سه‌شنبه ۴ مهر ۱۳۹۱ - ۱۳:۰۰

شاید در نگاه اول استرس نتیجه عوامل ناخوشایند تلقی شود ولی طبق تعریف، استرس عبارت است از هر موقعیتی که فرد مجبور شود سازگاری معمول خود را تغییر دهد .

استرس خوب ؛ استرس بد
سلامت نیوز : استرس‌ عبارت‌ است‌ از واکنش‌های‌ فیزیکی‌، ذهنی‌ و عاطفی‌ که‌ در نتیجه‌ تغییرات‌ و نیازهای‌ زندگی‌ فرد، تجربه‌ می‌شوند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از اطلاعات ؛ در تمام زندگی آن چه استحقاق نگرانی و تشویش را داشته باشد،هرگز وجود ندارد. استرس یکی از زمینه‌های تحقیقی قدیمی است که سال‌هاست دانشمندان رشته‌های مختلف به بررسی آن پرداخته اند. دکتر‌هانس سلیه می‌گوید «استرس چاشنی زندگی است و یا بوسیدن مرگ...... بسته به آنکه ما چگونه با آن کنار بیاییم» متاسفانه بیشتر ما با آن بد برخورد می‌کنیم. بیش از حد نگران می‌شویم، بیش از حد انتقاد می‌کنیم، و زیاد عصبانی می‌شویم. شاید در نگاه اول استرس نتیجه عوامل ناخوشایند تلقی شود ولی طبق تعریف، استرس عبارت است از هر موقعیتی که فرد مجبور شود سازگاری معمول خود را تغییر دهد حال این موقعیت ممکن است «مشروط شدن تحصیلی» بوده و برای ما کاملاً ناخوشایند باشد و یا قبولی در امتحانات اعزام به خارج که احتمالاً برای بسیاری از ما، خوشایند محسوب می‌شود.

این دو موقعیت هر دو استرس زا هستند چرا که در هر دو موقعیت ما مجبوریم شیوه ی همیشگی خود را تغییر دهیم. در اولی باید بیشتر درس بخوانیم تا اخراج نشویم و در دومی باید با آداب و سنن یک کشور خارجی، تنهایی و دور بودن از خانواده و... به شیوه‌ای جدید کنار بیاییم. در واقع اندکى استرس لازم است. بیشتر ما بدون احساس رقابت نمى‌توانیم در ورزش، موسیقى، کار و مدرسه موفق شده به کمال برسیم. بدون استرس بیشتر ما پروژه‌ها یا کار‌هاى خود را به موقع به پایان نخواهیم رسانید.

استرس خوب - استرس بد

استرس می‌تواند به دو شکل متفاوت تجربه شود

دیسترس: تجربه مداوم غرق شدن در مسئولیت‌هاست. دیسترس حرکت در تونل مشکلات است. بی آنکه انتهای تونل معلوم باشد. مانند مشکلات مالی، تعارض در روابط بین فردی، تعهدات بیش از حد، دست و پنجه نرم کردن با یک بیماری مزمن یا تجربه کردن یک ضربه روحی شدید.

یوسترس: نوعی استرس مثبت و مفید است. در حالت یوسترس ما تحت فشار هستیم، ولی این فشار به ما انرژی و انگیزه می‌دهد تا مسئولیت‌هایمان را انجام داده و به اهدافمان برسیم. تحصیل کردن، ازدواج با فردی که دوستش داریم، ترفیع شغلی و تغییر شغل از جمله یوسترس‌های فشارزا اما مفید هستند.

بنابراین استرس همیشه مضر نیست. در واقع استرس می‌تواند ما را به سوی دادن پاسخ موثر به یک موقعیت هدایت کند( مثل اضطراب قبل از امتحان) این بدان معناست که شما می‌توانید تصمیم بگیرید که استرس اثر مثبت یا منفی روی زندگی شما داشته باشد.پژوهش‌های عملی و تجربه‌های شخصی نشان می‌دهد که ما نمی‌توانیم موقعیت‌های استرس آفرین را از زندگی حذف کنیم، اما می‌توانیم آنها را مدیریت کنیم.

اثرات استرس چیست؟

یافته‌ها دال بر این است که موقعیت‌های استرس زای مکرر و فقدان مهارت‌های مقابله‌ای کارآمد در این گونه موقعیت‌ها، احتمال بروز بیماری را در فرد افزایش می‌دهد. هنگامی که در یک وضعیت پر استرس قرار می‌گیرید، بدن شما به سرعت به استرس پاسخ می‌دهد. فشار خون بالا می‌رود، تعداد ضربان قلب و تعداد تنفس زیاد می‌شود و تعریق افزایش می‌یابد.استرس به شکلی عمومی بر دستگاه‌های مختلف بدن اثر می‌گذارد تا فرد توان ارایه واکنش‌های جنگ یا گریز را داشته باشد.با این حال، استرس با طیفی از بیماری‌های جسمی نظیر سردرد، بیماری‌های عفونی( مانند آنفلوآنزا)، بیماری قلبی- عروقی، دیابت، آسم و آرتریت روماتویید ارتباط دارد. به علاوه استرس، ارتباطی با خلق منفی و اختلالات خلقی مانند افسردگی و اختلالات اضطرابی نشان می‌دهد.

آثار استرس:

جسمانی

‏1- افزایش میزان ضربان قلب، افزایش فشار خون2- نفس نفس زدن3- انقباض عضلانی، دردهای بدنی، سردرد، میگرن، زخم معده، تهوع4- کاهش یا افزایش وزن5- مشکلات دیداری‏6- تکرر ادرار، احساس دفع، یبوست

روان شناختی

الف- شناختی:مشکل در تفکر، مشکل در تمرکز، خود انتقادی، افزایش افکار ناکارآمد

ب- رفتاری:زود از کوره در رفتن، سیگار کشیدن، مصرف دارو، افزایش تمایلات وسواسی، انزوای اجتماعی، کم حوصلگی

ج-هیجانی:دمدمی مزاج شدن، احساس درماندگی، خشم، کاهش اعتماد به نفس، به آسانی ناراحت شدن و.

به نظر می‌رسد که حذف کامل استرس در زندگی بشر همیشه امکان پذیر نیست. ولی می‌توان استرس را شناخت و با آن مقابله کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha