این محقق طب اسلامی اضافه می‌كند: هر چه در طول 11 ماه در بدن ذخیره شده است در این 30 روز از بین می‌رود بدن انسان حدود یك كیلو و نیم سم اضافی در خود محفوظ می‌كند و این فقط از طریق روزه‌داری طولانی از بین می‌رود.

ابوالحبیب می‌افزاید: در ماه رمضان حتماً باید افطار و سحری خورده شود از نظر طب سنتی پس از گرفتن یك روزه كامل خلط صفرا در بدن افزایش پیدا می‌كند باید دانست كه غذای مصرفی در وعده افطار طوری انتخاب شود كه موجب ازدیاد صفرا نشود به دلیل اینكه در زمان افطار صفرا در بدن زیاد است و باید مواد غذایی خنك و با طبع سرد مصرف شود.

* مصرف مواد غذایی انرژی‌زا در وعده افطار صفرای بدن را افزایش می‌دهد
--------------------------------------------------------------------------------------

وی اظهار می‌دارد: مصرف مواد غذایی انرژی‌زا مانند زولبیا بامیه، پیتزا و غذای چرب در وعده افطار صفرای بدن را افزایش می‌دهد زمانی كه صفرا در بدن زیاد شود بیماری‌های زیادی نیز بروز پیدا می‌كند كه می‌توان به ریزش مو، صدا در گوش، داغی كف پا،‌ سیاه شدن پوست و گرگرفتگی اشاره كرد.

این محقق طب اسلامی می‌گوید: صفرا مزاج خشك و گرم است و می‌توان در وعده افطار از مواد غذایی خنك استفاده كرد. در زمان افطار باید مراقب ازدیاد صفرا باشیم. می‌توان از شربت‌های خنك مانند كاسنی، سكنجبین و خاكشیر در وعده افطار مصرف كنند و حتی از میوه‌های آبدار مانند هندوانه، آلو و هلو نیز می‌توان مصرف كرد.

ابوالحبیب اضافه می‌كند: غذایی كه در وعده افطار خورده می‌شود تا سحر آماده برای جذب خون می‌شود. از ساعت 12 شب تا 6 صبح ساعات سردی بدن است كه بلغم در خون زیاد است كه برای اینكه این بلغم از خون خارج شود، باید مواد غذایی گرم در وعده سحر مصرف شود مانند غذاهایی مانند فسنجان، خرما، حلوا ارده و عسل كه این موادغذایی بلغم را از بدن خارج می‌كند. اگر در وعده سحر نیز غذاهای سرد خورده شود، طبع بدن به سمت سردی می‌رود و فرد را دچار بیماری‌هایی مانند آرتروز می‌كند.

وی ادامه می‌دهد: غذاهای خورده شده در وعده سحر باید گرم و خشك و ضد بلغم باشد. در سحر نباید غذاهای سنگین خورده شود. در زمان افطار صفرا رو به ازدیاد است و در وعده سحر بلغم كه باید به تعادل برسد. پس باید با توجه به این طبع‌ها غذای موردنظر را انتخاب و مصرف كرد. اگر كه این مسائل رعایت نشود و در وعده افطار بیشتر غذاهای گرم و صفرازا خورده شود و در وعده سحر غذاهای سرد مصرف شود بدن دچار مشكل می‌شود.

* فداكاری و عزت نفس با روزه داری افزایش پیدا می‌كند
------------------------------------------------------------------

این محقق طب اسلامی می‌افزاید: می‌توان روزه را با یك استكان آب‌جوش سرد شده و یك خرما باز كرد. این كار تشنگی بدن را كه به حالت اورژانسی رسیده است، برطرف می‌كند. ماه رمضان خواص غیرطبی مانند گذشت، فداكاری و عزت‌نفس را نیز دارد كه این خصلت‌ها در افرادی كه روزه می‌گیرند، افزایش پیدا می‌كند.

ابوالحبیب می‌گوید: افرادی كه گرم‌مزاج هستند با استفاده از مواد غذایی سرد معده‌شان تغییر نمی‌كند ولی بلغمی‌ مزاج‌ها به دلیل اینكه طبع سرد دارند و معده آنها سرد است با مصرف غذاهایی كه طبع سرد دارند، زخم و ورم معده با گذشت زمان ایجاد می‌شود.

وی بیان می‌دارد: برای پیشگیری از سوزش و درد معده می‌توان قبل از مصرف وعده سحر و افطار یك استكان عرق بومادران همراه با عرق نعناع مصرف كرد به دلیل اینكه عرق بومادران از ترشح اسید معده پیشگیری می‌كند و مانع بروز دردهای معده در روزه‌داران می‌شود.

این محقق طب اسلامی معتقد است: البته می‌توان گفت كه در وعده سحر و وعده افطار نباید به طور خالص گرمی یا به طور خالص سردی خورد باید در وعده سحر 70 درصد مواد غذایی از جنس گرمی و 30 درصد از مواد سرد باشد و در وعده افطار این رویه بر عكس است یعنی 70 درصد مواد سرد و 30 درصد مواد گرم خورده شود. می‌توان در وعده افطار از مركباتی مانند پرتقال استفاده كرد همچنین هندوانه، آب‌زرشك و خاكشیر نیز از صفرای تولید شده در طول روز را از بین می‌برد.

ابوالحبیب ادامه می‌دهد: كسانی كه دارای معده‌های ضعیف هستند باید در ماه رمضان در مصرف برخی از غذاها احتیاط كنند البته سه نوع معده داریم یكی معده سالم كه معده معتدلی است و مصرف غذاهای گرم و سرد تأثیری بر آن ندارد. دیگری معده سرد یا بلغمی است كه زمانی كه غذاهای سرد مثل میوه‌های تابستانی، آلو، هلو و زردآلو مصرف می‌كنند دچار دل‌درد و نفخ معده می‌شود كه این نوع معده باعث بروز باد در سراسر شكم می‌شود همچنین یبوست نیز ایجاد می‌كند. معده گرم معده‌ای است كه اگر مواد غذایی گرم خورده شود، موجب ازدیاد صفرا می‌شود كه موجب بروز سردرد،‌ گرگرفتگی، جوش و كهیر می‌كند.

*در زمان افطار و سحر افراد صفرا و بلغم را رعایت كنند
-----------------------------------------------------------------

وی می‌افزاید: پس می‌توان توصیه كرد در زمان افطار و سحر افراد صفرا و بلغم را رعایت كنند می‌توان از مواد گیاهی مثل شیرین‌بیان و تركیبی از بومادران و عرق نعناع به عنوان داروی متعادل كننده معده قبل از سحر و بعد از افطار استفاده كرد تا در طول روز از بروز سردرد، سوزش معده و بی‌حالی پیشگیری می‌كند.

این محقق طب اسلامی اضافه می‌كند: یك فرد پرخور كه رعایت سردی و گرمی غذا را نكرده و نوشیدنی زیاد نیز مصرف كرده و در وعده افطار و سحر نیز به مقدار زیاد غذا مصرف كرده در آینده دچار بیماری‌های گوارشی می‌شود پس بهتر است كه مردم غذاهای متعادل مصرف كنند. در وعده سحر از مواد غذایی كالری‌زا مانند برنج و میوه‌هایی مانند خرما، انجیر و گوشت می‌توان استفاده كرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha