سلامت نیوز :بیماری پاركینسون یا فلج رعشه‌ای اختلال مغزی بیماری است كه موجب لرزش، سفتی و ضعف عضلات می‌شود. علایم زودرس بیماری پاركینسون شامل: سفتی عضلات، خستگی زودرس، رعشه كه به طور معمول با لرزش خفیف در یك دست، بازو یا پا شروع می‌شود، است (این لرزش زمانی‌كه بدن در حال استراحت است، تشدید می‌شود اما عموما وقتی كه بدن در حال انجام فعالیت است، متوقف می‌شود.

به عنوان مثال زمانی‌كه دو انگشت شست و سبابه به هم مالیده می‌شود، لرزش وجود ندارد).

با پیشرفت بیماری علایمی مانند: ریزش آب دهان، كاهش اشتها، سفتی عضلات در طرفین بدن، ضعف، لرزش ماهیچه‌ها، سخت ایستادن، حركت آهسته، بی‌قراری، قدم‌های نامتعادل، لرزش مداوم دست‌ها و سر و به سختی خم شدن بروز می‌كند. در مراحل بعدی بیماری، شخص توانایی كنترل حركات خود را از دست می‌دهد، فعالیت‌ها به سختی صورت می‌گیرد و به تدریج قوه ادراك نیز تحت تاثیر بیماری قرار می‌گیرد. حدود یك‌سوم از افراد مبتلا به پاركینسون از افسردگی رنج می‌برند. معمولا این بیماری حدود 10سال ادامه دارد و سرانجام به مرگ منجر می‌شود كه علت به‌طور عمده عفونت یا عفونت ریه است. شیوع این بیماری در مردان بیشتر از زنان است.


علل بیماری پاركینسون
علت بیماری پاركینسون ناشناخته است، هرچند در این مورد تئوری‌های زیادی وجود دارد. در مغز بیماران مبتلا به پاركینسون، دوپامین وجود ندارد (دوپامین ماده شیمیایی است كه پیام را از یك سلول عصبی به سلول دیگر می‌برد)، زیرا سلول‌هایی كه این ناقل شیمیایی مهم را می‌سازند، از بین رفته‌اند. یكی از تئوری‌ها در مورد علت از بین رفتن این سلول‌ها این است كه سلول‌های كبدی كارایی خود را از دست داده و نمی‌توانند سموم را دفع كنند و این سموم روی سلول‌های مغز اثر می‌گذارند. نظریه دیگر این است كه ژنتیك و سموم محیطی در بروز پاركینسون نقش دارند.


چه مواد مغذی در این بیماری موثر هستند؟
ویتامین‌ها
- ویتامینC: یك آنتی‌اكسیدان است كه احتمالا پیشرفت بیماری را كند كرده و نیاز به دارودرمانی را به تعویق می‌اندازد.

- ویتامین E: این آنتی‌اكسیدان به عنوان از بین برنده رادیكال آزاد، سلول‌های مغز را از آسیب‌ حفظ می‌كند. مصرف مقادیر زیاد ویتامین C و E برای این بیماری پیشنهاد می‌شود. این مقادیر به‌طور معمول از طریق مواد‌غذایی تامین‌نشده و باید مكمل یاری صورت گیرد.

- ویتامین‌های گروه B: این گروه از ویتامین‌ها نقش بسیار مهمی در عملكرد مغز و فعالیت آنزیم‌ها دارند. از جمله ویتامین B5 در انتقال سریع پیام از یك سلول عصبی به سلول دیگر دخالت دارد و ویتامین B3 كه گردش خون را در مغز بهبود می‌بخشد و ویتامین B6 كه تولید دوپامین در مغز بستگی به وجود این ویتامین دارد.

 سلنیوم: یك آنتی‌اكسیدان قوی است و كلسیم كه همراه با منیزیم عمل می‌كند و برای انتقال تحریك عصبی مورد نیاز است.

توصیه‌های تغذیه‌ای

تاكید بر مصرف منابع خام مواد‌غذایی در رژیم غذایی: مطمئن شوید كه سه‌چهارم دریافت غذایی شما از مواد‌غذایی خام مانند دانه‌ها و مغزهاست.
تاكید بر مصرف مواد‌غذایی حاوی فنیل‌آلانین: از آنجا كه اسید آمینه- L فنیل‌آلانین ممكن است به كاهش علایم بیماری پاركینسون كمك كند، مواد‌غذایی مانند بادام، مغزها، ماهی، گردو، كدوتنبل، كنجد، لوبیا، نخود و عدس را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

پروتئین رژیم غذایی باید محدود شود
: مقدار پروتئین رژیم غذایی باید به هفت گرم در روز كاهش یابد. به جای مصرف گوشت و ماكیان، سایر منابع پروتئین مثل: جو، سویا، ماست، لوبیاها و عدس استفاده شود. در بیمارانی كه لوودوپا مصرف می‌كنند، پروتئین باید بعدازظهر مصرف شود، زیرا اسیدهای آمینه‌ در این مواد‌غذایی ممكن است از رسیدن لوودوپا به مغز جلوگیری كنند. در صورت مصرف لوودوپا باید دریافت ویتامین B6 كنترل شود: ویتامین B6 ممكن است با اثرات این دارو تداخل پیدا كند. بنابراین در صورت استفاده از این دارو باید میزان دریافت مواد‌غذایی حاوی ویتامین B6 مانند: موز، ماهی، گوشت، جگر، جودو سر، بادام‌زمینی، سیب‌زمینی و غلات كامل كنترل شود.

تاكید بر مصرف كربوهیدرات: میزان دریافت كربوهیدرات به پروتئین هفت گرم به یك گرم است. از مصرف باقلا خودداری شود. باقلا حاوی دوپامین است
 و خوردن بیش از یك‌دوم لیوان آن به همراه دز روزانه لوودوپا می‌تواند سبب بروز علایم ناشی از مصرف زیاد دوپامین شود. باقلا به‌طور عمده در رژیم غذایی مدیترانه‌ای مصرف می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha