سه‌شنبه ۲ آبان ۱۳۹۱ - ۱۵:۳۷
کد خبر: 59075

سهم انتقال ایدز از طریق روابط جنسی از سال 65 تا 90 ، 7 درصد بود که این آمار در سال گذشته به 10 درصد رسیده است که نشان می‌دهد 20 درصد افزایش ابتلا به ایدز از طریق روابط جنسی را در کشور داشته‌ایم.

افزایش 20 درصدی ابتلا به ایدز جنسی در کشور
سلامت نیوز : الگوی ابتلا به ایدز در کشور به شدت در حال تغییر است. افزایش نگرانی ها از سیر صعودی روابط جنسی کنترل نشده در کشور کار را به جایی رسانده که رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت از افزایش 20 درصدی مبتلایان به " اچ آی وی" از طریق روابط جنسی در کشور خبر داد و گفت: پیش بینی می کنیم 70 هزار مبتلا به " اچ آی وی" در کشور هنوز ناشناخته اند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از قانون ؛ عباس صداقت می گوید: همچنان بیشترین ابتلا به ایدز در کشور از طریق اعتیاد تزریقی است ولی شواهدی در دست است که نشان می دهد این الگو در حال تغییر بوده و موارد ابتلا به HIV از طریق روابط جنسی رو به افزایش است.او می افزاید: سهم انتقال ایدز از طریق روابط جنسی از سال 65 تا 90 ، 7 درصد بود که این آمار در سال گذشته به 10 درصد رسیده است که نشان می دهد 20 درصد افزایش ابتلا به ایدز از طریق روابط جنسی را در کشور داشته ایم.

بر اساس آخرین آمار جمع آوری شده از دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور تا تاریخ  ابتدای سال 1391 مجموعاً 24290  نفر مبتلا به " اچ آی وی" درکشور شناسایی شده اند که 90.8 درصد آنان را مردان 9.2  درصد را زنان تشکیل می دهند.تاکنون 3455 نفرمبتلا به ایدز شناسایی شده و 4722 نفر از افراد مبتلا فوت کرده اند. 46/4 درصد از مبتلایان به در زمان ابتلاء در گروه سنی 25-34 سال قرار داشته اند که بالاترین نسبت در بین گروههای سنی را به خود اختصاص می دهند.

همچنین علل ابتلا به " اچ آی وی"در بین کل مواردی که از سال 1365 تاکنون در کشور به ثبت رسیده اند به ترتیب تزریق با وسائل مشترک در مصرف کنندگان مواد (69/6 درصد)، رابطه جنسی (10.5 درصد)، دریافت خون و فرآورده های خونی (1 درصد) و انتقال از مادر به کودک (1 درصد) بوده است. راه انتقال در 17.9 درصد از این گروه نامشخص مانده است.

پای ایدز در حالی  26 سال پیش به  ایران باز شد که نخستین مورد گزارش و ثبت شده ابتلابه ایدز در ایران مربوط به سال 1365 و در مورد یک کودک شش ساله مبتلابه بیماری هموفیلی است که فرآورده های خونی آلوده دریافت کرده بود. امروز شمار مبتلایان به ایدز در کشور براساس آخرین آمار وزارت بهداشت 22 هزار و 727 است که چهار هزار و 184 نفر از این تعداد جان خود را از دست داده اند. هر چند آمار دولتی شمار مبتلایان را حدود 22 هزار نفر می داند، اما سازمان های مستقل نظیر سازمان بهداشت جهانی برآوردی بیش از 80 تا 100 هزار نفر دارند.همچنین اگرچه میزان مبتلایان به ایدز در ایران کم است ولی به گفته سازمان بهداشت جهانی بر اساس داده های گزارش شده، نرخ رشد اپیدمی ایدز در ایران به صورت هشداردهنده ای در حال افزایش است.

همچنین تا پیش از این اکثر مراکز پزشکی در گزارش های خود 60 درصد انتقال ایدز را از طریق استفاده از سرنگ مشترک معرفی می کنند به طوری که در ایران بیش از دو میلیون نفر خود را به عنوان معتاد ثبت نام کرده اند که از میان آنها 300 هزار نفر معتادان تزریقی هستند. اما در شرایطی کنونی ابتلا به ایدز از طریق آمیزش جنسی به نسبت به سال1365، 20 درصد افزایش پیدا کرده است.

ورود ایران به مرحله متمرکز با افزایش شیوع اچ.آی.وی در مصرف کنندگان تزریقی مواد در اوایل دهه 80 رخ داد. با جلب حمایت سیاست گذاران و اتخاذ تصمیمات کلیدی در امر کاهش آسیب، فعالیت های بسیار مفیدی در زمینه ارایه و گسترش خدمات پیشگیری از اچ.آی وی در مصرف کنندگان تزریق مواد رخ داد. این در حالی است که در ایران برخلاف برخی از کشور های دنیا انتقال از روش های تزریقی بیش از 70 درصد از مبتلایان به ایدز را تشکیل می دهد. اما مطالعات در دنیا نشان می دهد، می توان انتقال اچ.آی.وی در مصرف کنندگان تزریق را تقریبا متوقف کرد.

برای این کار باید پوشش برنامه های کاهش آسیب در مصرف کنندگان تزریقی مواد را گسترش داد و کیفیت آن را به بالاترین حد ممکن رساند. براساس سیستم ثبت موارد شناخته شده در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اولین مورد ابتلابه اچ.آی.وی در ایران در سال 1365 گزارش شد. از آن پس تا سال 1374 در گزارش های سالانه موارد شناخته شده افزایش اندک و تدریجی داشته است. در سال 1374 با شناسایی همه گیری در برخی از زندان های کشور، موارد شناخته شده ای یکباره افزایش چشمگیری داشت و این سیر صعودی تا سال 1383 ادامه یافت.

طی آن سال کل موارد شناخته شده به حداکثر رسید، سپس طی دو سال بعد، تعداد کل این موارد رو به کاهش داشت. با این حال کارشناسان از عدم شناسایی بیش از 80 هزار ناقل ویروس ایدز در کشور خبر می دهند. وزیر بهداشت، سال گذشته درباره تغییر راه های انتقال ایدز از سرنگ مشترک معتادان به روش های انتقال جنسی خبر داده بود. وی گفته بود هر زن خیابانی آلوده به این ویروس، می تواند سالانه 100 نفر از مردان را بیمار کند.

با این وجود، روش های انتقال از طریق آلات مشترک تزریق مواد، همچنان نسبت به سایر روش های انتقال، بیشتر افراد را آلوده کرده است. تغییرات روش های ابتلابه ایدز نشان می دهد در سال های گذشته، تغییر محسوسی در روش های انتقال ایدز ایجاد نشده، ولی به خاطر بهبود وضعیت آمارگیری سهم ابتلای افراد به ایدز از طریق جنسی، افزایش یافته و موارد نامشخص نسبت به گذشته کمتر شده است

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha