شنبه ۱۷ تیر ۱۳۹۱ - ۱۰:۳۵
کد خبر: 52055

باکتری کلستریدیوم بوتولینوم یک باکتری بی‌هوازی است که در غذای آلوده رشد می‌کند. با رشد این باکتری در غذا، سم قدرتمندی تولید و ترشح می‌شود. این مسمومیت بر اثر مصرف مواد غذایی از قبیل سوسیس، کالباس، ماهی، عسل و برخی مواد غذایی کنسرو شده که در شرایط غیر بهداشتی تهیه شده‌اند ایجاد می‌شود و در اثر تاخیر در درمان موجب مرگ در افراد مبتلا می‌شود.

وقتی غذا موجب مرگ می‌شود
سلامت نیوز : تیرنگ نیستانی متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشیار دانشگاه علوم شهید بهشتی در گفتگو با سینا نیوز در خصوص بوتولیسم مرگبار‌ترین مسمومیت غذایی بیان کرد: «بوتولیسم مسمومیت غذایی می‌باشد که شیوع آن در جوامع امروزی بسیار کاهش یافته است. بوتولیسم باکتری میله‌ای شکل و قوی‌ترین سم عصبی و عضلانی شناخته شده می‌باشد که در مدت زمان کوتاه ابتلا موجب مرگ می‌شود.»

وی با اشاره به راه انتقال این مسمومیت غذایی افزود: «راه کلاسیک انتقال بوتولیسم، سم باکتری می‌باشد. باکتری در غذاهای آلوده خصوصا غذاهای کنسرو شده وجود دارد و در شرایط مساعد از لحاظ فشار اکسیژن سم کشنده تولید می‌نماید. در هنگام تولید سم، گاز از این باکتری منتشر و موجب تورم مواد غذایی می‌شود.» نیستانی با توجه به تاریخچه این مسمومیت غذایی و کاهش آن در جوامع امروزی بیان کرد: «این باکتری برای اولین بار از طریق سوسیس و کالباس منتقل شده است. اما امروزه با استانداردهای تدوین شده در تولید مواد غذایی امکان انتقال آن از طریق کنسرو آلوده بسیار کاسته شده است. باید در هنگام خرید مواد غذایی کنسرو شده به مواردی از قبیل سوارخ بودن، زنگ زدگی و یا تورم ظروف بسیار دقت شود.»

بوتولیسم مسمومیت غذایی در طی سفر
متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به آغاز سفر و مسمومیت‌های غذایی شایع در طی سفر در فصل تابستان به مردم هشدار داد: «یکی دیگر از راه‌های انتقال عفونت بوتولیسم آلودگی مواد غذایی به باکتری مولد بوتولیسم می‌باشد. این باکتری به طور طبیعی در روده برخی از حیوانات وجود دارد. عسل خصوصا آن دسته که در شرایط بهداشتی تولید نشده باشند با جذب آلودگی موجود در محیط می‌تواند به عنوان یکی از مواد غذایی شایع برای انتقال این عفونت به انسان باشد. با توجه به آغاز فصل سفر و فروش این محصولات در کنار جاده‌ها به افراد هشدار داده می‌شود که از خرید این محصولات غذایی که احتمال آلودگی به باکتری در آن‌ها بسیار زیاد می‌باشد پرهیز نمایند.»

تیرنگ نیستانی متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشیار دانشگاه علوم شهید بهشتیدر پایان خاطر نشان کرد: «بیماری بوتولیسم با تاخیر در تشخیص مواجه می‌‎باشد. این باکتری به علت تولید سم برای درمان نیاز به آنتی سرم دارد که تهیه این آنتی سرم با عدم دسترسی به موقع و مشکلات فراوانی مواجه می‌باشد. با نفوذ سم در بدن فرد آلوده توانایی فرد خصوصا کودکان تقلیل می‌یابد و موجب مرگ می‌شود.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha