سلامت نیوز: مسوولان باید با نگاهی كارشناسانه به مساله معلولیت و افراد دارای معلولیت نگاه كنند و اجازه دهند دیدگاه‌های علمی و اندیشمندانه جایگزین اقدامات سطحی و عوام پسند شود.

در چند سال اخیر شاهد حضور پررنگ افراد دارای معلولیت در سطح جامعه هستیم که مهم‌ترین دلیل این حضور، گسترش فعالیت های انجمن های مردم نهاد و ارتقای مهارت های اجتماعی افراد دارای معلولیت است.

اگر در حوزه رسانه كمی فعال باشید خواهید دید كه تقریبا هر روز اخبار مرتبط با معلولان بر روی خروجی خبرگزاری های داخلی قرار می گیرد. چه از نشست افراد دارای معلولیت با مسوولین دولتی و نمایندگان مجلس و شهرداری ها و چه در كسب مقام های مختلف ورزشی در سطح جهانی و چه كسب عناوین علمی و فرهنگی.

محمد رضا دشتی از فعالان حقوق معلولان معتقد است در سال های اخیر در كشورمان، خود افراد معلول نقش اساسی در به دست آوردن حقوق شهروندی را داشته اند. وی معتقد است بستر سازی و تسهیل دسترسی افراد دارای معلولیت به محیط فیزیكی شهر، اجتماعی،‌ اقتصادی و فرهنگی و توجه به بهداشت و تحصیل و دسترسی به اطلاعات و ارتباطات افراد دارای معلولیت را قادر می‌سازد تا از تمام حقوق انسانی و شهروندی خود بهره مند شوند.

به همین دلیل وی برای ارتقای آگاهی معلولان ایران پایگاه اینترنتی معلولین ایران را با نام شمعدانی به نشانی www.shamdani.com راه اندازی كرده است و در چند روز اخیر شاهد بودیم كه این پایگاه اینترنتی از مرز 2 میلیون بازدید گذشت. موفقیتی كه برای سایتی با مخاطبین خاص قابل اهمیت است.

به همین مناسبت مصاحبه ای را با مدیر پایگاه اینترنتی شمعدانی انجام داده ایم. در سوابق فعالیت های محمد رضا دشتی مسوولیت روابط عمومی مركز جامع توانبخشی معلولان ذهنی عمل، دبیر جمعیت حمایت از حقوق معلولین، اولین دبیر كمیته پیگیری قانون جامع حمایت از حقوق معلولین، سردبیر نشریه نیلوفرانه و عضویت در انجمن متخصصان روابط عمومی به چشم می خورد.

مینا آروانه همسر ایشان و مددكار اجتماعی موفق با 15 سال سابقه فعالیت است و پایگاه اینترنتی مددكاری اجتماعی ایران www.socialworkeriran.com را اداره می كند.

-اولین سوال من از وی درباره تعریف و نگاه ایشان به واژه معلولیت بود و اینكه از نظر ایشان چه كسی معلول است. برایم جالب بود تا فردی كه از 2 عصا و كفش طبی برای راه رفتن استفاده می كند، به این واژه چگونه نگاه می كند؛ وی گفت: در تعریف واژه معلولیت و فرد دارای معلولیت در طول سال های اخیر تعاریف مختلفی ارائه شده است. اما همانطور كه می دانیم این تعاریف از سوی افراد صاحب نظر در حوزه توانبخشی و با توجه به شرایط جوامع و تغییر نگرش نسبت به مسائل و ارتباطات اجتماعی و چند شاخص دیگر ارائه می شود.

در این چند سال سازمان ملل میزان مشاركت افراد در فعالیت های اجتماعی را معیاری برای معلولیت دانسته اند و به نظر من هم تعریف خوبی است. اما در جامعه ما با ساختار فرهنگی و اجتماعی خاص خودمان كه افراد دارای معلولیت حداقل از نظر حضور فیزیكی برای مشاركت های اجتماعی با مشكلات فراوان روبرو هستند، كمی قابل تامل هست.

ما از یك سو با مردم در سطح جامعه روبرو هستیم كه نگاه خاص و غالبا ترحم آمیز نسبت به معلولان دارند و از سوی دیگر مسوولین كه به نظر من هنوز به توانمندی های افراد معلول ایمان ندارند و خود افراد دارای معلولیت كه اگر صادقانه نگاه كنیم از جایگاه و نقش اجتماعی خود آگاهی دقیقی ندارند.

محمد رضا دشتی معتقد است هنوز میزان آگاهی جامعه ما نسبت به افراد معلول در سطح خوبی نیست و می گوید: شما نتایج موفقیت افرادی كه معلولیت دارند و سایر افراد را بررسی كنید؛ خواهید دید كه جامعه شامل مردم با ساختارهای فرهنگی مختلف و مسوولین چه برخوردی با این 2 گروه دارند. شما می دانید قوی ترین مرد وزنه بردار جهان كه معلولیت هم دارد، هموطن خودمان هست. رسانه ها چقدر ایشان را معرفی كردند و چقدر به آقای رضا زاده قوی ترین مرد وزنه بردار جهان پرداختند.

اختلاف سطح پاداش قهرمانان المپیك و پاراالمپیك تیم های ایرانی را ببینید و میزان هزینه ها و كسب مدال توسط این دو گروه را هم مقایسه كنید، متوجه خواهید شد تعریف واژه معلولیت چه داستان غم انگیزی دارد.

-نظر شما درخصوص وضعیت شغلی و بازنشستگی معلولین چیست؟
وضعیت اشتغال در كشور روند مشخصی نداشته است و دوستان دارای معلولیت هم به مراتب متاثر از این وضعیت هستند. اخیرا آقای شیخ الاسلام وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی خبر از ایجاد دو و نیم میلیون فرصت شغلی داده اند كه امیدوارم معلولان هم در كنار سایر افراد جامعه در این چرخه به طور طبیعی قرار گیرند و بتوانند از فرصت های شغلی استفاده كنند.

همانطور كه می دانید ما قانون 3 درصد استخدامی را داریم كه موسسات دولتی می بایست این قانون را رعایت كنند. البته ما آماری از میزان اجرای این قانون نداریم و نمی دانیم دستگاه ها چه تعداد از افراد دارای معلولیت را استخدام كرده اند.

جای تاسف دارد كه بگویم در همین استخدام های اخیر آموزش و پروش، صدای دوستان دارای معلولیت بلند شد و كار در سطح وزارت رفاه و مجلس هم پیگیری شد كه دوستان ما فقط و فقط به دلیل داشتن نقض عضو از استخدام در آموزش و پرورش منع شدند.

تا جایی كه بنده می دانم، مشاور امور معلولان وزارت رفاه اجتماعی به جدیت پیگیر قضیه بودند و فراكسیون حقوق معلولان مجلس شورای اسلامی هم قضیه را بررسی كردند.
مساله بازنشستگی پیش از موعد برای معلولان هم همان قانونی است كه افراد دارای 20 سال سابقه كار و 50 سال سن می توانند بازنشسته شوند.

فرصت خوبی است، اما در بررسی كه بنده داشتم، مساله 50 سال سن برای افراد دارای معلولیت زیاد است. امیدوارم با پیگیری انجمن های معلولین و نمایندگان مجلس و وزارت رفاه اجتماعی این شرط سنی هم برداشته شود. عزیزان زیادی با سایت شمعدانی تماس میگیرند كه متاسفانه شرط سنی را ندارند.

-از مسوولان مربوطه چه درخواستی دارید؟
پیشنهاد می كنم با نگاهی كارشناسانه به مساله معلولیت و افراد دارای معلولیت نگاه كنند. اجازه دهند دیدگاه های علمی و اندیشمندانه جایگزین اقدامات سطحی و عوام پسند شوند.

به خصوص حالا كه ریاست سازمان بهزیستی كشور تغییر كرده اند، امیدوارم در كارشان موفق باشند و فرصت های همكاری بیشتری را با انجمن های معلولان ایجاد نمایند و از دیدگاه های كارشناسی اعضای كمیته پیگیری قانون جامع حقوق معلولان بهره مند شوند.

ما كارشناسان بسیار خوب و توانمندی داریم كه باید ظرفیت های لازم برای حضور این دلسوزان در سطح سازمان بهزیستی ایجاد شود.

-لطفا پایگاه اینترنتی معلولان ایران شمعدانی را بیشتر معرفی نمایید؟
این پایگاه به عنوان یكی از مراكز اینترنتی اطلاع رسانی به افراد دارای معلولیت راه اندازی شده است. تلاش شده است در آن آخرین اخبار قابل اهمیت برای مخاطبان خاص گردآوری شود.

بخش های مختلفی دارد از جمله اخبار در حوزهای مختلف عمومی، ‌ورزشی، فرهنگی، اجتماعی، اخبار مجلس درباره معلولین و .. مصوبات دولت و شورای شهر، بخش اخبار مناسب سازی و قوانین ملی و بین المللی.

وی در پایان به كسب رتبه رنگینك 5 گوگل و گذشتن از مرز 2 میلیون بازدید اشاره کرد و این افتخار را به همه دوستان شمعدانی تبریك گفت و افزود: چشم امید شمعدانی به باور شماست؛ اگر چه شمعدانی های باورش خشکیده باشند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha