یکشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۱ - ۰۹:۵۰
کد خبر: 54000
سلامت نیوز : امسال نیز سازمان پزشكی قانونی كشور آمار چهار ماه نخست امسال را اعلام كرده است كه بر این اساس قرص برنج در حالی طی این مدت فقط در استان‌های تهران، مازندران، گیلان و لرستان 116 قربانی گرفته است.

از میان چهار استان تهران، مازندران، لرستان و گیلان، استان‌های مازندران و لرستان بیشترین رشد مرگ را در مقایسه چهار ماه نخست امسال نسبت به سال گذشته داشته‌اند؛ به طوری كه در چهار ماه نخست سال گذشته در مازندران پنج و در لرستان شش مرگ با قرص برنج رخ داده بود، اما امسال و در همین بازه زمانی 17 نفر در مازندران و 19 نفر در لرستان بر اثر استفاده از قرص برنج جان خود را از دست داده‌اند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم ؛ در گیلان هم كه سال گذشته در چهار ماه نخست تنها 21 مرگ ثبت شده بود، امسال 33 نفر جان خود را از دست داده‌اند.تنها كاهش در استان تهران دیده می‌شود كه در چهار ماه نخست سال گذشته 66 و امسال در همین زمان 47 نفر بر اثر استفاده از قرص برنج جان خود را از دست داده‌اند.با این تفاسیر كاملا مشخص است كه روند مرگ با این ماده سمی همچنان در حال افزایش است، در حالی كه قرص برنج براحتی در عطاری‌ها و مراكز فروش سموم كشاورزی قابل دسترس است.

یك بسته، 3000 تومان

به عطاری واقع در منطقه تهرانپارس مراجعه می‌كنم. قیمت یك بسته 10 تایی از قرص برنج كه تنها یك عددش برای مرگ فردی كافی است، 3000 تومان است.فروشنده به ظاهر مرد منصفی است. دست‌كم قبل از این‌كه بخواهد قرص برنج را بفروشد، چند سوال می‌پرسد.سوالاتش نشان می‌دهد كه حساسیت موضوع را می‌داند: «مجردی یا متاهل؟ بیكاری یا شاغل؟ برای چه برنجی قرص می‌خواهی؟»البته می‌توان پاسخ همه سوالاتش را به گونه‌ای داد كه شبهه‌ای پیش نیاید، اما با این حال وقتی می‌فهمد خریدار واقعی نیستم، توضیحاتش كامل می‌شود.او می‌گوید: همه عطاری‌ها این حساسیت را ندارند و البته خریدار هم می‌تواند خودش را جوری معرفی كند كه ما قرص برنج را به او بفروشیم، اما من سعی می‌كنم به هر كسی نفروشم.این فروشنده عطاری معتقد است 3000 تومان ارزش خطر خودكشی یك جوان را ندارد، اما به گفته او تاكنون با خرید و فروش این محصول در عطاری‌ها برخوردی نشده و كسی برای جمع‌آوری قرص برنج به عطاری‌ها مراجعه نكرده است.

فروش در داروخانه ممنوع

خرید و فروش قرص برنج در همه داروخانه‌های كشور ممنوع است. ظاهرا زور وزارت بهداشت فقط به داروخانه‌ها رسیده و عطاری‌ها از چرخه اعمال قدرت وزارت بهداشت به دور هستند.با این تفاسیر، وقتی اردیبهشت امسال اعلام شد كه خودكشی با قرص برنج طی سال 90 رشدی معادل 14 درصد داشته است، معاون عملیات پلیس پیشگیری در جمع خبرنگاران از برخورد قاطع پلیس با فروشندگان این نوع قرص خبر داد.سرهنگ ناصر نیك‌آیین گفته بود: وظیفه برخورد با فروشندگان قرص برنج بر عهده پلیس اماكن است و این پلیس در رصدهایی كه انجام می‌دهد با متخلفان برخورد می‌كند.البته پلیس پیشگیری و ماموران كلانتری نیز در صورت اطلاع از فروش قرص‌ها اقدام به برخورد قانونی می‌كنند.به گفته او، مردم در تماس با پلیس 110 می‌توانند موضوع و تخلف فروشندگان را اطلاع دهند تا ماموران بلافاصله وارد عمل شده و برخورد‌های لازم را انجام دهند.

قرص برنج چیست؟

قرص برنج تركیب خطرناكی از فسفیدهاست كه برای جلوگیری از آفت‌زدگی برنج انبار شده مصرف می‌شود. مصرف این قرص از سوی انسان می‌تواند عوارض شدید و كشنده‌ای دربرداشته باشد.در واقع فسفیدها باعث تحریك شدید دستگاه گوارش، اختلالات قلبی عروقی، هیپوتاسیون، شوك، آرتیمی، نارسایی قلبی، ادم ریوی، اسیدوز متابولیك، آسیب كبدی و كلیوی، ترومبوسیتوپنی، تشنج و نهایتا كما و مرگ تا 72 ساعت بعد از مصرف می‌شود.عوارض گوارشی این ماده پنج تا 10 دقیقه پس از مصرف بروز پیدا می‌كند، سپس سایر علائم ظاهر می‌شود. تسریع در درمان حتی در بیماران به ظاهر بی‌علامت اهمیت بارزی در بهبود بیماران دارد.

دكتر غلامعلی جعفری، متخصص سم‌شناسی در این باره به مهر می‌گوید: در مسمومیت با قرص‌های دیگر 99 درصد بیماران زنده می‌مانند، اما در مسمومیت با قرص برنج 99 درصد بیماران جان خود را از دست می‌دهند.این متخصص با اشاره به راه‌های پیشگیری از مرگ با قرص برنج ادامه می‌دهد: بهترین راه این است كه فردی كه با قرص برنج خودكشی كرده، سریع به نزدیك‌ترین بیمارستان منتقل شود. به فردی كه قرص برنج خورده است به هیچ عنوان نباید مایعات داد زیرا ماهیت این قرص در معده ایجاد گاز است كه این گاز به ریه‌ها راه یافته و در بین سلول‌ها پخش می‌شود. خوردن آب این روند را تسریع می‌كند. البته اگر خانواده‌ها در خانه جوش شیرین یا پرمنگنات پتاسیم دارند، دادن آن به فرد مسموم تنها راه پیش درمانی است.

چه باید كرد؟

كارشناسان سموم كشاورزی بارها هشدار داده‌اند كه از قرص برنج فقط در موارد صنعتی می‌توان استفاده كرد و استفاده از آن در منازل به هیچ وجه مجاز نیست. با این تفاسیر استفاده از این محصول هم رایج است و هم توزیع آن در عطاری‌های كشور به گونه‌ای است كه براحتی برای همه قابل دسترس است.جعفری، متخصص سم‌شناسی در این‌باره می‌گوید: اگر بشود قرص برنج را از عطاری‌ها جمع‌آوری كرد و در فروش آن نظارت‌های لازم را داشت، می‌توان آمار خودكشی با قرص برنج را در جامعه كاهش داد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha