سه‌شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۱ - ۰۹:۱۷
کد خبر: 50052

والدین معمولا به شیرخواران و نوباپان كه قشر آسیب پذیری محسوب می‌شوند و نمی‌توانند به درستی علائم خود را توصیف كنند سرخود داروهایی می‌دهند كه اصلا كار صحیحی نیست چرا كه عوارض داروهای شیمیایی و حتی داروهای گیاهی در كودكان شدیدتر و شایع‌تر است.

سلامت نیوز:والدین معمولا به شیرخواران و نوباپان كه قشر آسیب پذیری محسوب می‌شوند و نمی‌توانند به درستی علائم خود را توصیف كنند سرخود داروهایی می‌دهند كه اصلا كار صحیحی نیست چرا كه عوارض داروهای شیمیایی و حتی داروهای گیاهی در كودكان شدیدتر و شایع‌تر است.

بعضی‌ها تصور می‌كنند داروخانه‌ها سوپرماركت است و پزشك معالج هم یك واسطه نه‌چندان موردنیاز است كه تنها هزینه ویزیت را می‌گیرد اما این باور صحیح نیست...
در بازار داروی كشور ما، داروهای بسیاری بدون نسخه به فروش می‌رسند اما نباید فراموش كنید دارو ماده‌ای شیمیایی است كه در بدن واكنش‌های شیمیایی مهمی به وجود می‌آورد. اطلاعات شما از داروها تنها در حد اینكه آشناهایتان قبلا چطور آن را مصرف كرده‌اند، خلاصه شده و از تاثیرات آن ماده شیمیایی بر اعضای مختلف بدن بی‌خبرید. والدین معمولا به شیرخواران و نوپایان كه قشر آسیب‌پذیری محسوب می‌شوند و نمی‌توانند به درستی علایم خود را توصیف كنند سرخود داروهایی می‌دهند كه اصلا كار صحیحی نیست چرا كه عوارض داروهای شیمیایی و حتی داروهای گیاهی در كودكان شدیدتر و شایع‌تر است. در ادامه چند مورد از مهم‌ترین این داروها را برایتان فهرست كرده‌ایم.

1.آسپیرین: هیچ‌وقت سرخود به فرزندتان آسپیرین بچه یا هر داروی دیگری كه حاوی آسپیرین است ندهید مگر آنكه پزشك معالج او، تجویز كرده باشد. آسپیرین كودك را در معرض نشانگان رِی -یك بیماری نادر اما مهلك- قرار می‌دهد. تصور نكنید داروهای مخصوص كودكی كه در داروخانه‌ها بدون نیاز به نسخه پزشك تجویز می‌شوند آسپیرین ندارند. قبل از دادن هر دارویی به فرزندتان، باید حتما بروشور دارو را مطالعه كنید تا از تركیب‌های تشكیل‌دهنده آن مطلع شوید.

 در مورد برخی داروها، آسپیرین با نام شیمیایی "سالیسیلات" یا "اسیدسالسیلیك" نشان داده می‌شود. اگر با خواندن بروشور دارو از وجود داشتن یا نداشتن آسپیرین در دارو مطمئن نمی‌‌شوید، می‌توانید از پزشك معالج یا داروساز حاضر در داروخانه سوال بپرسید. برای درمان تب و سایر ناراحتی‌های فرزندتان، بهتر است در مورد استفاده از داروی ایبوپروفن یا استامینوفن با متخصص اطفال مشورت كنید. یادتان باشد هیچ‌گاه به كودك زیر 6 ماه ایبوپروفن ندهید.

2.داروهای ضدسرفه و سرماخوردگی بدون نیاز به نسخه: والدین نباید بدون داشتن نسخه داروهای ضدسرفه یا سرماخوردگی را به شیرخوار یا نوپای خود بدهند زیرا تحقیقات دانشمندان ثابت كرده این داروها هیچ تاثیری در بهبود علایم سرفه و سرماخوردگی نوزادان و شیرخواران ندارد و ممكن است خطرناك هم باشد خصوصا اگر مقدار و مورد مصرف این داروها اشتباه باشد. علاوه بر عوارضی چون سرگیجه، خواب‌آلودگی، ناراحتی معده، كهیر و حساسیت پوستی، ممكن است كودك در اثر مصرف این داروها دچار تپش قلب شدید، تشنج یا مرگ شود.

3.داروهای ضد تهوع: به هیچ‌وجه به فرزند خود داروهای ضدتهوعی كه در خانه دارید یا از داروخانه گرفته‌اید را ندهید مگر آنكه پزشك متخصص كودكتان آن را تجویز كرده باشد. در بیشتر بچه‌ها، حالت تهوع و استفراغ گذراست و نیازی به دارو خوردن نیست اما اگر فرزندتان زیاد استفراغ می‌كند و بدنش كم‌آب شده، او را به متخصص اطفال نشان دهید.

4.داروهای بزرگسالان: بعضی از والدین تصور می‌كنند داروهای بزرگسالان و كودكان از لحاظ تركیب شیمیایی كاملا مشابه‌اند و فقط میزان مصرف آنها به سن افراد بستگی دارد. چنین افرادی به تجویز خودشان، داروی بزرگسالان را به مقدار كمتر به فرزندشان می‌دهند و انتظار دارند با این كار فرزندشان بهبود یابد.

این تصور را دور بریزید. باید بدانید كه دوز مصرف هر دارو به سن و وزن فرد بستگی دارد از طرفی میزان ماده موثر هر دارو در نوع بزرگسالان، كاملا از نوع كودكان متفاوت است حتی غلظت قطره‌های نوپایان هم با نوزادان متفاوت است و مصرف دلخواه دوز هر دارو عوارضی جدی‌ای دربردارد.

5.دارویی كه برای بیمار یا بیماری دیگری تجویز شده است: داروهایی كه برای هر بیمار دیگری- حتی كودكی همسن فرزندتان یا خواهر و برادر او- و همچنین داروهایی كه متخصص برای درمان بیماری دیگری تجویز كرده را نباید برای وضعیت فعلی فرزندتان مصرف كنید زیرا عوارض نامطلوبی را به بار می‌آورند.

6.داروهای تاریخ‌گذشته: به محض گذشتن تاریخ هر نوع دارویی، آن را به مراكز جمع‌آوری دارو تحویل دهید. اگر هم تاریخ انقضای دارو هنوز نرسیده اما رنگ، شكل (مثلا پودر شده) یا بوی دارو تغییر كرده نباید دیگر آن را مصرف كنید. داروها را به سیستم فاضلاب وارد نكنید زیرا باعث آلودگی منابع آب آشامیدنی می‌شوند.

7.استامینوفن یا ایبوپروفن اضافه: در تركیب برخی از داروها، مقداری استامینوفن هم گنجانده شده تا تب و درد كودك زودتر برطرف شود بنابراین به هیچ‌وجه سرخود علاوه بر دارویی كه پزشك تجویز كرده به فرزندتان استامینوفن یا ایبوپروفن ندهید.

8. داروهای جویدنی: داروهای جویدنی یا هر دارویی كه به شكل قرص عرضه می‌شود، خطر خفگی را برای فرزند شما به همراه دارد بنابراین قبل از دادن هر نوع قرصی به شیرخوار یا نوپای خود از پزشك متخصص اطفال یا داروساز بپرسید كه آیا خرد كردن قرص و آمیختن آن با غذای جامد یا نوشیدنی اشكال دارد یا نه؟ اگر مخلوط كردن قرص با غذا عیبی نداشت، مطمئن باشید فرزندتان تمام آن مقدار غذایی كه دارو با آن مخلوط شده را بخورد تا دوز كافی هر نوبت را دریافت كند.

9.شربت اِپیكا (عرق الذَهَب): شربت اپیكا، تهوع‌آور است و در گذشته برای از بین بردن مسمومیت استفاده می‌شد اما امروزه متخصصان برای مقابله با مسمومیت، استفراغ عمدی را نمی‌پذیرند و در مورد این دارو هم می‌گویند كه عوارض آن بیشتر از فوایدش است.
منبع:روزنامه جمهوری اسلامی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha