سه‌شنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۰ - ۲۳:۴۵
کد خبر: 31862
سلامت نیوز: «این بچه که 17-18ساعت از روز را خواب است؛ ببریدش دکتر! شاید مریض باشد.» این حرف را اگر درباره یک کودک 3ساله بگویید، بیراه نگفته‌اید. اما اگر چنین حرفی را درباره یک نوزاد به زبان بیاورید،‌ حرفتان کاملا اشتباه است؛ چون نوزادان طبیعی به 15 تا 18 ساعت خواب روزانه احتیاج دارند. برای اینکه با استانداردهای خواب کودکان آشنا شوید، قبل از هر چیزی باید بدانید که نیاز طبیعی کودکان به خواب روزانه در سنین مختلف چقدر است.
خواب طبیعی كودك چقدر است؟

«این بچه که 17-18ساعت از روز را خواب است؛ ببریدش دکتر! شاید مریض باشد.» این حرف را اگر درباره یک کودک 3ساله بگویید، بیراه نگفته‌اید. اما اگر چنین حرفی را درباره یک نوزاد به زبان بیاورید،‌ حرفتان کاملا اشتباه است؛ چون نوزادان طبیعی به 15 تا 18 ساعت خواب روزانه احتیاج دارند. برای اینکه با استانداردهای خواب کودکان آشنا شوید، قبل از هر چیزی باید بدانید که نیاز طبیعی کودکان به خواب روزانه در سنین مختلف چقدر است.

از تولد تا 1 ماهگی

نوزادان معمولا 15 تا 18 ساعت در روز می‌خوابند، اما فقط در یک دوره کوتاه 2 تا 4 هفته‌ای. نوزادان نارس بیشتر می‌خوابند و نوزادانی که قولنج می‌کنند کمتر. از آنجا که نوازادان هنوز ساعت زیستی داخلی ندارند، الگوهای خوابشان با چرخه روز و شب هماهنگ نیست. در حقیقت آنها اصلا از الگوی خواب خاصی پیروی نمی‌کنند.

از 1 تا 4 ماهگی

در 6 هفتگی نوزاد شروع به هماهنگ کردن ساعت زیستی بدن خود می‌کند و شما پیدایش الگوهای منظم خواب را در او خواهید دید. در این زمان، کودک چند بار‌ در شبانه‌روز و هر بار بین 4 تا 6 ساعت می‌خوابد و کم‌کم سردرگمی ‌بین روز و شب پایان می‌پذیرد.

از 4 تا 12 ماهگی

در حالی که میزان خواب بهینه در این سن 15 ساعت در شبانه روز است، بیشتر نوزادان تا 11 ماهگی فقط در حدود 12 ساعت در روز می‌خوابند. ایجاد یک الگوی خواب مناسب برای کودک، در این زمان، باید از هدف‌های اصلی پدر و مادرها باشد. هر قدر که نوزاد بزرگ‌تر می‌شود، اجتماعی‌‌تر خواهد شد و الگوی خوابش نیز به بزرگسالان شبیه‌تر می‌شود. نوزادان معمولا در طول روز3 بار چرت می‌زنند که این تعداد در 6 ماهگی به 2 بار در روز کاهش می‌یابد. در این سن یا کمی زودتر، کودک می‌تواند تمام طول شب را بخوابد. ایجاد الگوی زمانی مناسب برای چرت زدن کودک را باید به زمانی که ساعت زیستی او کامل شده موکول کنید. چرت صبحگاهی کودک معمولا در ساعت 9 صبح است و یک ساعت طول می‌کشد. چرت بعدازظهر او بین ساعت 12 تا 2 بعدازظهر است و یک تا دو ساعت طول می‌کشد و آخرین چرت او بین ساعت 3 تا 5 بعدازظهر است.

از 1 تا 3 سالگی

در یک سالگی و بین 18 تا 21 ماهگی کودک دیگر صبح‌ها چرت نمی‌زند و فقط یک بار در طول روز می‌خوابد. کودکان نو پا به 14 ساعت خواب در شبانه‌روز نیاز دارند، اما معمولا فقط نزدیک به 10 ساعت می‌خوابند. بیشتر کودکان هنوز در 21 تا 36 ماهگی به خواب نیمروز نیاز دارند که مدت آن بین 1 تا 5/3 ساعت تغییر می‌کند. آنها معمولا بین ساعت 7 تا 9 شب به تخت می‌روند و بین ساعت 6 تا 8 صبح بیدار می‌شوند.

از 3 تا 6 سالگی

کودکان در این سن هم، بین ساعت 7 تا 9 شب به تخت می‌روند و بین ساعت 6 تا 8 صبح بیدار می‌شوند. در 3 سالگی هنوز بیشتر کودکان در نیمروز استراحت می‌کنند، در حالی که در 5 سالگی کمتر این کار را انجام می‌دهند و خواب نیمروزی کوتاه‌تر می‌شود. معمولا کودک بعد از 3 سالگی نباید هنوز دچار بی‌نظمی ‌در خواب باشد.

7 تا 12 سالگی

در این سن با افزایش روابط اجتماعی، مدرسه و فعالیت‌های خانوادگی، ساعت خواب شبانه کودک دیرتر می‌شود، اما هنوز هم برخی کودکان در این سن ساعت 9 شب می‌خوابند. اما بیشتر آنها بین ساعت 7:30 تا 10 شب به رخت‌خواب می‌روند. اگر چه کودکان در این سن به 9 تا 12 ساعت خواب شبانه روز نیاز دارند، میانگین خواب آنها فقط 9 ساعت است.

 8 توصیه جدی

1- زمان خواب كودكتان را با مشورت با خودش تعیین كنید. آنها به برخورد قاطع شما و یك قرار ثابت برای خواب نیاز دارند.

2- سعی كنید «برو به اتاق خوابت» مثل یك عمل تنبیهی به نظر نرسد. وقتی جنبه اجبار برای خواب از بین برود، احساس آرامش و خواب خود به خود به وجود می‌آید.

3- هر شب به وقت‌شناسی و در رخت‌خواب رفتن وی جایزه بدهید. جایزه می‌تواند یك خوراكی ویژه قبل از خواب مثل یك لیوان شیر باشد.

4- می‌توانید قبل از خواب با یك عمل مطبوع مانند قصه گفتن یا لالایی روزش را به پایان برسانید.

5- هنگام خواب، كودك لباس خواب راحتی بپوشد و اتاق خواب كودك تهویه خوبی داشته باشد و لحاف‌های سنگین را برای او نگذارید.

6- فعالیت‌های بدنی كودك مانند بازی كردن در پارك، برنامه‌های ورزشی و... را در طول روز افزایش دهید.

7- اگر كودك در شب سخت به خواب می‌رود، به او اجازه خوابیدن در طول روز را ندهید.

8- اگر كودك شما در اتاق خواب خودش می‌ترسد، خیلی مهم است كه شما ترس او را جدی بگیرید، او را آرام و سعی كنید پی به علت ترسش ببرید. حتی كودك می‌تواند وقتی در تخت خود دراز كشید از زبان خودش داستانی برای شما بگوید. در مورد این داستان با او صحبت كنید و مطمئن شوید تخیلات از ذهن او خارج شده است. ‌این مسئله كمك می‌كند كه كودك با آرامش بیشتری به خواب فرو برود.

منبع: مجله مادران

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha