سه‌شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۲:۳۴
کد خبر: 50094

درمان بیماری اندومتریوز با توجه به سن بیمار، نوع، شدت، طول مدت، علائم و ارگان‌های درگیر تعیین می‌شود. درمان انتخابی اندومتریوز، جراحی لاپاروسكوپیك است.

سلامت نیوز :  به لایه پوشاننده داخل رحم، اندومتر می‌گویند. هرگاه این بافت در هر جایی غیر از این عضو دیده شود به آن بیماری «اندومتریوز» گفته می‌شود به طور مثال در حفره صفاقی و بر روی تخمدان‌ها و روده‌ها بافت اندومتر نسبت به نوسانات هورمونی طی سیكل قاعدگی حساس است. این نوسانات بر روی بافت‌های اندومتریوزی خارج از رحم نیز موثر است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا؛این تغییرات هورمونی در انتهای هر سیكل منجر به ریزش اندومتر می‌شود كه به صورت خون قاعدگی از بدن دفع می‌شود. همین نوسانات در اندومتریوز باعث خونریزی در ضایعات خارج رحمی به اضافه تورم و التهاب و نهایتا به جا ماندن نسج جوشگاهی (اسكار) می‌شود.

علل ایجاد این بیماری:

فرضیاتی كه در ایجاد اندومتریوز مطرح هستند عبارتند از:

1- برگشت خون قاعدگی از طریق لوله‌های رحمی به سمت محوطه شكمی

2- دخالت سیستم ایمنی در ایجاد این بیماری

3- انتقال سلول‌های اندومتریال از طریق سیستم لنفاوی

4- تبدیل شدن سایر سلولها به سلولهای اندومتریال (متاپلازی سلومیك)

5- در سالهای اخیر آلودگی‌های محیط زیست را نیز از علل غیرقابل انكار این بیماری به شمار می‌آورند

علائم اندومتریوز:

این بیماری طیف وسیعی از علائم را ایجاد می‌كند و گاهی نیز می تواند بدون علامت باشد.

1- دردهای ناحیه لگنی قبل و حین قاعدگی بویژه دردهای لگنی در زنان جوانی كه درد علی رغم استفاده از مسكن و قرص‌های ضد بارداری هم چنان پایدار است.

2- درد هنگام برقراری روابط زناشویی

3- خونریزی زیاد قاعدگی

4- درد حین دفع ادرار و مدفوع

5- كیست‌های ناحیه لگنی مقاوم به درمان‌های طبی

6- سقط جنین

7- ناباروری

تشخیص اندومتریوز:

در صورت مشاهده هر یك از علائم فوق یا مجموعه‌ای از آنها، پزشك خود را در جریان بگذارید. پزشك با گرفتن شرح حال دقیق و انجام معاینات بالینی و در صورت لزوم انجام آزمون‌های پاراكلینیكی به تشخیص این بیماری می رسد؛ اما تشخیص نهایی و دقیق این بیماری از طریق جراحی به شیوه لاپاروسكوپیك مقدور است.

درمان این بیماری:

درمان این بیماری با توجه به سن بیمار، نوع، شدت، طول مدت، علائم و ارگان‌های درگیر تعیین می‌شود. داروهای مسكن،‌ معمولا به عنوان قدم اول استفاده می‌شوند. گاه داروهای كاهنده واكنش اندومتر نسبت به نوسانات هورمونی استفاده می‌شوند. در صورتی كه بیمار نابارور باشد، روش‌های كمكی باروری برای او در نظر گرفته می‌شود. درمان انتخابی اندومتریوز، جراحی لاپاروسكوپیك است.

جراح قادر است ضایعات اندومتریوزی را از روی ارگان‌ها بردارد. این اقدام روش تشخیصی و درمانی قطعی (استاندارد طلایی) اندومتریوز محسوب می‌شود. در صورتی كه اقدام مقتضی در زمان مناسب صورت نگیرد، بیماری پیشرفت می‌كند و گستردگی و عمق بیشتری می‌یابد كه به مراتب درمان را دشوارتر می‌كند و اقدام تهاجمی تری برای از بین بردن آن باید اتخاذ شود و گاهی قابلیت باروری بیمار با خطر جدی مواجه می‌شود.

به گزارش ایسنا، با توجه به ناشناخته بودن علل اندومتریوز، پیش بینی یا تعیین احتمال بازگشت بیماری میسر نیست. با این حال باید دانست كه عود بیماری در درازمدت و پس از ایجاد مجدد بافت اندومتریوز محتمل خواهد بود و در صورت درمان كامل جراحی، علائم بیمار به مدت حداقل چند سال تا چند ده سال از میان خواهد رفت. بازگشت زودهنگام علائم بیماری معمولا ناشی از درمان جراحی ناكامل و باقی ماندن بافت اندومتریوز قبلی و رشد مجدد آن است و با پدیده عود متفاوت است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha