پنجشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۱ - ۰۹:۲۱
کد خبر: 53825

شنا از جمله تفریح‌های مورد علاقه در بین اقشار مختلف مردم است اما با وجود فواید فراوان استفاده از استخر، بسیاری از كارشناسان با غیربهداشتی خواندن بیشتر استخرهای موجود در كشور، مضرات استفاده از آن را بیشتر و هشداردهنده‌تر از فواید آن می‌دانند و اعتقاد دارند بیشتر استخرهای موجود در كشور، زنگ خطر و محیطی مناسب برای رشد و انتقال انواع بیماری‌های عفونی، زنانگی و پوستی است.

شنا در حوضچه آلودگی
سلامت نیوز : می‌توان ادعا كرد آسیب‌های پوستی و بیماری‌های عفونی نظیر عفونت‌های گوش، چشم، بینی، بیماری‌های جنسی و تنفسی در كنار ناراحتی‌های روده‌ای مانند اسهال از جمله مهم‌ترین خطراتی است كه هنگام استفاده از استخرهای آلوده متوجه شناگران می‌شود. البته بسیاری از مدیران استخرها و همچنین مسئولان بهداشتی كلر موجود در آب استخر را گواه و دلیلی برای ادعای سلامت بهداشتی این مكان‌ها می‌شمارند و به مردم این اطمینان خاطر را می‌دهند كه بدون هیچ دغدغه‌ای شنا و استخر را به عنوان مفیدترین ورزش و تفریح خود انتخاب كنند.

این در حالی است كه دكتر طاهره افتخاری متخصص زنان و زایمان درباره مضرات استفاده از كلر ضدعفونی‌كننده آب استخرها هشدار می‌دهد: كلر موجود در آب استخرها می‌‌تواند موجب تحریك پوست و افزایش احتمال عفونت واژن در افرادی كه از استخر استفاده می‌كنند، شود و همچنین استفاده زیاد از كلر در استخرها نیز می‌‌تواند اثرات مخربی روی پوست افراد بویژه زنان داشته باشد.

كلر، ضدعفونی‌كننده عفونت‌زا

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم ؛ به گفته بسیاری از كارشناسان سلامت، میزان كلر موجود در آب استخر برای پوست و مو زیان‌آور است. افرادی كه به طور مرتب به استخر می‌روند، به دلیل این كه موی سر و پوست آنها به طور مداوم در تماس با كلر است، لایه خارجی مو و پوست آنها صدمه دیده و رطوبت طبیعی پوست و مو نیز از بین می‌رود در نتیجه خشكی مو و پوست را به همراه می‌آورد.به همین دلیل است كه امروزه، میزان رعایت بهداشت فردی و عمومی، كنترل دمای آب استخرها، كیفیت آب مصرفی، میزان و نحوه رعایت استاندارد استفاده از كلر ضدعفونی‌كننده آب استخرها، خطرات كلر مصرفی در آب و سطح نظارت مسئولان و كارشناسان وزارت بهداشت از استخرها از جمله دغدغه‌ها و نگرانی‌هایی است كه ذهن بسیاری از طرفداران استخر و مردم را به خود مشغول كرده است.

جایی برای انتقال بیماری‌های عفونی

بر همین اساس دكتر حمید عمادی متخصص بیماری‌های عفونی و استاد دانشگاه، در خصوص بیماری‌های شایع عفونی ناشی از استخرهای غیربهداشتی هشدار می‌دهد و در این باره به «جام‌جم» می‌گوید: عفونت‌های تنفسی، گوش درد، عفونت‌های گوش خارجی، سرما خوردگی به دلیل دوش‌های آب سرد و عفونت‌های مخاط چشم ناشی از آب استخر كه گاهی مواقع به كوری و نابینایی فرد منجر می‌شود، از جمله بیماری‌ها و عفونت‌هایی است كه در نتیجه رعایت نكردن اصول و موارد بهداشتی استخر‌ها بروز پیدا می‌كند.

به گفته وی استخرها زمینه‌ساز انواع مختلفی از عفونت‌های قارچی و پوستی نظیر تبخال هستند و با توجه به این‌كه بسیاری از استخرها بخصوص استخر بانوان سرپوشیده و از نور آفتاب بی‌بهره‌ است و رطوبت زیادی در این مكان‌ها وجود دارد، این رطوبت‌ها می‌تواند موجب ایجاد انواع عفونت‌های قارچی شود.عمادی ادامه می‌دهد: شایع‌ترین این نوع عفونت‌ها، عفونت‌های پوستی، تبخال و قارچ‌هایی است كه می‌تواند تمامی بدن، ناخن، انگشتان دست و پا، ناحیه كشاله‌ران، ناحیه دهان و دستگاه تناسلی افراد را درگیر كند و در نهایت كچلی مو را نیز به همراه آورد به طوری كه برخی از این عفونت‌ها مسری و قابل سرایت به دیگران است.

استخر، هپاتیت و ایدز ندارد

این متخصص عفونی در پاسخ به این سوال كه آیا عفونت‌هایی نظیر ایدز و هپاتیت می‌تواند از طریق آب استخر انتقل یابد، می‌افزاید: برخلاف تصور عموم مردم برخی عفونت‌ها نظیر ایدز و هپاتیت از طریق آب استخر انتقال نمی‌یابد و می‌توان گفت انتقال این نوع بیماری‌ها در استخرها حتی استخرهای مشترك بین خانم‌ها و آقایان بسیار بندرت اتفاق می‌افتد.

ورود ممنوع برای...

به گفته عمادی، رعایت بهداشت فردی و عمومی مهم‌ترین راه پیشگیری از بروز انواع بیماری‌های عفونی در استخر است كه با رعایت این موارد نظیر عدم استفاده از وسایل حمام، دمپایی، مایوی مشترك به عنوان مهم ترین عامل انتقال بیماری‌های تناسلی بخصوص در زنان، حوله مشترك، نشستن كنار استخر، خالی كردن مثانه قبل از ورود به استخر و دوش گرفتن قبل و بعد از وارد شدن به استخر، می‌توان از بروز انواع عفونت‌های ناشی از استخر جلوگیری كرد.اما این‌كه سهم وزارت بهداشت به عنوان مسئول و متولی تامین و حفظ سلامت مردم در جهت نظارت، بازرسی و كنترل بر بهداشت و سلامت استخرها تا چه اندازه است و آیا این نظارت‌ها توسط این وزارتخانه به صورت منظم انجام می‌گیرد از جمله سوالاتی است كه بسیاری از مردم و كارشناسان با آن مواجه هستند.

مهندس سیدرضا غلامی معاون فنی بهداشت محیط مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت، مساله بهداشت استخرها را به چند مقوله بهداشت و سلامت آب، بهداشت محیط تجهیزات و محل استخرها، بهداشت فردی و رعایت نكات بهداشت مراجعان تقسیم می‌كند و می‌گوید: در مقوله بهداشت و سلامت آب، آب موجود در استخر باید روشن، شفاف و به دور از هر نوع تیرگی باشد و برای این منظور و از بین رفتن آلودگی‌های ثانویه در آب باید از كلر به میزان استاندارد یعنی یك تا سه میلی‌گرم در هرلیتر به آب اضافه كرد.

به گفته این مسئول در وزارت بهداشت، جهت شفافیت، از بین رفتن باكتری‌های موجود در آب و در نهایت سلامت استخر، باید آب این مكان‌ها مدام از یك ورودی و خروجی در حال گردش باشد به طوری كه كارشناسان بهداشتی در بازدید خود از آب استخر نمونه‌برداری میكروبی انجام می‌دهند و استخرهایی كه این موارد را رعایت نمی‌كنند قادر به ادامه فعالیت نخواهند بود.قبل از ورود به استخرها، استفاده از حوضچه‌های ضدعفونی‌كننده برای تمامی افراد ضروری است. به‌گفته غلامی تمامی محیط‌های استخرها باید تمیز و قابل شست‌و‌شو باشد و با توجه به این‌كه آب این حوضچه‌ها باید با 20 تا 50 میلی‌گرم در لیتر ضدعفونی شده باشند استفاده از این حوضچه‌ها قبل از ورود به استخر در تامین بهداشت استخر‌ها بسیار قابل توجه است.

استخر زنان آلوده‌تر از استخر مردان

به گفته معاون فنی بهداشت محیط مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت احتمال آلودگی‌های ثانویه در استخر زنان بیشتر از مردان است. در این خصوص بهتر است زنان دقت بیشتری در رعایت بهداشت فردی داشته باشند و به طوری كه هیچ خانمی با آرایش وارد استخر نشود و درحد امكان فردی كه از استخر استفاده می‌كند باید مطمئن باشد كه بیماری خاصی ندارد و قبل از ورود و بعد از خروج از استخر دوش بگیرد.

وی می‌گوید: این ادعا كه شیوع انواع بیماری‌های پوستی در استخرهای مشترك بین خانم‌ها و آقایان بیشتر است هیچ مبنای درستی ندارد و در صورت رعایت بهداشت فردی و عمومی، تمامی استخرها از انتقال بیماری‌ها مبرا هستند.به گفته مهندس غلامی، نظارت و كنترل بر بهداشت استخرها در فصول گرم سال توسط این وزارتخانه، تشدید می​شود به طوری كه با توجه به شروع تابستان و افزایش استفاده مردم از استخرهای عمومی، دستورالعملی از وزارت بهداشت، مبنی بر تشدید بازرسی‌ها به معاونت‌های بهداشتی دانشگاه‌های علوم پزشكی كشور ابلاغ شده است و براساس آن صاحبان این مراكز موظف به رعایت این دستورالعمل هستند.

بازرسی از استخر، هر 15 روز یكبار

بالای 40 درصد از مدیران استخرها كارشناسانی برای نظارت بر بهداشت استخرها به صورت تمام‌وقت یا پاره‌وقت به خدمت می‌گیرند. به گفته مهندس غلامی در كنار این نظارت‌ها، وزارت بهداشت نیز كارشناسانی به این منظور استخدام كرده كه اینها بسته به فصول مختلف نظارت‌هایشان را به صورت متناوب انجام می‌دهند، به‌طوری كه در فصول گرم، این نظارت‌ها هر 15 روز یكبار و در فصول دیگر هرماه یكبار صورت می‌گیرد. به طوری كه منابع مالی وزارتخانه این امكان را به ما نمی‌دهد نظارت‌های خود را به صورت روزانه انجام دهیم.وی می‌افزاید: كارشناسان بهداشت محیط در بازدید از این استخرها مواردی مانند بهداشت آب حوضچه و استخر، وضعیت فیزیكی ساختمان استخر، تجهیزات موجود در فضای استخر و كلرسنجی را مورد بررسی قرار می‌دهند.

مدیران استخرهای آلوده دادگاهی می‌شوند

به گفته این مقام مسئول در وزارت بهداشت، براساس نظارت‌های وزارت بهداشت حدود 70 درصد استخرها موارد و نكات بهداشتی را تقریبا رعایت می‌كنند و استخر‌هایی كه صددرصد موارد بهداشتی را رعایت می‌كنند، كمتر از 20 درصد است و براساس گزارش كارشناسان، مدیرانی كه موارد بهداشتی در استخر را رعایت نكنند، به مراجع قضایی ارجاع داده خواهند شد.نظارت بر استخرهای شهرستان‌ها مداوم تر و بیشتر از شهرهایی نظیر تهران صورت می‌گیرد. به گفته غلامی، نظارت و بازرسی‌های كارشناسان وزارت بهداشت در استخرهای شهرستان‌ها به دلیل حجم محدود فعالیت و استقبال محدود مردم، بسیار بیشتر از استخر شهرهای بزرگی نظیر تهران صورت می‌گیرد.این مقام مسئول در وزارت بهداشت ضمن تاكید بر لزوم رعایت بهداشت فردی توسط شناگران در استفاده از استخر توصیه می‌كند: لازم است افرادی كه وارد استخر می‌شوند از حوضچه كلر كه مقدار كلر آن بسیار بالاست حتما عبور كنند، در صورت وجود كدورت (تیرگی) آب وارد استخر نشوند، زیرا در صورت كدورت آب، اضافه كردن مواد گندزدا، تاثیری بر كنترل آلودگی آب استخر ندارد و با توجه به شیوع انواع عفونت‌های دستگاه ادراری در بانوان، خانم‌ها قبل از ورود به استخر حتما آرایش خود را پاك كنند.


برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha