سلامت نیوز : یك ارتودنتیست گفت: ارتودنسی در هر سنی امکان پذیر است به شرطی که وضعیت استخوانی و دندان‌ها و نسوج اطراف دندان‌های بیمار از سلامت لازم برخوردار باشد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، دکتر مهرداد فتحیان افزود: ارتودنسی سن خاصی ندارد. كودكی که با کام شکری به دنیا آمده است از همان ابتدا تحت درمان ارتودنسی قرار می‌گیرد.ارتودنسی برای مبتلایان به سندرم کروزن معمولا با جراحی همراه است. از سوی دیگر این درمان برای افراد بسیار مسن هم می‌تواند جوابگو باشد.

این عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی در پاسخ به این پرسش كه ارتودنسی بیشتر برای درمان چه بیماری‌هایی به کار می‌رود، گفت: ارتودنسی درمان ناهنجاری‌هایی است که در رابطه با دندان‌ها و فک‌ها نسبت به قاعده جمجمه وجود دارد. درمان این ناهنجاری‌ها می‌تواند به صورت مجزا یا همزمان باشد. در درمان ارتودنسی دندان‌ها به مکان و نقطه‌ای حرکت داده می‌شود که از لحاظ زیبایی بهترین حالت را به وجود می‌آورد.

فتحیان در ادامه گفت: معاینات ارتودنسی برای كودكان آمریکایی در سن شش سالگی انجام می‌گیرد. اما پیش از آن برخی انحرافات و ناهنجاری‌ها در فک یا دندان می‌تواند درمان شود. برخی ناهنجاری‌های فکین نیز بهتر است در سن خاصی نسبت به وضعیت رشدی بیمار درمان شود. به عنوان مثال برای درمان ناهنجاری‌های فک نسبت به جمجمه بهتر است از طریق رشد وارد عمل شد و ناهنجاری را رفع کرد تا در سال‌های بعد نیاز به جراحی به حداقل برسد البته برخی از ناهنجاری‌ها ممکن است آن قدر شدید باشد که ارتودنسی به تنهایی نتواند آن را درمان کند.

وی در پاسخ به این پرسش كه اکنون ارتودنسی در ایران بیشتر از نظر زیبایی مورد توجه است یا درمان، اظهار كرد: ارتودنسی در گذشته در ایران فقط برای درمان ناهنجاری‌های فکی و دندانی استفاده می‌شد اما در آمریکا جنبه زیبایی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و ملاک ارتودنسی، زیبایی صورت و لبخند است البته ممکن است این وضعیت هم اکنون در ایران نیز تا حدودی به وجود آمده باشد.

فتحیان اضافه كرد: در ارتودنسی تلاش می‌کنیم در ابتدا شخص را زیباتر کنیم و بر اساس زیبایی صورت، فکین و دندان‌ها را با آن هماهنگ درمان می‌کنیم. ارتودنسی، ناحیه پایین صورت را به طور کامل تحت تاثیر قرار می‌دهد و نه تنها لبخند، بلکه فرم لب و ارتفاع بینی تا چانه را اصلاح می‌کند. با ارتودنسی می‌توان قیافه بیمار را بهتر و صورت خیلی گرد را کمی کشیده كرد و بالعکس یا لب برجسته را کمی به سمت داخل و یا لبهای نازک را کمی به سمت بیرون متمایل کرد. در مواردی که ارتودنسی به تنهایی نتواند به نتیجه دلخواه برسد می‌توان از درمان‌های جراحی نیز برای زیبایی بیشتر فک و دندان استفاده کرد. در بسیاری موارد می‌توان قسمت تحتانی صورت بیمار را بدون جراحی تغییر داد.

وی درباره پیشرفت ارتودنسی در سال‌های اخیر ارتودنسی گفت: در30 سال گذشته در آمریکا و کانادا انقلابی در این رشته رخ داده است و نوع حرکت دندان‌ها و نیروهای مکانیکی که به دندان وارد می‌شود بسیار پیشرفت کرده است. درمان‌ها در گذشته به جهت نوع نیروهای وارده تخریب‌زاتر و زیبایی کمتر در آن مطرح بود اما اکنون نیروها فرق کرده و نتیجه کار سریعتر ظاهر می‌شود. ضمن این که درمان‌ها برای بیمار قابل تحمل‌تر است علاوه بر آن سرعت کار افزایش یافته و از لحاظ زیبایی و ثبات هم بهتر شده است.

فتحیان با اشاره به روش ارتودنسی نامرئی اظهار كرد: یکی از روشهای جدید درمان ارتودنسی نامرئی (invisalign) است که در طی10 تا 12 سال اخیر در دسترس مردم قرار گرفته است. ارتودنسی نامرئی طلق‌های شیشه‌ای هستند که با توجه به ناهنجاری‌های دندانی تعداد آنها فرق دارد. این طلق‌ها تا دو سال پیش تنها برای برخی درمان‌های ویژه قابل استفاده بود البته هنوز درمان همه ناهنجاری‌ها با این وسیله مقدور نیست.

وی افزود: این طلق‌های بیرنگ روی دندان‌ها قرار می‌گیرند و به زحمت می‌توان آن‌ها را دید. بیمار هم هر دو هفته این طلق‌ها را تعویض می‌کند و ارتودنتیست طلق جدیدی را که با توجه به وضعیت دندان‌های بیمار به شرکت سازنده سفارش داده است، وارد دهان بیمار می‌کند بنابراین حتی در صورت تغییر رنگ این طلق‌ها هم با توجه به اینکه زود تعویض می‌شوند روی دندان‌ها به چشم نمی‌آیند.

فتحیان تاكید كرد: ‌این درمان فوق‌العاده راحت است و در طول درمان، کمتر کسی متوجه می‌شود که طلق روی دندان‌های بیمار قرار دارد البته این طلق‌ها محدودیت‌هایی دارد و تنها 15تا 20 درصد از افرادی که نیاز به ارتودنسی دارند، می‌توانند از طلق‌ها استفاده کنند.

وی افزود: این درمان بسیار گران است البته به دلیل برخی مشکلات، این سرویس‌ها به ایران ارائه نمی‌شود. هرچند ‌برخی پزشکان که شهروند آمریکا یا کانادا هستند و در ایران زندگی می‌کنند می‌توانند برای بیماران خود این طلق‌ها را سفارش دهند.

این عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی درباره یكی دیگر از روش‌های ارتودنسی گفت: در طول درمان برکت‌ها و سیم‌هایی در سمت داخلی دندان‌های بیمار قرار دارند كه مشخص نیست. در این روش برکت‌ها و سیم‌ها از داخل روی دندان‌ها نصب می‌شود. این درمان هم کاملا موثر است البته زمانبرتر و گران‌تر از درمان‌های معمولی است اما چون نوع برکت‌ها با برکت‌های معمولی تفاوت دارد زبان را اذیت نمی‌کند و به نسوج اطراف دندان هم صدمه نمی‌زند تنها بیمار باید بهداشت دهان و دندان خود را به‌ خوبی رعایت كند.

فتحیان درباره معایب ارتودنسی اظهار كرد: ارتودنسی یک درمان است كه اگر به درستی انجام شود مشکلات و عوارض بعدی برای بیمار ایجاد نمی‌شود. رعایت بهداشت در ارتودنسی حرف اول را می زند. بیمار باید تمام دستورات پزشک را به‌ درستی اجرا و نحوه درست مسواک زدن و نخ کشیدن دندان‌ها را رعایت کند.

وی افزود: برکت‌ها و سیم‌ها‌ در دهان گیر غذایی را بیشتر می‌کند و اگر بیمار بهداشت دهان را به خوبی‌ رعایت نكند، دندان‌ها می‌پوسند. درمانگر هم در درمان ارتودنسی هم باید اصول را رعایت کند در غیر این صورت ممکن است ریشه دندان‌ها کوتاه شود. زمانی که جهت و فرم نیروهای وارده به دندان درست باشد و دندان به جای درست هدایت شود نه تنها نسوج دندان خراب نمی‌شود بلکه بیماری‌های نسوج دهان هم رفع می‌شود و دندان‌ها سالم می‌مانند.

این عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی افزود: معمولا کسانی که مشکلات فکی و دندانی دارند مشکلات لثه‌ای هم خواهند داشت. درمان ارتودنسی برای رفع این مشکلات هم بسیار کمک کننده است. دندانی که کج شده به لثه و نسوج اطراف خود صدمه می‌زند. اما زمانی که این دندان توسط ارتودنسی صاف می‌شود نیروی وارده به فک و جویدن بهتر می‌شود. بدین ترتیب نسوج اطراف دندان سالم‌تر می‌ماند.

فتحیان در پایان گفت: ارتودنسی در هر وضعیت و شرایطی امکان پذیر است و نسبت به درمان‌های دیگر دندانپزشکی کمتر تهاجمی است. ارتودنسی درمان ظریف‌تر و راحت‌تری برای بیمار است و چندان دردزا هم نیست. البته شاید در شروع کار به خاطر حرکت دندان‌ها بیمار احساس درد كند اما پس از چند روز این درد هم برطرف می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha