سلامت نیوز : مدیركل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر در كارگاه آموزشی درمان و كاهش آسیب اعتیاد گفت: جمهوری اسلامی ایران،‌ آماده انتقال دانش و تجربیات خود در حوزه درمان و كاهش آسیب اعتیاد به دیگر كشورها است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایلنا ؛ محمدباقر صابری‌زفرقندی در افتتاحیه این كارگاه آموزشی كه برای كارشناسان كشورهای عضو اكو در محل انستیتو روانپزشكی تهران برگزار شد، گفت: جمهوری اسلامی ایران، بسیار مشتاق است تا با توجه به توانمندی‌های علمی و فنی و تجربه‌های با ارزشی كه در حوزه مقابله با موادمخدر خصوصاً كاهش تقاضا دارد، با تعامل با كشورهای هم‌جوار، نسبت به انتقال تجارب مفید خود اقدام كند.

وی با بیان اینكه انستیتو روانپزشكی تهران در حوزه روانپزشكی جامعه‌نگر، روانشناسی بالینی اختلالات رفتاری و اعتیاد بیشترین فعالیت را دارد، گفت: در این انستیتو، برنامه‌های جدیدی در حوزه اعتیاد خصوصاً با تمركز به برنامه‌های پیشگیری اجرا می‌شود.

مدیركل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد اظهار داشت: برنامه‌های ادغام‌یافته‌ی خدمات بهداشتی و درمانی در ایران از دو دهه قبل، درست زمانی كه ایران درگیر جنگی ناخواسته بود، شروع شد و در سال‌های پایانی دفاع مقدس (1367 شمسی) (1986 میلادی) خدمات بهداشت روان نیز در شبكه‌های بهداشتی درمانی ادغام شد كه خود یك انقلاب در ارائه خدمات بهداشت روان در كشور و منطقه بود و به عنوان یك الگو مورد توجه مجامع بین‌المللی قرار گرفت.

صابری تصریح كرد: با توجه به تجربیات موفق كشور در سال 1380 (1999 میلادی) ادغام برنامه‌های پیشگیری، درمان و كاهش آسیب اعتیاد در دستور كار قرار گرفت و به صورت پایلوت اجرا شد، در حال حاضر نیز این برنامه در حال بازنگری و ارزیابی است و تاكنون همه این برنامه‌ها در این انستیتو طراحی و اجرا شده‌‌اند.

وی با بیان اینكه ستاد مبارزه با مواد مخدر مسؤول سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و نظارت در عرصه مبارزه با موادمخدر است، گفت: ستاد در حوزه كاهش تقاضا كه یكی از اعضای اصلی فعال آن، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی است، برنامه‌های همه جانبه درمان همچون پیشگیری اولیه درمان و خدمات حمایتی و برنامه‌های كاهش آسیب را سیاست‌گذاری می‌كند.

این مقام مسوول در ستاد افزود: بنابراین در برنامه‌های كاهش تقاضا، همه توان نظام سلامت كشور كه در ایران مسؤولیت آن با وزارت بهداشت است به كار گرفته شده و این وزارتخانه، در همه استان‌ها از طریق دانشگاه‌های علوم پزشكی، سیاست‌های كلی را به‌صورت منطقه‌ای اجرا می‌كند.

صابری ادامه داد: در كنار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، وزارت كار، تعاون و رفاه اجتماعی و دستگاه‌های حمایتی دیگر نیز مسؤول تدوین و اجرای برنامه‌های حمایتی از آسیب‌دیدگان اجتماعی از جمله معتادان هستند و همچنین مراكز تحقیقاتی دانشگاهی نیز همكاری نزدیكی با ستاد مبارزه با موادمخدر دارند.

به گفته وی، در بخش كاهش تقاضا، در كنار پیشگیری اولیه از اعتیاد و انواع درمان‌های مجاز، برنامه‌های خاص كاهش آسیب برای معتادان تزریقی و با رفتارهای پرخطر وجود دارد.

صابری تصریح كرد: البته همه برنامه‌های اجرا شده اعم از پیشگیری یا انواع درمان‌ها، رویكرد كاهش آسیب دارند ولی به طور كل برای معتادان پرخطر كه نمی‌توانند از خدمات درمانی استفاده كنند و اصرار به ادامه رفتارهای اعتیادی خود دارند برنامه‌های ویژه كاهش آسیب همچون راه‌اندازی مراكز DIC در محل تجمع معتادان و ارائه خدمات سرنگ و سوزن و آموزش رفتارهای جنسی كم خطر در نظر گرفته شده است.

وی بیان كرد: هر چند ارائه خدمات كاهش آسیب بخش مهم و قابل توجهی از ارائه خدمات درمانی در كشور است ولی همه آن نیست و بیشتر برای معتادان تزریقی، بی‌خانمان و پرخطر طراحی و عموماً نیز در حاشیه شهرها و نقاط محروم این خدمات ارائه می‌شود.

مدیركل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد گفت: هر چند تعداد این معتادان زیاد نیست ولی به دلایل بهداشتی همچون خطر ابتلا و انتقال عفونت‌های خطرناكی مثل HIV/AIDS و انواع هپاتیت‌ها، برای شروع و اجرای این برنامه‌ها سرمایه‌گذاری زیادی شده و این تنها بخشی از خدمات درمانی است كه در ایران برای گروه هدف ویژه ارائه می‌شود.

گفتنی است؛ كارگاه آموزشی درمان و كاهش آسیب ناشی از اعتیاد با حضور كارشناسان كشورهای عضو اكو به مدت سه روز در حال برگزاری است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha